MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Oplev Sydhavn på cykel: Søde alpakaer og unik vinbar venter på dig

Af Henrik Thierlein
Anløbet i Sydhavn. Foto: Henrik Thierlein
Anløbet i Sydhavn. Foto: Henrik Thierlein

Sydhavn er lige nu et af de mest spændende områder i København.

Bydelen er delt op i den gamle og den nye del, samt området midt imellem kaldet Banegaarden, et gammelt DSB-terræn, som kalder på gastronomiske overraskelser. Alle tre dele af den gamle arbejderbydel har unikke steder, som ikke findes magen til i Københavns brokvarterer.

MigogKbh er igen teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og danmarkskender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år. Du kan læse flere af hans guides til København og resten af landet her.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til sine favoritsteder i Sydhavn.

Tag cyklen med, sejl med de gule havnebusser eller snør traveskoene.

Havnebadet Sluseholmen. Foto: Københavns Kommune

Fra havnebadet til vinbaren

Sydhavn i København er det kvarter der i øjeblikket gennemgår den største udvikling efter Nordhavn er færdig med den første etape. Begge bydele ligger ud mod vandet, og hvor Nordhavn allerede har fået sin metro, så får Sydhavn i 2024, via Ringmetroen M4, fire nye stationer.

De grønne metro-hegn kan ses overalt i bydelen, og indtil jeg kan tage metroen fra Frederiksberg herned, så hopper jeg på min elektriske Bycykel og cykler efter Copenhagen Visitor Services nyudviklede GPS-cykelkort.

Jeg har pakket tandbørsten og badebukserne og checker ind på Copenhagen Island Hotel med udsigt over havnen mod syd. Her helt ude på en ø, hvor hotellet for øvrigt er designet i let genkendelig Kim Utzon-stil, kan du også leje cykler, og den gule Havnebus 991/992 går ikke langt herfra mod Teglholmen som sidste stop.

Copenhagen Island Hotel. Foto: PR

Jeg tager min cykel med og sejler til sidste stop for at hoppe i Havnebadet Sluseholmen. Tænk, vi har så ren en havn, at vi kan svømme i den. Noget mange byer rundt om i verden misunder vores hovedstad.

Efter svømmeturen er det tid til noget at spise og drikke, og du kan vælge at cykle lidt mod nord eller tage havnebussen ét stop og anløbe Enghave Brygge, hvor vinbaren ganske enkelt hedder Anløbet og ligger i et pragtfuldt gammelt fristående hus, som tidligere var en del af industriområdet.

Da huset er meget småt, har ejeren ganske praktisk lavet Klase også med udsigt til havnen, og her er et dejligt køkken med lette retter ude såvel som inde.

Adressen tilbyder foruden vinbar også vinsmagninger, vinshop og naturligvis vinkælder. Er du ankommet med de otte personers eldrevne Goboat med bord midt i båden, så ring til Klase, og de kommer ud til kajen og firer en madkurv, naturligvis med vin, kaffe og snacks, ned til dig.

Lige ved siden af åbner senere på sommeren Restaurant Sawiana, som betyder sammenkomst på libanesisk. Og senere på året den dansk-nordiske Restaurant Herkomst i et gammelt pakhus på nærliggende Nobelholm. Flere vil sikkert genkende det totalrenoverede pakhus med bindingsværk fra Olsen-Banden filmene, hvor Sydhavn ofte blev brugt som kullisse.

Den gamle arbejderbydel

På vej tilbage til den gamle del af Sydhavn passeres Restaurantskibet Vandvid, om du har lyst til at spise ombord på en husbåd i Teglværksløbet et stenkast fra Havnebadet og prøve retter tilberedt på skibets store brændeovn. Krydderurterne og blomsterne er dyrket på deres flydende grønne haveflåde.

De tre gamle industriområder Sluseholmen, Teglholmen og Enghave Brygge med de små broer og kanaler forlades nu, og der køres ned mod den originale og gamle arbejderbydel. Hvor Nordhavn fik sit eget postnummer 2150 efter 2100 Østerbro måtte give afkald på dette område, så har den nye, fancy del af Sydhavn på de kunstigt anlagte kanaler og øer ikke formået at få sit eget postnummer og må dele 2450 med det gamle arbejderkvarter med de røde og gule murstenskarreer på den anden side af Sydhavnsgade og forlængelsen til Enghavevej.

Det er et område, der stadig har noget af det gamle København. Den gentrificering, man taler meget om, er simpelthen ikke kommet hertil. Det passer sikkert den nu afdøde og tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen ganske godt, som han sidder der i form af en statue på Borgbjergsvej – og vi er nogen der er enige.

Sydhavnens Vinbar. Foto: Henrik Thierlein

Når vi nu alligevel er i gaden, som jeg fornemmer er nerven i det gamle Sydhavn, så smut forbi Sydhavnens Vinbar & Vinbutik, hvor Vin-Lars, en erfaren mand i vinbranchen, har overtaget et gammelt ismejeri i flere niveauer. Bydelens første vinbar og listen over vine, mange fra egen import, er imponerende.

Men det stopper ikke her, for som vinbar er den tilhørende mad overraskende spændende, og der er tænkt over alle producenter. Tørrede døde dyr, som Lars beskriver charcuteri, kommer fra galisisk oksekød fra 20+ årige kvæg, pølser på gin/whisky mask fra Copenhagen Distillery og Færøsk Ø-laks røget på Samsø Røgeri. Der er også oste fra fire-fem udvalgte gårde og til dessertvinen sluttes af med Peter Svenningsens chokolade med danske ingredienser fra Nordic Chocolatiers. Nabolokalet åbner i juli med delikatesser og lille café.

Er du til kultur før eller efter, ja så ligger Sydhavn Teater i nabolaget.

Bevæg dig nu væk fra de store gader og ikke langt herfra ligger Haveforeningen Frem, en oase med egen sø, og på vej i retning af Vestre Kirkegård, hvor Anker Jørgensen forøvrigt er begravet omkring det såkaldte “Røde hav”, kommer du til en prisvinder, hvor Enghavevej starter!

South Harbour Café med skønne, smilende Jamila, én af seks i søster-søskendeflokken, har netop her i juni vundet den prestigefulde Sol over Gudhjem 2022 Produktpris i kategorien MAD og løb samtidigt med Publikumsprisen, hvilket er første gang nogen vinder begge priser i kokkekonkurencens 13-årige historie. Og prisen går til… Sydhavnens South Harbour Cafés, nu prisvindende, kyllinge Pastilla. Og jeg kan skrive under på, at Jamila & Co’s marokkanske pastilla er hele turen værd. Ikke til Marokko, men dog alligvel sydpå til den lille uformelle café.

Sydhavnstippen. Foto: PR

Mød en alpaka i Sydhavn

Har du ikke fået nok af inspiration fra udlandet, så går turen nu til Sydhavnstippen, hvor de eksotiske alpakaer herude på tippen græsser og passer på de cirka 30 får, som bor her i den vindunderlige bynære natur, som er skabt på byggeaffald, der gennem 30 år blev ”tippet” af på de nu 40 ha, hvor rent ud sagt fårene vender.

Nu vi er herude, så har jeg hørt en del om et lille samfund omkring bådklubberne her ved Kalvebodløbet, så jeg cykler til Tutten og sætter mig til rette på den store terrasse med havneudsigt og taler med de lokale, som hver onsdag spiser Danmarks nationalret, stegt flæsk med persillesovs – “mad mellem venner” kalder man det her på Mellemfortet på Sejlklubvej 6.

BaneGaarden. Foto: Henrik Thierlein

Rammer du ikke lige en onsdag derude, eller blot har lyst til at udforske det tredje og sidste område i Sydhavn, som jeg beskriver, og har fået nok af vand og havn, så går turen ind ad Enghavevej til en perle af et skjult område, som var en del af det gamle DSB-baneterræn.

Denne lille jernbaneby er gemt mellem spor. BaneGaarden består af ni gamle forladte trælader, hvor DSB opbevarede træ. Nu er de blevet renoveret og bragt tilbage til fordums pragt blandt vilde haver med høns, bier og brombærkrat.

Wood-fire konceptet Lade609  leder tankerne til udekøkkener og vilde skove. Vildmarkstur på Vesterbro! Her findes også Perron bageri og Aarstidernes købmand, om du skal hjem og kokkerere selv.

Udflugten i Sydhavn er slut for denne gang, og jeg glæder mig til at komme igen, når flere af de nye restauranter åbner, jeg skal i hvert fald ikke vente med at komme igen til metroen åbner i 2024. Det er bydelen med postnummer 2450 SV for spændende til.

Hvad: Cykeltur rundt i Sydhavn
Hvor: Sluseholmen, Teglholmen, Enghave Brygge, Sydhavnen og BaneGaarden
Hvem: Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration

Del artikel

Andre læser også