Tag metroen til Sydhavnen: Havnebad, alpakkaer og unikke vinbarer venter dig
Sydhavnen er lige nu et af de mest spændende områder i København. Ja, selv H.M. Kongen har valgt at bruge sin lørdag herude.
Men, hvad skal du egentlig besøge først, når du stiger ud af metroen?
Bydelen er delt op i den gamle og den nye del, samt området midt imellem kaldet Banegaarden, et gammelt DSB-terræn, som kalder på gastronomiske overraskelser. Alle tre dele af den gamle arbejderbydel har unikke steder, som ikke findes magen til i Københavns brokvarterer.
MigogKbh er igen teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og danmarkskender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år. Du kan læse flere af hans guides til København og resten af landet her.
Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til sine favoritsteder i Sydhavn.
Tag cyklen med, sejl med de gule havnebusser eller snør traveskoene.
Fra havnebadet til vinbaren
Sydhavn i København er det kvarter der i øjeblikket gennemgår den største udvikling efter Nordhavn er færdig med den første etape. Begge bydele ligger ud mod vandet, og hvor Nordhavn allerede har fået sin metro i 2020, ja så måtte der gå fire år før Sydhavn fik sin livline til resten af byen med M4.
Jeg vælger dog at hopper på min Donkey Republic Bike og cykler efter Copenhagen Visitor Services nyudviklede GPS Cykelkort Sydhavnen ud og med den nye metro hjem.
Jeg har pakket tandbørsten og badebukserne og checker ind på Copenhagen Island Hotel med udsigt over havnen mod syd. Her helt ude på en ø, hvor hotellet for øvrigt er designet i let genkendelig Kim Utzon-stil, kan du også leje cykler, og den gule Havnebus 991/992 går ikke langt herfra mod Teglholmen som sidste stop.
Jeg tager min cykel med og sejler til sidste stop for at hoppe i Havnebadet Sluseholmen. Tænk, vi har så ren en havn, at vi kan svømme i den. Noget mange byer rundt om i verden misunder vores hovedstad.
Efter svømmeturen er det tid til noget at spise og drikke, og du kan vælge at cykle lidt mod nord eller tage havnebussen ét stop og anløbe Enghave Brygge, hvor vinbaren ganske enkelt hedder Anløbet og ligger i et pragtfuldt gammelt fristående hus, som tidligere var en del af industriområdet.
Da huset er meget småt , har ejeren ganske praktisk lavet Klase også med udsigt til havnen, og her er et dejligt pastakøkken med lette retter ude såvel som inde.
Adressen tilbyder foruden vinbar også vinsmagninger, vinshop og naturligvis vinkælder. Er du ankommet med de otte personers eldrevne Goboat med bord midt i båden, så ring til Klase, og bestil snackservering, tagliatelle, tiramisu og naturigvis vin til bådturen.
Ved siden af er lige åbnet Restaurant Sawiana, som betyder sammenkomst på libanesisk med det bedste fra Beiruts moderne køkken, som jeg husker så tydeligt fra mine rejser.
Om hjørnet ligger Restaurant Herkomst i et gammelt pakhus på nærliggende Nobelholm. Stilen er ”gourmet-light” med danske råvarer i sæson. Flere vil sikkert genkende det totalrenoverede pakhus med bindingsværk fra Olsen-Banden filmene, hvor Sydhavn ofte blev brugt som kulisse.
Den gamle arbejderbydel
På vej tilbage til den gamle del af Sydhavn passeres Restaurantskibet Vandvid, om du har lyst til at spise ombord på en husbåd i Teglværksløbet et stenkast fra Havnebadet og prøve retter tilberedt på skibets store brændeovn. Krydderurterne og blomsterne er dyrket på deres flydende grønne haveflåde.
De tre gamle industriområder Sluseholmen, Teglholmen og Enghave Brygge med de små broer og kanaler forlades nu, og der køres ned mod den originale og gamle arbejderbydel.
Hvor Nordhavn fik sit eget postnummer 2150 efter 2100 Østerbro måtte give afkald på dette område, så har den nye, fancy del af Sydhavn på de kunstigt anlagte kanaler og øer ikke formået at få sit eget postnummer. De må tilgengæld dele 2450 med det gamle arbejderkvarter med de røde og gule murstenskarreer på den anden side af Sydhavnsgade og forlængelsen til Enghavevej.
Det er et område, der stadig har noget af det gamle København. Den gentrificering, man taler meget om, er simpelthen ikke kommet hertil. Det passer sikkert den nu afdøde og tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen ganske godt, som han sidder der i form af en statue på Borgbjergsvej – og vi er nogen der er enige.
Sydhavnens Vinbar. Foto: Henrik Thierlein
Når vi nu alligevel er i gaden, som jeg fornemmer er nerven i det gamle Sydhavn, så smut forbi Sydhavnens Vinbar & Vinbutik, hvor Vin-Lars, en erfaren mand i vinbranchen, har overtaget et gammelt ismejeri i flere niveauer. Bydelens første vinbar og listen over vine, mange fra egen import, er imponerende.
Men det stopper ikke her, for som vinbar er den tilhørende mad overraskende spændende, og der er tænkt over alle producenter. Tørrede døde dyr, som Lars beskriver charcuteri, kommer fra galisisk oksekød fra 20+ årige kvæg, pølser på gin/whisky mask fra Copenhagen Distillery og Færøsk Ø-laks røget på Samsø Røgeri.
Der er også oste fra fire-fem udvalgte gårde og til dessertvinen sluttes af med Jakob Ørstrup og Peter Svenningsens chokolade med danske ingredienser fra Nordic Chocolatiers. Nabolokalet Minibaren next to Vinbaren er en lille madbar med små lækkerier og en velbesøgt fredagsbar.
Vin-Lars har sørme ét es mere i ærmet, da han også har Sydhavnens Vinhandel – Den Tredje et mekka af delikatesser og vin på Mozartsvej 19 et stenkast fra den nye metro Mozartsplads. Er du til kultur før eller efter vinen, ja så ligger Sydhavn Teater i nabolaget.
De fire nye i klassen på Borgbjergsvej
Galleriet Wild Horses Gallery og den stilfulde hipster café Wild Horses med den gode kaffe, eller som de selv siger her på hjørnet: Good coffee – good snacks – good wibes, er et friskt nordisk og minimalistisk pust i kvarteret og det skulle der så et kærestepar fra Island og Australien til.
Blev du forelsket i kopperne til kaffen hos Sydhavnens Vinbar & Vinbutik, så kan de købes hos May Keramik i nummer 37 overfor samme.
Pauli er gadens feel good restaurant med tastingmenuerne Land, Hav og Grønt. De tre ejere fokuserer på nordiske råvarer og vinen er langt hen ad vejen fra mere ukendte vindistrikter og mest fra marker, hvor naturen er i fokus både på mark og i tanke.
Bevæg dig nu væk fra de store gader og ikke langt herfra ligger Haveforeningen Frem. En oase med egen sø, og på vej i retning af Vestre Kirkegård, hvor Anker Jørgensen forøvrigt er begravet omkring det såkaldte “Røde hav”, kommer du til en prisvinder.
South Harbour Café med skønne, smilende Jamila, én af seks i søster-flokken, har vundet den prestigefulde Sol over Gudehjem Produktpris i kategorien MAD og løb samtidigt med Publikumsprisen, hvilket er første gang nogen vinder begge priser i kokkekonkurencens 13-årige historie.
Og prisen går til… South Harbour Cafés, nu prisvindende, kyllinge Pastilla. Og jeg kan skrive under på, at Jamila & Co’s marokkanske pastilla er hele turen værd. Ikke til Marokko, men dog alligvel sydpå til den lille uformelle café.
Mød en alpaka i Sydhavn
Har du ikke fået nok af inspiration fra udlandet, så går turen nu til Sydhavnstippen, hvor de eksotiske alpakaer herude på tippen græsser og passer på de cirka 30 får. De bor i den vindunderlige bynære natur, som er skabt på byggeaffald, der gennem 30 år blev ”tippet” af, hvor rent ud sagtfårene vender.
Nu vi er herude, så har jeg hørt en del om et lille samfund omkring bådklubberne her ved Kalvebodløbet, så jeg cykler til Tutten og sætter mig til rette på den store terrasse med havneudsigt og taler med de lokale. Hver onsdag spiser de Danmarks nationalret, stegt flæsk med persillesovs – “mad mellem venner”, som de kalder det her på Mellemfortet på Sejlklubvej 6.
Rammer du ikke lige en onsdag derude, eller blot har lyst til at udforske det tredje og sidste område i Sydhavn, som jeg beskriver, og har fået nok af vand og havn, så går turen ind ad Enghavevej til en perle af et skjult område, som var en del af det gamle DSB-baneterræn.
Denne lille jernbaneby er gemt mellem spor og tunellen til Enghavevej og BaneGaarden består af ni gamle forladte lader, hvor DSB opbevarede træ. Nu er de blevet renoveret og bragt tilbage til fordums pragt blandt vilde haver med høns, bier og brombærkrat.
Her findes også Perron surdejsbageri, ugentlige langbordsmiddage, street food og restaurant i det gamle væksthus.
Alt sammen økologisk. Stedet leder tankerne til en vild skove. Vildmarkstur på kanten af Vesterbro!
Udflugten i Sydhavn er slut for denne gang, og jeg glæder mig til at komme igen nu da metroen er kommet. Bydelen med postnummer 2450 SV er gået hen og blevet min nye darling med dens blanding af nyt og gammelt.
Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration.
Hvad: Cykeltur rundt i Sydhavn
Hvor: Sluseholmen, Teglholmen, Enghave Brygge, Sydhavnen og BaneGaarden
Hvem: Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration