Søren Gericke tryller: Smag hans H.C. Andersen menu på toppen af Christiansborg

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Søren Gericke og Rasmus Bo Bojesen i Restaurant Tårnet. Foto: Rasmus Kramer Schou
Søren Gericke og Rasmus Bo Bojesen i Restaurant Tårnet. Foto: Rasmus Kramer Schou

Restaurant Tårnet er en af Københavns mest spektakulære restauranter.

Placeret helt oppe under skyerne og ovenpå det danske demokrati i form af Christiansborg.

Restaurantlokalet er unikt imposant, med 11 meter til loftet, udsigt over hele byen og kæmpe stenløver liggende over bordene.

Christiansborg Slotsplads er også netop blevet færdigrenoveret og står smukkere end nogensinde – det betyder også, at indgangen til Restaurant Tårnet nu igen kan gøres igennem Kongeporten, et næsten bjergtagende oplevelse.

Her dufter simpelthen af dansk historie.

Læs også: Vildt sted: Kendt topkok åbner kæmpe restaurant med stort bryggeri

Rasmus og Søren

Det synes den kendte restauratør Rasmus Bo Bojesen også, og da han en da var sammen med sin gamle ven, ikon-kokken Søren Gericke, kom de til at snakke om mad fra gamle dage.

“Jeg elsker H.C. Andersen og læser ham gerne ofte,” starter Søren Gericke levende i det kendte tempo og iver, med sidehistorier og røverhistorier i ét fantastisk væk.

“I Vanddråben og hans ret ukendt ungdomsværk ‘Fodreise fra Holmens Kanal til Østpynten af Amager’ snakker han meget om mad, og så kom Rasmus og jeg til at tale om ikke det kunne være sjovt at lave en decideret H.C. Andersen menu,” forklarer den kendte kok.

Som sagt så gjort. De to erfarne herrer med utallige Michelinstjerne-steder under kokkebæltet dykkede ned i historien sammen med køkkenchef på Tårnet, Mikkel Espersen.

“Det var jo en vanvittig spændende proces på over fire måneder,” fortæller Rasmus Bo Bojesen.

“For vi kommer jo med en old-school viden og næsten en gastronomisk arkæologisk hukommelse og i samarbejde med hans ungdom og vitalitet har vi så fundet frem til en moderne version af mad fra H.C. Andersens tid, anno 1850.”

Læs også: Åbner snart: Restaurant Alchemist i København bliver verdens vildeste restaurant

Søren Gericke og Rasmus Bo Bojesen i Restaurant Tårnet. Foto: Rasmus Kramer Schou

Kulinarisk historie

Søren Gericke kan næsten ikke være i sig selv af begejstring.

“Han beskriver jo grønt smør. Ingen i dag ved jo fandme hvad grønt smør er, det er totalt outdatet, men det gør vi.

Det er jo, når køerne har gået på græs i sommerhalvåret og spist alle de her dejlige urter ude på marken. Den kan man jo smage ik’ også? Det smager meget bedre end hvidt ‘vintersmør’. Det vidste han jo H.C., det er helt fantastisk.”

H.C. Andersen menuen kører frem til midten af marts og kan prøves i enten en 3-retters udgave til 430 eller en 5-retters til 585,-.

Læs også: Vilde planer: Her får København flydende sauna i havnen

“Vi har sat gråsej på kortet ik’. Det er fuldkommen samme type fisk som lyssej, men ingen vil jo have den i dag, fordi den er mørkere i kødet, så den bliver normalt eksporteret ud af landet. Men den har faktisk en bedre krydret smag som er det fineste,” forklarer Gericke og fortsætter:

“Den braisserede lammeskank er glaceret i kirsebæreddike og kommer blandt andet med bagt selleri i røget tang. For dengang var salt jo dyrt, så man lagde tang ovenpå mange råvarer for at trække saltsmagen ned i dem.

Der var jo heller ikke køleskabe, så maden var enkel dengang og med den dybeste respekt for naturens smage, når de var i sæson. Og det er faktisk den måde både Rasmus og jeg godt kan lide at lave mad på.”

Hvad: H. C. Andersen menu på Tårnet
Hvor: Christiansborg Slotsplads
Hvordan: Læs mere her

1-2-3 NU: Nordens bedste til sten-saks-papir vinder 40.000 kr.

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou

Det er blevet kaldt verdens nemmeste spil.

Og det har afgjort episke dueller igennem historien – som hvem skal hente øl, hvem giver pizza og den vigtigste – hvem tager de to ugers opvask.

Som alt andet godt og billigt, så er spillet Made in China.

Første gang sten-saks-papir er nævnt, er i en bog fra det kinesiske Ming-dynsti, som beskriver, hvordan de tilbage i Han-dynastiet spillede håndspillet, omkring 200 år før vor tidsregning.

Siden blev det ført til Europa via handelsruter, og er nu verdenskendt.

Der er sågar en amerikansk domstol, der i 2006 har afgjort en sag ved hjælp af sten-saks-papir. I Japan har de lært chimpanser at spille det.

Ellers bliver det mest spillet i både skolegården og på bodegaerne rundt omkring.

Læs også: MigOgKbh: Kokken Mads Dalsborg om dengang han sad fast på den lille havfrue

Vind 40.000,- her i København

Og netop de hyggelige drikkesteder afholder nu Nordens største mesterskab i sten-saks-papir. Det sker på ca. 250 bodegaer, pubber, værtshuse, barer og cafeer i hele Storkøbenhavn

Mesterskabet foregår fra kampagneperiodens start (juni og juli 2019) henover indledende runder på alle respektive værtssteder i august 2019.

I september 2019 afvikles de regionale semifinaler på bl.a. McKluuds, Vesterbro, Nanok Bar i Valby, Copenhagen Pool House Frederiksberg, Frihavnskroen Østerbro og 5-Øren Amagerbrogade

Læs også: MigogKbh: Morten Sabroe fortæller om dengang på Cosy Bar…

Finale og goodiebag

Når de hæsblæsende regionale semifinaler er færdigspillet går turneringen ind i sin endelige afgørelse.

Mandag d. 7. oktober løber den store finale nemlig af staben, hvor de 64 heldigste/dygtigste mødes på The Dubliner, Strøget for at finde den ultimative vinder.

Hun/han kan efter finalen som vinder stikke godt 40.000,- i lommen.

Der er gratis adgang til finalen – og generelt til alle kampe turneringen igennem.

Deltagerprisen er en flad 50,- og hver deltager får udleveret en sponsor goodiebag for anstrengelserne – sponsorer tæller blandt andet TUBORG (Carlsberg Danmark) samt Gammel Dansk og Fishermans Friend.

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Hvad: Sten saks papir
Hvor: På 250 forskellige steder. Finale på The Dubliner, Amagertorv 5
Hvornår: Fra juni 2019 – finalen mandag d. 7. oktober
Hvor meget: 50 kr. for at deltage – der medfølger goodiebag
Hvordan: Læs mere her

Stem og vind fede præmier: Hvilken brunch er bedst i København?

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: PR
Foto: PR

MigogKbh kårer den bedste brunch i byen. Nu kan du stemme på din favorit.

Røræg, spejlæg, bacon, champagne, ostemadder, pandekager, chiagrød, vafler, croissanter, smoothies, avokadomadder… Vi kunne blive ved.

Brunch kan bestå af alverdens herligheder, og i København kan du få det meste. Men hvor finder man egentlig den bedste brunch i byen?

Det har vi på MigogKbh sat os for at finde ud af, for vi er ganske enkelt pjattede med brunch.

Men vi har brug for din hjælp til at kåre den bedste i Kbh.

Stem på din favorit og vind fede præmier

Vi har udvalgt ni steder, som er vores brunch-favoritter, og blandt dem skal vi finde en vinder, som kan kalde sig bedst i Kbh.

Du kan hjælpe os med at komme frem til en afgørelse ved at vælge din top 3 her.

Når du har valgt din personlige top 3, trykker du blot på “Stem og få din video”, og herefter har du mulighed for at deltage i konkurrencen om lækker brunch for to på ALLE dine tre favoritsteder.

Alt, du skal gøre for at deltage i lodtrækningen, er at indtaste din email-adresse og trykke på tilmeldingsknappen.

De ni nominerede er Gaarden & Gaden, The Union Kitchen, Café Livingstone, Nimb, Mad & Kaffe, Sidecar, Møller Kaffe & Køkken, Wulff & Konstali og Café Baryl.

Synes du, vi har glemt nogen på listen? Så har du mulighed for at tippe os om gode steder, som du synes, vi bør tjekke ud.

Stem på den bedste brunch i Kbh her

Mens vi venter på verdens bedste kåres: Fire restauranter fra Kbh lander i top 120

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Matt Orlando. Foto Rasmus Kramer Schou
Matt Orlando. Foto Rasmus Kramer Schou

Verdens bedste restaurant?

Det kan man selvfølgelig på ingen måde kåre, men man kan gøre forsøget.

Og det gør et utal af lister verden over. Nogen med større succes end andre.

The World’s 50 Best Restaurants har placeret sig øverst i hierarkiet over den mest prestigefyldte liste over alverdens restauranter.

Det var blandt andet den, der tre år i træk satte Noma på allerøverste placering, og dermed fik interessen for gastronomi i København til at eksplodere.

Snart skal vi til det igen – faktisk i næste uge – hvor de løfter sløret for verdens 50 bedste restauranter 2019. Det sker på tirsdag d. 25. juni

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Løftet sløret

Men de har allerede spist lidt af kagen og løftet sløret for pladserne fra nr. 120 til nr. 51.

Fire restauranter fra København stikker allerede nu hovedet frem og viser, at den kulinariske kunnen i Kbh er ren kongeklasse.

Kadeau lander som nr. 105
Restaurant 108  er på trods af deres navn nr. 89
Amass Restaurant er nr. 85
Relæ er nr.  56.

Du kan læse om dem alle i Københavns bedste Spiseguide

En ny regel er, at hvis man allerede har været nr. 1 på listen én gang, så kan der ikke længere afgives stemmer på den pågældende restaurant.

Det betyder blandt andet, at The Fat Duck, El Celler de Can Roca og Eleven Madison Park ikke længere er med. Det samme skriver de om Noma – original location.

Hvilket jo betyder at Noma – new location er med igen.

Læs også: Kæmpe rejseportal kårer: Her er Danmarks bedste hoteller

Regler og kriterier

The World’s 50 Best Restaurants så dagens lys for første gang i 2002 og var en opfindelse af det engelske gastronomimagasin »Restaurant Magazine«.

Listen udarbejdes på baggrund af stemmer fra over 1000  jurymedlemmer og i en kønsfordeling af 50 procent kvinder og 50 procent mænd.

Juryerne består blandt andet af journalister, kokke, gourmeter og restauratører og de må hver afgive 10 stemmer.

Der er 26 forskellige regioner, man kan stemme i og man må aflevere op til 6 stemmer sin egen region – og mindst 4 i andre regioner.

For at kunne stemme på en restaurant, skal jurymedlemmet have besøgt pågældende restaurant indenfor de seneste 18 måneder – dette skal bekræftes for hvert besøg.

Man stemmer anonymt, og hele optællingen er også hemmelig.

Det er forbudt at stemme på en restaurant, som man selv ejer eller har økonomisk interesse i.

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram