MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Sommerens store hit: Københavns flydende museum skal besøges

Af Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Skibene på Holmen. Foto: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Skibene på Holmen. Foto: Camilla Lützhøft Stahlschmidt

Selvom man kender København godt, kan byen stadig byde på overraskelser.

Lige netop sådan en finder man på Holmen – ganske centralt, men alligevel godt gemt.

Mange er ikke klar over det, men København har et flydende museum, der er fyldt med historie, og det er et oplagt sted at tage hen i sommerferien.

Gå ombord på fregatten

Museet Skibene på Holmen består af flere oplevelser, som man køber én samlet billet til, og der er dermed flere timers underholdning for børn såvel som voksne.

Hovedattraktionen er den historiske fregat Peder Skram, som mange måske kender navnet på grundet den uheldige episode med hovsa-missilet, men skibet er meget mere end det.

Skibene på Holmen. Foto: Camilla Lützhøft Stahlschmidt

Peder Skram var under den kolde krig et af flådens kommandoskibe, men ligger i dag ganske fredeligt ved kajen i Københavns Havn, og når man har købt billet, er det blot at gå ombord på den store fregat fra 1965 og begynde at udforske.

Modsat mange andre museer må man her røre ved næsten alt og trykke på knapperne, hvilket er lige noget for nysgerrige børn samt deres legesyge og historieinteresserede voksne.

Man kravler op og ned ad stiger og stejle trapper for at udforske alt fra maskinrum til styrehus, kabyssen og kaptajnens kahyt, og rundt omkring på skibet kan man scanne QR-koder med sin telefon og lytte til fortællinger om skibets lange, spændende liv.

Anekdoter i massevis

Når man begiver sig rundt i skibets mange rum og gange, møder man nogle sande eksperter.

Oprindeligt havde Peder Skram hele 202 besætningsmedlemmer, og nogle af dem er i dag frivillige på skibet, hvor de med stort engagement deler ud af anekdoter og beretninger fra dengang, det sejlede og løste opgaver på havet.

Også i ubåden Sælen og torpedomissilbåden Sehested er de klar til at fortælle, så man skal endelig ikke holde sig tilbage, hvis der er noget, man gerne vil vide om skibene og deres historie.

Skibene på Holmen. Foto: Camilla Lützhøft Stahlschmidt

Ubåden Sælen stammer fra midten af 1960’erne, men først i 1993 blev den en aktiv del af den danske flåde, hvor den efter en ombygning gjorde tjeneste i middelhavet.

Herinde er ikke meget plads til at komme rundt på, og man oplever på fascinerende vis, hvordan livet i båden under overfladen har været – både trangt og fuldt af spænding.

Man ser, hvordan besætningen har sovet side om side og nærmest i lag i køjesenge, og man kan lege, at man styrer ubåden gennem farefyldt vand.

Som at være midt i historien

Ombord på torpedomissilbåden Sehested har besætningen ligeledes levet tæt, og her kan man ikke blot gå på opdagelse i maskinen og sætte sig ved rattet i styrehuset.

Man kan også sidde på dækket og spejde efter fjender i det fjerne.

Sehested var i årene 1975-2000 en del af den såkaldte Willemoes-klasse, som var Søværnets hurtiggående torpedobåde, og når man sidder her og kigger ud over vandet, kan man næsten mærke vinden i håret og bølgerne skvulpe.

Skibene på Holmen. Foto: Camilla Lützhøft Stahlschmidt

Sidst, men bestemt ikke mindst, giver en billet til Skibene på Holmen adgang til Holmens ikoniske Mastekran.

Kranen har stået på kajen siden midten af 1700-tallet, og i mange år blev den brugt, når nybyggede skibe skulle af sted fra orlogsværftet på Nyholm.

Som noget nyt denne sommer er en udstilling for første gang åbnet inde i den smukke, gamle kran.

TIP: TAG MADPAKKEN MED
Når man besøger Skibene på Holmen, kan drikkevarer købes på stedet.

Madpakken er man velkommen til at medbringe, og den kan indtages under åben himmel.

Der er opstillet bænkeborde på kajen, hvor man er velkommen til at slå sig og spise den medbragte mad, mens man nyder udsigten til skibene og Københavns skønne havn.

Temaudstillingen “Skibene fra Nyholm” byder på nedslag i de mere end 294 nybyggede skibe, der i perioden 1692-1926 forlod orlogsværftet på Nyholm, og gennem billeder får man historien om den enestående skibs- og militærteknologiske innovation.

Som prikken over i’et venter en imponerende panoramaudsigt over København, idet man når toppen, og her kan man stå og spotte kendte tårne og bygninger samt se Peder Skram, Sælen, Sehested og resten af Holmen fra oven.

Skibene på Holmen holder åbent hver dag fra klokken 11 til 17 i hele sommerperioden fra 24. juni til 3. september, og billetsalget er åbent til klokken 16.

Museet er ideelt til en udflugt med familien, og med den centrale beliggenhed er det nemt at komme hertil.

Man kan enten tage havnebussen og gå det sidste stykke til fods, eller man kan tage cyklen.

Ankommer man i bil, skal man ikke bekymre sig om parkering – det er nemlig ganske gratis.

En dagsbillet, som giver adgang til de tre skibe, koster 160 kroner for voksne og 90 kroner for børn under 18 år. Børn under fem år kommer gratis ind.

Vil man også se særudstillingen i Mastekranen, koster en samlet dagsbillet til alle oplevelserne 200 kroner for voksne og 110 kroner for børn under 18 år.

Det er også muligt kun at købe billet til Mastekranen, og her er prisen 55 kroner for voksne og 25 kroner for børn.

Se mere på skibenepaaholmen.dk.

Hvad: Skibene på Holmen
Hvor: Elefanten 2, København K
Hvornår: Åbent hver dag fra 24. juni til 3. september 2023 kl. 11-17

Del artikel


Top 3 i dag




 


 


 


 


Udvalgte artikler

 


 


 


Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien