Du kan selv smage: København har officielt Danmarks dygtigste barista

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Prolog Coffee Bar, PR Foto
Prolog Coffee Bar, PR Foto

Der er kaffe, og så er der kaffe.

Og hvis du vil have rigtig RIGTIG god kaffe, så er det København, du skal sætte næsen efter. Nærmere bestemt Kødbyen.

For herinde på Danmarks bedste kaffebar, Prolog Coffee Bar, arbejder Jonas Gehl.

Han har netop vundet titlen som Danmarks bedste barista.

Læs også: København får ny luksusbrunch der sender dig direkte i himlen

Jonas Gehl fra Prolog Coffee Bar, PR Foto

Dårlig premiere

Det er fjerde gang Jonas Gehl stiller op i konkurrencen.

“Første gang blev jeg diskvalificeret,” husker han.

“Jeg glemte simpelthen at tampe kaffen. Verdens største begynderfejl. Men i konkurrencer tænker man på tusind andre ting, så nogle af de helt basale ting glemmer man så.”

“Jeg gik også over tid. Og kaldte teknisk timeout.

Jeg troede simpelthen, maskinen var i stykker, men det var mig, den var helt gal med. Det vidste alle tilskuerne, dommerne og folk i salen. Alle andre end lige mig, forstod hvad der skete.”

Læs også: MigogKbh: Anders Hemmingsen om tidslomme på Amager og egne testikler i creme

Fik styr på nerverne

Siden er det blevet ret meget bedre.

I 2017 havde han fået styr på nerverne og blev nr. 4.

I 2018 vandt han og sørme om ikke han gentog den bedrift i år. Det betyder, Jonas Gehl skal til Boston 12. april.-14. april for at deltage til VM.

Noget han prøvede for første gang sidste år.

“Det gik sgu heller ikke megagodt.

Tror jeg blev nr. 42 ud af 60. Jeg var meget nervøs, næsten blackout-agtigt. Man har jo kun et kvarter, hvor man snakker uafbrudt, mens man skal brygge utrolig præcist foran en masse dommere, et kæmpe publikum og ikke mindst mikrofoner og tv-kameraer.”

“Men i år ved jeg, hvad der venter, og det må være en fordel.”

Læs også: Legendariske Lonely Planet: Her er de 15 fedeste gratis oplevelser i Kbh

Jonas Gehl fra Prolog Coffee Bar, PR Foto

Kaffens Formel 1

I Danish Barista Championship 2019 stillede han op i kategorien ‘espressomaskine’, som er den mest prestigiøse og mest komplicerede af konkurrencerne.

Her skal man lave tre serveringer for fire sensoriske dommere – altså 12 serveringer i alt – på et kvarter. Samtidig med man forklarer og fortæller det bedste, man har lært.

Man skal lave en espresso, en espressobaseret mælkedrik og en espressobaseret signaturdrik.

“Min historie var meget – ja, det blev sgu lidt højfilosofisk – men, hvordan vi beskriver kaffe og forstår kaffe som mennesker.”

“I min espressobaserede mælkedrik fortalte jeg meget om hvordan, kaffen er ristet, dyrket, sourcet og brygget, men til min espressobaserede signaturdrik gik vi så endnu dybere.”

Læs også: Kåret til Danmarks bedste burger: Burger Shack åbner endelig i København

Grøn tomat

“Her gav jeg dommerne en ret vild kaffe, som var meget speciel. Jeg gik ned på terroir-niveau, altså hvor meget sol og skygge planten har fået – hvilke svampe og bakterier som kaffen er bygget af.

For kaffe er i virkeligheden den jord, den gror i.”

“Min signatur duftede af svampe og jord. Den smagte meget vegetabilsk af grøn tomat og meget mørk kakao – og havde masser af florale noter for at understrege min historie.”

“Den blev så til sidst hældt igennem en kaffeplante. Der er er jo også showmanship i sådan en konkurrence.

Prolog har ikke så meget tilbage af den kaffe Jonas brugte til selve konkurrencen, men hvis man kommer ned på Prolog kan man smage både hans danmarksmestervindende mælkeservering og espressoserveringen.

Plus han træner til VM, så der er altid en god historie klar og danmarks bedste kaffe.

Læs også: Overset mexi-perle: Her får du Københavns bedste tacos til prisen

Hvad: Prolog Coffee Bar
Hvor: Høkerboderne 16
Hvordan: Se mere her

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om kaffe…

 

1-2-3 NU: Nordens bedste til sten-saks-papir vinder 40.000 kr.

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou

Det er blevet kaldt verdens nemmeste spil.

Og det har afgjort episke dueller igennem historien – som hvem skal hente øl, hvem giver pizza og den vigtigste – hvem tager de to ugers opvask.

Som alt andet godt og billigt, så er spillet Made in China.

Første gang sten-saks-papir er nævnt, er i en bog fra det kinesiske Ming-dynsti, som beskriver, hvordan de tilbage i Han-dynastiet spillede håndspillet, omkring 200 år før vor tidsregning.

Siden blev det ført til Europa via handelsruter, og er nu verdenskendt.

Der er sågar en amerikansk domstol, der i 2006 har afgjort en sag ved hjælp af sten-saks-papir. I Japan har de lært chimpanser at spille det.

Ellers bliver det mest spillet i både skolegården og på bodegaerne rundt omkring.

Læs også: MigOgKbh: Kokken Mads Dalsborg om dengang han sad fast på den lille havfrue

Vind 40.000,- her i København

Og netop de hyggelige drikkesteder afholder nu Nordens største mesterskab i sten-saks-papir. Det sker på ca. 250 bodegaer, pubber, værtshuse, barer og cafeer i hele Storkøbenhavn

Mesterskabet foregår fra kampagneperiodens start (juni og juli 2019) henover indledende runder på alle respektive værtssteder i august 2019.

I september 2019 afvikles de regionale semifinaler på bl.a. McKluuds, Vesterbro, Nanok Bar i Valby, Copenhagen Pool House Frederiksberg, Frihavnskroen Østerbro og 5-Øren Amagerbrogade

Læs også: MigogKbh: Morten Sabroe fortæller om dengang på Cosy Bar…

Finale og goodiebag

Når de hæsblæsende regionale semifinaler er færdigspillet går turneringen ind i sin endelige afgørelse.

Mandag d. 7. oktober løber den store finale nemlig af staben, hvor de 64 heldigste/dygtigste mødes på The Dubliner, Strøget for at finde den ultimative vinder.

Hun/han kan efter finalen som vinder stikke godt 40.000,- i lommen.

Der er gratis adgang til finalen – og generelt til alle kampe turneringen igennem.

Deltagerprisen er en flad 50,- og hver deltager får udleveret en sponsor goodiebag for anstrengelserne – sponsorer tæller blandt andet TUBORG (Carlsberg Danmark) samt Gammel Dansk og Fishermans Friend.

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Hvad: Sten saks papir
Hvor: På 250 forskellige steder. Finale på The Dubliner, Amagertorv 5
Hvornår: Fra juni 2019 – finalen mandag d. 7. oktober
Hvor meget: 50 kr. for at deltage – der medfølger goodiebag
Hvordan: Læs mere her

Stem og vind fede præmier: Hvilken brunch er bedst i København?

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: PR
Foto: PR

MigogKbh kårer den bedste brunch i byen. Nu kan du stemme på din favorit.

Røræg, spejlæg, bacon, champagne, ostemadder, pandekager, chiagrød, vafler, croissanter, smoothies, avokadomadder… Vi kunne blive ved.

Brunch kan bestå af alverdens herligheder, og i København kan du få det meste. Men hvor finder man egentlig den bedste brunch i byen?

Det har vi på MigogKbh sat os for at finde ud af, for vi er ganske enkelt pjattede med brunch.

Men vi har brug for din hjælp til at kåre den bedste i Kbh.

Stem på din favorit og vind fede præmier

Vi har udvalgt ni steder, som er vores brunch-favoritter, og blandt dem skal vi finde en vinder, som kan kalde sig bedst i Kbh.

Du kan hjælpe os med at komme frem til en afgørelse ved at vælge din top 3 her.

Når du har valgt din personlige top 3, trykker du blot på “Stem og få din video”, og herefter har du mulighed for at deltage i konkurrencen om lækker brunch for to på ALLE dine tre favoritsteder.

Alt, du skal gøre for at deltage i lodtrækningen, er at indtaste din email-adresse og trykke på tilmeldingsknappen.

De ni nominerede er Gaarden & Gaden, The Union Kitchen, Café Livingstone, Nimb, Mad & Kaffe, Sidecar, Møller Kaffe & Køkken, Wulff & Konstali og Café Baryl.

Synes du, vi har glemt nogen på listen? Så har du mulighed for at tippe os om gode steder, som du synes, vi bør tjekke ud.

Stem på den bedste brunch i Kbh her

Mens vi venter på verdens bedste kåres: Fire restauranter fra Kbh lander i top 120

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Matt Orlando. Foto Rasmus Kramer Schou
Matt Orlando. Foto Rasmus Kramer Schou

Verdens bedste restaurant?

Det kan man selvfølgelig på ingen måde kåre, men man kan gøre forsøget.

Og det gør et utal af lister verden over. Nogen med større succes end andre.

The World’s 50 Best Restaurants har placeret sig øverst i hierarkiet over den mest prestigefyldte liste over alverdens restauranter.

Det var blandt andet den, der tre år i træk satte Noma på allerøverste placering, og dermed fik interessen for gastronomi i København til at eksplodere.

Snart skal vi til det igen – faktisk i næste uge – hvor de løfter sløret for verdens 50 bedste restauranter 2019. Det sker på tirsdag d. 25. juni

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Løftet sløret

Men de har allerede spist lidt af kagen og løftet sløret for pladserne fra nr. 120 til nr. 51.

Fire restauranter fra København stikker allerede nu hovedet frem og viser, at den kulinariske kunnen i Kbh er ren kongeklasse.

Kadeau lander som nr. 105
Restaurant 108  er på trods af deres navn nr. 89
Amass Restaurant er nr. 85
Relæ er nr.  56.

Du kan læse om dem alle i Københavns bedste Spiseguide

En ny regel er, at hvis man allerede har været nr. 1 på listen én gang, så kan der ikke længere afgives stemmer på den pågældende restaurant.

Det betyder blandt andet, at The Fat Duck, El Celler de Can Roca og Eleven Madison Park ikke længere er med. Det samme skriver de om Noma – original location.

Hvilket jo betyder at Noma – new location er med igen.

Læs også: Kæmpe rejseportal kårer: Her er Danmarks bedste hoteller

Regler og kriterier

The World’s 50 Best Restaurants så dagens lys for første gang i 2002 og var en opfindelse af det engelske gastronomimagasin »Restaurant Magazine«.

Listen udarbejdes på baggrund af stemmer fra over 1000  jurymedlemmer og i en kønsfordeling af 50 procent kvinder og 50 procent mænd.

Juryerne består blandt andet af journalister, kokke, gourmeter og restauratører og de må hver afgive 10 stemmer.

Der er 26 forskellige regioner, man kan stemme i og man må aflevere op til 6 stemmer sin egen region – og mindst 4 i andre regioner.

For at kunne stemme på en restaurant, skal jurymedlemmet have besøgt pågældende restaurant indenfor de seneste 18 måneder – dette skal bekræftes for hvert besøg.

Man stemmer anonymt, og hele optællingen er også hemmelig.

Det er forbudt at stemme på en restaurant, som man selv ejer eller har økonomisk interesse i.

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram