MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Rebeltræet overlever: For 40 år siden plantede nogen et ulovligt træ – nu er det et ikonisk symbol på Vesterbro

Af André Bentsen
Rasmus Hammerich elsker Rebeltræet, der efter 40 års uortodoks kamp endelig er blevet anerkendt af kommunen. Foto: Privat
Rasmus Hammerich elsker Rebeltræet, der efter 40 års uortodoks kamp endelig er blevet anerkendt af kommunen. Foto: Privat

“Jeg elsker at bo i en by, der lytter!”

Sådan starter Rasmus Hammerich et opslag, der slår kærlighedsrødder på hele Vesterbro.

Det er nemlig her, at nogen i 80’erne helt autonomt – og uden tilladelse – plantede et træ midt på Gråstensgade.

“På mirakuløs vis har træet overlevet indtil nu. Men, fordi træet ikke har været kommunens træ, så er der blevet asfalteret hele vejen op til stammen, og træet har kun overlevet fordi vandledningerne i gaden har været utætte, forklarer Rasmus Hammerich.

Men der er et problem.

Nu kalder kommunen det ikonisk

For vandledningerne blev fixet sidste år, og det har gjort, at træet ikke længere har kunne få vand, og derfor ikke rigtig er sprunget ud i år.

Rasmus og naboerne henvendte sig derfor til kommunen, fordi de virkelig elsker deres Rebeltræ, og gerne vil redde det.

“Og nu er træet blevet erklæret som ‘Ikonisk Træ’, og Københavns Kommune har overtaget ansvaret, så her til morgen begyndte arbejdet med at fjerne asfalten og brostenene så træet kan få vand fra oven – ligesom der etableres en vandingsæk og kommunens dygtige folk holder øje med det,” forklarer Rasmus torsdag til MigogKbh.

“Det gør mig glad for min by og min bydel,” siger han.

Hvordan har det været at passe træet i så lang tid?

“Det har været en spøjs situation, hvor kommunen ikke har ville ‘kendes ved’ træet, indtil sidste år, hvor det, efter mange års indstilling, endelig blev erklæret ikonisk, og dermed anderkendt. Indtil da fik to andelsforeninger i fællesskab det beskåret. For meldingen var, at hvis det nåede lysledningerne, så ville det blive fældet.”

Hvad betyder det for jer og gaden?

“Træet betyder uendeligt meget for gaden og lokalmiljøet. Det er smukt, giver liv, kan bruges af børn til at kravle i, af unge til at kysse under og af vores to lokale duer til at forsøge at bygge rede i. Noget de åbenbart er for uduelige til, for det er aldrig rigtig lykkedes.”

Del artikel

Andre læser også