Du kan selv smage: København har officielt Danmarks dygtigste barista
Der er kaffe, og så er der kaffe.
Og hvis du vil have rigtig RIGTIG god kaffe, så er det København, du skal sætte næsen efter. Nærmere bestemt Kødbyen.
For herinde på Danmarks bedste kaffebar, Prolog Coffee Bar, arbejder Jonas Gehl.
Han har netop vundet titlen som Danmarks bedste barista.
Læs også: København får ny luksusbrunch der sender dig direkte i himlen
Dårlig premiere
Det er fjerde gang Jonas Gehl stiller op i konkurrencen.
“Første gang blev jeg diskvalificeret,” husker han.
“Jeg glemte simpelthen at tampe kaffen. Verdens største begynderfejl. Men i konkurrencer tænker man på tusind andre ting, så nogle af de helt basale ting glemmer man så.”
“Jeg gik også over tid. Og kaldte teknisk timeout.
Jeg troede simpelthen, maskinen var i stykker, men det var mig, den var helt gal med. Det vidste alle tilskuerne, dommerne og folk i salen. Alle andre end lige mig, forstod hvad der skete.”
Læs også: MigogKbh: Anders Hemmingsen om tidslomme på Amager og egne testikler i creme
Fik styr på nerverne
Siden er det blevet ret meget bedre.
I 2017 havde han fået styr på nerverne og blev nr. 4.
I 2018 vandt han og sørme om ikke han gentog den bedrift i år. Det betyder, Jonas Gehl skal til Boston 12. april.-14. april for at deltage til VM.
Noget han prøvede for første gang sidste år.
“Det gik sgu heller ikke megagodt.
Tror jeg blev nr. 42 ud af 60. Jeg var meget nervøs, næsten blackout-agtigt. Man har jo kun et kvarter, hvor man snakker uafbrudt, mens man skal brygge utrolig præcist foran en masse dommere, et kæmpe publikum og ikke mindst mikrofoner og tv-kameraer.”
“Men i år ved jeg, hvad der venter, og det må være en fordel.”
Læs også: Legendariske Lonely Planet: Her er de 15 fedeste gratis oplevelser i Kbh
Kaffens Formel 1
I Danish Barista Championship 2019 stillede han op i kategorien ‘espressomaskine’, som er den mest prestigiøse og mest komplicerede af konkurrencerne.
Her skal man lave tre serveringer for fire sensoriske dommere – altså 12 serveringer i alt – på et kvarter. Samtidig med man forklarer og fortæller det bedste, man har lært.
Man skal lave en espresso, en espressobaseret mælkedrik og en espressobaseret signaturdrik.
“Min historie var meget – ja, det blev sgu lidt højfilosofisk – men, hvordan vi beskriver kaffe og forstår kaffe som mennesker.”
“I min espressobaserede mælkedrik fortalte jeg meget om hvordan, kaffen er ristet, dyrket, sourcet og brygget, men til min espressobaserede signaturdrik gik vi så endnu dybere.”
Læs også: Kåret til Danmarks bedste burger: Burger Shack åbner endelig i København
Grøn tomat
“Her gav jeg dommerne en ret vild kaffe, som var meget speciel. Jeg gik ned på terroir-niveau, altså hvor meget sol og skygge planten har fået – hvilke svampe og bakterier som kaffen er bygget af.
For kaffe er i virkeligheden den jord, den gror i.”
“Min signatur duftede af svampe og jord. Den smagte meget vegetabilsk af grøn tomat og meget mørk kakao – og havde masser af florale noter for at understrege min historie.”
“Den blev så til sidst hældt igennem en kaffeplante. Der er er jo også showmanship i sådan en konkurrence.
Prolog har ikke så meget tilbage af den kaffe Jonas brugte til selve konkurrencen, men hvis man kommer ned på Prolog kan man smage både hans danmarksmestervindende mælkeservering og espressoserveringen.
Plus han træner til VM, så der er altid en god historie klar og danmarks bedste kaffe.
Læs også: Overset mexi-perle: Her får du Københavns bedste tacos til prisen
Hvad: Prolog Coffee Bar
Hvor: Høkerboderne 16
Hvordan: Se mere her
Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om kaffe…