Restauranter kan gå konkurs på stribe: Åbning af udeservering er ikke løsningen

Skrevet af: Redaktionen

Vi savner alle vores yndlingsrestauranter i København.

Siden midten af marts har alt været lukket ned for gæster og en brøkdel har så kunne tilbyde Take Away. Derfor arbejder regeringen og Folketingets partier på højtryk for at finde en løsning.

Ifølge flere medier heriblandt TV 2 samt Berlingske har regeringen lagt op til, at restauranter og caféer kan genåbne udelukkende med udendørsservering.

Det lyder sympatisk og som en hjælpende hånd til en presset branche. Men regeringen kan rent faktisk gøre restauranterne en bjørnetjeneste ved kun at åbne for udendørsservering.

Håndsrækning vil medføre konkurser

Det slår man fast hos brancheforeningen DRC Danmarks Restauranter og Caféer i en pressemeddelelse. Hos Copenhagen Concepts, som blandt andet ejer Mash, frygter direktør Jesper Boelskifte, at den “håndsrækning” vil medføre konkurser på stribe.

Det siger han i et interview med Berlingske.

“Kommer der grønt lys for en åbning, hvor vi kun må åbne delvist, og der samtidig skæres i vores hjælpepakker, vil de udgifter, der er, slet ikke svare til vores omsætning.

Vi vil tabe enorme summer, og alle vil gå konkurs – og derfor er det her med udeservering en rigtig dårlig idé,” siger han til Berlingske.

MASH Penthouse, PR Foto

Udeservering er afhængig af vind og vejr

Brancheforeningen Danmarks Restauranter & Cafeer mener, at de nuværende forudsætninger for lønkompensations-ordningen skal ændres, hvis der udelukkende åbnes for udendørs servering.

Det skyldes, at udeservering er fuldstændig afhængig af vind og vejr.

Men under de nuværende regler kan restauranter og caféer ikke sende deres hjemsendte medarbejdere ud og ind på job som vinden blæser uden at miste retten til lønkompensation.

I en pressemeddelelse forklarer Danmarks Restauranter og Caféer yderligere, at udendørsservering kun vil tilgodese dele af branchen.

“I forbindelse med en gradvis genåbning af restauranter og cafeer er der nogle virksomheder i branchen, der står nærmere at kunne åbne med restriktioner end andre.

For andre virksomheder i branchen vil det på grund af virksomhedens geografiske placering, fysiske indretning eller forretningskoncept ikke være økonomisk forsvarligt at åbne med restriktioner.

DRC’s anbefalinger angår derfor kun de virksomheder, hvor det, baseret på virksomhedernes egen vurdering, kommercielt kan forsvares at genåbne.”