Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Vovede planer: Museum vil flytte ind i Svanemølleværket

Af Rasmus Kramer Schou
Svanemølleværket. Foto: Rasmus Kramer Schou
Svanemølleværket. Foto: Rasmus Kramer Schou

Vi kender den allesammen – den imponerende røde bygning ved Nordhavn med de tre skorstene.

Svanemølleværket – opført i 1947-1953 og tegnet af arkitekten Louis Hygom og i dag hjem for Ørsted, hvorfra der produceres energi. Dog bliver det langsomt nedgraderet og flyttes til andre kraftværker.

I 2023 har Ørsted så helt forladt Svanemølleværket.

Og det betyder, at de store smukke bygninger i Københavns Nordhavn vil stå tomme. Og der er allerede rigtig gode idéer på bordet for, hvad Svanemølleværket så skal bruges til i fremtiden.

Læs også: Luksusbiograf åbner: Røde velourlænestole, lysekroner, champagne og havudsigt

Svanemølleværket. Foto: Rasmus Kramer Schou

Danmarks Tekniske Museum har nemlig fået muligheden for at undersøge om det i fremtiden kan rykke ind i den kæmpestore historiske bygning.

Unikke rammer i Svanemølleværket

I dag ligger Danmarks Tekniske Museum på nordkysten i udkanten af Helsingør, men er meget opsatte på idéen

Formanden for Danmarks Tekniske Museum, Jørgen Lindegaard siger:

”Vi har været utroligt glade for at ligge i Helsingør, men muligheden for at rykke ind i de unikke rammer i Svanemølleværket, der i sig selv er en historisk industribygning, er en så god mulighed, at vi er nødt til at lave en tilbundsgående undersøgelse for at se, om det kan lade sig gøre.”

Læs også: Drop den dyre skiferie næste år: Skiløbere har netop testet CopenHill

“Det kan åbne muligheden for at museet levende kan præsentere én sammenhængende historie om teknologi, industri og videnskab som grundlaget for det moderne højteknologiske samfund.

Vores mål er at skabe et fantastisk teknisk museum i enestående fysiske rammer, der på linje med de bedste internationale tekniske museer fortæller de mange historier fra danske opfindere, håndværk og industri”.

Københavns overborgmester, Frank Jensen, er ligeledes begejstret for udsigterne til at kunne rykke en så stor kulturhistorisk attraktion til København.

”Teknisk Museum i Svanemølleværket vil tilføre København og Nordhavn et fantastisk kulturelt tilbud i en enestående bygning med en flot beliggenhed.

Det vil give unge og gamle københavnere og turister en mulighed for at gå i fodsporene på H.C. Ørsted, Niels Bohr og de mange andre internationalt berømte videnskabsmænd, som Danmark kan være stolte over.”

Læs også: Vilde planer: Her får København flydende sauna i havnen

Overdrages i 2023

Det er udviklingsselskabet By & Havn, som ejer grunden, hvor Svanemølleværket ligger, og Ørsted forlader lejemålet før tid, så By & Havn kan vurdere, om der skal skabes plads til f.eks. kulturelle aktiviteter i kraftværksbygningerne.

Parterne er derfor blevet enige om, at værket overdrages til By & Havn i 2023, I mellemtiden vil det blive undersøgt til bunds, om Svanemølleværket er velegnet til at rumme Danmarks Tekniske Museum.

Administrerende direktør i By & Havn, Anne Skovbro, siger om projektet:

”Svanemølleværket er en ikonisk bygning, som jeg håber kan blive åbnet for offentligheden. Med sin tætte kontakt til byens industrihistorie og beliggenhed tæt på de nye bykvarterer og vandet giver det mulighed for at skabe nyt liv i området. Nu laver vi først en tilbundsgående undersøgelse af mulighederne for at kunne rumme Danmarks Tekniske Museum, og så håber vi, at det kan lade sig gøre.”

Læs også: 13 etager med penthouse-restaurant: Her kommer Kbhs nye vilde iværksætterby

 

Del artikel

Andre læser også