Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Sådan kommer du af med møl

Af Redaktionen

Mange københavnere døjer med møl om sommeren og et godt stykke ind i efterårssæsonen. De små flyvende skadedyr er uønskede gæster overalt og en kilde til frustration, der hvor de ‘bryder ind’.

Der er dog håb forude, da man sagtens kan slippe af med de uindbudte gæster, der vender tilbage år efter år. Læs mere om skadedyrsbekæmpelse her og bliv guidet til, hvordan du slipper af med møllene.

Hvad er møl?

Møl er små flyvende insekter, der kan lægge op til flere hundrede æg i løbet af deres løbetid, men det er i virkeligheden larverne, der er skadedyrene, da de spiser sig igennem materialet fra det øjeblik, de bliver udklækkede. Man kender det måske fra tøj fra lofts- eller kælderrummet, der har ligget for længe uden at være indpakket, eller den økologiske trekornsblanding i bunden af skabet, hvor møllene rigtig kan trives i den kemikaliefrie kornpose og i køkkenskabets mørke og varme miljø.

Der findes både møl, der lever i tørrede kolonialvarer som korn, mel, müsli o.l., og så er der tøjmøl, der bor og spiser af tekstiler. Det er typisk tøj, men det ses også i andre tekstiler som f.eks. møbler og duge. Møllene lægger æggene direkte i varen eller i revner og sprækker omkring tøjet eller madvaren, hvorfra de udklækkes og går i gang med ravagen.

I tøj bider de helt inde ved roden af stoffet, hvorfor man kan opleve at stoffet falder af på ting som pelse, når der er mølangreb, og i madvarer kan de spottes på deres ekskrementer og tråde, der ligner spindelvæv.

Hvordan undgår jeg møl?

Møl lever godt i små aflukkede rum, hvor der er varmt og dæmpet belysning som skuffer, skabe og f.eks. loftsrum eller i kældre eller i sommerhuse, hvor de har gode betingelser, da æggene og larverne har disse behov. Her kan du også rigtig formere sig og trives i fred. De samles også ofte i rum, hvor der kommer mange mennesker forbi, eller hvor der opbevares mange ting. I et rum med mange gennemstrømninger vil der være større chance for at nogen tager møl ‘med ind’, og de angriber derefter ubeskyttet tøj og møl.

Når man opdager møl, er det vigtigt, at man fjerner deres vækstbetingelser ved at gøre rent og smide ud. Husk at vaske og skrubbe kanter og bagsiden af skabslågen eks., da der sagtens kan sidde æg her, der bare venter på at blive udklækkede. En anden vigtig ting er f.eks. at pakke tøj ind i plastik, og at putte ting som mel, korn og müsli i forseglet emballage som køkkenglas med tætsluttende låg, så møllene ikke kan komme derind og lægge flere æg.

Har man rigtig mange møl, kan det være en fordel og en god langtidssikret investering at hyre en skadedyrsbekæmper til at tage hånd om problemet. Det er nemlig svært for privatpersoner at komme af med møllene permanent, da der ikke rigtig findes en langsigtet løsning. Man kan tage sig visse forholdsregler og smække løs med fluesmækkeren, men møllene vil sandsynligvis komme tilbage år efter år, får man ikke en professionel til at løse problemet en gang for alle.

Del artikel

Andre læser også