Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Sådan kan du peppe den daglige madlavning op med friske urter fra egen have

Af Annoncør

De fleste af os kender fornøjelsen af at bruge friske urter i madlavningen. Men fornøjelsen bliver med ret stor sandsynlighed endnu større, når de stammer fra din egen have eller terrasse. Ud over selve smagen og det æstetiske udtryk, som mange af de gængse krydderurter giver den mad, du serverer, er planterne også fuld af ernæringsmæssige fordele, som er værd at tage med, hvis du overvejer at anlægge en køkkenhave derhjemme.

Her giver vi dig vores bedste tips til at anlægge din egen lille produktion af krydderurter i haven eller på terrassen. For det er faktisk nemmere, end du måske tror. Særligt hvis du vælger at bruge højbede i cortenstål eller andre smarte løsninger, hvor du nemt kan give den smule pleje, der skal til.

Hvilke krydderurter kan man egentlig dyrke derhjemme?

Der findes heldigvis et væld af anvendelige og velsmagende krydderurter, som du selv kan dyrke. Nogle krydderurter er blot lidt lettere at have med at gøre end andre. Nogle af de mest populære krydderurter, som er lette at holde, og som passer ind i mange forskellige både moderne og klassiske retter er for eksempel salvie, persille og mynte.

Salvie

Salvien går supergodt sammen med kød – men kommer faktisk også til sin ret, når du laver desserter, som gerne må have lidt kant. For salvie har en interessant smag af umami samt nogle virkeligt gode sundhedsfremmende egenskaber mod inflammation. Og så den fyldt med gode antioxidanter, der holder din krops celler sunde og raske. Lav en lækker pasta med salviesmør, en græskarrisotto med salvie eller sæt kolorit på en klassisk flæskesteg og mærk, hvordan mundvandet strømmer til. Du kan desuden nemt høste og lægge din salvie i fryseren, når der bliver frostvejr udenfor, og tø den op, når du skal bruge den.

Persille

Der findes mange krydderurter, der er mere klassiske i det danske køkken, end persillen. Hvem kommer ikke til at tænke på den helt klassiske persillesovs, der løber ned over en frisk kartoffel, når de hører ordet? – og den er desuden også let at holde, så den også gør sig fortjent til en plads i din nye køkkenhave. Persille er desuden superlækkert i et væld af forskellige salater, hvis du ønsker dig noget mindre tungt og moderne end stegt flæsk med kartofler og sovs.

Mynte

Sammenlignet med de to førstnævnte krydderurter er mynte lidt af en nykomling. Den har en unik friskhed, som du sikkert kender, der kan bruges til for eksempel at friske en god sommersalat op eller tilføje lidt skarphed til en sød dessert. Og så er det selvfølgelig også nemt at lave de bedste drinks direkte med mynte fra egen avl, når solen står højt på himlen. 

Del artikel

Andre læser også