Sådan kommer du af med møl

Skrevet af: Martin Jørgensen

Mange københavnere døjer med møl om sommeren og et godt stykke ind i efterårssæsonen. De små flyvende skadedyr er uønskede gæster overalt og en kilde til frustration, der hvor de ‘bryder ind’.

Der er dog håb forude, da man sagtens kan slippe af med de uindbudte gæster, der vender tilbage år efter år. Læs mere om skadedyrsbekæmpelse her og bliv guidet til, hvordan du slipper af med møllene.

Hvad er møl?

Møl er små flyvende insekter, der kan lægge op til flere hundrede æg i løbet af deres løbetid, men det er i virkeligheden larverne, der er skadedyrene, da de spiser sig igennem materialet fra det øjeblik, de bliver udklækkede. Man kender det måske fra tøj fra lofts- eller kælderrummet, der har ligget for længe uden at være indpakket, eller den økologiske trekornsblanding i bunden af skabet, hvor møllene rigtig kan trives i den kemikaliefrie kornpose og i køkkenskabets mørke og varme miljø.

Der findes både møl, der lever i tørrede kolonialvarer som korn, mel, müsli o.l., og så er der tøjmøl, der bor og spiser af tekstiler. Det er typisk tøj, men det ses også i andre tekstiler som f.eks. møbler og duge. Møllene lægger æggene direkte i varen eller i revner og sprækker omkring tøjet eller madvaren, hvorfra de udklækkes og går i gang med ravagen.

I tøj bider de helt inde ved roden af stoffet, hvorfor man kan opleve at stoffet falder af på ting som pelse, når der er mølangreb, og i madvarer kan de spottes på deres ekskrementer og tråde, der ligner spindelvæv.

Hvordan undgår jeg møl?

Møl lever godt i små aflukkede rum, hvor der er varmt og dæmpet belysning som skuffer, skabe og f.eks. loftsrum eller i kældre eller i sommerhuse, hvor de har gode betingelser, da æggene og larverne har disse behov. Her kan du også rigtig formere sig og trives i fred. De samles også ofte i rum, hvor der kommer mange mennesker forbi, eller hvor der opbevares mange ting. I et rum med mange gennemstrømninger vil der være større chance for at nogen tager møl ‘med ind’, og de angriber derefter ubeskyttet tøj og møl.

Når man opdager møl, er det vigtigt, at man fjerner deres vækstbetingelser ved at gøre rent og smide ud. Husk at vaske og skrubbe kanter og bagsiden af skabslågen eks., da der sagtens kan sidde æg her, der bare venter på at blive udklækkede. En anden vigtig ting er f.eks. at pakke tøj ind i plastik, og at putte ting som mel, korn og müsli i forseglet emballage som køkkenglas med tætsluttende låg, så møllene ikke kan komme derind og lægge flere æg.

Har man rigtig mange møl, kan det være en fordel og en god langtidssikret investering at hyre en skadedyrsbekæmper til at tage hånd om problemet. Det er nemlig svært for privatpersoner at komme af med møllene permanent, da der ikke rigtig findes en langsigtet løsning. Man kan tage sig visse forholdsregler og smække løs med fluesmækkeren, men møllene vil sandsynligvis komme tilbage år efter år, får man ikke en professionel til at løse problemet en gang for alle.

Genialt tip til sommerdage: Deler opskriften på hjemmelavet Aperol Spritz-is

Skrevet af: Michael Qureshi

Vores lokale isbutikker her i København er mere end gode til at være opfindsomme på deres varianter.

Vi har eksempelvis lige skrevet om Ismageriet, der laver alt fra hindbærsnitte-is til Ferrero Roche-is.

Men hvis du gerne selv vil lave en lidt anderledes is, så kan du lave din helt egen Aperol Spritz-is.

Vi får rigtig mange pressemeddelelser tilsendt her på MigOgKbh-redaktionen, og mange bliver aldrig bragt hos os.

Men når vi øjner en pressemeddelelse, der indeholder opskriften på Aperol Spritz-is, så får den altså kærlig opmærksomhed.

Så derfor tænkte vi, at det var på sin plads at dele, hvad der godt kunne blive sommerens is til de sene lune aftener, som vi eksempelvis har haft de seneste par dage.

Opskriften bringer vi herunder;

¼ Aperol
¼ Prosecco
¼ danskvand
¼ appelsinjuice
1 appelsin
1 isform
Ispinde (af træ)

Sådan gør du

 

  • Tilføj lige dele Aperol, Prosecco, vand og appelsinjuice i en skål.
  • Rør forsigtigt det hele sammen.
  • Skær appelsinen i skiver, og læg en skive i hver form.
  • Hæld derefter Aperol-blandingen i formene.
  • Sæt låg på, og stik en ispind i hvert hul.
  • Sæt Aperol Spritz-isene i fryseren natten over eller min. 5-6 timer.

Forme og pinde kan du købe hos en isenkræmmer eller online ved at søge på isforme. Der kommer alverden former og størrelser frem

Aperol blev skabt i 1919 i den norditalienske by Padova, af brødrene Silvio og Luigi Barbieri. De fik den revolutionerende ide at skabe den mildeste aperitif nogensinde med en alkoholprocent på kun 11%.

De seneste år har den vundet indpas på den europæiske scene, og med sin friske smag af appelsiner og urter og flotte orange farve, er den blevet en favorit til sommerens drinks og cocktails.

Nu kan du altså lave den selv som is – tippet er hermed givet videre.

Få bøgerne med dig overalt: Mofibo giver dig adgang til over 180.000 lydbøger

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
PR-foto
PR-foto

Der var engang, hvor din eneste mulighed for at dykke ned i bøgernes fantastiske verden, var at sætte dig med en fysisk bog og læse den fra ende til anden.

I dag har teknologi heldigvis givet os langt flere muligheder for at nyde vores hobbyer samtidig med, at vi passer vores travle hverdag.

Nu kan du hænge vasketøj op, mens du oplever en Quidditch-kamp, lave aftensmad, mens du fælder en tåre over ulykkelig kærlighed (du kan altid skyde skylden på løgene) eller få pulsen op til træning, når du er på nippet til at opklare en mordsag.

Lydbøger er med andre ord den perfekte måde at kombinere det bedste fra alle verdener, og de er uden tvivl kommet for at blive.

Netop derfor er Mofibo, der har Danmarks største samling af lydbøger, også blevet ekstremt populær.

Adgang til mere end 180.000 lydbøger

Mofibo har gjort det nemt og enkelt for de læse-(og lytte-)lystne ved at samle mere end 180.000 e- og lydbøger på deres platform.

Gennem Mofibos app får du adgang til et bibliotek så stort, at det kan være svært at beslutte sig for, hvor man skal starte.

Her findes alt fra de største klassikere, bestsellers, krimier, romaner, børnebøger, biografier og podcasts – på flere forskellige sprog.

Mofibo har derudover fordelagtige aftaler med en lang række forlag, og derfor kan du altid finde de nyeste titler som de største klassikere på streamingtjenesten.

Tag Mofibo med dig overalt

Et abonnement hos Mofibo kan åbne en hel verden af muligheder for dig.

Uanset om du ligger og slænger dig på stranden, i en hængekøje i sommerhuset, sidder på din altan i storbyen eller står på toppen af Himmelbjerget, kan du have den næste gode historie med i lommen.

Gennem app’en kan du downloade bøger til offline brug, så du ikke skal bekymre dig om at være i nærheden af wifi, et godt mobilnetværk eller bruge data i sydens sol

Med Mofibo er der kun dig og de fortællinger, du selv vælger at byde indenfor.

Det er en kæmpe fordel, at man har ubegrænset adgang til alle e- og lydbøger der findes på tjenesten.

På den måde kan du spare på de kræfter, der skal til for at slæbe kilovis af læsestof frem og tilbage til feriedestinationen – med Mofibo er det hele samlet og pakket for dig.

Del oplevelsen med andre

Er I flere i husstanden, der er vild med de gode historier, så tilbyder Mofibo ligeledes to forskellige familieabonnementer, hvor hhv. 2 og 3 personer kan være på appen samtidigt – med hver sin adgang og boghylde.

Sommerunderholdningen, der for manges vedkommende nok skal foregå inden for Danmarks grænser, er med andre ord sikret.

Drømmer du alligevel om, at det skal være lidt ekstra eksotisk, så kan du jo bare vælge at lytte til eksempelvis Harry Potter-serien på enten engelsk, svensk … eller arabisk.

Få 30 dages gratis abonnement med MigOgKbh

Hos MigOgKbh er vi (naturligt nok) vilde med folk, der godt kan lide at læse.

Mofibo tilbyder altid en 14 dages prøveperiode til nye kunder, hvor du helt kvit og frit kan udforske Mofibo-univserset.

Men nu kan vi i samarbejde med Mofibo tilbyde jer en fordelagtig rabatkode, der giver dig hele 30 dages gratis prøveperiode på tjenesten.

Der er ingen binding på Mofibo, så du kan opsige dit abonnement når som helst.

Hvis du ønsker at benytte tilbuddet, så brug rabatkoden MIGOGKBH2020

Prøveperioden på 30 dage gælder kun for nyoprettede kunder.

Du kan lynhurtigt oprette dig her på dette link

24 timers live event på toppen af Operaen: Nu er de første artister afsløret

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen

Søndag kunne vi berette om det kæmpe 24-timers live event, der kommer til at finde sted på toppen af Operaen.

De første seks navne er nu offentliggjort, og det lover rigtig godt.

Læs også Største solokoncert nogensinde: TopGunn annoncerer stort event i København

En bred vifte

At dømme ud fra de første seks artister, så kommer der til at blive lidt for enhver smag fredag d. 12. juni.

Du kan nemlig både opleve alt fra Shu-Bi-Dua til natklubkongerne TooManyLeftHands.

Derudover kigger Bro, Faustix, Navid samt Klumben & Raske Penge også forbi Operaens tag til et brag af en live koncert.

Læs også Netop meldt ud: Københavns Lufthavn danner ramme om store Drive-in koncerter

Hold øje og følg med når der løbende annonceres flere artister!

Hvad: Covidhagen – 24-timers livestream på taget af Operaen
Hvor: Operaen i København
Hvornår: 12. juni 2020
Hvordan: Læs mere lige her 

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram