Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Blandt verdens største: Særudstilling om antikke smykkesten popper op i København

Af Mathilde Mågård Hansen
Arkivfoto
Arkivfoto

Den 25. marts åbner udstillingen ‘DYREBAR’ på Thorvaldsens Museum.

Thorvaldsens samling af antikke smykkesten er blandt de største i verden og omfatter guldindfattede signetringe og smukt udskårne sten af materialer som ametyst, karneol og bjergkrystal.

Til den smukke særudstilling i hjertet af København får du mulighed for at komme helt tæt på de dyrebare genstande, lade dig inspirere og fordybe dig i historier om udvalgte smykkesten gennem nye formidlingstiltag som video- og lyttestationer.

Bertel Thorvaldsens Plads. Fotograf: Nicholas Ransome

Antikke smykker og unikke historier

‘DYREBAR’ fortæller den fascinerende historie om de antikke smykkesten og deres betydning for genopdagelsen af antikken, men frem for alt handler udstillingen om Thorvaldsens personlige forhold til dem.

Bertel Thorvaldsen nærede gennem hele sit liv en stor interesse for antikkens kunst og opbyggede en omfattende samling af antikke genstande.

Én bestemt type genstande stod dog hans hjerte særligt nær – nemlig de antikke udskårne smykkesten – også kendt som gemmer efter det latinske ord for ædelsten – ofte indfattet i fingerringe.

De farverige sten blev oprindelig brugt til at forsegle vigtige dokumenter, men blev med tiden efterstræbte samleobjekter.

I 1700- og 1800-tallet blev de et af de vigtigste medier til formidling af antikken.

”Der er noget universelt tiltrækkende ved de farverige smykkesten med deres store motivrigdom.

Som beskuere bliver vi begærlige og ønsker at besidde dem. Sådan var det i antikken, sådan var det på Thorvaldsens tid – og sådan er det også i dag.

Men historien om stenenes centrale betydning i genopdagelsen af antikken er blevet glemt. Derfor glæder vi os til at sætte nyt fokus på denne samling, som betød så meget for Thorvaldsen som kunstner og samler,” udtaler udstillingens kurator Kristine Bøggild Johannsen.

Udstillingen er på nænsom og poetisk vis integreret i antiksamlingens mere end 170-årige møblement og trækker samtidig tråde til vores digitaliserede samfund.

Et skatkammer på Slotsholmen

”Thorvaldsens Museum er helt bogstaveligt et skatkammer på Slotsholmen, fordi det ikke kun giver et indblik i hans imponerende arbejde som billedhugger, men også i hans private samlinger – bl.a. en samling af antikke smykkesten.

Bertel Thorvaldsen nærede en dybfølt kærlighed til sin fødeby København og testamenterede både sine egne værker og sine kunstsamlinger til byen på den betingelse, at offentligheden skulle have glæde af dem.

I dag, knap 178 år efter hans død, er museet i min optik en af Københavns skønneste kulturperler, og jeg glæder mig personligt til at opleve udstillingen,” siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV).

Hvad: ‘DYREBAR’ på Thorvaldsens Museum – ny særudstilling om antikke smykkesten
Hvor: Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K
Hvornår: Thorvaldsens samling af antikke smykkesten’ kan opleves på Thorvaldsens Museum mellem den 25. marts – 31. juli 2022
Hvor meget: Voksne: 90 kr. Børn og unge under 18 år: gratis
Hvordan: Læs mere her

Del artikel

Andre læser også