Stjerneregn: Sådan ville vi strø Michelin-stjernerne i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Foto: Kadeau facebookside
Foto: Kadeau facebookside

Mandag d. 18. februar er stjerne-dag.

Her afsløres det nemlig, hvilke restauranter der er kommet igennem nåleøjet og opfyldt de fuldkommen uigennemskuelige kriterier, den røde madbibel forlanger.

De har flere gange meldt ud, at de udelukkende bedømmer maden, men det kan ikke passe – for så havde København et hav af flere stjerner. Ja, et hav.

Så nu leger vi en lille leg.

MigOgKbh tager inspektør-hatten på og uddeler på vegne af MigOgKbh ,og ingen andre, de stjerner, som Michelin højest sandsynligt endnu et år overser.
Vi forudser eller gætter altså på ingen måde hvad Michelin finder på.
VI er dommerne her.

Præmissen er følgende:

MigOgKbh vurderer ud fra en sammenlignelig standard i Sydeuropa – især Frankrig og Italien – hvor det nogle gange er overraskende let at få stjerner.

De eftertragtede rosetter sidder simpelthen løsere dernede, så nu laver vi lige en ‘level playing field’, så alle europæiske restauranter bliver bedømt mere jævnbyrdigt.
Plus, alle Københavner-restauranter, der i forvejen har stjerner beholder dem selvfølgelig.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Og ja, vi er gavmilde i forhold til Michelin. Men:
1. Vi elsker København og kan ikke styre begejstringen. Hellere anerkende og give én stjerne for meget end én for lidt.
2. Man kunne også vælge at sige, at Michelin er overmåde nærige.
3. København og Danmark generelt har et absurd højt niveau efterhånden.

For øvrigt har Michelin selv proklameret at:
1 Michelin-stjerne = ”en rigtig god restaurant i sin kategori”
2 Michelin-stjerner =  ”en omvej værd”
3 Michelin-stjerner = ”værd at rejse efter”

On y va!

Læs også: Hvis vi bestemte Michelin-guiden: MigOgKbh uddeler Bib Gourmand

3 STJERNER

Noma ***
Folk flyver ind fra hele verden for at prøve verdens mest omtalte restaurant. Hvis det ikke er ‘værd at rejse efter’, jamen hvad er så? Velkommen tilbage Noma.

AOC ***
AOC har igennem årevis bevist, at de holder et verdensklasseniveau i køkkenet. Selvom de går forholdsvis stille med dørene, er et måltid hernede i den hvælvede kælder et sublimt besøg.

Kadeau ***
Spiseoplevelsen hos bornholmerdrengenes Kadeau på Christianshavn er på internationalt topniveau. Når man først ryger en tur igennem deres forrådskammer, er der ingen vej tilbage fra 3 stjerner. Vi har spist på 3-stjernede i udlandet, der ikke nåede Kadeau til sokkeholderne.

Søllerød Kro ***
Der er få steder i verden, man bliver udsat for en tour de force udi velsmag, service og afslappet luksus som på Søllerød. Kroen bliver ved med at begejstre, og tænk hvordan det ville se ud, hvis nu restauranten havde ligget i en charmerende fransk middelalderby. Præcis.

Geranium ***
Beholder selvfølgelig.

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Vi lover, det er godt.


Marchal Foto Rasmus Kramer Schou

2 STJERNER

Mielcke & Hurtigkarl **
Lad os bare få elefanten på bordet med det samme og joken ryddet af vejen. Mielcke er klart en to-stjernet restaurant, lige på grænsen til tre faktisk. Vi gider faktisk ikke engang begrunde det.

Kong Hans Kælder **
Marchal **
Både Kongen og d’Angleterre har bekendt sig til det relativt klassiske franske køkken, og det er os en gåde, at de ikke allerede er opgraderet til to stjerner allerede ved Michelins check-in skranke.

Læs også: Legendariske Lonely Planet: Her er de 15 fedeste gratis oplevelser i Kbh


1 STJERNE

Alouette Foto Rasmus Kramer Schou

Studio *
Relæ *
Jordnær *
108 *
Clou *
Formel B *
Kiin Kiin *
Kokkeriet *
Era Ora *
Beholder selvfølgelig alle deres stjerne


Barabba *
Byens nye italiener stryger direkte ind med en klar MigOgKbh stjerne. Mage til moderne velsmag skal man lede længe efter.

Ultra skarpt eksekveret, og hvis Barabba lå i Italien kunne de sgu nok også trække to stjerner. Skynd jer herned.

Alouette *
Alouette er, ud over byens måske smukkeste restaurant, også topliret luksus med underspillet charme. Nick Curtin og Andrew Valenzuela styrer bålet i køkkenet og på gulvet er servicen i topklasse.

Aamanns 1921 *
Jo, det er SÅ meget på tide, at få en smørrebrødsrestaurant i guiden. Aamanns 1921s frokostkort er simpelthen verdensklasse.

Råvarehåndtering, smagssammensætning og teknik sikrer dem en stensikker stjerne. Bare deres kartoffelmad er faktisk en omvej værd, hvis nu vi skulle blive i jargonen.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er de bedste mellemklasse restauranter

Aamanns 1921 Foto Rasmus Kramer Schou

Amass *
Matt Orlando beviser gang på gang, hvordan man genopfinder smage, tænker holistisk og generelt bare serverer fremragende mad i lækre afslappede omgivelser.

Frank *
Frank leverer noget så simpelt som fremragende mad, lavet af fremragende råvarer – og til fremragende priser. Åndssvagt godt.

Iluka *
En mere moderne restaurant med fuld fokus på havets lækkerier. De forsøger at gøre så lidt ud af råvarerne som muligt, og det er faktisk lidt af en genistreg.

Barr *
Det kan godt være her både er ølbar, frikadeller og kringle til kaffen herinde, og det ikke under normale omstændigheder rimer på Michelin.

Men hvis ikke Thorsten Schmidt og hans hold skulle kunne trække en stjerne med deres mad, så er der noget, vi ikke helt forstår.

Veve *
En Michelinstjerne til en vegetarisk verdensrestaurant – nu står verden da ikke længere. Jo, det gør den faktisk – og det i bedste velgående. For VeVe viser elegant, hvordan en omgang vegetarmad skal drejes op i højeste gear. En sublim restaurant i sin kategori.

KiinKiin71 *
Danmarks mindste gourmetrestaurant får en helt naturlig stjerne. En sand paradeopvisning af japansk omakase-overskud.

Læs også: Rygtet spreder sig: Kyros er Københavns nye hemmelige cocktailbar

Geist *
Bo Bech er utvivlsomt en ægte stjernekok, og Geist er om noget et personligt køkken. Her udvikles og leveres kun retter med en dybere tanke og mening bag i et ofte monokromt og elegant udtryk.

Ibu *
Henrik Jyrk har vundet Danmarks største kokkekonkurrence to år i træk – og det kan man godt smage, når man træder ind i hans design-hule af asiatisk pimpet lækkerier.

Brace *
Italiensk mad plejer at falde fuldkommen igennem, når de prøver at gå gourmet. Men ikke hos Brace, der på forunderlig vis forener støvlelandets gastronomi med nordiske tendenser i et ægte luksus-setup.

Læs også: Spis med en panda: Zoo åbner 3 nye restauranter

Pescetarian Foto Rasmus Kramer Schou

Bistro Boheme *
Næsten alle kokke er stamgæster hos Per T. nede på Boheme. Det behøver ikke være så svært og moderne det hele. Håndværk, stemning og smag kan være mere end nok – og vi skal prise os lykkelige for, at vi har stamrestauranter af den kaliber i København.

Wilhelm *
Restaurant Wilhelm gemmer sig lidt ved Nikolaj Kirke, men er en gastro-ulv i fåreklæder. Naturen taler sig tydelige sprog herinde, og niveauet er tårnhøjt.

Røde Cottage *
Den røde oppe nordpå var selvskreven stjernemateriale i mange år, og de nye ejere har bestemt ikke gjort noget som helst for at fjerne prædikatet.

Kaptajn *
Vi vover pelsen og smider en stjerne efter Kaptajn, selvom projektet er relativt nyt. Ejerne kender kravene for at blande sig med  de tunge drenge, og udspillet herindefra er virkelig ambitiøst.


Redaktørens note: Københavns øvre middelklasse af restauranter er fuldkommen unik – det såkaldte gourmet-light segment.

Her serveres stor velsmag lige under gourmetklassen, men til næsten ingen penge – og de følgende restauranter må siges at være symbolet på ”en rigtig god restaurant i sin kategori”. Ergo får de alle sammen en fortjent stjerne.

Forestil dig lige, du spiste på en af følgende restauranter i Lyon, Napoli eller Nice – ville de så ikke have en stjerne? Godt så.

Flere stjerner under billedet herunder.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her får du Københavns bedste cocktails

Palægade Foto Rasmus Kramer Schou

Læs også: Hvis vi bestemte Michelin-guiden: MigOgKbh uddeler Bib Gourmand

Marv & Ben *
Pescetarian *
Begge restauranter har samme ejere, og de kører samme fantastiske stil hele vejen igennem. Hyper gennemtænkte retter med masser af avanceret ‘gourmet-forarbejde’ og til en regning, man næsten ikke kan tage seriøst.

Uformel *
Sletten  *
Palægade *
Formel B drengene har kun fået en stjerne hos, ja Formel B, men de her tre restauranter er alle sammen sikre kort i deres respektive kategorier.

No. 2 *
Trio *
Vi har lige smidt 3 stjerner efter AOC, så en enkelt til deres småbrødre af restauranter, virker ganske naturligt. Begge steder sætter mad på bordet, som er bedre komponeret og smager bedre end flere 1 stjernede sydpå. Igen, husk ‘level playing field’.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om Michelinstjerner…

De frække og de kedelige: Danmarks frækkeste by 2019 er kåret

Skrevet af: Redaktionen

Skandinaviens førende webshop inden for sexlegetøj har kigget nærmere på mere end en halv million ordrer, som virksomheden har modtaget i 2019.

Nu kan den danske webshop Sinful afsløre en masse sjove og frække facts om danskernes sexliv, der i år har fået en mere bæredygtig tilgang.

Hvor bor de frækkeste danskere? Hvem køber mest bæredygtigt sexlegetøj?

Hvad er navnene på de personer, der køber mest sexlegetøj? Og hvor mange kilometer dildo har danskerne købt i 2019?

Det er bare nogle af de spørgsmål, som Sinful besvarer efter de har analyseret alle årets ordrer.

Aalborg topper – men Valby er med

Lad os bare tage den lige på og hårdt. Valby er helt med i toppen, når det gælder Danmarks frækkeste byer.

Med en sexfaktor på 1,80 er Aalborg dog den frækkeste by i Danmark.

Sexfaktoren beskriver, hvor mange gange der er købt sexlegetøj i forhold til landsgennemsnittet.

Hele top-10-listen er generelt domineret af midt- og nordjyske byer, mens Valby, på en syvendeplads, repræsenterer Sjælland.

For andet år i træk ligger årets kedeligste by i whiskybæltet. Sidste år indtog Gentofte den triste sidsteplads, men i år er det indbyggerne i Rungsted Kyst, der har købt mindst sexlegetøj.

De mest kinky indbyggere finder man i Hårlev på Sydsjælland, hvor der er blevet købt 2,39 gange så meget fetish sexlegetøj i forhold til landsgennemsnittet. Her ligger Valby nummer 17.

Danskerne køber mere bæredygtigt sexlegetøj

Med en stigning på over 60 procent inden for bæredygtigt sexlegetøj, har danskerne for alvor fået øjnene op for, at man sagtens kan nyde de frække nattetimer i den grønne ånd.

Hos Sinful er det netop kategorien med de bæredygtige produkter, der er steget mest i løbet af hele året.

“Vi kan tydeligt mærke, at der har været en stigende interesse for vores bæredygtige produkter. Det gælder både genopladelige vibratorer, dildoer, penisringe og onaniprodukter til mænd, men også økologisk glidecreme og massageolie,” fortæller Tonny Andersen, CEO hos Sinful.

Det er især indbyggerne i Esbjerg, der er vilde med Sinfuls bæredygtige produkter.

Faktisk er Esbjerg den by, hvor der er blevet købt mest bæredygtigt sexlegetøj sammenholdt med antallet af indbyggere.

På anden- og tredjepladsen kommer henholdsvis Jyllinge og Valby, mens ingen fynske byer er repræsenteret blandt de 30 mest bæredygtige byer.

Litervis af glidecreme og kilometer lange dildoer

Sinfuls salgstal afslører en masse sjove og skæve betragtninger om danskernes sexliv.

Der er blandt andet købt glidecreme svarende til 91 bagagerum i en Peugeot 208, og så har Sinful solgt dildoer, der svarer til en længde på over 10 kilometer, når man lægger dem i forlængelse af hinanden.

Michael og Camilla er desuden navnene på de personer, der i løbet af året har købt mest sexlegetøj hos Sinful.

Top-10-listen indeholder også andre kendte navne som Morten, Lars, Louise og Pernille.

Se top-30 frækkeste byer, kedeligste byer, mest kinky og bæredygtige byer, samt frækkeste navne og mange andre sjove facts om danskernes sexliv her: Året Der Gik 2019.

Perfekt julegave til feinschmeckere: Ny gin er lavet med caviar

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou

Gin har opnået den helt store revival de seneste år.

Der bliver brygget voldsomt mange forskellige smage, de såkaldte botanicals, men nu er der en helt ny gin, der rammer København.

For første gang nogensinde i Danmark er en gin nemlig destilleret med baerii-caviar.

Læs også: Jul på Byens Kro: Hvem er klar til dødsgløgg med finsprit

Caviar gin fra ROGN PR Foto

100 flasker til salg

Og hvorfor egentlig ikke.

Caviar er efterhånden blevet en næsten-standard på mange restauranter og gæsterne har fået øjnene – og smagsløgene – op for den klassiske delikatesse.

Der er således også skudt flere forskellige caviar-producenter op.

En af de mest succesfulde er ‘ROGN’, som er blevet flere gourmetkokkes foretrukne mærke.

Læs også: Ny restaurant i Carlsberg Byen åbner: Serverer 100 forskellige øl i 70 meter lang bar

Caviar fra ROGN PR Foto

Lavet på Præstø

Og det er lige præcis ROGN, der i samarbejde med Radius Distillery i Præstø lancerer en caviar-gin

“I udlandet har man eksperimentet med caviar-infused gin, men det er første gang, i hvert fald i Danmark, at man destillerer en gin med baerii-caviar,” fortæller Alex Klemensen, manden bag ROGN:

“Ginnen blev undfanget som en skæg idé, et eksperiment, som har vist sig at fungere.

Baerii-caviaren tilfører nemlig især salt og fedme til ginnen, som omvendt giver modspil til caviaren med den relativt høje alkoholprocent.”

Ud over smagen af caviar, så kan man finde smagsnoter af æbler, citron-timian og kørvel.

Der er indtil videre produceret 100 flasker, som forhandles hos HAV i Torvehallerne– senere, når folkene bag ROGN og FANGST åbner butik i Kødbyen, vil det også blive muligt at købe ginnen dér.

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Hvad: Caviar-gin
Hvor: HAV i Torvehallerne
Hvor meget: 450,- for en flaske
Hvordan: Læs mere her

Dansk likør-succes: Se de spændende opskrifter på lækre jule- og nytårsdrinks

Skrevet af: Michael Qureshi

Efter i flere år at have gemt sig bagerst i barskabet er likøren nu igen kommet frem i lyset.

Det mærker man hos Queens of Denmark, der i dag forhandles i flere end 120 vinbutikker over hele landet heriblandt i Hovedstaden, og som har vundet flere internationale priser for de økologiske produkter.

Imponér familien og vennerne med lækre jule- og nytårsdrinks

Med de lækre økologiske likører fra  Queens of Denmark, åbner der sig en helt ny verden, når du skal lave drinks, konfekt, sovsen til din risalamande eller andre af julens mange lækkerier.

I forbindelse med julen har Queens of Denmark samlet en masse jule- og nytårsdrinks, hvor der indgår likør – nogle er nyfortolkninger, andre er mere klassiske drinks.

Hvad siger du eksempelvis til en “Solbær Sour”, “Hyldeblomst Spritz”, “Hot Queen”, “Black Tonic” og sågar en “Julesangria” og ”Snapsen alle kan li’”:


”Snapsen alle kan li’” består af 3 cl snaps, 2 cl Queens Solbær og 10 cl tonic. Fyld et glas med isterninger og mix langsomt snaps, Queens Solbær og tonic.

Smager af sommerens bær og frugter

Queens of Denmark er økologisk danskproduceret likør og findes i fire varianter: Hyldeblomst, solbær, jordbær samt æble og kvæde.

Bag serien står 42-årige Titte Skotlander, der med en smittende passion for smage og spiritus har skabt Queens of Denmark med udgangspunkt i de bær og frugter, hun finder i sin egen baghave.

I dag er produktionen dog for længst flyttet hjemmefra, men hendes lidenskab for likøren er stadig den samme.

MigOgKbh har snakket med Titte Skotlander og fået hendes bedste fif til, hvordan du anvender likør i dine drinks.

Hvorfor tror du likørens popularitet er steget i løbet af de sidste par år?

“Der er en gastronomisk bølge på mange planer i Danmark, der ikke kun handler om mad, men også alkohol: Alt er blevet genopfundet fra de gode gamle dage – fra frikadeller til smørrebrød og likør – i det nye nordiske køkken.

Der er jeg gået ind og taget likøren seriøst. Industrialiseringen har betydet at mange likører på markedet er syntetiske og oversøde, men jeg har taget likøren under kærlig behandling og brugt ordentlige og økologiske råvarer.

Det begynder folk godt at kunne forstå, men de skal introduceres for det på ny, da mange har haft en dårlig oplevelse med likør.”

Hvad er det særlige, som likør kan?

“Oprindeligt er langt de fleste klassiske cocktails baseret på spiritus, citron- eller limesaft og noget sødt, f.eks. sukkersirup. Likøren kan bruges i stedet for sirup og det gør den superanvendelig.

Man kan også let eksperimentere med Queens i drinks, man allerede laver derhjemme – f.eks. i en ”gin og lemon” eller ”dark and stormy”. Det smager fantastisk godt, det er nemt – og så bliver de klassiske drinks bare endnu mere festlige af det.”

Hvordan vil du beskrive dine likører?

De smager rigtigt meget af det, der står på flasken. Står der jordbær, smager de af jordbær, fordi der er kun jordbær, sukker og spiritus i – intet andet. Og så har de en fin balance mellem syre og sødme.

Det er økologisk; der er ingen tilsætningsstoffer. Det smager som når man selv laver det.”

Hvis du skulle anbefale en personlig favorit drink at bruge likøren i, hvad skulle det være?

Jeg ville bruge solbær-likøren med hvidvin eller mousserende hvidvin. Det er en sindssyg god velkomstdrink, som alle kan lave, og den passer også til både julen og nytårsaften.”

Find alle opskrifterne her

Du kan se her, hvor du finder den nærmeste forhandler

Se en professionel bartender give gode tips på Youtube herunder