Søren Gericke tryller: Smag hans H.C. Andersen menu på toppen af Christiansborg

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Søren Gericke og Rasmus Bo Bojesen i Restaurant Tårnet. Foto: Rasmus Kramer Schou
Søren Gericke og Rasmus Bo Bojesen i Restaurant Tårnet. Foto: Rasmus Kramer Schou

Restaurant Tårnet er en af Københavns mest spektakulære restauranter.

Placeret helt oppe under skyerne og ovenpå det danske demokrati i form af Christiansborg.

Restaurantlokalet er unikt imposant, med 11 meter til loftet, udsigt over hele byen og kæmpe stenløver liggende over bordene.

Christiansborg Slotsplads er også netop blevet færdigrenoveret og står smukkere end nogensinde – det betyder også, at indgangen til Restaurant Tårnet nu igen kan gøres igennem Kongeporten, et næsten bjergtagende oplevelse.

Her dufter simpelthen af dansk historie.

Læs også: Vildt sted: Kendt topkok åbner kæmpe restaurant med stort bryggeri

Rasmus og Søren

Det synes den kendte restauratør Rasmus Bo Bojesen også, og da han en da var sammen med sin gamle ven, ikon-kokken Søren Gericke, kom de til at snakke om mad fra gamle dage.

“Jeg elsker H.C. Andersen og læser ham gerne ofte,” starter Søren Gericke levende i det kendte tempo og iver, med sidehistorier og røverhistorier i ét fantastisk væk.

“I Vanddråben og hans ret ukendt ungdomsværk ‘Fodreise fra Holmens Kanal til Østpynten af Amager’ snakker han meget om mad, og så kom Rasmus og jeg til at tale om ikke det kunne være sjovt at lave en decideret H.C. Andersen menu,” forklarer den kendte kok.

Som sagt så gjort. De to erfarne herrer med utallige Michelinstjerne-steder under kokkebæltet dykkede ned i historien sammen med køkkenchef på Tårnet, Mikkel Espersen.

“Det var jo en vanvittig spændende proces på over fire måneder,” fortæller Rasmus Bo Bojesen.

“For vi kommer jo med en old-school viden og næsten en gastronomisk arkæologisk hukommelse og i samarbejde med hans ungdom og vitalitet har vi så fundet frem til en moderne version af mad fra H.C. Andersens tid, anno 1850.”

Læs også: Åbner snart: Restaurant Alchemist i København bliver verdens vildeste restaurant

Søren Gericke og Rasmus Bo Bojesen i Restaurant Tårnet. Foto: Rasmus Kramer Schou

Kulinarisk historie

Søren Gericke kan næsten ikke være i sig selv af begejstring.

“Han beskriver jo grønt smør. Ingen i dag ved jo fandme hvad grønt smør er, det er totalt outdatet, men det gør vi.

Det er jo, når køerne har gået på græs i sommerhalvåret og spist alle de her dejlige urter ude på marken. Den kan man jo smage ik’ også? Det smager meget bedre end hvidt ‘vintersmør’. Det vidste han jo H.C., det er helt fantastisk.”

H.C. Andersen menuen kører frem til midten af marts og kan prøves i enten en 3-retters udgave til 430 eller en 5-retters til 585,-.

Læs også: Vilde planer: Her får København flydende sauna i havnen

“Vi har sat gråsej på kortet ik’. Det er fuldkommen samme type fisk som lyssej, men ingen vil jo have den i dag, fordi den er mørkere i kødet, så den bliver normalt eksporteret ud af landet. Men den har faktisk en bedre krydret smag som er det fineste,” forklarer Gericke og fortsætter:

“Den braisserede lammeskank er glaceret i kirsebæreddike og kommer blandt andet med bagt selleri i røget tang. For dengang var salt jo dyrt, så man lagde tang ovenpå mange råvarer for at trække saltsmagen ned i dem.

Der var jo heller ikke køleskabe, så maden var enkel dengang og med den dybeste respekt for naturens smage, når de var i sæson. Og det er faktisk den måde både Rasmus og jeg godt kan lide at lave mad på.”

Hvad: H. C. Andersen menu på Tårnet
Hvor: Christiansborg Slotsplads
Hvordan: Læs mere her

Kun 3 timer: Spar op 70% til stort julegave-lagersalg

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Julen varer lige til påske. Sjældent har ordene været så sande, som når snakken falder på Borg & Bigums lagersalg torsdag den 24. januar.

Scor designerlækre firmagaver

Borg & Bigum er et såkalt ”julepakkeri”, som sælger firmagaver og promotionartikler. Ovenpå julesæsonen 2018 bugner deres lager stadig af overskudsvarer.

Det vil sige, at du kan score fede gaver (pro-tip: du behøver ikke at pakke dem ind, hvis de er til dig selv) med op til 70% rabat i form af danske designerbrands inden for kategorier som køkkengrej, brugskunst og interiør.

Hertil kommer en bred vifte af virksomheds-dingenoter som kuglepenne, nøglekæder, kasketter og sågar cykeltøj og sportstøj med logoer på.

Læs også: Veras fylder Nørrebrohallen med lækkert secondhand tøj

180 minutters shoppe-ekstravaganza

Der er tale om et ultrakort lagersalg, som blot varer i tre timer fra kl. 16-19. Arrangørerne lover, at der løbende fyldes op med nye varer i løbet af de 180 minutter.

Det er muligt at parkere udenfor, ligesom barnevogne er velkomne. Jeg taler erfaring, når jeg siger, at sådan en også kan fungere glimrende som indkøbsvogn.

Især hvis ungerne sover og slet ikke lægger mærke til, at de ligger under et lag af vaser og nyt træningstøj.

MigogKbh på Facebook: Bliv opdateret på håndplukkede lagersalg

Hvad: Borg & Bigum Lagersalg
Hvor: Kirkebjerg Søpark 5A, 2605 Brøndby
Hvornår: Torsdag den 24. januar kl. 16-19
Hvor meget: Gratis entré og op til 70% rabat
Hvordan: Læs mere om lagersalget på dette link https://www.lagersalg.com/borg-og-bigum-lagersalg

Bliv testkanin: Cofoco-restauranter afprøver nye menuer til spotpris

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Vækst/Facebook
Foto: Vækst/Facebook

Er du foodie, firstmover eller bare fan af at spare penge?

Så skal du spærre øjnene op og læse med her.

Restaurant-imperiet Cofoco tester nemlig deres nye forårsmenuer i perioden 20. til 30. januar. Det betyder, at du kan skære 75 kr. af de i forvejen sympatiske menupriser, som kædens spisesteder er kendt for.

Læs også: Spis for 50 kr: Madklubben forvandler cocktailbar til folkekøkken

Et spørgeskema til dessert

Som bekendt er intet i verden pånær en mors kærlighed gratis, og derfor er der også et lille aber dabei: Som ”betaling” for besparelsen skal du være klar på at udfylde et feedback-ark, som udleveres af tjeneren på aftenen.

Du kan dog også vælge at se det på en anden måde: Du er med til at udvikle menuerne på nogle af Københavns mest populære spisesteder.

Det kan du godt prale med til dine madglade venner.

First like: Du er altid opdateret på madnyt via MigogKbh på Facebook

5-retters italiensk eller grøn gourmet light?

Tilbuddet gælder på fire restauranter: Italienercharmøren Vespa i Store Kongensgade, gourmet-light-grøntelskeren Vækst i Skt. Peders Stræde og støvlelandsfavoritten Scarpetta, som både har filialer på Islands Brygge og i Rantzausgade på Nørrebro.

Som testkanin hos Scarpetta skal du kæmpe dig gennem fem retter (tough, we know!), mens menuen hos Vespa står på seks slags antipasti til deling efterfulgt af tre større retter.

Hos Vækst – hvor de gastronomiske ambitioner er lidt højere – får du tre fintunede retter med kød eller i en vegetarudgave.

Du kan se alle menuer og priser herunder, men inden vi kommer så langt, vil vi nævne, at du køber billetter via dette link.

Læs også: Dimsum-eksperter indvier ny midnatsrestaurant

Scarpetta:
Normalpris 275 kr. – Testpris 200 kr. eks. gebyr

  • Vitello tonnato med syltede kapersstilke
  • Hjertesalat med bergamotte, pistacie og urter
  • Orrechiette-pasta med salsiccia, broccoli og chili
  • Grillet kalv med caponata af zucchini, aubergine og tomater
  • Blodappelsinsorbet med frisk mynte og citronverbenaMulighed for vegetarmenu.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Copenhagen Food Collective (@cofocodk) den

Vespa:
Normalpris 275 kr. – Testpris 200 kr. eks. gebyr

Antipasti:

  • Udvalg af grønt og salumi
  • Økologisk stracciatella fra La Treccia
  • Blæksprutte  med fennikel, persille og chili
  • Crudo af citrusfrugter med kørvel &ogpistaciekerner
  • Bagte rødbeder med gedefriskost og merian
  • Crostini med bacala og purløg

Primo:

  • Trøffelrisotto med parmesan og olivenolie

Secondo

  • Braiseret svinebryst med bagt græskar, chilivinaigrette, knas af parmesan , græskarkerner og friteret salv
    eller 
  • Hvidvinsdampede muslinger med fennikel, skalotteløg, persille og tomat

Dolce: 

  • Citrontærte med mascarponecreme, brændt hvid chokolade, sprød crumble og marengs

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Copenhagen Food Collective (@cofocodk) den

Vækst:
Normalpris 325kr. – Testpris 250 kr. eks. gebyr

  • Røget Kammusling
    Æble – Jordskok – Musling – Dild
  • Friteret Svinenakke
    Rødbede – Yoghurt – Solbær
  • Brombær Sorbet
    Ymer – Malt – Karamel

eller den grønne menu:

  • Stegte Østershatte
    Kålskud – Timian – Sort Trompethat
  • Grillet Selleri
    Sesam – Havgus ost – Estragon
  • Yoghurt is
    Æble – Hvid Chokolade – Lavendel

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Copenhagen Food Collective (@cofocodk) den

Spis brød til: Hent et gratis surdejsbrød hos Mission

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Surdejsbrød fra The Standard PR Foto
Surdejsbrød fra The Standard PR Foto

Restaurant Mission på The Standard går seriøst op i deres brød.

Køkkenchef Alex har en baggrund hos Nordisk Bageri og Bæst, og derfor er der naturligvis intet i bagningen af brødet på Mission, som er tilfældigt.

Brødet bliver bagt med en surdej, der har rejst med Alex i over 5 år, og som nu har slægtninge i Chicago, New York, Toronto, en lille by i Ontario, San Fransisco og Jylland.

Alex fik den dengang 12 år gamle surdej af en anden dansk kok, da han første gang kom til Danmark.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om brød…

The Standard PR Foto

Brød til folket

Dejen fermenterer i minimum 18 timer før bagning, hvilket giver brødet mulighed for at udvikle de forskellige syrer, som sikrer den aromatiske kvalitet.

Brødet bages til sidst ved ekstremt høj varme i pizzaovnen for at give en sej og sprød skorpe.

Mission har nu besluttet at dele deres unikke brød med nabokvarteret, hvor der i forvejen er langt til et bageri med kvalitetsbrød.

Fremover sælger Mission derfor ud af sin brødproduktion, og man vil hver lørdag kunne købe et surdejsbrød til 35 kr.

Det hele sparkes i gang lørdag d. 19 januar kl. 13:00, hvor alle brød gives ud gratis – men du skal være hurtig, for der er begrænset antal.

Læs også: Guide: Her er de største Københavnske restaurantåbninger i 2018

Hvad: Gratis surdejsbrød
Hvor: Restaurant Mission, Havnegade 44
Hvornår: Gratis brød lørdag 19. januar kl. 13.  Derudover brødudsalg hver lørdag fra kl 13:00 for 35 kr. pr. brød (ca. 500 g)