Oslo tur-retur med båd: Arkitektur i verdensklasse, spændende gastronomi og hippe kvarterer
Norges hovedstad har altid i Skandinavisk målestok været lillebror i forhold til Stockholm og København men det er der lavet godt og grundigt om på de seneste år.
Oslos havn er som forandret med arkitektur i verdensklasse og byens små kvarterer bobler af gastronomi, gallerier og hippe kaffebarer.
Den danske krone er stærk, så der er mulighed for, at spise og bo ekstra godt når du besøger det norske kongerige og en god start er den smukke udsejling fra København langs Øresundskysten og Oslofjordens indsejling næste morgen med øer, skær og natur, så langt øjet rækker.
MigogKbh er igen teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og danmarkskender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år. Du kan læse flere af hans guider til København og resten af Danmark og Skåne her.
Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til sine bedste steder i den by han boede i for over 20 år siden og som han stadig er forelsket i. Han har fundet sine yndlings-spots fra dengang og suppleret op med 2024 hipsterfaktor.
Pak gerne weekendtasken for der er også fire anbefalinger til overnatninger sågar i et gammelt elværk med retro art deco badeanstalt i kælderen.
Bådtur København-Oslo: Betagende bådtur langs kyst og fjord med middag og overnatning
Jeg har valgt at tage Oslobåden, som jeg gjorde for over 20 år siden da jeg boede i Norge og arbejdede for Visitdenmark på deres markedskontor og sejlede med båden tæt på 15 gange – samme år!
Nostalgien er til at tage og føle på når jeg checker ind i en udvendig kahyt, hvor bølgerne og lyset fra den norsk, svensk- og danske kyst iagttages, når landskabet passeres ad søvejen.
Ind med bagagen og op på dækket og se udsejlingen med flot udsigt til Nordhavns siloer, Langelinje, de tre søfort, krydstogtterminalerne og længere oppe af kysten Kronborg før vi rammer Oslofjorden.
Siden jeg var ombord på Oslobåden er der virkelig sket noget på madfronten. Nu kan der startes med et glas champagne eller en vin- og specialølsmagning og Cocktailbaren Northern Lights laver sine egne sirupper til deres signature cocktails.
Der kan spises buffet i 7-Seas, pizza- og pastaretter i Little Italy og á la carte eller 3-retters i Explore, hvor deres slogan ”Den bedste bøf til søs” sad lige i skabet – min lammekrone var i hvert fald perfekt rosa stegt, mens solen gik blodrød ned i Nordsøens horisont.
Som noget nyt er der kommet den lille intime restaurant NORD til med 10 delevenlige retter á fire serveringer med og uden vinmenu – dén må jeg prøve på vejen hjem.
Jeg slutter af i Navigator baren til et imponerende udvalg af mere end 10 Svaneke specialøl fra Østersøen og til live feel-good guitarmusik før Columbus & Moonlight Club sætter punktum for dagen herude i måneskinnet på det rolige Skagerrak.
Oslo havnefront som forandret – arkitektur i verdensklasse og flydende saunabyer
Området Bjørvika er Oslos nyeste bydel ved havnen. Minder mig om landvindingen i Hong Kong blot i mindre målestok men ikke mindre interessant.
Operaen, Oslo hovedbibliotek Deichman Bjørvika og nationalskatten Munchmuseet er alle interessante bygningnsværker og har tilføjet hovedstaden et tiltrængt internationalt niveau og fornyelse.
Langs vandkanten er der skudt en helt klondike by af tilfældigt designede flydende saunabyer op – så køb et dagskort hos Oslo Badstuforening og hop i den rene havn og sid og betragt Oslos New Yorker-skyline fra den varme sauna.
Overnatning i området:
Gammelt færgehovedkontor med jazzklub i kælderen
Hotel Amerikalinjen var fra år 1919 hovedkvarter for den legendariske Norske Amerikalinjen, der i 1913 gav sig ud på jomfrurejsen fra Oslo til New Yorks Pier 42.
Hotellets værelser er pragtfuldt indrettet, mange med udsigt til Oslo Centralstations mange mennesker der hver dag går forbi og minder om datidens trængsel når norske migranter flokkes i bygningen her for at købe færgebillet til det forjættede land Amerika.
Indenfor ses tydeligt detaljer i bygningens indretning fra dengang og husets enkle Brasserie & Café Atlas serverer norske specialiteter, så som kammuslinger fra Frøya ud for Trondheim, pighvar fra Stavanger og norsk strip loin fra norske Telemark. Afsluttende med ostetallerken med norske oste og som en hyldest til bådens endestation, blåbær New York cheesecake.
I stueetagen modsat Atlas lader jeg mig overraske med signature cocktails i Pier 42 inspireret af Norge, skibsruten og New York med navne, så som Munchs The Scream, Starry Night, Sex and the City, Per Gynt, New York New York og The Great Gatsby.
Kælderen er dog huset absolutte overraskelse med Jazz Club Gustav – opkaldt efter grundlæggeren af skibsruten mellem Oslo-New York Gustav Henriksen. Forvent jazz som i New York hver fredag og lørdag.
Slå dig ned og få en Manhattan, classic old fashioned eller OsloPolitan. Stemningen er magisk.
Tip i området: Oslobugten her i Bjørvika har sin egen hjemmeside kaldet Oslobukta hold dig orienteret om caféer, butikker, arkitektur og velvære.
Frederiksberg i Oslo: Frogner og Majorstuen er stedet
Vest for midtbyen her kaldet Sentrum findes Oslos to velhaverenklaver Frogner og Majorstuen, som begge er beboelseskvarterer krydret med tøj- og designshopping, små spisesteder og caféer.
Mine favoritgader er Bogstadveien, som starter ved Majorstuen station og fortsætter ud i Hegdehaugsveien og ned til Slottsparken med det Kongelige Slott. Tag metrosystemet T-banen til Majorstuen og gå ned og blot lad dig underholde af al den shopping, liv og leben.
Før du forlader stationen og fortaber dig i butikker og caféer, så besøg den imponerende skulpturpark inde i Frognerparken kaldet Vigelandsparken, som vel nok er verdens smukkeste og også mest særprægede park med søjler af mennesker i alskens udgaver.
Gustav Vigeland er manden bag og på hans interessante museum Vigelands Museet finder du foruden hans vindunderlige menneskeskulpturer også hans urne over døren når du går ud. Selviscenesat? Overhovedet ikke.
Går du derimod stik syd, så rammer du den eksklusive Bygdøy Allé og Frognerveien og hvor de to gader mødes ser du Nasjonalbiblioteket ret foran dig. Det dystre men interessante bibliotek indeholder alt man bør vide om norsk kultur og sprog.
Men det er naturligvis ikke kun derfor jeg er gået herind, dén har du nok luret. Jeg er sulten og jeg ved at Norges mest interessante kvindelige køkkenchef Heidi Bjerkan har åbnet Nasjonalbibliotekbaren v/CREDO.
Her sidder belæste bogorme og Oslos hipsters i det sidste skrig fra… Berlin og sipper flate white, spiser rensdyrtatar eller den norske udgave af smørrebrød her kaldet Smörbröd.
Heidi, som i over otte år var køkkenchef for den norske konge og som næste år genåbner, sin nu lukkede Trondheim-restaurant, endda med det smukkeste vue til bag- og urtehave her på biblioteket på Frogner.
Heidi er kendt for sin kærlighed til norsk madkultur og bæredygtig tilgang til dyrevelværd og økologi. Her på biblioteket bliver Heidis visioner ført ud i livet i tre tempi: Caféen, genåbning af gourmet Restaurant Credo og et mødested for madkultur og madhistorie. Genial sammenkogt maggiterning på det gamle bibliotek.
Overnatning i området:
Sommerro: Gammelt art deco elværk er Frogner-bydelens kronjuvel. Hotel, live musik, badeanstalt og gastronomi
Udefra ligner det enhver mastodont af en industriel etageejendom i det gamle elværks hovedkvarter fra 1932, som lukkede i 2017 og som genopstod som fugl Føniks i 2022. Men indenfor…
Sommerro er blevet gennemrenoveret som Oslos absolut mest interessante hotelprojekt til dato. Det der i dag er hjertet af bygningen er nu husets restaurant og scene for livemusik mens du spiser – hver aften.
Når du kommer ind i Ekspedisjonshallen, som var stedet, hvor datidens el-kunder betalte deres regninger, så kan man kun blive imponeret over det store maleri for enden af væggen af Norges mest berømte kunstner Per Krog.
Her er i dag epicentret i huset med alt fra morgenmad, frokost, afternoon tea og dinner – afsluttende med cocktails. Du er i Norge så forvent bl.a. skønne desserter med geitost fra det mest hyppede brasserie-køkken.
Bor du her i flere dage, så tage elevatoren op til øverste etage og oplev Tak Oslo japansk-nordisk casual fine dining med udsigt over Oslo – eller som vi gjorde – fik husets mest solgte cocktail i Izakaya på syvende etage – en Espresso Martini.
Hele huset syder af art deco – my favourite – og overalt oplever du lamperne som er genskabt af Hadeland Glassverk og som originalt hang i trappeopgangen allerede i 1933.
Har du tilgengæld lyst til at svømme og en tage en tur i sauna, ja så kan du vælge mellem sky sauna og swimmingpool med udsigt over Oslo Fjord eller go down memery lane og besøge kælderen med det legendariske Vestkantbadet med omklædningskabiner i teak træ og mosaikker over poolen fra 1931 af selvsamme af Per Krog next door til byens bedste gym.
Sentrum: Imponerende Nasjonalmuseum, Nobel og Eggs Benedict på Theatercaféen
Norges nye Nasjonalmuseum er sjovt nok ikke ikke bygget i den nye bydel ved havnen men klemt ned, som en stor moderne tilføjelse bag den klassiske bygning ved Aker Bygge, som huser Nobel Fredssenter.
Et museum, alle bør kigge lidt nærmere på for, at forstå betydningen af Nobels Fredspris, som gives ud, som den eneste Nobelpris, i Oslo.
Et highlight i udstillingen er medaljekammeret med fredsprismedaljen i guld designet af Norges største billedhugger Vigeland – ja det er ham med skulpturparken.
Nasjonalmuseet er imponerende. Forstil dig at København flyttede samlingerne fra Design Museum Danmark, Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst og byggede et nyt kæmpe museum i tre etager inkl. fuld kælder og tagterrasse.
Forvent dig en hel sal med nationalikonet Edvard Munchs malerier om du misser det nye Munchmuseet – og kan du ikke holde lidelsen ud i Skriget, ja så forelsk dig i Madonna.
Museets helt store trækplaster og min helt store passion er 1. salens design og kunsthåndværk. Det er simpelthen så imponerende og salene fortsætter og fortsætter.
En ting er kunst og kultur på væggene men nu er det tid til kunst på tallerkenen og jeg bevæger mig fem minutter herfra til Stortingsgatan, som naturligvis leder op til Stortinget – Norges parlament, som jeg husker flere turister, da jeg boede i byen, forvekslede med byens museum pga. dens lille størrelse.
Her ved siden af det smukke Nationaltheater ligger den lige så smukke Theatercaféen – en institution i Oslo fra 1900, ligesom teateret og er bygget sammen med luksushotellet Continental Hotel.
Her på Theatercaféen, som er indrettet med hvide duge, lofthvælvinge og minder om en bistro-de-luxe i Paris, har jeg fået øje på min yndlingsmorgenmad, som her fås som frokost, eller lunch, som på norsk.
Eggs Benedict hedder her på matriklen naturligvis Eggs Continental og den røgede skinke er skiftet ud med en luksus laks fra Kloster Laks der er koldrøget og saltet på den gammeldags måde på øen Halsnøy på vestkysten.
Køkkenchef Claes Skog har 10 år jubilæum i den snart 125 årige bygning og frokostkortet byder på alt fra steak Tartare til rejer fra norske Lyngenfjorden og er du ikke til et glas Pol Roger champagne eller norske Nøgne Ø fadøl, så prøv stedets egen økologiske Kombucha i den smukkeste flaske.
Aftenkortet byder bl.a. på canadiske cocktail-østers, caviar, pighvar og kylling fra norske Hovelsrud Gård afsluttende med en Karamel Flan med norske æbler. Det er et legendarisk lokale, som er meget lidt Oslo men noget alle byer bør have – tag gerne 125 år mere.
Tip i området: Kunstners Hus i modsat ende af Slottsparken fra Theatercaféen tilbyder skiftende udstillinger, arrangementer og den skønne Restaurant & Kafé. Huset, hvis arkitektur i genren brutalisme, minder om Oslos Rådhus – er begge et besøg værd og blandt mine arkitekturfavoritter.
Danmark i Oslo – bo, spise og shop dansk:
Guldsmeden Hotel – Grød – Illums Bolighus – Babbo Collective
Får du hjemve efter bundsolide danske koncepter midt i den norske hovedstad, så check-in på hotel Oslo Guldsmeden nordisk-balinesiske boheme midt i Frogner-bydelen og nyd mini-spa i kælderen og forkæl dig med økologiske hudplejeprodukter og morgenmad.
Køb norsk og dansk design i en af de to Illums Bolighus enden på Vikaterrassen eller legendariske Glassmagasinet på Stortorvet.
Bliver du sultet, så har vores egen tv- og grødkendis Lasse Skjønning Andersen åbnet Norges første grødbar Grød på hipstergaden Markveien i Grünnerlykka bydelen. Foruden de kendte grødvarianter, så har Lasse lavet en produktion af leftovers fra grød, som er blevet upcyklet af hans Congee-okonomiyaki.
Japanske vafler med kimchi-kaleogmasser af toppings. Resten af Congee kyllingen køles ned og der laves en madpandekage – kan ikke fås i Danmark. Siger det bare. Spist for meget? Så tilmeld dig GRØD Social Runners Oslo løbeklub.
Vil du gerne prøve andet end innovativt grød, så har danske Lennart & Co åbnet Babbo Collective med ikke mindre end fire spisesteder og et bageri i Oslo. Pas på Norge, danskerne kommer igen!
Tjuvholmen, Bygdøy & Aker Brygge: Galleri i kælder, sejltur og jetset hotel The Thief
Aker Brygge er lidt Oslos svar på Nyhavn, dog med mere plads og et særdeles flot vue over Oslofjord og med 100vis af færger dagen lang, som gør området til et yndet mål for at sidde ved vandet og slappe af.
Tag en af bådene til charmerende Bygdøy-halvøen i Indre Oslofjord med det kendte polarekspeditions-museum Fram, Kon-Tiki Museet om Thor Heyerdahls Kon-Tiki ekspeditionog Vikingeskibshuset, som i 2027 genåbner som Vikingtidsmuseet
Bygdøy er også afslapning med vandring, cykling og naturiststrand og så er det også her kongefamilien har deres Kongsgård. Kom ud til Bygdøy med bus eller færge – se ruteplan til alle øerne her.
Norway Yacht Charter laver desuden sightseeing fra gamle træskibe også fra Aker Brygge.
Jeg fortsætter dog over broen fra Aker Brygge til Tjuvholmen, som ligger på en halvø, der stikker ud fra Aker Brygge og ind i Oslofjorden. Her er både udendørs badeområde, skulpturpark og markante Astrup Fearnley Museum of Modern Art.
Tidligere var Tjuvholmen hjemsted for byens tyve og vagabonder. I dag huser den lille ø arkitektur og kunst i verdensklasse. Efter et besøg på museet falder jeg over et lille galleri i kælderen ikke langt herfra. Fineart – er et af Oslos mest anerkendte gallerier og Norges største med salg af kunst fra mere end 500 både norske men også internationale kunstnere – et fint udvalg findes i denne hemmelige kælder.
Overnatning i området:
The Thief er områdets kendis hotel, bar og restaurant with a view
På den lille ø er det muligt at overnatte i dette anderledes kvarter, hvor roen sænker sig når butikkerne lukker og man er på sikker afstand af Akers Brygges restaurant-leben og færgefart.
Har du set den norske hit-tv-serie ”Exit”, så har du garanteret stiftet bekendskab med The Thiefs restaurant og ikke mindst bar. Denne aften er dog uden kamera og vi sætter os godt tilrette i Restaurant The Thief og Rooftop med nordiske og lokale råvarer tilberedt the french way. Nabobordet taler allerede om brunchen næste dag. The Thief er uden tvil en tyv der stjæler din tid, så sæt ekstra tid af til opholdet. Husets stil er mørk elegant og vælger du en nat på øen, så er det der mulighed for spa med en dukkert i Oslofjord, afternoon tea og afslut dagen med en signatur cocktail i Thief Bar.
Grünerløkka – Oslos upolerede brokvarter: Kafffebar, vin, vintage og gåtur langs elven
Olaf Ryes Plass er epicenteret for Grünerløkka-kvarteret, som ligger 20 minutters gang fra mit yndlingstorv Youngstorget tæt på Oslo Domkirke.
Dette upolerede kvarter med liv og leben og en masse unge mennesker er en blanding af Nørre- og Vesterbro og et stenkast fra pladsen og parken ligger Grüners gate 1 med Tim Wendelboe Kafferisteri & Espresso Bar. Byens bedste.
Foruden kaffen både i kop og 250 gram ristede bønner, som du kan tage med hjem i kufferten, kan du også købe sæbe lavet af kaffegrums.
Grünnerløkkas hipstergade nummer 1 er Markveien, som går fra parken og ned til elven Akerselva. Her finder du den lille men legendariske Robot vintagetøj og den første vinbar i byen fra 1991 Markveien Mat & Vinhus.
På Territoriet vinbar har de fokus på glasvin og her kan du vende dine egne vinylplader. Det er også her at vores egen tv- og grødkendis Lasse Skjønning Andersen har åbnet Norges første grødbar Grød. Se afsnittet Danmark i Oslo.
Tip i området: Gå en tur langs den smukke elv, som vel nok er det nærmeste vi kommer Oslo Å og oplev et lille stykke natur i byen. På den modsatte bred finder du området Vulkan med én af byens snart mange street food haller, nemlig den charmerende bygning, som huser Mathallen Oslo.
Natteliv:
2 Cocktailbarer og 2 LGBT+ gåud-steder:
Siden 2019 har byens gamle svaneapotek lagt smukt træinteriør og porcelænsloft til SVANEN Cocktailbar på selve Karl Johans gata.
HIMKOK i Storgata 27 finder du det bedste af Norges smage og tilmed på en cocktailbar, som har været på The Worlds 50 Best Bars-listen sammen med SVANEN forøvrigt. Se efter det blå lys over døren.
London Pub & Club er ”homsernes” homo-hovedkvarter siden 1979 – og det det må man sige det stadig er. Kælderen er pub med billiardbord og lille cabaret scene og klub på første sal.
Elsker Club & Bar er en fornyelse af homo-scenen med hele tre etager med smæk på musikken og hyggelig bar i stueetagen. ”Give me give me a man after midnight” og dansegulvet er fyldt af ABBAs toner og slet skjulte opfordring.
Street food på vej til båden – sejltur gennem Oslofjorden til København
Et andet sted med street food er madmekkaet Vippa tæt på Oslobåden, som ligger i en gamle hal ud til Oslo-fjorden og som er ejet af Credo-chefkok Heidi Bjerkan – byens smukkest placerede madboder om du har sult før udsejlingen fra Norges hovedstad.
Miniferien til Oslo er ved at være slut og Oslobåden sejler ud af fjorden forbi verdens mindste fyrtårn-ø Dyna Fyr med plads til max. 40 spisende gæster.
I den smukkeste solnedgang får Oslos nye elegante havnefront og grønne nåleskove med skibakken og vandreområdet Holmenkollen, som baggrund til at ligne et postkort – og endda til en kronekurs der tillader en ekstra nat og måltid i hippe Oslo.
VisitDenmarks slogan fra min tid i Oslo i 90’erne ”Det er dejlig å være norsk i Danmark” kan noget – også den anden vej rundt.
Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration.
OBS: Henrik Thierlein var inviteret til Oslo af Oslobåden og artiklens hoteller og restauranter, der delvis betalte opholdet men ikke har haft indflydelse på artiklens redaktionelle indhold.
Læs mere om Oslo på:
VisitOslo og besøg Oslo Visitor Center Oslo Visitor Center
Køb eller lån på biblioteket:
Turen går til Norge med et fint Oslo-afsnit og dagsture fra Oslo
Transport og sightseeing:
Oslo Pass er en genial måde at se byen på med indgang til muser og attraktioner og fri transport i 24, 48 eller 72 timer.