Opråb: Støt restauranterne på de her 4 måder

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Nørrebro Bryghus PR Foto
Nørrebro Bryghus PR Foto

Vi ELSKER den Københavnske madscene.

I vores øjne har København faktisk verdens mest interessante udbud af restauranter, cocktailbarer og oplevelser.

Samtidig er det et benhårdt marked, og man tjener ved Gud ikke engang særlig mange penge – om nogen overhovedet.

Til gengæld får man lov til at arbejde stenhårdt og med arbejdsuger, der ofte er over 50-80 timer, så vi andre kan få verdensklassemad i munden.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er de bedste mellemklasse restauranter

Vanvittig branche
Tænk på alle de mellemklasserestauranter i København, som serverer den ene himmerigemundfuld efter den anden til lidt over 100 kr. pr. ret.

De skal altså betale: husleje, vand, el, forsikringer, dyre personaleomkostninger, råvarespild, opvask, ødelagte glas og tallerkner, rengøring, møbler og køkkenmaskiner – og så skal de altså også lige købe råvarerne, som de laver maden af.

Så vi kan bestille en ret til 100 kr. – det er jo vanvittigt, det overhovedet kan løbe rundt.

Læs også: De 10 bedste prisvenlige restauranter i København

Knoklende ildsjæle
Alt denne luksus er kun muligt på grund af én ting – de ildsjæle af medarbejdere der knokler for at vi andre kan få en god oplevelse.

De ofrer værdifuld familietid, har skiftende og sene arbejdstider plus masser af stress og fysisk slid. For lige akkurat at beholde skindet på næsen – eller måske faktisk tabe penge på deres forretning.

Læs også: Overblik: Her er året 20 største  og vigtigste restaurantåbninger i København 2019

En virus i branchen
Og så kommer der en Coronavirus.

Den skal vi selvfølgelig tage seriøst og respektere regeringens anbefalinger. Men når der er en global krise, så er det første, der bliver skåret fra – luksus.

At spise på en restaurant går under denne kategori, og bliver altså nærmest lagt ned fra den ene dag til den anden.

Mange restauranter kæmper vitterlig med næb og kløer de næste par uger for at overleve. For at få lov til at beholde deres job, for at få lov til at pukle, så vi andre kan nyde godt af det.

Hele byen nyder godt af dem.

Og mange af dem knækker nakken lige om lidt – der er ikke noget at stå imod med.

Et fingerknips, og København er en del gode restauranter fattigere.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her får du Københavns bedste cocktails

Handling
Så hvad helvede kan man overhovedet gøre?

Vi håber, der kommer en politisk håndsrækning, så de kan få lidt hjælp, men os herhjemme i stuerne disse dage, os foran computeren – vi kan gøre 4 forskellige ting:

  1. Gå ud og spis – de steder der holder åbent, har taget deres forholdsregler og gjort afstand mellem bordene – og spritter af til den helt store guldmedalje. Det behøver ikke være den store tur, en enkelt ret eller glas vin er bedre end ingenting. (Opdateret tirsdag 17. marts 2020 – Regering har indført tvangslukning af spisesteder, så første punkt er hermed skudt til hjørne.)
  2. Bestil take-away fra de små steder, mange af dem er begyndt at bringe ud. De store steder har som regel lidt mere at stå imod med i hårde tider. Det er de små private ildsjæle, der har brug for støtte her og nu.
  3. Gå ind på restauranternes hjemmesider og køb gavekort – så er fødselsdagsgaven og julegaven i hus. Overrask din kæreste, forældre, bedste venner med en tur på restaurant – det behøver ikke være dyrt.
  4. Book borde ud i fremtiden. Uger, måneder frem i tiden – så de kan se, at der er lysere tider på vej.

Læs også: Stjerneregn: Sådan ville MigOgKbh strø Michelin-stjernerne i København

Vi kan ikke undgå alle lukninger og konkurser, men vi kan saftsuseme godt undgå nogen af dem.

Nu har de knoklet for os så mange år, nu er det vores tur til at give lidt tilbage.

Det har de hårdtarbejdende ildsjæle fortjent.

Læs også: Guide: Her får du det bedste smørrebrød i København

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Er åbnet for alle i dag: Nu kan du udforske en grøn oase på Amager lige ud til vandet

Skrevet af: Michael Qureshi

Fra i dag fredag den 7. august kan du besøge det grønne areal på den sydlige del af Prøvestenen til fods og på cykel.

I samarbejde med Prøvestenens Natur- og Fritidsforening åbner By & Havn arealet op for offentligheden i en midlertidig periode.

Det skriver man i en pressemeddelelse.

Tag turen ned ad Uplandsgade/Prags Boulevard eller Raffinaderivej langs Kløvermarken, fortsæt ad Prøvestensbroen over vandet og find det nye rekreative område på din højre hånd.

Der er isat en ny ganglåge, der giver adgang for gående og cyklende.

Udsigt til Amager Strandpark

Fra græsarealer og moler er der direkte udsigt til Amager Strandpark, haveforeningerne, bådeklubberne og naturligvis Øresund. Stierne langs molerne og græsarealerne gør området til et skønt nyt udflugtsmål i København.

Prøvestenens sydlige del var oprindeligt forberedt til bl.a. lystbådehavn og har indtil nu været anvendt til forskellige drifts- og byggeopgaver for By & Havn, som ejer området.

By & Havn vil fortsat benytte en del af området, men den sydligste del bliver nu åbnet for rekreative formål.

Det er et område på ca. 7 hektarer, som besøgende kan gå på opdagelse i. Det svarer til ca. halvdelen af Kongens Have eller lidt mere end Ørstedsparkens areal.

Her er det nye område du kan udforske

Vil arrangere små begivenheder

Prøvestens Natur- og Fritidsforening er en forening under Amager Øst Lokaludvalg, som længe har arbejdet for at få gjort Prøvestenen offentlig tilgængeligt. Foreningen har i den kommende periode påtaget sig at stå for driften af arealet og ønsker desuden at arrangere mindre begivenheder i området, som fx naturvandringer.

“Vi fik en henvendelse fra Amager Øst Lokaludvalg, om vi ikke ville se på mulighederne for at åbne området.

Det har vi lyttet til, og fra begyndelsen af august har vi valgt at åbne området for københavnerne i en midlertidig periode, der foreløbig rækker sæsonen ud. Derefter vil vi evaluere forsøget,” forklarer projektchef i By & Havn, Per Schulze.

Han fortsætter:

“Hér er skøn natur, flotte udsigter over både vandet og København og mulighed for dejlige gåture på stierne langs krattet. Vores håb er, at Københavnerne tager godt imod området, nyder mulighederne og husker at tage deres skrald med, når de tager hjem igen,” siger Per Schulze.

Tag dit affald med dig

Prøvestenens Natur- og Fritidsforening er glad for, at Prøvestenen nu åbnes op:

“Der er rigtigt mange i byen, som dyrker friluftsliv, men ikke kan finde plads på bl.a. Amager Strandpark, og de bliver glade for et ekstra sted at udfolde sig.

Der har været et kapacitetsproblem i mange år, og nu tager vi et lille skridt for at løse det stigende behov, i en by der vokser.

For at vi kan få lov at holde området åbent, skal vi allesammen passe godt på det. Specielt er det vigtigt ikke at efterlade sig spor i form af affald. Det kalder vi sporløs færden.

Derfor har vi opstillet et stativ med skraldeposer, så man kan tage en pose med sig ind i området og aflevere den fyldte pose i containeren, når man forlader området.

Tag lidt ekstra skrald med ud, hvis du møder noget på din vej,” siger formand for Prøvestenens Natur- og Fritidsforening, Frank Lambert.

Udsolgt i alle byer: Nikolaj Kirk og Nak og Æd sætter ny dato i København

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto PR
Foto PR

Du kender måske allerede Nikolaj Kirk fra ”Nak & Æd”, hvor han sammen med sin tro følgesvend Jørgen Skouboe Møller afprøver spejderfærdigheder, jagt og kogekunst.

Samtidig får både de og seerne stillet en god portion eventyrlyst i både Danmark og resten af verden.

Nu får du en sjælden mulighed for at opleve Nikolaj for fuld udblæsning og komme bag om scenerne du kender fra TV, når han gæster Bremen Teater.

Læs også Gribende foredrag i København: Ser du månen, Daniel?

Hvem er Nikolaj Kirk?

Nikolaj Kirk er både prisvindende kok og forfatter og blev for alvor et kendt ansigt i Danmark, efter han medvirkede som kok i tv-programmer som ”Mad i kassen”, ”Go’ morgen Danmark” og ikke mindst det populære ”Nak og Æd”.

Gastronomi er Nikolajs helt store passion, som han har skrevet mange bøger om og modtaget adskillige priser for.

I forlængelse af passionen for gastronomi søger Nikolaj konstant efter nye teknikker rundt omkring i de mange små lokalsamfund i verden, som kan inspirere ham til nye retter.

Læs også Masser af tilbud og fordele hver måned: Citify Kbh er vores nye fordelsklub

Kom med på en gastronomisk opdagelsesrejse  

En aften med Nikolaj er som hans mad altid spændende, uforudsigelig og fyldt med fantastiske historier og oplevelser.

Alt lige fra jagt til køkkenteknikker i verdens lande.

Kom bag om kameraet og tættere på arbejdet med ”Nak & Æd”.

Hør mere om Nikolajs inspirationen, hvorvidt en husmår smager godt og naturligvis udfordringerne med at lave mad og TV ude i bushen, i tætte regnvåde skove eller den kolde tundraen.

Spar op til 53% på prisen på en lang række lækre restauranter i København – kun med MigOgKbh. Se listen her

Fortsæt rejsen derhjemme

Fortsæt Nikolaj Kirks forunderlige og gastronomiske rejse derhjemme med hans egne ord.

Du har nemlig i forbindelse med dit billetkøb også mulighed for at tilkøbe Nikolaj Kirk’s bøger “Grundkøkken” og “Grønt Grundkøkken”.

Bøgerne udleveres på aftenen i forbindelse med foredraget.

Hvad: Foredrag med Nikolaj Kirk
Hvor: Bremen Teater
Hvornår: 8. september 2020 – Kl. 20:00 – 22:00
Hvor meget: 259 kr. + gebyr 30 kr.
Hvordan: Køb billet lige her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Græske lækkerier: Kendt kok holder madfest med det bedste fra det græske køkken

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Langbordsmiddag i gadekøkkenet med Nikolas Strangas
Langbordsmiddag i gadekøkkenet med Nikolas Strangas

Et af verdens bedste ferielande har også et af verdens bedste køkkener.

Det græske køkken er måske baseret på relativt simple teknikker, men smagen, er uovertruffen, hvis det er lavet rigtigt.

Oliven og feta er kongerne, moussaka  er nationalretten, men de fleste har også smagt tzatzíki, souvlaki, , gyros, saganaki og dolmades serveret i et virvar af småretter kaldet mezé.

Læs også: Cocktails, sandstrand og skøn brunch: Kender du Bryggens hemmelige oase?

Langbordsmiddag i gadekøkkenet med Nikolas Strangas

 

Årets græske højdepunkt

Corona har fået aflyst de fleste rejser, men den græske langbordsmiddag, den kan de sgu ikke tage fra os.

Nikolas Strangas er nok bedst kendt for sin flotte konditorkarriere på Michelin-stjernede restauranter og fra TV, hvor han både er kok og dommer.

Men efter 17 år som konditor har han besluttet sig for at vende tilbage til sine græske rødder.

Han har nemlig åbnet et gadekøkken, der serverer gyros og middelhavssnacks, såsom oliven, tzatziki og hummus.

Og han inviterer til langbordsmiddag i Broens Gadekøkken torsdag den 13. august kl. 18.00.

Læs også: De bedste milkshakes i København: Her er de store favoritter i byen

Langbordsmiddag i gadekøkkenet med Nikolas Strangas

Græsk/dansk forbindelse

“Københavnerne fortjener at smage, hvor lækkert græsk mad kan være, når ingredienserne er friske og stemningen er i top. De fleste har været i Grækenland.

De fleste har smagt græsk mad. Men de færreste ved, at de kan få den samme lækre mad og oplevelse her i Danmark,” fortæller Nikolas Strangas.

For 225 kr. får man en plads ved bordet og kan ellers gå ombord i årets græske højdepunkt.

Langbordsmiddagen skal afspejle det bedste fra Stangas’ græske køkken.

Menuen består derfor af en masse små græske retter, en såkaldt græsk mezé, med forskelligt grillet kød og grøntsager, græsk pasta, oliven, græsk salat, squash kugler, grillet brød, olivenolie og – selvfølgelig – bedstemors opskrift på tzatziki.

Til dessert forkæler Nikolas Strangas københavnerne med sin egen signatur-dessert, der består af hvid chokolade med citron og yoghurt toppet med jordbær og basilikum.

Læs også: Køl af: Her er sommerens vildeste ice cream cocktails

Langbordsmiddag i gadekøkkenet med Nikolas Strangas

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Hvad: Langbordsmiddag i gadekøkkenet med Nikolas Strangas
Hvor: Broens Gadekøkken (ved Inderhavnen)
Hvornår: Torsdag 13. august 2020 kl. 18.00
Hvor meget: Græsk menu for DKK 225
Hvordan: Læs mere lige her og bestil billet