Sætter strøm til havnen: Nu slipper du snart for klam krydstogts-forurening
Forsinket, forsinket, forsinket.
I mere end 10 år har problemerne lagt til kaj i København, der hver uge får sendt forurenede partikler i milliardvis ind over hovedstaden fra de store turist-krydstogtsskibe, der gør holdt her.
Ja, faktisk sviner krydstogtsskibene det samme som 5000 biler – i sekundet!
Men ikke meget mere.
I går blev der med By & Havns ord om ikke taget første ladestik, så i hvert fald første spadestik til et anlæg, der skal sikre, at skibene kan få landstrøm, og altså ikke holdes flydende på diesel, mens de er i København.
“Det betyder meget for beboerne på Østerbro at få ren luft. De lider mest af alle københavnere med sort sod i vinduerne og lungerne, siger formand for lokaludvalget, Allan Marouf.
Han fortæller, at landstrømsanlægget allerede vil kunne tages i brug i 2025, og at det kommer alle københavnere til gode.
“Havnene bliver renere. Folk inhalerer ikke giftige partikler i samme omfang som nu, siger han og tilføjer:
“Men jeg kan love for, at det var en lang sej og kamp, som vi på Østerbro har kæmpet med Københavns Kommune siden 2010. Der har været mange problemer undervejs, og derfor sagde overborgmesteren også; tak for kampen Allan, da de tog det første spadestik. uden borgernes, lokaludvalgets og Miljøpunkt Østerbros stædighed var der måske gået endnu længere tid, siger han.
30 kilometer kabel
By & Havn skriver, at anlægget bliver det største i Europa, og at det har været benhårdt arbejde at få de til 30 kilometer kabel til at ske.
“Etableringen af landstrøm til krydstogtsskibene kommer til at betyde, at luftforureningen og CO2-udslippet fra de store fartøjer vil blive mindsket – til glæde for turister og ikke mindst københavnere – nu og i fremtiden, udtaler administrerende direktør, Anne Skovbro.
Morten Melchiors (K) glæder sig til at få bugt med Københavns sorte får.
“Det bliver en stor dag, når anlægget står klart og kan mindske udledningen fra besøgendes krydstogtsskibe betragteligt. Derved tages der både et stort skridt i forhold til reduktion af partikelforurening i København, da der lukkes ned for den største kilde til partikelforurening i byen, såvel som i forhold til den grønne omstilling, siger han.