MigogKbh Nyt

Du får:

 1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
 2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
 3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Se de søde billeder: Flodhest føder for 8. gang i ZOO

Af André Bentsen
Det tog kun et par timer, før den nye kalv var født. Nu starter arbejdet så med at finde et passende navn til Zoos yngste medlem. Foto: Frank Rønsholt ZOO København
Det tog kun et par timer, før den nye kalv var født. Nu starter arbejdet så med at finde et passende navn til Zoos yngste medlem. Foto: Frank Rønsholt ZOO København

Det er altid en stor begivenhed, når der kommer nye unger til verden i Københavns ZOO – og denne uge er der kommet to.

Først var det chimpansen Marti, der stolt kunne vise sin nye unge frem til dyrepasserne, der kunne konstatere, at det er en lille hun.

Du skal dog kigge godt efter, hvis du også vil have et kig.

Det er en stor ting, når chimpanser fødes, og hele flokken beskytter i disse dage den lille familie. Foto: Frank Rønsholt ZOO København

En fødsel er nemlig en stor ting blandt chimpanser, så alle i flokken beskytter den nybagte mor og hendes unge. Særligt Martis tre andre unger – hannerne Nje (16), Moku (10) og Mutai (6) er meget beskyttende over for deres mor.

“Derfor er det ikke hvem som helst, der får lov at få et glimt at ungen de første ugers tid, men deres betroede dyrepassere er en undtagelse, skriver Ritzau.

Hvis du kigger godt efter, kan du dog spotte ungen på sin mors mave i ny og næ. 

Fødte i åbningstiden

De ansatte i ZOO nåede kun at glæde sig i to dage over det nye medlem af haven, før heldige gæster onsdag kunne overvære det helt særlige øjeblik, da en lille nye flodhest kom til verden.

“Det hele foregik i den fineste respektfulde tavshed fra både spændte voksne og børn, der fik en oplevelse for livet, imens giraffer, zebraer og strudse nysgerrigt fulgte med i de store begivenheder fra deres side af Savanne-anlægget,” skriver Ritzau.

 • Marti er 36 år gammel. Det er hendes sjette unge her i ZOO, hvoraf tre unge hanner stadig er i flokken.
 • Flokken består nu af ti chimpanser.
 • Udover den nyfødte unge består flokken af to hunner, en lille unge, en alfahan og en betahan samt en gruppe af tre unge hanner.
 • En hunchimpanse føder en enkelt unge omkring hvert fjerde år. Drægtighedstiden er otte måneder. I det første leveår sidder ungen primært på maven af moderen, men helt indtil de er fem-seks år gamle, holder de sig meget tæt i nærheden af deres mor.
 • Sidst der blev født en chimpanseunge i ZOO var i december 2022, hvor Cindy blev mor til hunungen Sangbe.

Du har god mulighed for at se vidunderet, da mor og kalv lige nu er isoleret udenfor i udendørsbassinet, indtil moder flodhest er sikker på, at den nye kalv kan klare turen igennem det dybere vand og komme indenfor.  

Flodhesteungen kom til verden i åbningstiden og var oppe at gå kort efter.
Flodhesteungen kom til verden i åbningstiden og var oppe at gå kort efter. Foto: Frank Rønsholt ZOO København

Nu har dyrepasserne til opgave at give begge unger hver deres passende navn, der lever op til ZOOs navnepolitik.

Den indebærer blandt andet, at navnet ikke må bidrage til menneskeliggørelse af dyret, og at navnet har relation til artens geografi, habitat, zoologi og/eller kulturhistorie.

Det vidste du ikke om flodhesten i Zoo

 • Sidste gang der blev født en flodhest i ZOO var i april i 2021.
 • Der er nu fem flodheste i ZOO. Foruden den nyfødte unge består gruppen af to hunner, en han og en større unge, der er tre år.
 • Moren er 24 år. Det er hendes ottende unge.
 • En flodhest er drægtig i cirka otte måneder, og en flodhesteunge vejer mellem 25-40 kilo ved fødslen.

Del artikel

Andre læser også