MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Søren Gericke tryller: Smag hans H.C. Andersen menu på toppen af Christiansborg

Af Rasmus Kramer Schou
Søren Gericke og Rasmus Bo Bojesen i Restaurant Tårnet. Foto: Rasmus Kramer Schou
Søren Gericke og Rasmus Bo Bojesen i Restaurant Tårnet. Foto: Rasmus Kramer Schou

Restaurant Tårnet er en af Københavns mest spektakulære restauranter.

Placeret helt oppe under skyerne og ovenpå det danske demokrati i form af Christiansborg.

Restaurantlokalet er unikt imposant, med 11 meter til loftet, udsigt over hele byen og kæmpe stenløver liggende over bordene.

Christiansborg Slotsplads er også netop blevet færdigrenoveret og står smukkere end nogensinde – det betyder også, at indgangen til Restaurant Tårnet nu igen kan gøres igennem Kongeporten, et næsten bjergtagende oplevelse.

Her dufter simpelthen af dansk historie.

Læs også: Vildt sted: Kendt topkok åbner kæmpe restaurant med stort bryggeri

Rasmus og Søren

Det synes den kendte restauratør Rasmus Bo Bojesen også, og da han en da var sammen med sin gamle ven, ikon-kokken Søren Gericke, kom de til at snakke om mad fra gamle dage.

“Jeg elsker H.C. Andersen og læser ham gerne ofte,” starter Søren Gericke levende i det kendte tempo og iver, med sidehistorier og røverhistorier i ét fantastisk væk.

“I Vanddråben og hans ret ukendt ungdomsværk ‘Fodreise fra Holmens Kanal til Østpynten af Amager’ snakker han meget om mad, og så kom Rasmus og jeg til at tale om ikke det kunne være sjovt at lave en decideret H.C. Andersen menu,” forklarer den kendte kok.

Som sagt så gjort. De to erfarne herrer med utallige Michelinstjerne-steder under kokkebæltet dykkede ned i historien sammen med køkkenchef på Tårnet, Mikkel Espersen.

“Det var jo en vanvittig spændende proces på over fire måneder,” fortæller Rasmus Bo Bojesen.

“For vi kommer jo med en old-school viden og næsten en gastronomisk arkæologisk hukommelse og i samarbejde med hans ungdom og vitalitet har vi så fundet frem til en moderne version af mad fra H.C. Andersens tid, anno 1850.”

Læs også: Åbner snart: Restaurant Alchemist i København bliver verdens vildeste restaurant

Søren Gericke og Rasmus Bo Bojesen i Restaurant Tårnet. Foto: Rasmus Kramer Schou

Kulinarisk historie

Søren Gericke kan næsten ikke være i sig selv af begejstring.

“Han beskriver jo grønt smør. Ingen i dag ved jo fandme hvad grønt smør er, det er totalt outdatet, men det gør vi.

Det er jo, når køerne har gået på græs i sommerhalvåret og spist alle de her dejlige urter ude på marken. Den kan man jo smage ik’ også? Det smager meget bedre end hvidt ‘vintersmør’. Det vidste han jo H.C., det er helt fantastisk.”

H.C. Andersen menuen kører frem til midten af marts og kan prøves i enten en 3-retters udgave til 430 eller en 5-retters til 585,-.

Læs også: Vilde planer: Her får København flydende sauna i havnen

“Vi har sat gråsej på kortet ik’. Det er fuldkommen samme type fisk som lyssej, men ingen vil jo have den i dag, fordi den er mørkere i kødet, så den bliver normalt eksporteret ud af landet. Men den har faktisk en bedre krydret smag som er det fineste,” forklarer Gericke og fortsætter:

“Den braisserede lammeskank er glaceret i kirsebæreddike og kommer blandt andet med bagt selleri i røget tang. For dengang var salt jo dyrt, så man lagde tang ovenpå mange råvarer for at trække saltsmagen ned i dem.

Der var jo heller ikke køleskabe, så maden var enkel dengang og med den dybeste respekt for naturens smage, når de var i sæson. Og det er faktisk den måde både Rasmus og jeg godt kan lide at lave mad på.”

Hvad: H. C. Andersen menu på Tårnet
Hvor: Christiansborg Slotsplads
Hvordan: Læs mere her

Del artikel

Andre læser også