Rantzausgade er (gen)åbnet: Her er din komplette guide til landgangsbrødet
Rantzausgade.
Gaden med så meget dybde, at den engang havde sin egen avis – verdens måske mindste – Rabarberbladet, med den muligvis største betydning for hverdagens humør.
Rantzausgade, der i noget, der minder om en livstid var gravet op og gemt væk bag afspærringer, har før vejarbejdet, der trak ud, været en af Københavns absolut mest populære gader – og er allerede her to uger efter genåbningen igang med at blive det igen.
MigogKbh har allieret os med Emil Holtemann, der var en af de oprindelige journalister på Rabarberbladet og beboer på Brohusgade 1 med vindue ud til Rantzausgades pulserende liv, og spurgt ham, hvad der egentlig er op og ned i gaden.
“Derfor får du denne guide – både til dig, der køber surdejsbrød, og til dig, der hellere vil have fritter i din falafelrulle,” svarer Emil Holtemann.
Guldkugler og rul selv cigaretter
Falafelkælderen er første stop og grund nok i sig selv til at besøge Rantzausgade. En offentlig hemmelighed, som huser Nørrebros skjulte guldkugler. Få steder slipper af sted med at putte fritter i en falafelrulle, men Nørrebromesterskabernes vinder af bedste chili gør lige, hvad der passer dem. Du kan få eksperimenterende falafler eller de klassisk libanesiske varianter, der ruller sig lige ned i brødet. Du sidder nærmest på gulvet, men det smager himmelsk.
Tjilipop er stedet til din småkedelige kaffeaftale. Her kan det helt uventede ske: danske Hollywood-stjerner hænger ud med en billig kop filterkaffe. Eller bare din niece, der lige er startet på Det Fri Gymnasium og pjækker fra matematik med en rul selv cigaret.
Jeg bliver nødt til at undskylde til naboerne i Hans Tavsens Park. Det er måske Københavns mest oversete park, hvor bygningerne er perfekt placeret i forhold til solens bane. Her er slackliners, akroyoga, barnevogne, joint-rygere og basketballspillere, alle optaget af at nyde livet. Du burde gøre det samme!
Emmerys er for nylig åbnet, og gaden har endelig fået et lækkert økologisk brød, noget vi ikke har smagt, siden Lennert Ribers bagte sit sidste Nordiske Brød og sagde undskyld til de 39 andelshavere, der tabte både penge og tillid til ham.
Dating og velfriserede konsulenttyper
Hvis du er til det grønne, moderne og bare en lille smule på kistebunden, så spis på Baka d’Busk. Det vil hurtigt få dig til at glemme, at du nogensinde havde behov for kød på din tallerken.
Gå herefter 10 meter længere og få en økologisk mikrobrygget øl i verdensrummet på Kølsters Tolv Haner. Stedet duer til alt fra dating til kollegiale samtaler, og er du karrieretypen, kan du med misundelse lure over på Operate, hvor velfriserede konsulenttyper sørger for skattebetalingen til vores allesammens Nørrebro.
Der er ingen Rantzausgade uden Brorsonskirken, som både inviterer til yoga, cosplay-events og aldrig er bleg for at bidrage til gaden eller Danmarks moral: Det var nemlig her, at de afviste irakiske asylansøgere blev skjult, dengang Danmark var med til at skabe ballade i Mellemøsten.
Skældud og kammuslinger
Den kulturelle dybde findes blandt gades mange frisører og specialforretninger. Hos Sømunken kan du få lidt skældud og en kammusling – det er, som det skal være! Men Salon Saksen spiller de autisme-pop, produceret af frisørens eget barn. Det er svært at beskrive med ord – det skal opleves!
Vi slutter – som alle andre – på Klovnens Bodega. Med nye ejere er der blevet renset ud i luften, og rygerne er blevet smidt udenfor. De har sat snesevis af klovne-bænke langs muren, så der hele sommeren har været plads på den ellers proppede beværtning.
Her møder du alt fra tørstige hundeluftere til Netflix produktioner, og hvis du er heldig, får du måske et nyt romantisk bekendtskab, der deler din fascination for Nørrebros foretrukne landgangsbrød af en gade.