Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ordblindhed: Hvad det er, og hvad du kan gøre ved det

Af Annoncør

Hvis du eller en du kender har problemer med at læse, skrive og stave, kan det skyldes ordblindhed. Dysleksi er en neurologisk lidelse, der påvirker læsefærdighederne. Det er den mest almindelige indlæringsvanskelighed hos børn og kan fortsætte ind i voksenalderen. Og selv om der ikke findes nogen “kur” for ordblindhed, er der måder at håndtere den på. Hvis du er ordblind eller har mistanke om, at du måske er ordblind, kan du læse videre for at få mere at vide om lidelsen, og hvad du kan gøre for at gøre din hverdag bedre.

Hvad er ordblindhed? 

Dysleksi er en neurologisk lidelse, der gør det svært at læse, skrive og stave. Det skyldes et problem i hjernen, som gør det svært at behandle skriftsprog. Dysleksi kan være familiært betinget, men det er ikke altid arveligt. Personer med ordblindhed har ofte problemer med nogle af følgende: 

– Afkodning af ord (hvordan lyder ordene) 

– At blive forvirret med ord, der ligner hinanden 

– Har problemer med at stave ord korrekt 

– Læser langsomt 

– At udelade eller tilføje bogstaver, når de skriver ord 

– Har svært ved at skrive essays 

– Ofte mister deres plads, når de læser 

– Forveksler venstre og højre retningsangivelse 

Selv om ordblindhed kan ramme folk på alle intelligensniveauer, har personer med ordblindhed ofte en IQ over gennemsnittet. Mange berømte mennesker har fået konstateret ordblindhed, herunder Albert Einstein, Alexander Graham Bell, Agatha Christie, Pablo Picasso, Leonardo da Vinci, Thomas Edison, Steve Jobs og Cher. 

Hvad kan du gøre ved det? 

Der findes ingen “kur” for ordblindhed – det er en livslang tilstand. Der er dog måder at håndtere den på, så den ikke kommer i vejen for din hverdag. Nogle nyttige strategier omfatter: 

– Brug en stavekontrol og/eller en grammatikkontrol, når du skriver på computeren  

– Læs ofte højt for at øve dig i at afkode ord   

– Opbevar en liste over besværlige ord, så du kan vende tilbage til den, når det er nødvendigt   

– Brug huskeregler til at huske, hvordan man staver visse ord (f.eks. I før E undtagen efter C = “ie” lyder som “ee”)

– Tag noter ved hjælp af en båndoptager i stedet for at forsøge at skrive alt ned   

– Få ekstra hjælp fra en tutor eller en specialiseret instruktør  

 – Brug særlige tilpasninger under prøver, f.eks. mundtlige prøver eller ekstra tid Deltag i en støttegruppe for personer med ordblindhed eller deres familier.
Tal med din læge, hvis du føler dig overvældet – de kan måske henvise dig til en psykolog, der kan hjælpe dig. Uanset hvad, så prøv af og til at besøge et ordblinde foredrag eller et lignende arrangement, så du kan komme i kontakt med andre og måske finde noget nyttigt, der kan lette dine daglige kampe.

Konklusion

Ordblindhed er en neurologisk lidelse, der påvirker læsefærdighederne. Den er almindelig og kan give problemer med afkodning af ord, stavning, langsom læsning og meget mere. Selv om der ikke findes nogen “kur” for ordblindhed, er der måder at håndtere den på, så den ikke forstyrrer din hverdag. Hvis du tror, at du måske er ordblind, skal du tale med din læge eller opsøge en tutor eller en specialiseret instruktør, som kan hjælpe dig med at lære strategier til at håndtere tilstanden.

Del artikel

Andre læser også