Skal du investere i nye vinduer eller beholde de gamle?

Skrevet af: Redaktionen

Der hersker vist ingen tvivl om, at København er en af de smukkeste byer i Danmark, hvis vi kigger på arkitekturen.

Går du endda rundt i byen, vil du den dag i dag stadig finde små spor fra middelalderens københavnske arkitektur. Ikke mindst er der klare spor fra Christian den Fjerdes tid i 1600 tallet, hvor København blev beriget blandt andet med Børsen og ikke mindst smukke Nyboders gader.

De fleste har også hørt om 1800-tallets store arkitekt C.F. Hansen, som har skabt blandt andet Domhuset, Christiansborg Slot og genopførsel af Vor Frue Kirke.

Vender vi os mod i dag, er det især den populære Bjarke Ingels og BIG som i den grad har været med til at skabe det moderne København.

Samtidig er det København, vi kender i dag præget af alle disse tidsaldre. Især rasede byggefeberen fra 1850 op til Første Verdenskrig, og igen efter Anden Verdenskrig i 1950 og frem til nu.

For os københavnere har dette betydet, at vi i dag bor i smukke, gamle og unikke lejligheder og byhuse som i dag kan kræve en del pleje og renovering – blandt andet når det gælder vinduer.

Men hvad skal du gøre: bevare og reparere det gamle eller investere i det nye?

Den gamle charme

Kigger vi objektivt på gamle vinduer, så er de ofte i bedre kvalitet, end de vinduer vi får i dag. De har allerede kunne holde en evighed, og er lavet af dyrt og smukt træ, og ikke mindst er der også lagt timevis af mandetimer i det smukke håndværk.

Et håndværk som passer perfekt i stil med resten af en unik og aldrende bolig. Samtidig findes der i dag et hav af nye og moderne vinduer, men af ringere kvalitet og uden den store portion håndværk der er lagt i dem.

I stedet kræver de en enorm omgang vedligeholdelse. Dog findes der også en løsning som plastikvinduer. 

Det gamle versus det nye

Plastikvinduer er den moderne tids svar på kvalitetsvinduer – som til gengæld aldrig kræver vedligeholdelse. Plastikvinduer er nemlig enormt modstandsdygtige, så de kan klare ethvert vejr, om det er sne, slud, storm eller frost.

Her skal du nemlig ikke bekymre dig på samme måde, som hvis det var vinduer af træ. Af samme årsag skal plastikvinduer aldrig males, da de ikke møder samme form på slid som almindelige vinduer af træ.

På trods af at plastvinduer er nye og moderne, findes de også i et klassisk design, som kan minde dig om selv de smukkeste og elegante, gamle københavnske trævinduer.

Der er altså ingen grund til at gå på kompromis med design, da du stadig kan bevare den gamle charme, dog med bedre isolering og nemmere vedligeholdelse, som blot sparer på dine regninger.

Overvejer du i stedet at beholde de gamle vinduer, skal du accepterende den begrænsede isoleringsevne og utæthed, som er en omfattende og dyr fornøjelse at reparere. 

Det kan altså betale sig at overveje de nye vinduer, også uden at skulle gå på kompromis med den gamle stil.