Sådan får du mest ud af dit boligkøb

Skrevet af: Martin Jørgensen

Annonce

Når du skal til at kigge efter en ny bolig, er der mange ting man skal have styr på inden man begynder at kaste sig ud i boligkøbet. Uanset om du er førstegangskøber eller om du har prøvet det før, er det godt at være så god forberedt som muligt, så du ikke overser vigtige detaljer under købet.

Hav styr på økonomien

Det er vigtigt, først og fremmest, at få styr på din økonomi og få lagt et budget, inden du begynder at kigge efter boliger. Budgettet skal indeholde dine samtlige indtægter og udgifter. Det giver både dig selv et godt overblik over din økonomi, og du skal også bruge det når du skal i banken for at låne penge til dit boligkøb.

I banken skal du desuden medbringe lønsedler og årsopgørelse, samt spørger bankrådgiveren ind til dit liv og dine prioteringer i forhold til din økonomi. Her fortæller de dig hvilket beløb du kan låne for, og du har mulighed for at blive forhåndsgodkendt til et boliglån, hvilket gør dig forberedt, når du finder en bolig, som du gerne vil købe. Dog forbeholder mange banker sig ret til at godkende det præcise hus, som du vælger at købe.

Klarlæg dine behov

Når du skal til at lede efter bolig, er det godt at have klarlagt dine behov på forhånd, så du ved præcis hvad du kigger efter. Det kan blandt andet være om du ønsker at bo i byen eller ude på landet. Overvej om det er vigtigt for dig at der er liv omkring dig og at der er kort afstand til alt. Eller om du hellere ønsker at der er ro og fred, og der er masser af natur omkring dig.

Tænk over hvilken by og kommune du ønsker at bo i. Hvis du er i tvivl, kan du undersøge de forskellige kommuner og gøre dig nogle overvejelser omkring kommunens skatter, afgifter og lokalpolitiske holdninger om, blandt andet, uddannelse, sundhed og de ældre.

Undersøg desuden indkøbsmulighederne, mulighederne for offentlig transport samt underholdning i nærheden.

Derudover, skal du overveje om du ønsker at bo i et rækkehus, et lille parcelhus, en stor villa, eller en stor landejendom, osv.

Tænk over hvordan den ideelle plantegning vil se ud samt hvilken tilstand du ønsker huset skal være i. Skal det være helt nyt, eller kan du acceptere at det er gammelt? Og hvor gammelt må det maksimum være, og har du et særligt krav til hvilket energimærke huset skal have?

Vigtige faktorer

Når du har fået valgt et boliglån og når til købsprocessen, indgår der en lang række juridiske dokumenter, og det bliver nødvendigt med juridisk rådgivning. Her skal du bruge en erfaren boligadvokat der kan undersøge, hvilke servitutter, der er tinglyst på huset, udarbejde skøde samt tilbyde dig at benytte et advokatforbehold. Forbeholdet kan benyttes, hvis det kræves at du skal godkende en købsaftale, som du ikke har gennemgået grundigt endnu. Det er altså en måde hvorpå du tilkøber dig mere tid til at gennemgå dokumenterne i købsaftalen.

Herefter er det en god idé at få rådgivning af en byggeteknisk rådgiver og få lavet en tilstandsrapport at huset for at undgå kedelige omkostninger i den forbindelse.

Som en ekstra sikring under hele købsforløbet, er det en god idé at sørge for du ikke bruger offentlige netværk til at tjekke din netbank, overføre penge, og så videre, da det er nemt for hackere at snige sig ind på din IP-adresse og bruge dine data. Hvis det er nødvendigt med brug af offentlige netværk, kan du købe en VPN, som står for Virtuelt Privat Netværk, gør din internetforbindelse ”usynlig”, så den ikke kan overvåges af andre, uanset hvor du logger dig på. Læs mere om VPN på vpnguiden.

Overtagelse af huset

Når alle papirer er ordnet og du har betalt, skal boligen overdrages til dig. Her får du højst sandsynligt overdraget nøglerne på selve overdragelsesdagen i huset, så alle forbrugsmålerne aflæses samtidig. Her skal du, sammen med ejendomsmægleren, aflæse el, gas, vand, og eventuel oliebeholdning. Tjek at alle hårde hvidevarer er i orden samt at alle stikkontakter virker. Tjek for eventuelle skader der er sket siden sidste besigtigelse.

Når du er klar til at flytte ind, skal du have flyttet dine møbler ind. Hvis du kommer direkte fra en mindre lejlighed, kan det være svært at fylde alle rummene ud fra start. Du kan få inspiration til indretning af dit nye hus på bomagasinet.

 

Starter i juni: SAS genoptager en række ruter til Europa og USA

Skrevet af: Redaktionen

SAS genoptager mange flere flyvninger i juni fra Københavns Lufthavn.

Faktisk kommer de til at fordoble antallet af flyvninger, når de genetablerer en række ruter til destinationer i Europa og USA. Det skriver DR.

Hovedsageligt drejer det sig om ruter mellem de skandinaviske lande, men passagerer kan også se frem til igen at kunne rejse med SAS fra Københavns Lufthavn til destinationer som Amsterdam, Chicago og New York, meddeler selskabet ifølge DR.

SAS har som de fleste andre flyselskaber i verden været hårdt ramt af Corona-krisen, og man afskedigede eksempelvis 1700 medarbejdere for nylig.

Starter med europæiske destinationer

8. juni genoptager SAS flyvninger fra København til Amsterdam, Bergen og Stavanger. Der genoptages også flyvninger fra Stavanger til Aberdeen samt fra Stockholm til Helsinki og Turku i Finland.

Fra 10. juni kommer flyene mellem København og henholdsvis New York og Chicago i USA igen på vingerne.

Inden juni flyver SAS med 15 procent af sin normale kapacitet på grund af rejse-restriktioner som følge af udbruddet af coronavirus.

Når ruterne i juni alle sammen er genoptaget, har SAS fordoblet sin kapacitet. Dermed er 30 procent af kapaciteten på vingerne igen.

SAS har indført obligatorisk brug af mundbind for alle passagerer.

Klar til slik og popcorn: Nu genåbner flere store biografer i København

Skrevet af: Michael Qureshi

I mere end to måneder har Nordisk Film Biografer været lukket, men nu er de første 11 af kædens 23 biografer klar til at åbne igen.

På fredag den 29. maj slår Falkoner, Dagmar, Field’s, Lyngby og Tåstrup i Hovedstadsområdet samt Nordisk Film Biografer i Aarhus C, Odense, Aalborg Kennedy, Esbjerg, Herning og Kolding dørene op.

Torsdag den 4. juni genåbner yderligere mindst syv Nordisk Film Biografer i Hillerød, Køge, Nykøbing Falster, Randers, Viborg, Aarhus og Aalborg.

Imperial, Palads og biograferne i Waves og Frederikssund åbner gradvist i den efterfølgende periode.

Det skriver Nordisk Film Biografer i en pressemeddelelse.

“Vi savner vores gæster, og gæsterne savner os. Men nu er vi heldigvis klar til at åbne gradvist igen.

Vi vil skabe en tryg biografoplevelse og en sikker genåbning, hvor der er fuldt fokus på at overholde myndighedernes retningslinjer,” siger Casper Bonavent, som er direktør i Nordisk Film Biografer Danmark.

Holder åbent på bestemte dage

Biograferne vil i første omgang holde åbent torsdag til søndag samt på helligdage.

Der vil være mindst ét tomt sæde mellem hver gruppe af biografgæster, ligesom filmene programlægges således, at der aldrig vil være for mange mennesker på én gang i biograflobbyerne, og så der er god tid til rengøring af salene mellem forestillingerne.

Gæsterne vil blive mødt af en vært i hver biograf, som vil byde velkommen, informere om retningslinjer, sikre god hygiejne og i det hele taget hjælpe med at skabe en god oplevelse.

“Vi har fået gode og præcise retningslinjer fra myndighederne, men med 23 meget forskellige biografer er det selvfølgelig lidt af et puslespil at få det hele til at gå op.

Vi har nu lagt en åbningsplan, så gæsterne trygt kan komme i biografen og få en god oplevelse. Der er skilte, afstandsmarkører, håndsprit, og vores dygtige medarbejdere er klar til at hjælpe – og jeg lover, at det også vil være muligt at købe både slik, kaffe, kolde sodavand og varme popcorn til biografturen,” siger Casper Bonavent.

Når Nordisk Film Biografer åbner, lægges der ud med bl.a. at vise animationsfilmen ”Fremad”, den danske debutfilm ”Kød og Blod” med Sidse Babett Knudsen på rollelisten og ”Bombshell” med Charlize Theron.

Nordisk Film Biografer opfordrer til, at man køber sine billetter online på forhånd for at undgå kødannelse og ventetid i biografen.

Alt kan laves i bilen: Kom med til bil-yoga og bil-banko i denne uge

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto Meyers
Foto Meyers

Drive-in bio har fået en ny storhedstid efter Corona. Det samme gælder for drive-in koncerter og -comedy.

Nyeste skud på stammen er drive-in bil-yoga og bil-banko, der starter allerede i morgen.

Læs også Autentisk streetfood med nye madboder: Broens Gadekøkken genåbner d. 5. juni

Bil-yoga

Yoga fra din bil har du måske ikke umiddelbart hørt om før.

Men det er ikke desto mindre dét, som sker i morgen kl. 17 på den store parkeringsplads overfor Tunnelfabrikken i Nordhavn.

Yogalærer Lasse Flintholm underviser en 45 minutter lang yoga-sekvens, som vi sammen laver siddende i vores biler.

Du vil slippe dagens stress, og især din nakke og skuldre vil være glade, når du ruller hjem ad igen. Timen slutter af med en kort meditation. Undervisningen foregår transiteret via din bilradio eller via Facebook.

Læs også Nyt navn offentliggjort: Phlake spiller til Drive-in Live i næste uge

Bil-banko

På fredag er der store præmier på højkant, når du kan køre bilen til Nordhavn efter fyraften for at spille med i Meyers’ bil-banko.

Så find dine fire hjul frem og fyld bilen med fine folk.

Præmierne er de helt store af slagsen, når de udlodder:

  • Den populære brunch for to på deres helt nyåbnede Restaurant SULT
  • En middag for to, som en af de allerførste, på den romantiske Fasangården i Frederiksberg Have
  • Frokost for to i glashusene under åben himmel ved Meyers Deli på Frederiksberg
  • 10 lune kanelsnurrer fra Meyers Bageri
  • Billetter til valgfri filmvisning i Cinemateket.

Der spilles på engangsplader så husk en tusch og en ordentligt omgang godt humør.

Hvad: Bil-yoga og bil-banko
Hvor: Den store parkeringsplads overfor Tunnelfabrikken i Nordhavn
Hvornår: Bil-yoga er onsdag d. 27. maj 2020 kl. 17 og bil-banko er fredag d. 29. maj 2020 kl. 17 (porten åbner kl. 16.30).
Hvor meget: Billetten til bil-yoga koster 75 kroner, der dækker 45 minutters yogaundervisning, et friskt grøntsagsshot og en aktiv kul-juice fra ‘Anna og Juicen’, som vi langer ind gennem bilruden. Bil-banko koster 175 kroner og her får du fem spil banko, fire frikadeller og en forfriskning.
Hvordan: Køb billet til bil-yoga her og billet til bil-banko her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram