Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Sådan vælger du de rigtige kaffebønner

Af Annoncør

En rigtig kaffeentusiast går måske op i at have det helt rette udstyr til at brygge den perfekte kop kaffe.

Nok kan det betyde meget at have godt udstyr, men er den valgte bønne ikke af god kvalitet, betyder udstyret knap så meget.

Når alt kommer til alt, er det jo kaffebønnen, der giver smag til kaffen, og derfor må denne vælges med omhu. Men hvordan sikrer man sig så, at man vælger de helt rette bønner?

Alt dette kan du blive klogere på lige her, hvor du får en komplet guide til, hvad du skal gøre, og hvad du skal kigge efter, når du vælger dine bønner, der skal brygge dig den perfekte kop kaffe.

Læs etiketten inden du køber dine kaffebønner

En rigtig godt råd er at læse etiketten på pakken med kaffebønner, inden du kaster dig ud i køb. Mange pakker med hele kaffebønner ser enormt indbydende ud med flotte billeder og iøjnefaldende farver, men dette siger intet om kvaliteten af bønnerne. Alt dette er ikke andet end markedsføring og reklame for det enkelte kaffemærke og produkt, der skal friste folk til at købe det. Se bort fra dette og læs i stedet grundigt, hvad der står på etiketten af produktet. På denne måde bliver du langt klogere på, hvad det egentlig er for et produkt, du står med i hænderne, når du vælger.

Hvad betyder ristningen af bønnerne?

Når du læser om de enkelte kaffebønner, opdager du nok, at der står noget om, hvordan de er ristede. Den måde, bønnerne bliver ristede på, har stor betydning for selve smagen. Er bønnerne mørkristede, smager bønnerne mere brændt. Derudover betyder det også noget, hvor hårdt bønnerne bliver ristet. Jo hårdere de ristes, jo mindre kan man smage den enkelte bønnes smag. Dog betyder dette ikke altid, at det er bedst at vælge de lysristede bønner.

Friskheden af kaffebønnerne betyder også en hel del. De kan som regel holde sig i meget lang tid, og bliver ikke dårlige, ligesom mad og andre ting gør. Dog vil kvaliteten ændre sig over tid, og de smagsnuancer kaffen har, vil som udgangspunkt være bedst og fremstå tydeligere, når bønnerne er friske.

Derfor er en god tommelfingerregel, at dine kaffebønner skal være så friskristede som muligt, og de vil generelt være bedst inden for tre måneder efter ristningen. Der vil som regel være en “mindst holdbar til” dato på indpakningen. Trækker du et år fra den dato, vil du som udgangspunkt få produktionsdatoen, og det kan derfor være en rigtig god ide at gå efter kaffe, der har mere en 10 måneder tilbage før “mindst holdbar til”.

Hvordan brygger du din kaffe?

Måden, du brygger din kaffe på, har også betydning for, hvilke bønner du skal vælge. Der er nemlig forskel på, om du skal skaffe bønner til en espressomaskine eller til filterkaffe.

Bønner, der egner sig til espressomaskiner, er som regel ristet mørkere end bønner til filterkaffe.

Bruger du eksempelvis meget mørkristede bønner til filterkaffe, kan det ende med at give kaffen en meget kraftig og bitter smag.

Omvendt, hvis du bruger lysristede bønner til espressomaskinen kan det ende med at give en smag, der ikke er korrekt balancere i forhold til sødme, bitterhed og syrlighed.

Det kan dog sagtens ende med at smage godt, og langt hen ad vejen handler det om at eksperimentere sig frem. Mørk- eller lysristede bønner kan altså afhænge af både bryggemetoden såvel som dine egne smagspræferencer.

Hvordan opbevarer du din kaffe bedst muligt?

Når først du har fundet de helt rette bønner, er det ligeledes vigtigt, hvordan du vælger at opbevare dem. Opbevarer du din kaffe godt, kan du nemlig sikre dig at bevare smagsnuancerne og aromastofferne bedst muligt. En af de ting du kan gøre er at sikre sig, at bønnerne ikke kommer i kontakt med luft, når de opbevares. Derfor kan du med fordel sørge for at pakke dine bønner ind i en lufttæt pose med envejsventil, når du ikke bruger dem. På denne måde kan luften fra bønnerne komme ud, men ilt kan ikke komme ind i posen. Derudover er det en god ide at bruge kaffen hurtigst muligt, så du får det meste ud af den og dens smag.

Ved du, at du ikke kommer til at bruge din kaffe hurtigt eller inden for et par uger, kan du derimod sørge for at opbevare den i dit køleskab eller i din fryser.

Dog skal du sørge for, at kaffen ikke har specielt godt af at blive taget ind og ud af køl og frys hele tiden, og derudover brygges den bedste kaffe også på tempererede bønner. Det vil altså sige, at hvis du har din kaffe på køl, kan det være en rigtig god ide at tage kaffen ud noget tid inden, du skal brygge den.

Ejer du et firma, der sælger kaffe, er det selvfølgelig også vigtigt, at du har styr på, hvordan din kaffe bliver opbevaret, inden den sendes ud til dine kunder.

Har du ikke selv plads på eget lager, kan du heldigvis vælge et godt lagerhotel til opbevaring af din kaffe. På denne måde kan du koordinere med lagercenteret, hvad dine behov er i forhold til selve opbevaringen, og I kan finde en løsning, der matcher alles behov.

Ved at kontakte et lagerhotel, kan du sikre dig, at din kaffe bliver opbevaret sikkert og godt, og ikke nok med det, så sørger lagerhotellet ligeledes for at plukke og pakke dine varer, når de skal sendes ud til dine kunder.

Hele bønner er det bedste valg

Når du shopper kaffe, kan du selvfølgelig vælge mellem hele bønner eller formalet kaffe. Du vil til enhver tid få mest ud af smagen ved at vælge hele bønner. Vælger du formalet kaffe, vil det tage både smag og aroma langt hurtigere end hele bønner – også uanset hvordan man opbevarer det. Aromastofferne forsvinder nemlig, når bønnerne males, og derfor er det en rigtig god ide selv at male bønnerne lige inden, du skal bruge dem.

Når det kommer til kaffebrygning, er der ikke én korrekt fremgangsmåde.

Meget af det handler om at prøve sig frem, gøre sine egne erfaringer og finde frem til lige netop det, der virker bedst for en selv, når det kommer til både bryggemetode og smag. Prøv dig frem, og bliv din helt egen kaffeekspert med de teknikker, der virker for dig.

Del artikel

Andre læser også