Mere end 100 års historie med dansk mad: Gammelt stamsted genopstår

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto Sans Souci Facebook
Foto Sans Souci Facebook

Vi har restauranter, der har ligget i København længe – og så er der dem, som har ligget der rigtig længe.

Én af dem er Sans Souci, der ligger på hjørnet af Gammel Kongevej og Madvigs Allé på mondæne Frederiksberg.

Siden 1902 har de nemlig serveret traditionel dansk mad og efter en lille detour i det franske bistrokøkken er de tilbage med højt belagt smørrebrød og et godt dansk aftenkort.

Læs også Julefrokost i København: Vores bud på gode julefrokoster i byen

Foto Sans Souci Facebook

Eksisteret siden 1902

Sans Souci har ligget på præcis samme hjørne siden 1902, og har siden de slog dørene op for første gang været samlingssted for byens bedre borgerskab.

Det er er blevet en vaskeægte institution, og her kommer da stadig en pæn håndfuld stamgæster, der alle har deres faste pladser.

Nu er det Carsten Vinding og tidligere Michelin-kok, Peter Tamstorf, der fører traditionen videre, og de har begge en fortid hernede i de gamle lokaler.

”Jeg er kommet her som ung dreng, hvor jeg fik dagens ret, og det var fantastisk,” fortæller Carsten Vinding.

Peter Tamstorf husker stedet fra hans mormors tid, som også var en fast gæst.

Lokalerne i sig selv har fået lov til at stå mere eller mindre, som de var, og det er lige før væggene fortæller deres egen historie.

Foto Sans Souci Facebook

Dansk på et højt niveau

Efter en lille omvej i det franske køkken er det endelig blevet tid til at vende snuden hjemad.

”Vi havde svært ved at finde lige præcis vores stil på aftenkortet. Frokosten gav sig selv – det skulle selvfølgelig være smørrebrød,” fortæller de to.

Nogle gange står de mest indlysende ting lige foran dig, og på den måde er Sans Souci gået tilbage tilbage det traditionelle danske køkken også om aftenen.

På menukortet kan du nu igen finde alle de gode danske retter, de fleste af os kender fra vores barndom, som paprikagryde, forloren hare og gammeldags oksesteg på kortet.

”Det der beskriver vores menu bedst er nok ærlighed. Vi vil gerne lave god dansk mad af rigtig gode råvarer uden så mange dikkedarer,” forklarer Carsten Vinding.

Foto Sans Souci Facebook

For Peter Tamstorf, der har en lang fortid hos bl.a. Nimb og Grønbech & Churchill, er stilen noget helt andet men niveauet vil han gerne holde deroppe af.

”Man kan sagtens lave dansk mad af rigtig høj kvalitet, og ingen gider en tør og grå skive forloren hare,” forklarer han.

Derfor laver de bl.a. en masse små, så du får din helt egen steg.

Vinkortet er selvfølgelig matchet den nye menu, og du finder med garanti gode vine i kælderen, der er lige så modne, som flere af stamgæsterne.

Hvad: Sans Souci
Hvor: Madvigs Allé 15, 1829 Frederiksberg C
Hvornår: Mandag-lørdag fra kl. 11.30-22

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram