Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Kanoner og maritime fortællinger: Derfor skal du starte Kulturnatten på Nyholm

Af Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: Skibene på Holmen, PR
Foto: Skibene på Holmen, PR

Fredag 13. oktober er det atter tid til Kulturnatten i København – aftenen, hvor et hav af spændende steder åbner dørene og byder på kulturoplevelser ud over det sædvanlige.

Hvis du er en af dem, der år efter år deltager i Kulturnatten og ser frem til at komme ud at se nye, spændende sider af byen, er det tid til at planlægge årets udgave, og vi har et godt bud på, hvor du skal begynde.

Det er nemlig ikke alle steder, Kulturnatten skydes i gang med kanoner, men det gør den på Nyholm.

Ved museet Skibene på Holmen lyder et brag kl. 18, og herefter venter en lang række oplevelser med fokus på det maritime og militære.

Skibene på Holmen. Foto: Camilla Lützhøft Stahlschmidt

Skibene på Holmen er Københavns flydende museum, som består af den historiske fregat Peder Skram, Mastekranen, Ubåden Sælen og Torpedomissilbåden Sehested.

Sidstnævnte er i øjeblikket på værft, men alle de andre oplevelser og mere til står klar til at tage imod dig og familien på Kulturnatten.

Besøg historisk radiohus

Det militære område på Nyholm vil denne aften være mere åbent, end det plejer, og dette gør det muligt at få nogle helt særlige oplevelser.

Blandt andet kan du som gæst på Kulturnatten få lov til at besøge modelbyggere, der laver imponerende skibsmodeller i den gamle arrest, og man kan se, hvordan der ser ud i Danmarks første radiohus.

Foto: Skibene på Holmen, PR

Det farverige hus åbner helt ekstraordinært dørene, så du kan kigge indenfor og høre historier om dengang, radiohuset blev opført, og hvad det har været brugt til gennem årene.

Børn, barnlige sjæle og militærinteresserede vil helt sikkert elske at bevæge sig rundt på Nyholm og besøge de forskellige oplevelser.

Det gælder også Fregatten Peder Skram, som mange måske kender navnet på grundet den uheldige episode med hovsa-missilet, men skibet har meget mere end det at byde på.

Skibene på Holmen. Foto: Camilla Lützhøft Stahlschmidt

Peder Skram var under den kolde krig et af flådens kommandoskibe, men ligger i dag ganske fredeligt ved kajen i Københavns Havn, og det helt særlige ved dette museum er, at man må røre ved næsten alt og trykke på knapperne.

Man kan kravle op og ned ad stiger og stejle trapper for at udforske alt fra maskinrum til styrehus, kabyssen og kaptajnens kahyt, og rundt omkring på skibet kan man scanne QR-koder med sin telefon og lytte til fortællinger om skibets lange, spændende liv.

Masser af spændende anekdoter

Noget af det, der gør Skibene på Holmen til noget helt særligt, er stedets frivillige.

De er nemlig sande eksperter, og man render ind i dem, når man begiver sig rundt på skibene og i området.

Flere af de frivillige er tidligere besætningsmedlemmer på blandt andet Peder Skram, hvilket betyder, at de har massevis af spændende anekdoter og beretninger fra dengang, fregatten sejlede og løste opgaver på havet.

Også i ubåden Sælen er de klar til at fortælle, så man skal endelig ikke holde sig tilbage, hvis der er noget, man gerne vil vide om skibene og deres historie.

Skibene på Holmen. Foto: Camilla L. Stahlschmidt

Ubåden Sælen stammer fra midten af 1960’erne, men først i 1993 blev den en aktiv del af den danske flåde, hvor den efter en ombygning gjorde tjeneste i middelhavet.

Herinde kan man virkelig mærke, hvordan livet i båden under overfladen har været – både trangt og fuldt af spænding.

Man ser, hvordan besætningen har sovet side om side og nærmest i lag i køjesenge, og har man lyst, kan man lege, at man styrer ubåden gennem farefyldt vand.

Højt til vejrs i historisk kran

Du og familien må endelig ikke glemme at besøge den ikoniske Mastekran, når I begynder Kulturnatten på Nyholm.

Her er tale om endnu et stykke historie, som gemmer på fortællinger, der er værd at lytte til.

Foto: Juan Fernando Aguiar Dolling, PR

Mastekranen har stået på kajen siden midten af 1700-tallet, og i mange år blev den brugt, når nybyggede skibe skulle af sted fra orlogsværftet på Nyholm.

Det bliver altså alt andet end kedeligt at gå på opdagelse blandt de mange maritime og militære aktiviteter midt i byen, når der er Kulturnat fredag 13. oktober.

Og der er endda også sørget for aftensmaden.

Foto: Skibene på Holmen, PR

Som noget særligt kan der købes varm mad i kantinen på Peder Skram denne aften, så depoterne bliver tanket op, inden I begiver jer ud på flere oplevelser.

Dagens ret er chili con carne, og drikkevarer i form af alkoholfri øl og sodavand kan også købes.

Husk, at det kræver Kulturpas at få adgang til Skibene på Holmen og de øvrige oplevelser på Nyholm på Kulturnatten.

Læs mere om Skibene på Holmen lige her.

Hvad: Kulturnat på Nyholm og Skibene på Holmen
Hvor: Elefanten 2, København K
Hvornår: Fredag 13. oktober 2023 kl. 18

Del artikel

Andre læser også