Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Stjernekig, videnskab og kage: Kom til stjerne-aften i Rundetaarn på særlig dato

Af Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: PR, Rundetaarn
Foto: PR, Rundetaarn

De har ofte stået i skyggen af deres mandlige kolleger, men de kunne skam sagtens selv. 

Nu stilles der skarpt på en række kvindelige astronomer, som har spillet vigtige roller gennem historien.

Det sker i Rundetaarn på en dato, der er alt andet end tilfældig, og du er inviteret.

På kvindernes internationale kampdag, onsdag 8. marts, kan du komme med til arrangementet “Stjernekig og astronomiske samtaler: Kvinder i astronomien” i det historiske tårn midt i København, og der er både astrofysik, stjernekig og kage på programmet.

Kig ud i verdensrummet

I dagens anledning har Rundetaarn inviteret professor i astrofysik Anja C. Andersen på besøg for at snakke om de kvindelige astronomer gennem historien.

Anja C. Andersen er professor i astrofysik og planetforskning ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, forfatter til en række bøger og modtager af flere hædersbevisninger, heriblandt Rosenkjærprisen og H.C. Ørsted Medaljen i sølv.

Foto: Steen Brogaard

For Anja C. Andersen betyder Rundetaarn noget helt specielt, da det var under en skoleudflugt til Observatoriet på toppen, at hun besluttede at blive astronom.

Før og efter hendes oplæg kan alle arrangementets gæster besøge Observatoriet og kigge ud i verdensrummet, og Rundetaarns dygtige observatorer står klar til at vejlede og fortælle om stjernerne.

Bliv klogere på kvinderne i astronomien

Anja C. Andersen vil fortælle om alt fra Sophie Brahe, den berømte astronom Tycho Brahes lillesøster, der indgik som et respekteret medlem af det videnskabelige miljø på storebroderens observatorium Uranienborg, til nutidens astrofysikere.

Interesserer du dig for astronomi, er du sikkert bekendt med Johannes Kepler, Ejnar Hertzsprung, Edwin Hubble og Albert Einstein, men du har måske ikke hørt om Jocelyn Bell, Julie Vinter Hansen, Caroline Herschel, Henrietta Leavitt og Cecilia Payne.

Det er en skam, for deres viden om astronomi har haft stor betydning.

Men alt det, de har bidraget med, har haft en tendens til at blive negligeret som assisterende arbejde.

Denne aften bliver du meget klogere på de kvindelige astronomer, deres virke og videnskaben, og udover de spændende fortællinger og fascinerende kig på stjernerne byder aftenen på noget for den søde tand.

Kage fra La Glace

Det berømte konditori La Glace i København har navngivet en kage efter Anja C. Andersen, og den har du mulighed for at smage denne onsdag aften i tårnet.

Kagen, som er inkluderet i prisen, bærer det fulde navn ”Anja Cetti Andersen”, og den består af solbærgele omgivet af mascarponemousse og indeholder citronmazarin med mandelsplitter sat på en citronmørdejsbund.

Kagen Anja Cetti Andersen fra La Glace. Foto: PR, La Glace

For at fuldende rumtemaet er kagen ikke bare overtrukket med chokoladeglace, men naturligvis også pyntet med en stjerne, en planet og et strejf af guld.

Som en del af ”Stjernekig og astronomiske samtaler” giver en repræsentant for La Glace en introduktion til kagen og fortæller om baggrunden for den.

Begivenhederne ”Stjernekig og astronomiske samtaler” finder sted i Rundetaarn en gang om måneden hele vinterhalvåret, og arrangementet med Anja C. Andersen er sæsonens sidste.

Til oktober starter endnu en sæson af ”Stjernekig og astronomiske samtaler”.

Formålet med begivenhederne er at gøre Rundetaarns gæster klogere på rummet og den måde, vi opfatter det på.

Billetter til “Stjernekig og astronomiske samtaler: Kvinder i astronomien” koster 120 kroner inklusiv kage fra La Glace, og arrangementet begynder klokken 19.

Læs mere og find billetter her.

Hvad: Stjernekig og astronomiske samtaler: Kvinder i astronomien
Hvor: Rundetaarn, Købmagergade 52, København K
Hvornår: Onsdag 8. marts 2023 kl. 19
Hvor meget: 120 kroner. Køb billet her

Del artikel

Andre læser også