5 gode råd til førstegangskøberen: Sådan forbereder du dig økonomisk til boligkøbet
Et huskøb er en af de allerstørste investeringer, de fleste af os kommer til at foretage i løbet af vores liv. Som førstegangskøber kan man nemt blive overvældet af den lange række af udgifter, som er uundgåelige, når man skal investere i mursten. Vi guider dig til, hvordan du bedst muligt forbereder dig til den økonomiske del – helt uden at få bekymringslinjer i panden.
1. Kend din økonomi – læg et budget
Første skridt på vej mod at blive husejer er at kigge grundigt på din økonomi. For at banken skal vurdere, om de kan give dig et lån, skal de kende din økonomi og dine forbrugsvaner. Hvor meget luft har du i din økonomi? Har du sparet op til udbetalingen?
- Læg et budget med fuldt overblik over alle dine indtægter og faste udgifter for at kende dit rådighedsbeløb.
- Kig din økonomi igennem – er der steder, du kan spare for at give et større rådighedsbeløb?
- Få styr på din økonomi i god tid – og begynd hellere på opsparingen i dag frem for i morgen.
2. Undersøg lånemuligheder hos din bank – og forstå dit boliglån
Som førstegangskøber kan det nemt virke uoverskueligt, når man støder på ord som provenu, ÅOP og kurssikring – men det betaler sig at forstå de generelle linjer, så man er i stand til at vælge det rigtige – og billigste – lån. Den mest almindelige løsning er at låne størstedelen som et realkreditlån og resten som et boliglån i banken.
Realkreditlån
Med et realkreditlån kan du låne op til 80% af boligens værdi. Lånet skal som oftest betales tilbage over en lang periode på 20-30 år – også kaldet lånets løbetid – og man skal vælge, om lånet skal have en fast eller variabel rente. Med en fast rente ved du præcis, hvor meget du skal afdrage gennem hele løbetiden. Med en variabel rente kan renten falde og stige gennem hele løbetiden – altså udgifterne til lånet kan være billigere eller dyrere. Det er en mere risikofyldt løsning, som kræver en robust økonomi – til gengæld kan ydelsen her og nu være billigere.
Banklån og egenbetaling
Har du brug for at få finansieret mere end 80% af boligens værdi, skal du få finansieret de næste 15% med et boliglån hos banken. Her er renten typisk lidt dyrere end på et realkreditlån, men til gengæld er det meget nemmere at komme ud af lånet igen.
De sidste 5% skal du selv kunne finansiere, og pengene skal lægges umiddelbart efter, at du har underskrevet købsaftalen. Hvis dit hus koster en million kroner, skal du derfor selv have sparet 50.000 kroner op.
Er banken ikke en mulighed, kan du undersøge låne-alternativer som Udenombanken.dk.
Tag dit budget med i flere banker og få tilbud på lån. Her er forberedelsen fra første punkt rigtig godt givet ud.
- Sammenlign ÅOP’en på de forskellige lånetilbud – altså lånets årlige omkostninger. Jo lavere ÅOP, desto billigere er lånet for dig.
- Husk at spar op i god tid til udbetalingen på 5% – denne kan du ikke låne til.
3. Husk alle ekstraudgifterne
Det er ikke kun boligen, der skal finansieres i forbindelse med et boligkøb. Der er blandt andet et skøde, forsikringer og uforudsete udgifter, som er ret vigtige at huske.
- Det er lovpligtigt at udarbejde et skøde, som skal tinglyses. Udgiften består af knap 2.000 kroner samt et variabelt beløb på 0,6% af købesummen – som ikke kan finansieres af banken.
- En ejerskifteforsikring er yderst vigtig at købe, så du er dækket af eventuelle uforudsete udgifter i forbindelse med overtagelsen.
- Husk også at sætte penge af til flytning og istandsættelse – her kan nemt opstå store som små uforudsete udgifter.
4. Få den korrekte rådgivning – så du kan investere dine penge bedst
Du kan hurtigt forelske dig til åbent hus – og derfor er det altid en god idé at have en rådgiver med i hånden. Ofte har man brug for en advokat, en byggesagkyndig og en elinstallatør til at kigge huset grundigt igennem – både fysisk og på papiret. Det kan være en tung post i budgettet, men pengene er ofte givet godt ud, så du ikke køber katten i sækken.
- Undersøg alle kroge af huset grundigt med en byggesagkyndig og en elinstallatør.
- Prioritér også penge på en advokat til at kigge købsaftalen igennem, så du ikke overser noget kritisk.
5. Hvad koster det at være husejer?
Nu har I fået styr på lånet og de øvrige udgifter, men husk også lige at undersøge, hvad det egentlig koster at være husejer – kommer I fra en lejebolig er der nemlig en del andre udgifter, man skal tage højde for. Læs vores guide om at være boligejer her.