Stjerneregn: Sådan ville vi strø Michelin-stjernerne i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Foto: Kadeau facebookside
Foto: Kadeau facebookside

Mandag d. 18. februar er stjerne-dag.

Her afsløres det nemlig, hvilke restauranter der er kommet igennem nåleøjet og opfyldt de fuldkommen uigennemskuelige kriterier, den røde madbibel forlanger.

De har flere gange meldt ud, at de udelukkende bedømmer maden, men det kan ikke passe – for så havde København et hav af flere stjerner. Ja, et hav.

Så nu leger vi en lille leg.

MigOgKbh tager inspektør-hatten på og uddeler på vegne af MigOgKbh ,og ingen andre, de stjerner, som Michelin højest sandsynligt endnu et år overser.
Vi forudser eller gætter altså på ingen måde hvad Michelin finder på.
VI er dommerne her.

Præmissen er følgende:

MigOgKbh vurderer ud fra en sammenlignelig standard i Sydeuropa – især Frankrig og Italien – hvor det nogle gange er overraskende let at få stjerner.

De eftertragtede rosetter sidder simpelthen løsere dernede, så nu laver vi lige en ‘level playing field’, så alle europæiske restauranter bliver bedømt mere jævnbyrdigt.
Plus, alle Københavner-restauranter, der i forvejen har stjerner beholder dem selvfølgelig.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Og ja, vi er gavmilde i forhold til Michelin. Men:
1. Vi elsker København og kan ikke styre begejstringen. Hellere anerkende og give én stjerne for meget end én for lidt.
2. Man kunne også vælge at sige, at Michelin er overmåde nærige.
3. København og Danmark generelt har et absurd højt niveau efterhånden.

For øvrigt har Michelin selv proklameret at:
1 Michelin-stjerne = ”en rigtig god restaurant i sin kategori”
2 Michelin-stjerner =  ”en omvej værd”
3 Michelin-stjerner = ”værd at rejse efter”

On y va!

Læs også: Hvis vi bestemte Michelin-guiden: MigOgKbh uddeler Bib Gourmand

3 STJERNER

Noma ***
Folk flyver ind fra hele verden for at prøve verdens mest omtalte restaurant. Hvis det ikke er ‘værd at rejse efter’, jamen hvad er så? Velkommen tilbage Noma.

AOC ***
AOC har igennem årevis bevist, at de holder et verdensklasseniveau i køkkenet. Selvom de går forholdsvis stille med dørene, er et måltid hernede i den hvælvede kælder et sublimt besøg.

Kadeau ***
Spiseoplevelsen hos bornholmerdrengenes Kadeau på Christianshavn er på internationalt topniveau. Når man først ryger en tur igennem deres forrådskammer, er der ingen vej tilbage fra 3 stjerner. Vi har spist på 3-stjernede i udlandet, der ikke nåede Kadeau til sokkeholderne.

Søllerød Kro ***
Der er få steder i verden, man bliver udsat for en tour de force udi velsmag, service og afslappet luksus som på Søllerød. Kroen bliver ved med at begejstre, og tænk hvordan det ville se ud, hvis nu restauranten havde ligget i en charmerende fransk middelalderby. Præcis.

Geranium ***
Beholder selvfølgelig.

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Vi lover, det er godt.


Marchal Foto Rasmus Kramer Schou

2 STJERNER

Mielcke & Hurtigkarl **
Lad os bare få elefanten på bordet med det samme og joken ryddet af vejen. Mielcke er klart en to-stjernet restaurant, lige på grænsen til tre faktisk. Vi gider faktisk ikke engang begrunde det.

Kong Hans Kælder **
Marchal **
Både Kongen og d’Angleterre har bekendt sig til det relativt klassiske franske køkken, og det er os en gåde, at de ikke allerede er opgraderet til to stjerner allerede ved Michelins check-in skranke.

Læs også: Legendariske Lonely Planet: Her er de 15 fedeste gratis oplevelser i Kbh


1 STJERNE

Alouette Foto Rasmus Kramer Schou

Studio *
Relæ *
Jordnær *
108 *
Clou *
Formel B *
Kiin Kiin *
Kokkeriet *
Era Ora *
Beholder selvfølgelig alle deres stjerne


Barabba *
Byens nye italiener stryger direkte ind med en klar MigOgKbh stjerne. Mage til moderne velsmag skal man lede længe efter.

Ultra skarpt eksekveret, og hvis Barabba lå i Italien kunne de sgu nok også trække to stjerner. Skynd jer herned.

Alouette *
Alouette er, ud over byens måske smukkeste restaurant, også topliret luksus med underspillet charme. Nick Curtin og Andrew Valenzuela styrer bålet i køkkenet og på gulvet er servicen i topklasse.

Aamanns 1921 *
Jo, det er SÅ meget på tide, at få en smørrebrødsrestaurant i guiden. Aamanns 1921s frokostkort er simpelthen verdensklasse.

Råvarehåndtering, smagssammensætning og teknik sikrer dem en stensikker stjerne. Bare deres kartoffelmad er faktisk en omvej værd, hvis nu vi skulle blive i jargonen.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er de bedste mellemklasse restauranter

Aamanns 1921 Foto Rasmus Kramer Schou

Amass *
Matt Orlando beviser gang på gang, hvordan man genopfinder smage, tænker holistisk og generelt bare serverer fremragende mad i lækre afslappede omgivelser.

Frank *
Frank leverer noget så simpelt som fremragende mad, lavet af fremragende råvarer – og til fremragende priser. Åndssvagt godt.

Iluka *
En mere moderne restaurant med fuld fokus på havets lækkerier. De forsøger at gøre så lidt ud af råvarerne som muligt, og det er faktisk lidt af en genistreg.

Barr *
Det kan godt være her både er ølbar, frikadeller og kringle til kaffen herinde, og det ikke under normale omstændigheder rimer på Michelin.

Men hvis ikke Thorsten Schmidt og hans hold skulle kunne trække en stjerne med deres mad, så er der noget, vi ikke helt forstår.

Veve *
En Michelinstjerne til en vegetarisk verdensrestaurant – nu står verden da ikke længere. Jo, det gør den faktisk – og det i bedste velgående. For VeVe viser elegant, hvordan en omgang vegetarmad skal drejes op i højeste gear. En sublim restaurant i sin kategori.

KiinKiin71 *
Danmarks mindste gourmetrestaurant får en helt naturlig stjerne. En sand paradeopvisning af japansk omakase-overskud.

Læs også: Rygtet spreder sig: Kyros er Københavns nye hemmelige cocktailbar

Geist *
Bo Bech er utvivlsomt en ægte stjernekok, og Geist er om noget et personligt køkken. Her udvikles og leveres kun retter med en dybere tanke og mening bag i et ofte monokromt og elegant udtryk.

Ibu *
Henrik Jyrk har vundet Danmarks største kokkekonkurrence to år i træk – og det kan man godt smage, når man træder ind i hans design-hule af asiatisk pimpet lækkerier.

Brace *
Italiensk mad plejer at falde fuldkommen igennem, når de prøver at gå gourmet. Men ikke hos Brace, der på forunderlig vis forener støvlelandets gastronomi med nordiske tendenser i et ægte luksus-setup.

Læs også: Spis med en panda: Zoo åbner 3 nye restauranter

Pescetarian Foto Rasmus Kramer Schou

Bistro Boheme *
Næsten alle kokke er stamgæster hos Per T. nede på Boheme. Det behøver ikke være så svært og moderne det hele. Håndværk, stemning og smag kan være mere end nok – og vi skal prise os lykkelige for, at vi har stamrestauranter af den kaliber i København.

Wilhelm *
Restaurant Wilhelm gemmer sig lidt ved Nikolaj Kirke, men er en gastro-ulv i fåreklæder. Naturen taler sig tydelige sprog herinde, og niveauet er tårnhøjt.

Røde Cottage *
Den røde oppe nordpå var selvskreven stjernemateriale i mange år, og de nye ejere har bestemt ikke gjort noget som helst for at fjerne prædikatet.

Kaptajn *
Vi vover pelsen og smider en stjerne efter Kaptajn, selvom projektet er relativt nyt. Ejerne kender kravene for at blande sig med  de tunge drenge, og udspillet herindefra er virkelig ambitiøst.


Redaktørens note: Københavns øvre middelklasse af restauranter er fuldkommen unik – det såkaldte gourmet-light segment.

Her serveres stor velsmag lige under gourmetklassen, men til næsten ingen penge – og de følgende restauranter må siges at være symbolet på ”en rigtig god restaurant i sin kategori”. Ergo får de alle sammen en fortjent stjerne.

Forestil dig lige, du spiste på en af følgende restauranter i Lyon, Napoli eller Nice – ville de så ikke have en stjerne? Godt så.

Flere stjerner under billedet herunder.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her får du Københavns bedste cocktails

Palægade Foto Rasmus Kramer Schou

Læs også: Hvis vi bestemte Michelin-guiden: MigOgKbh uddeler Bib Gourmand

Marv & Ben *
Pescetarian *
Begge restauranter har samme ejere, og de kører samme fantastiske stil hele vejen igennem. Hyper gennemtænkte retter med masser af avanceret ‘gourmet-forarbejde’ og til en regning, man næsten ikke kan tage seriøst.

Uformel *
Sletten  *
Palægade *
Formel B drengene har kun fået en stjerne hos, ja Formel B, men de her tre restauranter er alle sammen sikre kort i deres respektive kategorier.

No. 2 *
Trio *
Vi har lige smidt 3 stjerner efter AOC, så en enkelt til deres småbrødre af restauranter, virker ganske naturligt. Begge steder sætter mad på bordet, som er bedre komponeret og smager bedre end flere 1 stjernede sydpå. Igen, husk ‘level playing field’.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om Michelinstjerner…

Gratis entré: Tag til kæmpe bogmarked på Vesterbro i weekenden

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Venner kan ikke købes for penge, var der engang en klog mand, der sagde.

Til gengæld sagde den endnu klogere Ernest Hemingway: ”Der findes ingen ven så loyal som en bog.”

Derfor kan vi godt tillade os at sige, at du den 30. marts har mulighed for at møde og købe en masse nye venner til Vesterbro Bogfest i kulturhuset Absalon.

Forlag, butikker og private sælger ud

Vesterbro Bogfest er fortællefest og bogmarked i ét.

Denne dag vil huset summe af gode historier. I salen kan du købe og sælge bøger.

En lang række forlag og bogbutikker har taget alle deres bedste titler med.

Det vil også være muligt for private at købe en stand og sælge ud af bogsamlingen.

Læs også: CPH:DOX bliver kæmpe stort i år

Oplæsning fra scenen

På scenen, som du finder ved sofaerne oppe på balkonen, vil der være oplæsning, præsentation af værker m.m.

Du kan med fordel købe lidt mad og drikke i baren, som du kan snacke løs med, mens ordene flyder frit i det gamle kirkerum, der nu er blivet spiffet op med masser af farver, nips og kulturliv.

Sceneprogrammet lyder som følger:

  • 11.30: Silja E. K. Henderson (forlaget Gladiator) læser op fra egne tekster alene – og i kor med Julie Top-Nørgaard (forlaget Fredag).
  • 12.00: Katrin Ottarsdóttir (forlaget Torgaard) læser op fra bl.a. sin seneste bog, 43 bagateller.
  • 12.30: Line Fjordside (forlaget Damgaard) læser op fra Det jeg mister.
    13:00: Jan Frejlev (Sleeping Beauty) læser op fra Det var mig der slog Tom Jones ihjel.
  • 13.30: Tina Myung Povlsen (BYENS) læser op fra Hun er jo bare 4 og fortæller om bogen.

Læs også: Cool forvandling: Forladt cykelkælder skal være kunsthal

Hvad: Vesterbro Bogfest 2019
Hvor: Absalon, Sønder Boulevard 73, 1720 København V
Hvornår: Lørdag den 30. marts 2019 kl. 10-15
Hvor meget: Gratis entré
Hvordan: Læs mere om eventet via dette link

Skifter udtryk om aftenen: Nyt Nørrebro spisested byder på to-i-en koncept

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Café Tilda på Stefansgade PR Foto
Café Tilda på Stefansgade PR Foto

Verden er i dén grad blevet global.

Københavns nok mest globale bydel er nok Nørrebro – og her er selvfølgelig åbnet et helt perfekt sted til den globaliserede tidsalder.

Det er nemlig det schweiziske/sicilianske og tyske par Lisa and Francesco, der har åbnet café Tilda på Stefansgade 47.

De har tidligere stået for et hotel i de schweiziske alper, men er altså nu flyttet til København for at lave autentisk hjemmelavet mad og stemning.

Læs også: Amerikansk medie: Her er Københavns gastro bucket-list

Café Tilda på Stefansgade PR Foto

Familier er velkomne

“Vores største ønske er, at alle – især familier – der kommer ind af døren med det samme føler sig fuldkommen hjemme i den afslappede atmosfære på Tilda,” forklarer Lisa.

“Vi har fokus på lokale og sæsonprægede råvarer fra økologiske leverandører. Og retterne er lavet efter gamle familieopskrifter,” forklarer Francesco.

Læs også: Farlig torsdagsklub: Spis burger ad libitum for 150 kr

Café Tilda på Stefansgade PR Foto

Café Tilda om dagen, Ham’der om aftenen

Faktisk er der dobbelt op på mad i lokalerne på Stefansgade 47.

For Tilda har indgået en joint-venture med deres gode ven Mads.

De synes nemlig det var synd, lokalerne stod tomme om aftenen. Så Mads, som tidligere har været kok på Geist og Il Buco, skifter navnet om aftenen og vupti – så er restauranten Ham’der klar.

Han laver frisk og omhyggelig mad onsdag til søndag aften med en menu der skifter hver uge – og det er både til siddende gæster eller take away.

Læs også: Vores bud på toppen: Her får du Københavns 10 bedste pizza

Ham’der på Stefansgade PR Foto

Hvad: Café Tilda og Ham’der
Hvor: Stefansgade 47
Hvordan: Læs mere om Tilda her og Ham’der her

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Klar til ny sæson: Reffen åbner fredag med 9 nyheder og 1000 gratis øl

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Reffen foto Rasmus G. Sejersen
Reffen foto Rasmus G. Sejersen

Reffen havde premiere sidste år og fløj direkte ind i de københavnske gastrohjerter.

Men Reffen er meget mere end ‘bare’ mad. Udover de mange gastronomiske tilbud, er Reffen nemlig også en affyringsrampe for kreative iværksættere.

Når Reffen slår dørene op for den nye sæson fredag 29. marts er der masser af nyt på programmet.

Læs også: Vild nyhed: København får nyt kæmpe madmarked i Boltens Gård

De åbner med 2 nye kreative værksteder, 2 nye madkoncepter med butik, 4 splinternye madboder og 1 ny food truck.

I åbningsweekenden inviterer de udenfor på Reffen med smagsprøver, 1000 gratis øl, DJs bag pulten og premiere på Reffens Public Art Program.

Ranees

Her er nyhederne

Ranee’s er  kendt fra Blågårds Plads, hvor de i 12 år har sendt særdeles lækker thaimad og bordet.

Nu er de også på Reffen, og her serverer de retter fra det nordøstlige Thailand baseret på frisk fisk, bæredygtige, økologiske og lokale råvarer.

I den Mellemøst-inspirerede Malawa Truck finder du sprøde, krydrede madpandekager.

De serverer kun veganske og vegetariske pandekager, der blandt andet foldes om hummus, tahin, friske forårsløg, tomat og masser af friske urter.

Læs også: Overset mexi-perle: Her får du Københavns bedste tacos til prisen

Malawa Truck

På den nye République er der klassiske franske retter – ofte med et kreativt twist – det betyder blandt andet fyldig coq au vin, andefritter og perfekt tilberedt Moules marinière.

Nordic Hotdog har deres prisvindende, sønderjyske pølser med til en gourmet-hotdog – og man kan få hjemmelavet kakaomælk til.

Foodtrucken Everest Nepalese Food har autentisk, velsmagende nepalesiske klassikere. Fra dampede dumplings og Thukpa kylling-nudelsuppe til et Nepali khana set med dampede ris, grøntsager, karrymarineret kylling og linsesuppe.

Læs også: Kåret til Danmarks bedste burger: Burger Shack åbner endelig i København

Everest Nepalese Food

Hos Apartamento 16 byder Gabriele Mellace og Christian Spina  indenfor til italienske specialiteter som saltet tærte, skinker, pesto, oliven og oste. Du finder et hjørne med italienske kvalitetsprodukter, men du finder også vintage Levis jeans og skønne vinyler.

Hos Bad Habits sætter de italienske kvinder Fabiola Mellace og Virginia Griffa smæk på temafarven pink. De skaber et hipt, positivt og sødmefyldt univers med pink interiør, hiphop til øregangen og milkshakes, vafler og is fra det nordøstlige Italien.

Læs også: Endelig: Byens mest hypede bager åbner nyt

Hos 37ºN Gallery & Atelier er der spændende kunst, men også prints, plakater og tegninger. I atelieret vil være mulighed for at designe sin egen tote bag, tegne og deltage i croquis-sessioner.

Møbler og Maling med Mening transformerer Genbrugsforeningen brugte kvalitetsmøbler – og de gør det med miljørigtige materialer og maling.

Reffen åbner fredag 29. marts kl. 16 – og de har noget af et åbningsprogram klar til weekenden. Se hele programmet lige her.

Læs også: Comeback: Festkongerne Simon og Simon genrejser Søpavillionen

Hvad: Reffen åbner
Hvor: Reffen, Refshalevej 167 A
Hvornår: Fredag 29. marts fra kl. 16.00
Hvor meget: Gratis adgang. Masser af smagsprøver og 1000 gratis øl
Hvordan: Se meget mere på deres hjemmeside her eller deres Facebook her