Gode priser: Ny smørrebrødsvogn ruller ud i København

Under overskriften ”handy smørrebrød” deler Rørt i dag en moderne version af håndmadden ud i Torvehallerne.
Her nyder særligt de unge Rørts moderne version af smørrebrødet flankeret af mikrobryg og naturvin, og sidste år udvidede stifter Jean-Michel Grønnegård Deleuran sin stand betragteligt med spisebar og udeområde på Israels Plads.
Nu har Rørt udvidet butikken med en god gammeldags smørrebrødsvogn, der er blevet placeret på Broens Gadekøkken lige ved Inderhavnsbroen.
Friske smørrebrødet op
Jean-Michel Grønnegård Deleuran (ikke fransk, men bornholmsk) stiftede Rørt i 2018 med det formål at friske smørrebrødet op, fjerne det overpyntede og relancere den gode gamle håndmad.
Rørts håndmadder er tilpasset en yngre generation, som er mere optagede af det grønne køkken, bæredygtig gastronomi og mikroproducenter end mågestel, citronspringer og tårnhøj karse.

Smørrebrødet – eller håndmadderne, som Jean-Michel foretrækker at kalde dem – hos Rørt er langt fra de højtbelagte og overkomponerede stykker, som mange forbinder med smørrebrød.
Målet er at tage traditionen tilbage til det, som smørrebrød oprindeligt var – tilsat en moderne, grøn bevidsthed; dvs. et stykke brød smurt med pålæg, som er lige til at gribe fat om og spise.
Køkkenchefen hos Rørt, Mads Wagner (Pony, Almanak m.m.), udvikler sammen med Jean-Michel Rørts madder, som altid er baseret på mayo-fattige friskrørte pålægssalater og spreads, samt sprøde rugbrød, der altid ristes.
Madderne er 100% økologiske og grøntsagerne spiller en absolut hovedrolle, men af respekt for traditionerne kan man også få Rørts bud på en hønsesalat med bacon eller en rejesalat.

Gammel tradition
Konceptet om en smørrebrødsvogn hos Broens Gadekøkken er ny – men det er den oprindelige idé ikke.
“Med Rørt forsøger vi at tænke smørrebrødet og håndmadden ind i en ny samtid. Det er jo i virkeligheden en god, gammel dansk tradition, som vi relancerer.
For 100 år siden stod der utallige smørrebrødsvogne rundt omkring og sørgede for hurtige madder til folket, men pølsevogne og pizza- og burgerbarer endte med at tage livet af smørrebrødsvognene.
Nu er det tid til en renæssance, for håndmadden har sin berettigelse – hvis den er tænkt rigtigt,” forklarer Jean-Michel Grønnegård Deleuran.
Prisen for en håndmand er 47 kr., to for 89 kr. eller tre for 129 kr.
Smørrebrødsvognen har åbent fra mandag til søndag.
Hvad: Rørt åbner smørrebrødsvogn
Hvor: Broens Gadekøkken
Hvornår: Har åbent fra mandag til søndag