MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Skulle rives helt ned: Nu har de ny plan for at redde Danmarks første højhuse

Af André Bentsen
default
default

De er indbegrebet af Bellahøj.

De var historiske, da de blev bygget efter 2. verdenskrig, og de er historiske nu, hvor de er blevet evakueret og diskuteret til højder, der giver etagetallet baghjul.

De 487 almene boliger i Danmarks ældste højhuse på Bellahøj er i så dårlig og sikkerhedsmæssigt kritisk stand, at de ikke kan renoveres, hvis det skal give økonomisk mening.

I 11. time har Boligselskabet dog fundet en mulig vej til at redde de almene boliger ved at rive ned og genopbygge efter samme grundplan.

Forvirret – så får du forklaringen her:

I foråret stod det nemlig klart, at det ville blive for dyrt at renovere 10 af de i alt 28 højhuse på Bellahøj.

Prisen lød på svimlende 2,6 mia. kroner.

Det svarer til 5,5 mio. kr. pr. bolig. En pris, som ikke er mulig at finansiere, hvis der skal være tale om almene boliger.

De 10 huse er ejet af boligselskabet SAB, og husene er i en særlig situation, fordi de har omfattende konstruktionsfejl.

Husenes kritiske tilstand er dokumenteret, kvalitetssikret og gransket af velrenommerede ingeniørfirmaer ad flere omgange. Næsten lige så mange gange, som beboerne har måtte rømme de stakkels højhuse.

SAB: Vi ville finde en vej videre

Boligselskabet SAB stod på den baggrund i en svær situation og havde grundlæggende to muligheder.

Afvikle den almene boligafdeling og sælge grunden fra eller forsøge at finde en anden vej til at redde boligerne.

”Vi er er sat i verden for at bygge og drive gode almene boliger, så vi gik sammen med vores rådgivere efter at finde en vej videre, der løser problemerne med boligernes farlige konstruktioner og holder sig inden for en ansvarlig økonomi,” forklarer John B. Sørensen, formand for SAB.

Han er enormt glad for de nyblæsende vinde, og, at boligselskabet nu har en realistisk plan at arbejde videre med.

Et projekt med nye konstruktioner 

SAB’s administrator, KAB, har selv arbejdet med at afsøge mulighederne, og peget på en såkaldt sokkelrenovering som en mulig løsning.

Princippet går ud på at rive husene ned til soklen og genopbygge efter samme model, dvs. dobbelthuse og en glasbygning med trappe, der binder dem sammen. 

”Udfordringen i den klassiske renovering er, at de konstruktive problemer i de her huse er vanvittigt dyre at reparere på,” forklarer Rasmus Jessing, byggedirektør i KAB.

”Det er grunden til, at vi kan sammensætte et noget billigere projekt med nye konstruktioner. Samtidig kan denne løsning bidrage til at bevare det unikke, samlede arkitektoniske udtryk på Bellahøj,” fortsætter han.

Fremtidssikrede boliger

Byggedirektøren understreger, at der fortsat skal arbejdes med løsningen, og at den rummer både fordele og ulemper:

”I et miljø- og klimaperspektiv er vi naturligvis kede af det øgede ressourceforbrug, der ligger i at rive ned og bygge op,” siger han og tilføjer:

”Men det opvejes af, at det er den eneste måde, vi kan fremtidssikre de 487 almene boliger på, og vi vil selvfølgelig benytte lejligheden til forbedre både boligindretning og udbuddet af boligtyper til glæde for beboerne. Det har været en hård proces for beboerne.” 

Færdigtegnet projekt i 2026

SAB og KAB er i dialog med de relevante myndigheder og vil arbejde videre med at give projektet mere konkret form. Hvis det videre arbejde giver positivt resultat, er det foreløbige estimat, at der kan ligge et færdigtegnet projekt klar til afstemning i 2026 med forventet byggestart i 2027.

For beboerne på Bellahøj fortsætter genhusningen som aftalt i tilknytning til kommunens påbud om, at de mest udsatte huse skal være fraflyttet senest 30. september 2024. De øvrige beboere har fået tilbud om frivillig genhusning.

SAB har informeret beboerne i SAB Bellahøj om den nye plan for renovering og vil også invitere alle beboere til et informationsmøde efter sommerferien.

Del artikel

Andre læser også