Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Sådan bliver du sundere med glutenfri mad.

Af Redaktionen

Flere og flere får i disse tider konstateret glutenallergi, mens mange andre aktivt vælger gluten fra i deres kost. Det betyder, at flere og flere supermarkeder, samt restauranter, nu tilbyder glutenfri mad. Her hjemme i Danmark er særligt en restaurant gået forrest i kampen for at udbrede glutenfri mad, nemlig restaurantkæden Palæo, hvor gluten er et no go.

Til trods for at flere og flere fravælger gluten i deres kost, så er det faktisk de færreste, som ved hvad gluten er, og hvilke fordele samt ulemper, som der er ved glutenfri mad. Derfor vil vi i denne artikel gøre jer klogere på, hvad gluten er, fordelene ved at spise glutenfri, og give dig fif til, hvordan du let skærer gluten fra i din kost.

Hvad er gluten?

Glutenfri mad vil kort og godt sige, at du har skæret gluten væk fra din kost, men hvad dækker gluten over?

Gluten er et protein, og proteiner er essentielle for vores krop og sundhed. Protein kan fås fra mange forskellige fødevarer, og altså ikke kun kød.

Derfor kan man også undre sig over, at så mange vælger glutenfri mad og dermed at skære gluten fra. Det kan dog tilskrives, at glutens egentlige rolle for vores sundhed ikke er så prangende. Ja faktisk mener flere, at gluten kun bidrager med en smule energi.

I forhold til madlavning, så er det gluten, som får brødet til at hæve sig op, og blive dejligt sprødt.

Så hårdt sagt, kan man sige at gluten kun bidrager med en smule energi, samt hjælper brødets æstetik, og faktisk peger flere studier på, at gluten kan have en negativ effekt på vores kroppe.

Hvorfor vælge glutenfri mad?

Den glutenfrie tendens skyldes især følgende to grunde:

  1. At nogle lider af glutenallergi, og dermed simpelthen ikke kan fordøje gluten i deres kost.
  2. Flere vælger glutenfri mad, da forskning peger på at det er sundere.

I denne artikel vil vi ikke fokusere på glutenallergi, eller det mere korrekte term glutenintolerance, men i stedet belyse det faktum, at en glutenfri kost er sundere.

Hvorfor er glutenfri mad sundere?

Mad med et højt glutenindhold er typisk også den mad, som ikke bidrager med særlig meget næring. Skærer med denne type mad fra er man tvunget til at finde andre alternativer, som højst sandsynligvis også er sundere.

I stedet for hvidt brød, vil du eksempelvis kunne spise det langt sundere stenalderbrød, som laves på nødder og kerner. Og den almindelige mel kan udskiftes med et alternativ som indeholder langt flere proteiner og fibre, såsom mandelmel og quinoamel.

Gluten er ikke godt for kroppen.

Det er imidlertid ikke kun det sunde glutenfrie mad, som lokker flere og flere til at lægge gluten fra sig. Forskning peger nemlig også på at gluten kan have nogle negative effekter.

Et studie har blandet andet kunne drage sammenhæng mellem en irritabel tyktarm og mad med gluten. Mens et andet studie peger på, at gluten skaber inflammation i kroppen.

Glutenfri mad har også vist sig at have en forbedrende effekt for folk med Alzheimers og epilepsi.

Der er altså mange grunde til at fravælge gluten, og med de mange glutenfri mad restauranter er der ingen undskyldninger for ikke at gå i gang.

Del artikel

Andre læser også