MigogKbh Nyt

Du får:

 1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
 2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
 3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

I Margrethes fodspor: Sådan oplever du København på kongelig manér

Af Henrik Thierlein
Morgenmad med udsigt på Hotel d'Angleterre. Foto: PR
Morgenmad med udsigt på Hotel d'Angleterre. Foto: PR

Oplev hovedstaden i kongelige klæder, når du her får tips til oplevelser, der fuldt ud lever op til prædikatet kongelig hofleverandør i en weekend, hvor danskerne fejrer Dronning Margrethes 50-års regeringsjubilæum.

Bo, spis, shop og oplev København á la Royal, når MigogKbh igen er teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og kongehuskender samt tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år. 

Du kan læse flere af hans guides til København og resten af lande her.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med sine tips til, hvor du bedst kan se de kongelige, de hvide heste foran kareterne, de flotte sorte kronebiler og hylde Hendes Majestæt på hele to balkoner i forbindelse med Regeringsjubilæet.

Eller opleve byen fra en royal vinkel, om du har pakket tandbørsten og tager en overnatning eller du blot vil spise, opleve kongelige udstillinger og shoppe royalt. 

Vær med til at fejre majestæten

Hvor i verden oplever man kongeligt pomp og pragt i gaderne? Jeg har altid været overbevist om at disse royale mærkedage gør vores land noget mere spændende end en grå republik, hvor ingen rigtigt aner, hvorfor disse slotte blev bygget, og hvor kronjuvelerne ligger og samler støv.

Foto: Stine Avnbøl

Det er som om Kongehuset samler os som nation. Kom derfor ud i gaderne lørdag og søndag 10. og 11. september.

De vigtigste programpunkter kan du læse her, og vær en del af det helt store kongelige udstyrsstykke, når byen flager og tusindvis af københavnerne og tilrejsende turister fylder byen. Husk flaget og kom i god tid! 

DRONNING MARGRETHE FEJRES I KØBENHAVN

Lørdag 10. september 

 • 12.00 Vagtskifte i galla med musik på Amalienborg med Dronningen og hele den kongelige familie på balkonen
 • 12:30 Karetkørsel med den sorte daumont-karet fra 1864 gennem byen trukket af seksspand af hvide heste 
 • 13.00 Modtagelse på Københavns Rådhus, og senere vil Majestæten vise sig på rådhusets balkon
 • 19:00 Karettur fra Amalienborg med eskorte af Gardehusarregimentets Hesteskadron til Kongens Nytorv 
 • 20.00 Gallaforestilling i Det Kongelige Teater – se den festlige ankomst af kongefamilierne på Kongens Nytorv

Søndag 11. september 

 • 10.00 Festgudstjeneste i Vor Frue Kirke – er der ikke plads i kirken, så hør klokkespillet og se Dronningen ankomme 
 • 12.30 Frokostreception på Kongeskibet Dannebrog – se skibet tæt på og se gæsterne ankomme ved Toldboden 
 • 19:30 Gallataffel på Christiansborg Slot kl. 20 – se de flotte kronebiler ankomme tæt på Slotskirken og Slotspladsen 

Mæt af pomp og pragt og hurraråb er det tid til at opleve byen á la Royal?

Jeg er klar og har indkvarteret mig på byens hvide dame, Hotel d’Angleterre midt på Kongens Nytorv. Mere Royalt bliver det ikke.

Bag de hvide mure gemmer sig et hav af oplevelser. Det er som om, at denne legendariske adresse gemmer på en hel by med gastro-templet Restaurant Marchal som kronjulven. Køkkenchef Jakob de Neergaard forsvarer Michelin-stjernen og laver moderne fransk gastronomi med nordisk touch, så selv den sande gourmet, og nu afdøde Prins Henrik ville se ned fra sin himmel og nikke anerkendende. 

Shop som en kongelig

Om hjørnet fra hotellet lægger vi ud med en god gang royal shopping.

Amagertorv er hjemsted for tre af landes mest eksklusive brands, som oven i købet er kongelige hofleverandører. De tre flagship stores sælger alt fra porcelæn over sølvkunst til indretning.

Royal Copenhagen har ligget her længst i dette vidunderlige hus med porcelæn i flere etager med bl.a. Danmarks kongelige stolthed Flora Danica fra 1790, hvis originale historiske stel Dronningen stadig bruger, senest til sin 80-års. Stel er kongelige og historiske. Det er som et museum, blot kan alt købes!

Naboen Georg Jensen har et fantastisk udvalg af moderne klassikere helt tilbage fra Georg Jensens barndomsunivers, som du stadig kan købe den dag i dag. Dronningens barnebarn Prins Felix står for øvrigt model til en ny moderne smykkeserie.

Mangler du stadig gaveidéer, så smut ind til naboen på Amagertorv, og find dit næste designermøbel eller lampe på de øvre etager i mit favorithus, Illums Bolighus, som naturligvis også er Kongelig Hofleverandør.

Kjær & Sommerfeldt. Foto: PR

Er du på vej hjem for at overnatte eller blot brug for et royalt tema til drinken før middagen ude i byen, så gå forbi Kongelige Hofleverandør Kjær & Sommerfeldt på Gammel Mønt 4, og køb en flaske fra de tre leverandører til det kongelige danske Hof, nemlig champagnehuset Moët Chandon, likøren Sherry Herring, og ikke mindst portvinen Warre’s Den Kongelige Livgardes Finest Reserve. Igennem mange år har det været en tradition i Livgarden på Amalienborg, at vagtkommandøren byder sin afløser velkommen med et lille glas. 

På vej gennem byen bør man også besøge A.C. Perchs Thehandel, som siden 2000 har været Kongelig Hofleverandør midt på Kronprinsensgade. På første sal har A.C. Perchs Tea Room til huse.

På hjørnet af samme gade ligger Kgl. Hofjuvelerer P. Hertz, hvor Kronprinsparrets vielsesringe af grønlandsk guld er fra.

I Nørregade 36 finder du Kongelig Hofleverandør Sømods Bolcher, der siden 1891 har leveret sødt til kongelige munde og alle vi andres.

Er du mere til rød, hvid og rosévin, så smut forbi Magasin du Nords kælder Mad & Vin. Her holder vinleverandør og leverandør til hoffet H.J. Hansen til. Her kan du købe Prins Henriks, efter mange års tilløb, ganske skønne hvidvin la Cigaralle blanc på Chardonnay-druen eller rosévinen le rosé Malbec du Prince fra Château de Cayx slottet i Cahors, som jeg for øvrigt selv har besøgt og købt vin fra tre gange, siden Dronningen og Prins Henrik overtog stedet.  

A. C. Perchs Thehandel
A. C. Perchs Thehandel. Foto: PR

Så skulle drinken i hvert fald være sikret før aftenens royale dinner på Restaurant Kong Hans Kælder bag Magasin du Nord og Det Kongelige Teater. Kælderen oser af luksus og Michelin-stjernestøv og har siden starten i 1976 kun haft tre køkkenchefer, før Mark Lundgaard overtog roret i 2014 og siden har genvundet stjernen.

Der er ikke sparet på råvarerne på Kong Hans Signatur Menu, som er en konge værdig. Østers, champagne, vagtelæg, jomfruhummer, Rossini caviar, pighvar, due og for ikke at tale om den legendariske ostevogn, som triller ind, før du triller hjem efter en kongelig middag i legenden Kong Hans Kælder.

Fyrværkeri og eventyrballetter

Næste dag pakker jeg igen tasken og skifter overnatningssted til det verdenskendte design hotel tegnet af Danmarks og min all-time favoritarkitekt og designer, Arne Jacobsen.

Hotel Royal er verdens første design hotel og troner nær Hovedbanegården og Tivoli med sine 20. etager. Læg mærke til alle de kongelige, der har overnattet her siden 1960 på board of fame i receptionen.

Over indgangen skinner den stilistiske guldkrone på hotellet, som i dag er kendt som Radisson Collection Royal Hotel – prøv deres nye koncept ISSEI Copenhagen, hvor Peru møder Kejserriget Japan – det bliver ikke mere royalt… på Royal!

Fyrværkeri i Tivoli. Foto: PR, Tivoli

På den anden side af gaden og med en kongeørns vue over byen fra Royals øverste etager ser du Tivolis festfyrværkeri om lørdagen allerbedst. Jeg vil dog anbefale en tur i min favorithave Tivoli, hvor Majestæten siden 2001 har lavet eventyrballetter på Pantomimeteatret og er fast tilknyttet som scenograf, hvor hun skaber kostumer og dekorationer. De foreløbig seks eventyrballetter tages løbende op.

I anledning af regeringsjubilæet har dronningen plantet et træ i haven, og missede du Den Kongelige Livgarde kl. 12 på Amalienborg Slotsplads, så er her mulighed for at se den kongelige garde i miniature, når Tivoli-Garden med fuld musik går fra Tivolislottet gennem haven i weekenderne.

Savner du H.C. Andersen og eventyr, så prøv min yndlingsforlystelse Den Flyvende Kuffert, hvor det vrimler med konger, dronninger, prinser og prinsesser med og uden madrasser med skjulte ærter! 

Fra frokost til et kongeligt smykkeskrin

Før udstillingen En Dronnings SmykkeskrinAmalienborg Museet er det tid til frokost. Her kommer tre royale forslag.

Aamanns Replik
Smørrebrødskongen Adam Aamann serverer moderne økologisk smørrebrød i Det Kongelige Skuespilhus' smukke foyer ved vandet. Prøv smørrebrødsmenuen med nye kartofler, smørstegt rødspætte og hønsesalat eller den vegetariske version.

Bistro Royal
Madklubbens populære bistro midt på Kongens Nytorv. Stemningen er høj, og du føler dig hensat til en Europæisk storby, dog er priserne her midt i Dronningens København yderst rimelige. Prøv desserten Coupe Royal med varm Valrhona-chokolade.

Almanak i Operaen
På øverste etage i Det Kongelige Operahus også kaldet Operaen finder du en af byens bedste udsigter. Vue Royal! Fra balkonen ses Kongeskibet Dannebrog i sejlsæsonen. Almanak betyder årskalender, og her får du smagen af Danmarks fire sæsoner. Skaldyrsfad, velfærdssvin og Christiansøpigens sild fra kongeriets østligste vande med rygeost, æbler, løg og smilende æg.

Tid til årets skønneste udstilling og en hyldest til dronningens 50 år på tronen. "En dronnings smykkeskrin" på Amalienborg Museet er delt ind i temaer, der spænder over arven fra mor, udenlandske ordener, gaver fra Prins Henrik og hverdagssmykker.

Sidstnævnte er et pragtfuldt eksempel på dronningens glæde ved farver. Midt mellem den funklende margueritblomst, kærlighedssmykker fra Prins Henrik og arvede smykker fra en fjern tid, så findes der også et par koboltblå plastikøreringe fra Matas i Gråsten. Alt sammen indtalt af Dronningen selv.

Dronning Margrethes Perlepoire-sæt kan ses på udstillingen "En Dronnings Smykkeskrin". Foto: Jens Peter Engedal

Der er tårer og latter og garanti for kongelig underholdning, når du går rundt med audio-guiden. Jeg er fan!

Glipper du udstillingen, der slutter 23. oktober, så har jeg herunder samlet et udvalg af kongelige museer, grave, ruiner, kronjuveler, parker og slotte både i og uden for København, som kan besøges året rundt: 

 • Rosenborg Slot
  Christian d. 4.'s lystslot, kronjuveler og de oldenborgske regenters samling.  
 • Rundetårn
  Christian d. 4.'s observatorium (Europas ældst fungerende) og udsigt til Sverige fra toppen.
 • Christiansborg Slot
  Slotsruiner, stalde, festkøkken, repræsentationslokaler, slotskirke og gratis udsigtplatform.
 • Amalienborg Slot
  Slot, vagtskifte kl. 12.00 og museum for de glücksborgske regenters samlinger i Christian d. 8. Palæ.
 • Kongernes Lapidarium
  Christian 4.s gamle bryghus på Slotsholmen står mere end 350 kongelige skulpturer.
 • Frederiksberg Slot
  Frederik d. 4.'s kongelige lystslot, slotskirke og kinesisk thepavillion i den romantiske landskabshave.
 • Roskilde Domkirke
  Kongegrave i UNESCO-verdensarv.
 • Frederiksborg Slot
  Slot, slotskirke, barokhave og nationalhistorisk museum.
 • Eremitageslottet
  Barokslot og kongelig paraforcejagtlandskab.
 • Fredensborg Slot
  Slot og slots- og barokhave. Frederik d. 5.'s vilde Versaillesdrøm.
 • Kronborg Slot
  Slot, slotskirke, Holger Danske, Hamlet-myte, UNESCO-verdensarv og kanoner.

Håber, at du vil nyde byen i weekenden og være med til at fejre vores fantastiske dronning.

Hendes Majestæt længe leve! Hurra, hurra, hurra! 

Hvad: Vær med til at fejre Dronning Margrethes regeringsjubilæum
Hvor: Dronningens København 
Hvordan: Se hele programmet for den to dages hyldest her. Det bliver løbende opdateret op til weekenden.
Hvem: Følg Henrik Thierlein på hans Instagram-profil med tips til København og omegn 

Del artikel