Opråb: Støt restauranterne på de her 4 måder

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Nørrebro Bryghus PR Foto
Nørrebro Bryghus PR Foto

Vi ELSKER den Københavnske madscene.

I vores øjne har København faktisk verdens mest interessante udbud af restauranter, cocktailbarer og oplevelser.

Samtidig er det et benhårdt marked, og man tjener ved Gud ikke engang særlig mange penge – om nogen overhovedet.

Til gengæld får man lov til at arbejde stenhårdt og med arbejdsuger, der ofte er over 50-80 timer, så vi andre kan få verdensklassemad i munden.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er de bedste mellemklasse restauranter

Vanvittig branche
Tænk på alle de mellemklasserestauranter i København, som serverer den ene himmerigemundfuld efter den anden til lidt over 100 kr. pr. ret.

De skal altså betale: husleje, vand, el, forsikringer, dyre personaleomkostninger, råvarespild, opvask, ødelagte glas og tallerkner, rengøring, møbler og køkkenmaskiner – og så skal de altså også lige købe råvarerne, som de laver maden af.

Så vi kan bestille en ret til 100 kr. – det er jo vanvittigt, det overhovedet kan løbe rundt.

Læs også: De 10 bedste prisvenlige restauranter i København

Knoklende ildsjæle
Alt denne luksus er kun muligt på grund af én ting – de ildsjæle af medarbejdere der knokler for at vi andre kan få en god oplevelse.

De ofrer værdifuld familietid, har skiftende og sene arbejdstider plus masser af stress og fysisk slid. For lige akkurat at beholde skindet på næsen – eller måske faktisk tabe penge på deres forretning.

Læs også: Overblik: Her er året 20 største  og vigtigste restaurantåbninger i København 2019

En virus i branchen
Og så kommer der en Coronavirus.

Den skal vi selvfølgelig tage seriøst og respektere regeringens anbefalinger. Men når der er en global krise, så er det første, der bliver skåret fra – luksus.

At spise på en restaurant går under denne kategori, og bliver altså nærmest lagt ned fra den ene dag til den anden.

Mange restauranter kæmper vitterlig med næb og kløer de næste par uger for at overleve. For at få lov til at beholde deres job, for at få lov til at pukle, så vi andre kan nyde godt af det.

Hele byen nyder godt af dem.

Og mange af dem knækker nakken lige om lidt – der er ikke noget at stå imod med.

Et fingerknips, og København er en del gode restauranter fattigere.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her får du Københavns bedste cocktails

Handling
Så hvad helvede kan man overhovedet gøre?

Vi håber, der kommer en politisk håndsrækning, så de kan få lidt hjælp, men os herhjemme i stuerne disse dage, os foran computeren – vi kan gøre 4 forskellige ting:

  1. Gå ud og spis – de steder der holder åbent, har taget deres forholdsregler og gjort afstand mellem bordene – og spritter af til den helt store guldmedalje. Det behøver ikke være den store tur, en enkelt ret eller glas vin er bedre end ingenting. (Opdateret tirsdag 17. marts 2020 – Regering har indført tvangslukning af spisesteder, så første punkt er hermed skudt til hjørne.)
  2. Bestil take-away fra de små steder, mange af dem er begyndt at bringe ud. De store steder har som regel lidt mere at stå imod med i hårde tider. Det er de små private ildsjæle, der har brug for støtte her og nu.
  3. Gå ind på restauranternes hjemmesider og køb gavekort – så er fødselsdagsgaven og julegaven i hus. Overrask din kæreste, forældre, bedste venner med en tur på restaurant – det behøver ikke være dyrt.
  4. Book borde ud i fremtiden. Uger, måneder frem i tiden – så de kan se, at der er lysere tider på vej.

Læs også: Stjerneregn: Sådan ville MigOgKbh strø Michelin-stjernerne i København

Vi kan ikke undgå alle lukninger og konkurser, men vi kan saftsuseme godt undgå nogen af dem.

Nu har de knoklet for os så mange år, nu er det vores tur til at give lidt tilbage.

Det har de hårdtarbejdende ildsjæle fortjent.

Læs også: Guide: Her får du det bedste smørrebrød i København

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.