Åbner snart: Restaurant Alchemist afslører nye vilde detaljer om menuen
Så er der nyt i den store føljeton om Restaurant Alchemist, der snart åbner på Refshaleøen og vil få hele verden til at zoome endnu tættere ind på dansk gastronomi.
Som migogkbh.dk kunne skrive for et par uger siden, så sker der vilde ting og sager ude på Refshaleøen.
Læs også: Spådom: København får med Alchemist verdens vildeste restaurant
Køkkenchef Rasmus Munk har med investor Lars Seier i ryggen en restaurant på trapperne, som verden aldrig før har set mage.
40 arbejdsmænd pukler lige nu for at nå helt i mål med den nye Alchemist – håbet er at åbne dørene indenfor tre måneder.
En dør der for øvrigt – ligesom alt andet – er alt andet end normal. Den er såmænd på 2 tons, 4 meter høj og 10 m2 stor og designet af den danske kunstner Maria Rubinke.
Oplevelsesteater
Rasmus Munk har simpelthen besluttet sig for at tage en i forvejen vanvittig gourmetrestaurant og så lige pimpe den op til noget, der ligner et kærlighedsbarn mellem et eksperimentarium, et planetarium, et Tivoli og skiftende moderne kunstudstillinger smeltet sammen til et oplevelsesteater af en anden verden.
Læs også: Stime af nye steder: Kbh’s thai-konge åbner tre nye klasse-restauranter
Der er 30 kokke og 20 tjenere ansat til at modtage de 40 gæster, der er plads til hver aften.
Menuen er på 50 retter, og man smager sig i løbet af en middag igennem restaurantens fire forskellige køkkener – ja, fire køkkener med specialmaskiner, der ville gøre de fleste forskere misundelige. De har endda et chokoladekøkken herude for crying out loud.
På kulinarisk rundtur
I løbet af aftenen rykker gæsterne også igennem op til syv fantastisk forskelligt indrettede rum i det tre etager høje byggeri, blandt andet et med 22 meter til loftet, så der er plads til de 10.000 flasker vin, der også er herude.
20 af retterne bliver indtaget i hovedlokalet, som er formet noget anderledes end de fleste restaurantlokaler.
Der er endnu ikke sat priser på menuerne, men det bliver med fokus på kombucha, vandkefir og te styret af de certificerede te-sommelierer ved den kinesiske Tea Master Shana Zhang.
Kulinarisk åbenbaring
Han kalder sin nye køkkenstil for Holistic Cousine.
“Holistic Cuisine beskriver den tilgang til spiseoplevelsen, som vi har arbejdet med på Alchemist de sidste to år, der strækker sig længere end teknikker, madkultur og traditioner.
Holistic Cuisine er inspireret af to store åbenbaringer, som har ændret mit syn på mad og måltider totalt,” fortæller han og fortsætter.
Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Københavns bedste gourmetrestauranter
“Den ene fik jeg på en rejse til Japan, hvor jeg for alvor fandt ud af, hvad råvareudvælgelse betyder for det endelige resultat.
Den anden, og mest skelsættende åbenbaring, var mit møde med kunstens verden, som blæste mig helt bagover.
For mig repræsenterer Holistic Cuisine en skillevej mellem det gamle og det nye Alchemist. Nu ved vi, hvor vi er på vej hen,” siger Rasmus Munk.
Spis en LGBTQ søhest
De 50 serveringer er alle hapser-størrelse, og kommer vidt omkring i både smag, udtryk og teknik. Men som altid er der en dybere tanke med hver og én.
F.eks. får man serveret en glitter-fyldt dessert formet som en søhest, der skal gøre opmærksom på LGBTQ – idet søheste har meget flydende køn.
En anden ret er direkte fra alkymistens laboratorium – den perfekte omelet, som er blevet udviklet, så den cremede blomme stadigvæk har en rå æggesmag, men hviden er knasende sprød og smager af stegt bacon.
Man kan også sætte tænderne i verdens letteste chokoladekage, som består af 80 procent luft og fem forskellige enkeltbønne-chokolader, der flere gange har vundet titlen som verdens bedste chokolade.
Sansebomber
De kan styre alt herude, fra lys over lyd til duft, temperatur og tryk. Forvent det uventede.
Alle sanser bliver med andre ord påvirket fra alle vinkler. Kunstinstallationerne skifter også, så de passer til årstidens retter. De første to er planlagt:
“Jeg glæder mig rigtig meget til at arbejde med de første to temaer, New York City og LGTBQ. Det bliver fantastisk og få stillet et lærred til rådighed udover den velkendte tallerken, hvor vi kan sprede vores budskaber gennem kunst og teater,“ siger Rasmus Munk.
Læs også: Toplækkert: Danmarks mindste gourmet-restaurant hitter i Nyhavn
Alchemist har også en række eksperter der støtter op omkring Rasmus Munks italesættelse af det nye køkken, Holistic Cuisine – blandt andet medstifter af Det Nye Nordiske Køkkens Manifest Jan Krag Jacobsen,kok og madskribent Trine Hahnemann, gallerist Bo Bjerregaard og gastrofysiker, professor og sushiekspert Ole G. Mouritsen.
Teatermad
At spise herude er ikke bare et måltid – det er en sanselig spiseoplevelse. Derfor har de også ansat dramaturg Louise Rahr Knudsen som Creative Manager.
“Når man arbejder med mad, teater og kunst, som vi gør på Alchemist, så er det enormt vigtigt, at det ikke kapper over og bliver et cirkus.
Der skal være en mening med alting og alting skal være gennemarbejdet og -researchet. Det skal Louise Rahr Knudsen hjælpe os med,” siger køkkenchefen.
Læs også: MigogKbh: Morten Sabroe fortæller om dengang på Cosy Bar…
“Vi leger med og stimulerer gæstens sanser med smage, lyd- og lyseffekter, dufte, teksturer og æstetik.
For eksempel kan vi finde på at fjerne én af gæsternes sanser for at skærpe andre, hvilket får dem til at opleve serveringen helt anderledes, end hvis de havde alle sanser til rådighed.
Til en anden servering leger vi måske med gæsternes visuelle opfattelse ved at bruge optiske illusioner.
50 retter lyder måske af meget og vores gæster er helt sikkert også mætte, men ikke for mætte, når de forlader os,” slutter Rasmus Munk.
Hvad: Alchemist
Hvor: Refshalevej 173c
Hvornår: Åbner i starten af 2019