Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Sådan får du mest ud af dit boligkøb

Af Redaktionen

Annonce

Når du skal til at kigge efter en ny bolig, er der mange ting man skal have styr på inden man begynder at kaste sig ud i boligkøbet. Uanset om du er førstegangskøber eller om du har prøvet det før, er det godt at være så god forberedt som muligt, så du ikke overser vigtige detaljer under købet.

Hav styr på økonomien

Det er vigtigt, først og fremmest, at få styr på din økonomi og få lagt et budget, inden du begynder at kigge efter boliger. Budgettet skal indeholde dine samtlige indtægter og udgifter. Det giver både dig selv et godt overblik over din økonomi, og du skal også bruge det når du skal i banken for at låne penge til dit boligkøb.

I banken skal du desuden medbringe lønsedler og årsopgørelse, samt spørger bankrådgiveren ind til dit liv og dine prioteringer i forhold til din økonomi. Her fortæller de dig hvilket beløb du kan låne for, og du har mulighed for at blive forhåndsgodkendt til et boliglån, hvilket gør dig forberedt, når du finder en bolig, som du gerne vil købe. Dog forbeholder mange banker sig ret til at godkende det præcise hus, som du vælger at købe.

Klarlæg dine behov

Når du skal til at lede efter bolig, er det godt at have klarlagt dine behov på forhånd, så du ved præcis hvad du kigger efter. Det kan blandt andet være om du ønsker at bo i byen eller ude på landet. Overvej om det er vigtigt for dig at der er liv omkring dig og at der er kort afstand til alt. Eller om du hellere ønsker at der er ro og fred, og der er masser af natur omkring dig.

Tænk over hvilken by og kommune du ønsker at bo i. Hvis du er i tvivl, kan du undersøge de forskellige kommuner og gøre dig nogle overvejelser omkring kommunens skatter, afgifter og lokalpolitiske holdninger om, blandt andet, uddannelse, sundhed og de ældre.

Undersøg desuden indkøbsmulighederne, mulighederne for offentlig transport samt underholdning i nærheden.

Derudover, skal du overveje om du ønsker at bo i et rækkehus, et lille parcelhus, en stor villa, eller en stor landejendom, osv.

Tænk over hvordan den ideelle plantegning vil se ud samt hvilken tilstand du ønsker huset skal være i. Skal det være helt nyt, eller kan du acceptere at det er gammelt? Og hvor gammelt må det maksimum være, og har du et særligt krav til hvilket energimærke huset skal have?

Vigtige faktorer

Når du har fået valgt et boliglån og når til købsprocessen, indgår der en lang række juridiske dokumenter, og det bliver nødvendigt med juridisk rådgivning. Her skal du bruge en erfaren boligadvokat der kan undersøge, hvilke servitutter, der er tinglyst på huset, udarbejde skøde samt tilbyde dig at benytte et advokatforbehold. Forbeholdet kan benyttes, hvis det kræves at du skal godkende en købsaftale, som du ikke har gennemgået grundigt endnu. Det er altså en måde hvorpå du tilkøber dig mere tid til at gennemgå dokumenterne i købsaftalen.

Herefter er det en god idé at få rådgivning af en byggeteknisk rådgiver og få lavet en tilstandsrapport at huset for at undgå kedelige omkostninger i den forbindelse.

Som en ekstra sikring under hele købsforløbet, er det en god idé at sørge for du ikke bruger offentlige netværk til at tjekke din netbank, overføre penge, og så videre, da det er nemt for hackere at snige sig ind på din IP-adresse og bruge dine data. Hvis det er nødvendigt med brug af offentlige netværk, kan du købe en VPN, som står for Virtuelt Privat Netværk, gør din internetforbindelse ”usynlig”, så den ikke kan overvåges af andre, uanset hvor du logger dig på. Læs mere om VPN på vpnguiden.

Overtagelse af huset

Når alle papirer er ordnet og du har betalt, skal boligen overdrages til dig. Her får du højst sandsynligt overdraget nøglerne på selve overdragelsesdagen i huset, så alle forbrugsmålerne aflæses samtidig. Her skal du, sammen med ejendomsmægleren, aflæse el, gas, vand, og eventuel oliebeholdning. Tjek at alle hårde hvidevarer er i orden samt at alle stikkontakter virker. Tjek for eventuelle skader der er sket siden sidste besigtigelse.

Når du er klar til at flytte ind, skal du have flyttet dine møbler ind. Hvis du kommer direkte fra en mindre lejlighed, kan det være svært at fylde alle rummene ud fra start. Du kan få inspiration til indretning af dit nye hus på bomagasinet.

 

Del artikel

Andre læser også