Stop frugtspild: Iværksættere bytter dine ubrugte haveæbler til cider
Nøgleordene er lokal kærlighed og mindre madspild, når folkene bag Decideret Cider til oktober tryller private haveejeres ubrugte æbler om til en helt særlig cider, der skal smage af København.
Hvert år rådner i omegnen af 5 millioner kilo æbler rundt omkring i de danske haver.
Det svarer til 200 store lastbiler fyldt med spiseklare æbler.
Læs også: Bagel-himlen: Amerikansk bagel-bager tryller luksus bagels frem i København
Enormt uudnyttet potentiale
“Det er et enormt uudnyttet potentiale,” siger den københavnske ciderproducent, Cornelius Simonsen og medstifter af Decideret Cider og uddyber:
“Der er guld på træerne i de danske haver, verdens bedste æbler, men mange ved ikke, hvad de skal gøre med al deres frugt.“
Decideret Cider producerer allerede en cider af fynske haveæbler, men Cornelius og hans makkere følte et behov for at sætte mere aktivt ind mod æble-spildet.
Derfor er de gået sammen med en naturvinsbutik i Københavns Nordvest-kvarter og en fødevarehandel i Sydhavn om at indsamle haveæbler, som bliver omsat til en lokal cider ved navn ”Decideret Københavnsk” – en hyldest til byen og dens frugt.
Læs også: Rumbles udvider igen: Her laver de en burger du sjældent vil glemme
En flaske topcider i bytte for 10 kg æbler
Konceptet er simpelt.
Haveejeren afleverer sine æbler til enten Bygaard i Sydhavn (Borgbjergsvej 54) eller Vinbonden i Nordvest ( Smedetoften 23) og får en flaske færdig cider fra Decideret Cider med hjem for hver 10 kilo æbler.
Æblerne kan indleveres i perioden 1.-14. oktober 2019.
Læs også: 18 forskellige slags: Nyt indisk sted har specialiseret sig i naan-brød
Kun en begyndelse
“Vi kan kun få fingre i en lille del af æblespildet.
Men det her er kun begyndelsen, og forhåbentlig kan det inspirere til lignende projekter over hele landet. Vi faciliterer processen, men det er den danske befolkning, som skal samle frugten op”, siger Cornelius Simonsen.
Læs også: Bæredygtigt og lækkert koncept: Rooty forkæler med velsmagende salater
Fra mose til Michelin
Det københavnske cidereventyr startede som en gruppe venners hobby i 2015.
Æblerne plukkede de rundt omkring i byen og gærede til en udrikkelig cider i en garage ved Utterslev Mose.
Med tiden blev de bedre – meget bedre – og nu tæller Decideret Cider flere Michelin-restauranter blandt sine kunder og har for nylig begyndt en mindre eksport til Holland.
Men det lokale og bæredygtige vil de gerne holde fast i, og derfor leverer Decideret selv cideren til københavnske barer og restauranter på en elektrisk ladcykel.
Læs også: Bæredygtigt og lækkert koncept: Rooty forkæler med velsmagende salater
Vokset op i baghaver
“I samme dur samarbejder vi med Bygaard og Vinbonden om det her projekt, fordi de – udover at forhandle og producere fødevarer af bedste kvalitet – ligger lige dér, hvor de københavnske villakvarterer begynder.”
“Steder som Valby, Sydhavn, Brønshøj og Nordvest. Vi er vokset op i de baghaver, og vi ved, hvor meget frugt, der aldrig bliver brugt”, siger Jakob Paludan, medstifter af Decideret Cider, og slutter:
”For at slutte cirklen er idéen, at cideren i sidste ende sælges af Bygaard og Vinbonden, sådan at haveejerne — og alle andre — kan få glæde af den lokale frugt på flaske.”
Læs også: Ny naturvinsbar i København: Har måske verdens mest simple vinkort
Hvad: Aflever dine æbler
Hvor: Bygaard i Sydhavn (Borgbjergsvej 54) eller Vinbonden i Nordvest ( Smedetoften 23)
Hvornår: Æblerne kan indleveres i perioden 1.-14. oktober 2019.
Hvor meget: Gratis
Læs også: MigogKbh møder byens bedste gæst: Ken bruger 250.000 kr. om året på at spise ude