MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Slotsguide rundt om København: Her kan du bo, spise, shoppe og opleve som en adelig

Af Henrik Thierlein
Frederiksborg Slot. Foto: Privat
Frederiksborg Slot. Foto: Privat

Rundt om København, med dens mange tårne og spir, findes også et overflødighedshorn af slotte i de smukkeste omgivelser med søer og skove og ikke mindst mulighed for, at komme helt tæt på de historiske bygninger.

Her kan du opleve kunst, kultur og gastronomi – og måske det er her, årets juletræ skal findes?

Bo, spis, shop og oplev, som en adelig, når MigogKbh igen er teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein.

En sand københavner- og slotskender samt tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år.

Du kan læse flere af hans guides til København og resten af landet her.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til en udflugt til slotte nord, vest og syd for byen – og der er nok at vælge imellem.

Frederiksborg Slot. Foto: Privat

Nordsjælland: Besøg Danmarks Versailles Frederiksborg Slot eller gå i kloster i Esrum

Kursen er sat stik nord og vi rammer Hillerød med Frederiksborg Slot efter 40 minutters kørsel her i det skønne Nordsjælland.

Frederiksborg – Det Nationalhistoriske Museum
Et slot – en samling – en brygger – Danmarks Versailles. Så kort kan det siges.

For Frederiksborg Slot i Hillerød er ikke blot et gammelt kongeslot, genopbygget efter en altødelæggende brand af brygger Jacobsen, og en nærliggende imponerende barokhave i dansk målestok.

Det er også Danmarks Nationalhistoriske Museum med en kæmpe og imponerende samling af malerier af konger, dronninger, en kulørt og intelligent prinsgemal, som vi er mange, der savner, og Danmarks statsministre i mere eller mindre heldige udgaver – og det er også meget nutidige og skiftende udstillinger.

Det er 500 års danmarkshistorie.

Slottet lægger også vægge til min absolutte yndlingsmaler Thomas Kluges maleri, som forestiller danske FN-soldater i 90’ernes Balkankrig. Det maleri sender kuldegysninger igennem mig med tankerne rettet mod nutidige konflikter og krige. Frederiksborg kan alle genrer.

Tjek kalenderen Det sker for særudstillinger, søndagsomvisninger, koncerter i den vidunderlige slotskirke og børneuniverset ”Børnenes Frederiksborg”, hvor rollingerne fra 3 til 12 år bliver klogere på kongelige, krige og kostumer. Hvem sagde at museer ikke er for børn?

Som noget helt nyt fra sæson 2024, så har den økologiske nordsjællandske gårdbutik, bageri og restaurant Rabarbergaarden i Vejby her fået en aflægger ved navn Rabarbergaarden Slottet, som hver dag får leverancer af økologiske råvarer her til den gamle vognport og staldbygning på slottets område. Frokosten byder på et bæredygtigt jord-til-bord-køkken alle dage til frokost og om aften i weekenden.

Årlige events – læs mere her.

Tip i området:

Esrum Kloster & Møllegård

Nord for Esrum Sø finder du Esrum Kloster. Klosteret er en af de helt store perler i min udflugtsbog. Tænk engang, et område som i Middelalderen var under pavens beskyttelse, og som engang var 90 procent større end i dag. Det ligger unikt her ved Esrum Å, hvor den charmerende museumscafé serverer et let måltid for store og små naturligvis tilsat urter fra Klosterhaven.

Årlige events – læs mere her.

Kronborg Slot. Foto: Privat

Kongens Frederik d. 10’s sommerslot Fredensborg og Shakespeares Kronborg

Før vi rammer det nordligste af Sjælland skal vi lige forbi den sydlige bred af Esrum Sø og besøge en kongelig klassiker, nemlig Fredensborg Slot.

I sommerferien er der mulighed for at besøge Fredensborg Slot, Den Reserverede Have og urtehave, da kongefamilien ikke bruger slottet i den periode og den offentlige del, som også er utrolig spændende, er åbent hele året.

Nu er det tid til Danmarks vel nok mest kendte slot for turister nemlig UNESCO verdensarv Kronborg Slot da William Shakespeare henlagde handlingen til Hamlet – Prince of Denmark her, selv om han aldrig havde været i Danmark! 

Det er også slottet hvor Christian d. 4. løb rundt som barn og senere som konge opkrævende den berygtede Øresundstold for skibe der passerede og gjorde Danmark så rig. Kælderen er hjemsted for den enorme statue og sagnfigur Holger Danske, som vågner op, hvis Danmark bliver truet…

Prøv stedets Afternoon Tea på Kronborg i Frederik d. 5’s Parolesalen med interiør fra 1700-tallet – book her.

Nåede du ikke ind på selve slotte, så indtag kaffen på Strandvejsristeriet ved foden af Kronborg Slot.

Få kaffetørsten stillet med en gåtur omkring det historiske slot, hvis søbatterier kan besøges fra solopgang til solnedgang.

Årlige events – læs mere her.

Afternoon Tea på Kokkedal Slot. Foto: Privat

Jagtslottet Eremitagen midt i UNESCO-verdensarv – Afternoon Tea på Kokkedal Slot

Smut fra færgebyen Helsingør sydover via Strandvejen til Kokkedal Slot Copenhagen, som byder på elegant overnatning på selve slottet og nærliggende bygninger midt mellem skov, strand og golfbane.

I køkkenet regerer den franske mester og Reims-fødte køkkenchef Philippe Houdet, der styrer slotsgryderne her under de hvide hvælvinger fra 1746.

Vælg snacks og 4-retters eller gå á la carte. Husk tandbørsten om du falder for dybt ned i herlighederne i vinkælderen og book en overnatning.

Den smukke, hvide bygning byder også op til Te på Slottet, Kokkedal Slots svar på en Afternoon Tea med både salte og søde serveringer.

Oplevelser & events – læs mere her.

Vi kører igen sydpå af den smukke Strandvej og på den enorme slette midt i Jægersborg Dyrehave og Hegn, med et kæmpe areal med skov og åbne sletter med hjorteflokke, ligger kongefamiliens jagtslot

Eremitagen.

I dag området en del af UNESCO-verdensarvsområdet Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland. Selve slottet har kun åbent for bookede rundvisninger men det skal ikke afholde dig fra, at komme tæt på herlighederne med dén udsigt til Øresund og hjortene.

Bernstorff Slot. Foto: Privat

Slottene Charlottenlund og Bernstorff – oversete perler tæt på København

Før vi rammer København ligger slottene Charlottenlund og Bernstorff kun fem minutters kørsel fra hinanden eller en skøn halv times gåtur fra Øresundskysten og ind i land mod Jægersborg.

Charlottenlund Slot var i tidligere tider sommerresidens for flere danske konger, hvoraf flere er født her. I dag kan du leje slottet til arrangementer og fester. Gå en tur i den skønne Charlottenlund Slotshave, som er åben for alle.

Årlige events på selve slottet – læs mere her.

Bernstorffs Slot er ligeledes til at leje til arrangementer og kommer du her for stedets natur, så gå en tur i den skønne Bernstorffsparken, som er åben for alle og få en kop kaffe i Den Svenske Villa midt i parken. I slotsparken er der 23 værelser i og omkring bindingsværksbygningen Kavalergaarden med morgenmad på selve slottet.

Årlige events – læs mere her.

Får du lyst til flere slotsoplevelser og er på vej ind mod København, så check listen af slotte i hovedstaden i min artikel ”Sådan oplever du København på Kongelig manér”.

Vestsjælland: Ledreborg Slot med Danmarks længste allé og motion på Skjoldungestien

Vest for København er der heller ikke mangel på slotte og turen vestpå byder både på slotsparker, overnatninger, shopping ,events og gastronomi – endda med Michelin stjernedrys.

Ledreborg Slot ligger en halv time fra København og når du nærmer dig slottet kører du gennem Danmarks længste allé før en gåtur gennem det imponerende barokanlæg kan tilbagelægges hele året.

Skovene omkring slotte lægger også stier til Skjoldungestien, så er du til lidt motion i naturskønne omgivelser, så kan du gå helt til Roskilde.

Slottet kan besøges på rundvisninger, hvor familien Holstein-Ledreborgs over 250 års historie kan opleves og familien bor skam stadig i stuenetagen på selve slottet.

Årlige events – læs mere her.

Tip i området:

Ryegaard & Trudsholm Godser ligger et kvarter fra Ledreborg Slot og er mindre godser med alt fra teambuilding, møder og jul på programmet – læs mere her.

Dragsholm Slot. Foto: Privat

Spøgelset ”Den Hvide Dame” på Michelin på Dragsholm Slot – og lokal gastronomi i madhuset

Vi skal nu til det vestligste vi kommer fra København i min guide til slotte rundt om hovedstaden og det er til en darling når det kommer til slotshoteller med top gastronomi i Danmark, nemlig Dragsholm Slot i Odsherred.

Dragsholm Slot – Michelin gastronomi, slotshotel , events og madhus

GPS’en er sat til Odsherred, nærmere betegnet Dragsholm Slot, for de har gang i noget spændende, når det kommer til den gastronomiske udvikling i området. Den kvindelige GPS-stemme siger skingert: Drej fra Kalundborgvej til venstre ad Dragsholm Allé – destination 50 meter forude.

Vi er fremme ved slottet for natten, men har du blot lyst til et mindre måltid, en kop kaffe med hjemmebag eller lidt gourmetshopping, så parker bilen, og før du går op til selve slottet, så besøg den nygotiske herskabsstald, her tæt på voldgraven kaldet Dragsholm Slot Madhus.

Selve bygningen fremstår efter endt renovering, som da den blev bygget i 1857, som en del af avlsgårdskomplekset. Med tiden vil stedet her med food lab agere fødselshjælper for mindre, lokale producenter i et område, som et spisekammer for især grønsager fra eksempelvis den nærliggende Lammefjord.

Men indtil det er helt på plads, så er det tid at kigge indenfor i denne smukke bygning, der foruden salg af lokale vine og specialiteter også tilbyder smørrebrød og lokal birkesaft-liquor til kaffen og hjemmebagen.

På vej op ad bakken for at overnatte på selve slottet møder jeg ikke Jeppe på bjerget, men Jeppe Foldager, stedets køkkenchef for det lokalforankrede køkken, som fuldt fortjent har fået en Michelin-stjerne for sit høje niveau. Selv surdejen til brødet har han haft med fra sine tidligere stillinger. Det er dedikation!

Om du vælger bistroen, med udsigt over slottets 400 stokke vinmark, som allerede har givet flere høste, fjorden i baggrunden og stedets 12 sortbrogede landgrise, eller gourmeten i kælderen, så er det Jeppe, der står for den gastronomiske linje.

Årlige events – læs mere her.

Selsø Slot. Foto: Visitfjordlandet

Grundlovens konge byder indenfor i Fjordlandets Jægerspris Slot – Selsø Slot som Fugl Føniks

Vi sætter GPS’en igen og forlader det høje Relais & Châteaux-serviceniveau og kulturarven fra 1215 på bakken og bevæger os mod Fjordlandet, nærmere betegnet Jægerspris Slot over broen fra Frederikssund og går en tur i Grundlovens fader Kong Frederik d. 7’s slotspark.

Det var hans hustru Grevinde Danner der lagde grundstenen til kvinde- og krisecenteret Dannerhuset i København og grevinden er begravet i parken.

Besøg museet på slottet og lær mere om Grundloven og kærligheden mellem kongen og den borgerlige Louise Rasmussen, som blev grevinde af Danner.

Årlige events – læs mere her.

Tip i området:

Selsø Slot ligger 20 minutter fra Jægerspris og er en lille tidslomme. Slottet blev først reddet fra forfald i starten af 1970’erne af journalist og forfatter Bernard Linder, som satte gang i et kæmpe udgravnings- og restaureringsarbejde, hvor hovedhuset stod uden vinduer og var både kornlager og dyr boede i de historiske stuer.

I dag kan huset med baroksalen besøges på rundvisninger og der er flere events året rundt – glæd dig specielt til slottes historiske køkken i kælderen med åbent ildsted.

Årlige events – læs mere her

Sydsjælland: Vallø Slot & Kro og middelalderslottet Gjorslev imponerer på Stevns

Vi er nu kørt syd for København for at besøge fire markante bygningsværker og vi starter syd for Køge med Vallø Slot, hvor det er muligt at besøge slotsgården og gå en tur i slotsparken anlagt i engelsk landskabsstil.

Jo længere du kommer væk fra slottet jo mere vild bliver den 15 ha park, som ender ud i Vallø Dyrehave.

Det gamle jomfruadelige kloster har en pragtfuld gammel kro, som de fleste steder ligger overfor kirken, så ligger Vallø Slotskro overfor slottet og serverer en 4-7-retters menu.

Skulle vinmenuen til gourmetopholdet går rent ind og du trænger til et værelse på matriklen, ja så råder kroen over otte enkelt indrettede værelser med udsigt til slottet.

Modsat Dragsholm Slot, hvor den hvide dame spøger, så bor man ikke direkte på slotte men overfor – så du kan sove trygt.

Tip i området:

Gjorslev Gods – middelalderslottet på Stevns

Så fint beskriver de den over 600 år gamle bispeborg på hjemmesiden og jeg må give dem ret. Det er hverken et slot eller et gods men med sit frygtindgydende middelalderlige tårn mere en borg, som ikke er set lige i kongeriget.  

På stedet udføres ofte rundvisninger og der er mulighed for at besøge parken og du er velkommen til, at tage din picnickurv med og slå dig ned langs den 1,2 km lange sti rundt om borgen, hvor fjerde generation af Tesdorpf-familien bor.

Årlige events – læs mere her.

Orangeriet på Gisselfeld Kloster. Foto: Privat

600 års adelshistorie på Gavnø Slot og Gisselfeld Kloster med te-salon i Orangeriet

Før vi rammer sydhavsøerne drejer vi af ved Næstved og kører over broen til et af landes smukkeste slotte en time og 20 minutter fra Rådhuspladsen, nemlig til Gavnø Slot.

Besøg slottet og få lidt af familien Reedtz-Thotts over 600 års adelshistorie. Slottet og især parken er åben hele året med en eventkalender, som minder om Tivolis mange sæsoner. 

Oplev blomsterfestival, rosenhave, halloween og juleudstilling, og glem ikke, foruden det smukke slot med den imponerende malerisamling også, at besøge Slotsbryggeriet Gavnø etableret af Baronesse Helle Reedtz-Thott tilbage i 2008 og indrettet i de historiske avlsbygninger.

Nyd øllen her eller køb en six-pack med hjem.

Årlige events – læs mere her.

Mindre end en halv time fra Gavnø i retningen København er vi kommet til turens sidste stop før de Københavnske brosten og det er Gisselfeld Kloster,  hvor du kan besøge slottet på guidede rundvisninger, parken og te-salonen ”Nattergalen” i Orangeriet i Paradehuset  hos gæstfrie Greg og Stig, som sælger de skønneste planter, blomster, krukker og haveredskaber både ude og inde.

Check åbningstider både for Paradehuset og før et besøg i klosterets enorme park, som her på stedet hedder Slotsparken.

Årlige events – læs mere her.

Håber, at du vil benytte dig af slotsguiden udenfor København næste gang du skal overaske en du holder af med lidt kongelig eller adelig adspredelse, hvad enden det er et ophold i baronens seng, royal shopping, restaurantbesøg eller sightseeing nord, syd eller vest for hovedstaden.

Hvad: Slotsguide rundt om København – Bo, spis, shop og oplev som en adelig
Hvor: Nord- vest og Sydsjælland
Hvordan: Mere info om VisitNordsjælland, VisitFjordlandet og VisitSydsjælland 
Hvem: Følg Henrik Thierlein på Instagram og få tips til København og omegn 

Del artikel


Top 3 i dag




 


 


 


 


Udvalgte artikler

 


 


 


Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien