Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Som en ægte dronning: Sådan oplever du København på kongelig manér

Af Henrik Thierlein
Morgenmad med udsigt på Hotel d'Angleterre. Foto: PR
Morgenmad med udsigt på Hotel d'Angleterre. Foto: PR

Oplev hovedstaden i kongelige klæder, når du her får tips til oplevelser, der fuldt ud lever op til prædikatet kongelig hofleverandør i Dronningens København.

Bo, spis, shop og oplev København á la Royal, når MigogKbh igen er teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og kongehuskender samt tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år.

Du kan læse flere af hans guides til København og resten af lande her.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til, hvor du bedst kan opleve det kongelige og historiske fra en royal vinkel, om du har pakket tandbørsten og tager en overnatning eller du blot vil spise, opleve kongelige udstillinger og shoppe royalt.

Foto: Henrik Thierlein

Jeg har indkvarteret mig på byens hvide dame, Hotel d’Angleterre midt på Kongens Nytorv. Mere Royalt bliver det ikke. Bag de hvide mure gemmer sig et hav af oplevelser.

Det er som om, at denne legendariske adresse gemmer på en hel by med gastro-templet Restaurant Marchal som kronjulven. Køkkenchef Jakob de Neergaard forsvarer Michelin-stjernen og laver moderne fransk gastronomi med nordisk touch, så selv den sande gourmet, og nu afdøde Prins Henrik, ville se ned fra sin himmel og nikke anerkendende.

Shop som en kongelig

Om hjørnet fra hotellet lægger vi ud med en god gang royal shopping.

Amagertorv er hjemsted for tre af landes mest eksklusive brands, som oven i købet er kongelige hofleverandører. De tre flagship stores sælger alt fra porcelæn over sølvkunst til indretning.

Royal Copenhagen har ligget her længst i dette vidunderlige hus med porcelæn i flere etager med bl.a. Danmarks kongelige stolthed Flora Danica fra 1790, hvis originale historiske stel dronningen stadig bruger, bl.a. til sin 80-årsdag. Stel er kongelige og historiske. Lær selv om håndværket og kom i malerskole for en dag. En sjov event for familie og venner. Der er massere af muligheder i den historiske bygning på Amagertorv. Det er som et museum, blot kan alt købes!

Naboen Georg Jensen har et fantastisk udvalg af moderne klassikere helt tilbage fra Georg Jensens barndomsunivers, som du stadig kan købe den dag i dag. Dronningens barnebarn Prins Felix står for øvrigt model til en ny moderne smykkeserie.

Mangler du stadig gaveidéer, så smut ind til naboen på Amagertorv, og find dit næste designermøbel eller lampe på de øvre etager i mit favorithus, Illums Bolighus, som naturligvis også er Kongelig Hofleverandør.

Kjær & Sommerfeldt. Foto: PR

Er du på vej hjem for at overnatte, eller har du blot brug for et royalt tema til drinken før middagen ude i byen, så gå forbi Kongelige Hofleverandør Kjær & Sommerfeldt på Gammel Mønt 4, og køb en flaske fra de tre leverandører til det kongelige danske Hof, nemlig champagnehuset Moët&Chandon, likøren Sherry Herring, og ikke mindst portvinen Warre’s Den Kongelige Livgardes Finest Reserve.

Igennem mange år har det været en tradition i Livgarden på Amalienborg, at vagtkommandøren byder sin afløser velkommen med et lille glas.

På vej gennem byen bør man også besøge A.C. Perchs Thehandel, som siden 2000 har været Kongelig Hofleverandør midt på Kronprinsensgade. På første sal har A.C. Perchs Tea Room til huse.

A. C. Perchs Thehandel
A. C. Perchs Thehandel. Foto: PR

På hjørnet af samme gade ligger Kgl. Hofjuvelerer P. Hertz, hvor Kronprinsparrets vielsesringe af grønlandsk guld er fra.

Konger og dronninger har spist af det – Flora Danica stellet 

En helt ny eksklusiv oplevelse i byen er Danica Experience, hvor du selv vælger, hvor du vil spise af verdens vel nok dyreste og mest eksklusive stel, som Royal Copenhagen, eller den Kongelige Porcelænsfabrik, som den dengang hed i 1790, også i dag producerer.

Flora Danica-stellet blev lavet som en gave til Kejserinde Katarina den Store, som dog gik hen og døde før hun fik det, og derfor findes det på Rosenborg Slot i dag – og resten er historie.

Det håndmales stadig i Danmark og blev sidst taget i brug til Dronningens 50-års jubilæum, og nu kan du spise af det kongelige stel med den danske flora og fauna og guldkant, hvis du booker dig ind med dine gæster på Danica Experience.

Hvad enten du ønsker petit four, kanapéer med bobler, Smushi eller den store pakke med 3-retters-menu, alt sammen mens Flora Danica ekspert Jamie Lago underholder med stellets historie. Så har du ikke købt det selv hos Royal Copenhagen på Amager Torv, så har du muligheden et sted efter eget valg. Jeg er fan! 

I Nørregade 36 finder du Kongelig Hofleverandør Sømods Bolcher, der siden 1891 har leveret sødt til kongelige munde og alle vi andres.

Foto: Sømods Bolcher

Er du mere til rød-, hvid- og rosévin, så smut forbi Magasin du Nords kælder Mad & Vin. Her holder vinleverandør og leverandør til hoffet H.J. Hansen til.

Her kan du købe Prins Henriks, efter mange års tilløb, ganske skønne hvidvin la Cigaralle blanc på Chardonnay-druen eller rosévinen le rosé Malbec du Prince fra Château de Cayx slottet i Cahors, som jeg for øvrigt selv har besøgt og købt vin fra tre gange, siden dronningen og Prins Henrik overtog stedet.

Så skulle drinken i hvert fald være sikret før aftenens royale dinner på Restaurant Kong Hans Kælder bag Magasin du Nord og Det Kongelige Teater. Kælderen oser af luksus og Michelin-stjernestøv og har siden starten i 1976 kun haft tre køkkenchefer, før Mark Lundgaard overtog roret i 2014 og siden har genvundet stjernen.

Der er ikke sparet på råvarerne på Kong Hans Signatur Menu, som er en konge værdig. Østers, champagne, vagtelæg, jomfruhummer, Rossini caviar, pighvar, due og for ikke at tale om den legendariske ostevogn, som triller ind, før du triller hjem efter en kongelig middag i legenden Kong Hans Kælder.

Fyrværkeri og eventyrballetter – og royal udsigt over byen 

Næste dag pakker jeg igen tasken og skifter overnatningssted til det verdenskendte designhotel tegnet af Danmarks og min all-time favoritarkitekt og designer, Arne Jacobsen.

Hotel Royal er verdens første designhotel og troner nær Hovedbanegården og Tivoli med sine 20 etager. Læg mærke til alle de kongelige, der har overnattet her siden 1960 på board of fame i receptionen.

Over indgangen skinner den stilistiske guldkrone på hotellet, som i dag er kendt som Radisson Collection Royal Hotel – prøv deres nye koncept ISSEI Copenhagen, hvor Peru møder Kejserriget Japan. Det bliver ikke mere royalt… på Royal!

Radisson Collection Hotel Royal. Foto. PR

På den anden side af gaden og med en kongeørns vue over byen fra Royals øverste etager ser du Tivolis festfyrværkeri om lørdagen i sommersæsonen, og lysene i havens mange sæsoner allerbedst. Jeg vil dog anbefale en tur i min favorithave Tivoli, hvor majestæten siden 2001 har lavet eventyrballetter på Pantomimeteatret og er fast tilknyttet som scenograf, hvor hun skaber kostumer og dekorationer.

De foreløbig seks eventyrballetter tages løbende op i sommersæsonen, og julen byder på balletten “Nøddeknækkeren” ligeså med kostumer og scenografi af majestæten. 

I anledning af 50-årsregeringsjubilæet i 2022 har Dronningen plantet et træ i haven, og missede du vagtskiftet med Den Kongelige Livgarde kl. 12 på Amalienborg Slotsplads, så er her mulighed for at se den kongelige garde i miniature, når Tivoli-Garden med fuld musik går fra Tivolislottet gennem haven. 

Savner du H.C. Andersen og eventyr, så prøv min yndlingsforlystelse, Den Flyvende Kuffert, hvor det vrimler med konger, dronninger, prinser og prinsesser med og uden madrasser med skjulte ærter!

Fra frokost til kongelige slotte og museer 

Før en tur på en af de kongelige slotte og museer er det tid til frokost. Her kommer tre royale forslag.

Aamanns Replik
Smørrebrødskongen Adam Aamann serverer moderne økologisk smørrebrød i Det Kongelige Skuespilhus‘ smukke foyer ved vandet. Prøv smørrebrødsmenuen med nye kartofler, smørstegt rødspætte og hønsesalat eller den vegetariske version.

Bistro Royal
Madklubbens populære bistro midt på Kongens Nytorv. Stemningen er høj, og du føler dig hensat til en Europæisk storby, dog er priserne her midt i Dronningens København yderst rimelige. Prøv desserten Coupe Royal med varm Valrhona-chokolade.

Almanak i Operaen
På øverste etage i Det Kongelige Operahus også kaldet Operaen finder du en af byens bedste udsigter. Vue Royal! Fra balkonen ses Kongeskibet Dannebrog i sejlsæsonen. Almanak betyder årskalender, og her får du smagen af Danmarks fire sæsoner. Skaldyrsfad, velfærdssvin og Christiansøpigens sild fra kongeriets østligste vande med rygeost, æbler, løg og smilende æg.

Jeg har samlet et udvalg af kongelige museer, grave, ruiner, kronjuveler, parker og slotte både i og uden for København, som kan besøges året rundt:

  • Rosenborg Slot
    Christian d. 4.’s lystslot, kronjuveler og de oldenborgske regenters samling. 
  • Rundetårn
    Christian d. 4.’s observatorium (Europas ældst fungerende) og udsigt til Sverige fra toppen.
  • Christiansborg Slot
    Slotsruiner, stalde, festkøkken, repræsentationslokaler, slotskirke og gratis udsigtplatform.
  • Amalienborg Slot
    Slot, vagtskifte kl. 12.00 og museum for de glücksborgske regenters samlinger i Christian d. 8. Palæ.
  • Amalienborgmuseet
    Oplev Christian VIII’s Palæ med de glücksborgske kongers arbejdsværelser, Fabergékammeret og se palæets pragtfulde beletage.  
  • Kongernes Lapidarium
    Christian 4.s gamle bryghus på Slotsholmen står mere end 350 kongelige skulpturer.
  • Frederiksberg Slot
    Frederik d. 4.’s kongelige lystslot, slotskirke og kinesisk thepavillion i den romantiske landskabshave.
  • Roskilde Domkirke
    Kongegrave i UNESCO-verdensarv inkl. Margrethe 2.s kommende gravmæle roskildedomkirke.dk/besoeg/kongegrave/dronningens-gravmaele 
  • Frederiksborg Slot
    Slot, slotskirke, barokhave og nationalhistorisk museum.
  • Eremitageslottet
    Barokslot og kongelig paraforcejagtlandskab.
  • Fredensborg Slot
    Slot og slots- og barokhave. Frederik d. 5.’s vilde Versaillesdrøm.
  • Kronborg Slot
    Slot, slotskirke, Holger Danske, Hamlet-myte, UNESCO-verdensarv og kanoner.

Hvor i verden oplever man kongeligt pomp og pragt i gaderne? 

Jeg har altid været overbevist om, at royale mærkedage gør vores land noget mere spændende end en grå republik, hvor ingen rigtigt aner, hvorfor disse slotte blev bygget, og hvor kronjuvelerne ligger og samler støv.

Kom derfor på Amalienborg slotsplads kl. 12.00 til den traditionelle balkonscene med kongefamilien på Dronningens fødselsdag 16. april og vær en del af det helt store kongelige udstyrsstykke.

Ved andre kongelige mærkedage kan du opleve Amalienborg og rådhuset flage, mens tusindvis af københavnerne og tilrejsende turister fylder karetruten på vej fra slottet til rådhuspladsen via Strøget. Husk flaget og kom i god tid!

Hendes Majestæt længe leve! Hurra, hurra, hurra. 

Håber, at du vil benytte dig af den royal guide til København næste gang du skal overaske en du holder af med lidt kongelig forkælelse, hvad enden det er et hotelophold, shopping, restaurantbesøg eller kongelig sightseeing i Dronningens København. 

Hvad: Royal guide: Sådan oplever du København på kongelig manér
Hvor: Dronningens København
Hvordan: Bo, spis, shop og oplev København á la Royal. Check kongehuset.dk for events i byen
Hvem: Følg Henrik Thierlein på Instagram og få tips til København og omegn 

Del artikel

Andre læser også