Stjerneregn 2020: Sådan ville MigOgKbh give Michelin-stjernerne i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Tatar Gourmetmad Foto: Rasmus Kramer Schou
Tatar Gourmetmad Foto: Rasmus Kramer Schou

Mandag d. 17. februar er stjerne-dag.

Her afsløres det nemlig kl. ca. 17.00, hvilke restauranter der er kommet igennem nåleøjet og opfyldt de fuldkommen uigennemskuelige kriterier, den røde madbibel forlanger.

De har flere gange meldt ud, at de udelukkende bedømmer maden, men det kan ikke passe – for så havde København et hav af flere stjerner. Ja, et hav.

Og vi gider ikke lege legen med at gætte, hvem der får.

For det virker faktisk temmelig nærigt nogle gange, og vi har flere år gået mere end almindeligt skuffede i seng.

Meget bedre leg
Så nu leger vi en anden lille leg.

MigOgKbh tager inspektør-hatten på og uddeler på vegne af MigOgKbh ,og ingen andre, de stjerner, som Michelin højest sandsynligt endnu et år overser.

Vi forudser eller gætter altså på ingen måde hvad Michelin finder på. Dem om det.

VI er dommerne her.

Præmissen er følgende:

MigOgKbh vurderer ud fra en sammenlignelig standard i Sydeuropa – især Frankrig og Italien – hvor det nogle gange er overraskende let at få stjerner.

De eftertragtede rosetter sidder simpelthen løsere dernede, så nu laver vi lige en ‘level playing field’, så alle europæiske restauranter bliver bedømt mere jævnbyrdigt.
Plus, alle Københavner-restauranter, der i forvejen har stjerner beholder dem selvfølgelig.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Og ja, vi er gavmilde i forhold til Michelin. Men:
1. Vi elsker København og kan ikke styre begejstringen. Hellere anerkende og give én stjerne for meget end én for lidt.
2. Man kunne også vælge at sige, at Michelin er overmåde nærige.
3. København og Danmark generelt har et absurd højt niveau efterhånden.

For øvrigt har Michelin selv proklameret at:
1 Michelin-stjerne = ”en rigtig god restaurant i sin kategori”
2 Michelin-stjerner =  ”en omvej værd”
3 Michelin-stjerner = ”værd at rejse efter”

On y va!

Læs også: Hvis vi bestemte Michelin-guiden: MigOgKbh uddeler Bib Gourmand

3 STJERNER

Alchemist ***
Kan man debutere med 3 stjerner i guiden? Lad os stille et andet spørgsmål.
Kan man egentlig åbne en  restaurant, der rykker selve grænserne for, hvad den restaurant kan være?

Åbenbart, for det har Rasmus Munk & Co da i dén grad gjort ude på Alchemist.
En fuldkommen unik blanding af gourmet/politik/kunst/teater/legeland/planetarium verden aldrig har set magen til tidligere.

De 50 retter mad herude er i sig selv 3 stjerner værd, og alt hurlumhejet udenom er bare bonus.

Læs også: Vild Alchemist-succes: 2000 borde solgt på fire minutter

Noma ***
Folk flyver ind fra hele verden for at prøve verdens nok mest omtalte restaurant. Hvis det ikke er ‘værd at rejse efter’, jamen hvad er så? Velkommen tilbage Noma.

AOC ***
AOC har igennem årevis bevist, at de holder et verdensklasseniveau i køkkenet. Selvom de går forholdsvis stille med dørene, er et måltid hernede i den hvælvede kælder et sublimt besøg.

Kadeau ***
Spiseoplevelsen hos bornholmerdrengenes Kadeau på Christianshavn er på internationalt topniveau. Når man først ryger en tur igennem deres forrådskammer, er der ingen vej tilbage fra 3 stjerner. Vi har spist på 3-stjernede i udlandet, der ikke nåede Kadeau til sokkeholderne.

Søllerød Kro ***
Der er få steder i verden, man bliver udsat for en tour de force udi velsmag, service og afslappet luksus som på Søllerød. Kroen bliver ved med at begejstre, og tænk hvordan det ville se ud, hvis nu restauranten havde ligget i en charmerende fransk middelalderby. Præcis.

Geranium ***
Beholder selvfølgelig.

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Vi lover, det er godt.


Marchal Foto Rasmus Kramer Schou

2 STJERNER

Mielcke & Hurtigkarl **
Lad os bare få elefanten på bordet med det samme og joken ryddet af vejen. Mielcke er klart en to-stjernet restaurant, lige på grænsen til tre faktisk. Vi gider faktisk ikke engang begrunde det.

Kong Hans Kælder **

Marchal **

Både Kongen og d’Angleterre har bekendt sig til det relativt klassiske franske køkken, og det er os en gåde, at de ikke allerede er opgraderet til to stjerner allerede ved Michelins check-in skranke.

Læs også: Legendariske Lonely Planet: Her er de 15 fedeste gratis oplevelser i Kbh


1 STJERNE

Alouette Foto Rasmus Kramer Schou

Studio *
Relæ *
Jordnær *
108 *
Clou *
Formel B *
Kiin Kiin *
Kokkeriet *
Era Ora *
Alouette *
Beholder selvfølgelig alle deres stjerne


Barabba *
Byens nye italiener stryger direkte ind med en klar MigOgKbh stjerne. Mage til moderne velsmag skal man lede længe efter.

Ultra skarpt eksekveret, og hvis Barabba lå i Italien kunne de sgu nok også trække to stjerner. Skynd jer herned.

Lola *
Køkkenchef Kamilla Seidler har overtaget den gamle mølle på volden med så overbevisende kraft, at en stjerne burde blive kastet direkte i nakken på verdenskøkkenet herude. Maden er fænomenalt velsmagende, idérig og legesyg.

Læs også: Ugens Tip: Restaurant Lola i den gamle mølle er Københavns nye must-visit

Aamanns 1921 *
Jo, det er SÅ meget på tide, at få en smørrebrødsrestaurant i guiden. Aamanns 1921s frokostkort er simpelthen verdensklasse.

Råvarehåndtering, smagssammensætning og teknik sikrer dem en stensikker stjerne. Bare deres kartoffelmad er faktisk en omvej værd, hvis nu vi skulle blive i jargonen.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er de bedste mellemklasse restauranter

Restaurant Kanalen *
Jeppe Foldager står bag roret på den charmerende Kanalen på Christianshavn. Stensikkert køkken og Jeppes talenter har tidligere givet ham en sølvmedalje ved Bocuse d’Or.

Aamanns 1921 Foto Rasmus Kramer Schou

Sushi Anaba *
Mads Battefeld er på en mission i Nordhavn. Han vil lave Europas bedste sushirestaurant. Han er godt på vej – og får en stjerne herfra.

Læs også: Mads på mission i Nordhavn: Vil lave Europas bedste sushirestaurant

Amass *

Matt Orlando beviser gang på gang, hvordan man genopfinder smage, tænker holistisk og generelt bare serverer fremragende mad i lækre afslappede omgivelser.

Frank *
Frank leverer noget så simpelt som fremragende mad, lavet af fremragende råvarer – og til fremragende priser. Åndssvagt godt.

Maison *
Rasmus Oubæk i køkkenet og Jesper Marcussen på gulvet. Det i sig selv er næsten en stjerne værd. Men maden er simpelthen fremragende klassisk fransk, når det er allerbedst – prøv at læg Maison i Lyon og se, hvad Michelin så ville gøre…

Læs også: Kendt makkerpar går old-school og åbner legendarisk restaurant

Iluka *
En mere moderne restaurant med fuld fokus på havets lækkerier. De forsøger at gøre så lidt ud af råvarerne som muligt, og det er faktisk lidt af en genistreg.

Barr *
Det kan godt være her både er ølbar, frikadeller og kringle til kaffen herinde, og det ikke under normale omstændigheder rimer på Michelin.

A Terre *
Yves le Lays personlige køkken med fokus på det franske er en lille ny stjerne på den københavnske gastro-himmel – så han får selvfølgelig også en stjerne fra os.

Læs også: Ny perle i København: Topkok åbner fransk restaurant med fokus på value for money

Mondän *
Køkkenchef Mads Dalsborg tryller det ene pragteksemplar efter det andet ud af sit franskinspirerede stjernekøkken. Formidable

Men hvis ikke Thorsten Schmidt og hans hold skulle kunne trække en stjerne med deres mad, så er der noget, vi ikke helt forstår.

Veve *
En Michelinstjerne til en vegetarisk verdensrestaurant – nu står verden da ikke længere. Jo, det gør den faktisk – og det i bedste velgående. For VeVe viser elegant, hvordan en omgang vegetarmad skal drejes op i højeste gear. En sublim restaurant i sin kategori.

KiinKiin71 *
Danmarks mindste gourmetrestaurant får en helt naturlig stjerne. En sand paradeopvisning af japansk omakase-overskud.

Læs også: Rygtet spreder sig: Kyros er Københavns nye hemmelige cocktailbar

Geist *
Bo Bech er utvivlsomt en ægte stjernekok, og Geist er om noget et personligt køkken. Her udvikles og leveres kun retter med en dybere tanke og mening bag i et ofte monokromt og elegant udtryk.

Ibu *
Henrik Jyrk har tidligere vundet Danmarks største kokkekonkurrence to år i træk – og det kan man godt smage, når man træder ind i hans design-hule af asiatisk pimpet lækkerier.

Brace *
Italiensk mad plejer at falde fuldkommen igennem, når de prøver at gå gourmet. Men ikke hos Brace, der på forunderlig vis forener støvlelandets gastronomi med nordiske tendenser i et ægte luksus-setup.

Læs også: Spis med en panda: Zoo åbner 3 nye restauranter

Pescetarian Foto Rasmus Kramer Schou

Bistro Boheme *
Næsten alle kokke er stamgæster hos Per T. nede på Boheme. Det behøver ikke være så svært og moderne det hele. Håndværk, stemning og smag kan være mere end nok – og vi skal prise os lykkelige for, at vi har stamrestauranter af den kaliber i København.

Røde Cottage *
Den røde oppe nordpå var selvskreven stjernemateriale i mange år, og de nye ejere har bestemt ikke gjort noget som helst for at fjerne prædikatet.

Kaptajn *
Vi vover pelsen og smider en stjerne efter Kaptajn, selvom projektet er relativt nyt. Ejerne kender kravene for at blande sig med  de tunge drenge, og udspillet herindefra er virkelig ambitiøst.


Redaktørens note: Københavns øvre middelklasse af restauranter er fuldkommen unik – det såkaldte gourmet-light segment.

Her serveres stor velsmag lige under gourmetklassen, men til næsten ingen penge – og de følgende restauranter må siges at være symbolet på ”en rigtig god restaurant i sin kategori”. Ergo får de alle sammen en fortjent stjerne.

Forestil dig lige, du spiste på en af følgende restauranter i Lyon, Napoli eller Nice – ville de så ikke have en stjerne? Godt så.

Flere stjerner under billedet herunder.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her får du Københavns bedste cocktails

Palægade Foto Rasmus Kramer Schou

Læs også: Hvis vi bestemte Michelin-guiden: MigOgKbh uddeler Bib Gourmand

Marv & Ben *
Pescetarian *
Begge restauranter har samme ejere, og de kører samme fantastiske stil hele vejen igennem. Hyper gennemtænkte retter med masser af avanceret ‘gourmet-forarbejde’ og til en regning, man næsten ikke kan tage seriøst.

Uformel *
Sletten  *
Palægade *
Formel B drengene har kun fået en stjerne hos, ja Formel B, men de her tre restauranter er alle sammen sikre kort i deres respektive kategorier.

No. 2 *
Trio *
Vi har lige smidt 3 stjerner efter AOC, så en enkelt til deres småbrødre af restauranter, virker ganske naturligt. Begge steder sætter mad på bordet, som er bedre komponeret og smager bedre end flere 1 stjernede sydpå. Igen, husk ‘level playing field’.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om Michelinstjerner…

Gordon Ramseys tidligere køkkenchef hyper dansk burger

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Gasoline Grill Burger. Foto: @sean__conwell
Gasoline Grill Burger. Foto: @sean__conwell

København er verdensklasse. Fra den ene ende til den anden.

Vi har gourmetrestauranterne, og vi har burgerne.

Det sprang helt i luften for et par år siden, da Gasoline Grill røg på listen som en af verdens bedste burgere.

Nu får den velsmagende bøf-i-bolle endnu en tur på grillen med masser af ros.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns 12 bedste burgere

Foto: Gasoline Grill Facebook

3 Michelinstjerner spiser dansk burger

Verdens største erhvervsmedie, Bloomberg, har spurgt de gastronomiske verdensstjerner, hvor deres favoritburger serveres.

Og den nordirske køkkenchef, Clare Smyth, har peget direkte på Gasoline Grill.

Hun er tidligere køkkenchef hos Gordon Ramsey og den første og eneste kvinde i UK, der har opnået 3 Michelinstjerner.

I 2017 åbnede hun sin egen restaurant i London, Core, og den blev straks belønnet med 2 Michelinstjerner.

Køkkenchefen hos Kødbyens Fiskebar er engelske Jamie Lee, og han er enig med Clare Smyth. Han nævner også Gasoline Grill som sin favorit.

Den danske burgerkæde er den eneste fra Skandinavien, der har klaret cuttet til Bloombergs liste.

Se hele listen lige her.

Hvad: Gasoline Grill
Hvordan: Læs mere lige her

Læs også: Københavnsk sted i Top 5: Her er Danmarks bedste bøfsandwich

Landsholds-konditor laver vild Afternoon Tea på Møllen

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
kage kagebord afternoon Foto: Rasmus Kramer Schou
kage kagebord afternoon Foto: Rasmus Kramer Schou

Lola på Christianshavn er ret speciel.

Ud over at være en virkelig god restaurant under ledelse af køkkenchef og stjernekok Kamilla Seidler, så er Lola også et social-gastronomisk projekt.

De tager nemlig fat i nogle af de mennesker på kanten af arbejdsmarkedet og træner dem i et gastronomisk forløb.

Læs også: Ugens Tip: Restaurant Lola i den gamle mølle er Københavns nye must-visit

Lola Foto: Henrik Thierlein

Dessertdronning

Kokkene ude i køkkenet er en skøn sammenblanding af nationaliteter fra hele verden.

Men også et par danske – blandt andet Line Wolter.

Når hun ikke laver desserter og petit fours på Lola, så er hun en fast del af konditorlandsholdet.

Hun er nemlig en af landets dygtigste dessertkokke.

Det kan man få lov til at smage til fulde lørdag 29. februar og søndag 1. marts kl. 14-17

Hun har fået fuldkommen frit spil til at lave en Lola-udgave af den klassiske britiske Afternoon Tea i de smukke omgivelser på Lille Mølle.

Hun serverer både søde og salte fristelser til den store guldmedalje – og selvfølgelig bobler i glasset.

Læs også: Elefanterne får ny nabo: Kæmpe restaurant og bar bliver epicenter for Carlsberg øl

Hvad: Afternoon Tea på Lola v/ Line Wolter
Hvor: Restaurant Lola, Christianshavns Voldgade 54
Hvornår: Lørdag 29. februar og søndag 1. marts kl. 14-17
Hvor meget: Prisen er 495,- inkl. bobler og the eller kaffe.
Hvordan: Læs mere og book billetter lige her

Læs også: Årets lakridsfestival vokser og rykker til luksusrammer

Indtager historiske Axelborg: Vinspecialistens Vinfestival med mere end 200 smagsoplevelser

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Vinspecialistens Vinfestival 9. marts 2020 på Axelborg PR Foto
Vinspecialistens Vinfestival 9. marts 2020 på Axelborg PR Foto

Vinspecialistens Vinfestival 2020 er et regulært drømmeland for voksne vinkendere.

Verdens bedste producenter har nemlig sendt deres passionerede eksperter til København, så der kan smages og snakkes vin til den helt store guldmedalje.

Når først entréen på 250,- er betalt, så er der fri leg blandt mere end 200 forskellige smageoplevelser af både vin og spiritus.

Vinspecialistens Vinfestival 9. marts 2020 på Axelborg PR Foto

Fransk vin og champagne, italienske druer, spanske smagsbomber, californisk verdensklassevin, portvin og vinho verde fra Portugal eller måske bare Australiens bedste vinhus – det hele er samlet i historiske Axelborg, lige overfor Tivoli.

Med i billetten er et Riedel smageglas (værdi 175,-), som man får med hjem.

Vinspecialistens Vinfestival 9. marts 2020 på Axelborg PR Foto

Vinøse fans vil hurtigt genkende californiske Three Sticks Wines som kommer med toppen af Chardonnay og Pinot Noir fra Sonoma.

Torbreck Vintners, kongen af australsk Shiraz er også på plads, ligesom eksklusive Keuka Lake Vineyards fra New York byder velkommen.

Fra den gamle verden er der både toppen af Rhône fra Domaine le Clos du Caillou og tysk Pinot Noir med et kvindeligt touch fra Chat Sauvage.

Og det er bare et lille udpluk i det kæmpestore program.

Vinspecialistens Vinfestival 9. marts 2020 på Axelborg PR Foto

Der er også særlige events på dagen, man kan tilmelde sig.

Spis f.eks. på NIMB Brasserie før selve arrangementet.

Eller forkæl smagsløgene, når Daniel Otero fra Ximenez-Spinola underholder med sherry og brandy i absolut verdensklasse ved Ximenez-Spinola MasterClass.

Der er også Riedel Glasseminar, hvor man kan smage champagne fra Deutz i verdens bedste glas fra østrigske Riedel.

Hvad: Vinspecialistens Vinfestival 2020
Hvor: Axelborg, Vesterbrogade 4
Hvornår: Mandag d. 9. marts 2020 kl. 18.00 til 21.00
Hvor meget: 250,-
Hvordan: Læs mere lige her