Stop frugtspild: Iværksættere bytter dine ubrugte haveæbler til cider

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Aflever dine æbler og få din egen københavner-cider fra Decideret PR Foto
Aflever dine æbler og få din egen københavner-cider fra Decideret PR Foto

Nøgleordene er lokal kærlighed og mindre madspild, når folkene bag Decideret Cider til oktober tryller private haveejeres ubrugte æbler om til en helt særlig cider, der skal smage af København.

Hvert år rådner i omegnen af 5 millioner kilo æbler rundt omkring i de danske haver.

Det svarer til 200 store lastbiler fyldt med spiseklare æbler.

Læs også: Bagel-himlen: Amerikansk bagel-bager tryller luksus bagels frem i København

Enormt uudnyttet potentiale

“Det er et enormt uudnyttet potentiale,” siger den københavnske ciderproducent, Cornelius Simonsen og medstifter af Decideret Cider og uddyber:

“Der er guld på træerne i de danske haver, verdens bedste æbler, men mange ved ikke, hvad de skal gøre med al deres frugt.“

Decideret Cider producerer allerede en cider af fynske haveæbler, men Cornelius og hans makkere følte et behov for at sætte mere aktivt ind mod æble-spildet.

Derfor er de gået sammen med en naturvinsbutik i Københavns Nordvest-kvarter og en fødevarehandel i Sydhavn om at indsamle haveæbler, som bliver omsat til en lokal cider ved navn ”Decideret Københavnsk” – en hyldest til byen og dens frugt.

Læs også: Rumbles udvider igen: Her laver de en burger du sjældent vil glemme

En flaske topcider i bytte for 10 kg æbler

Konceptet er simpelt.

Haveejeren afleverer sine æbler til enten Bygaard i Sydhavn (Borgbjergsvej 54) eller Vinbonden i Nordvest ( Smedetoften 23) og får en flaske færdig cider fra Decideret Cider med hjem for hver 10 kilo æbler.

Æblerne kan indleveres i perioden 1.-14. oktober 2019.

Læs også: 18 forskellige slags: Nyt indisk sted har specialiseret sig i naan-brød

Aflever dine æbler og få din egen københavner-cider fra Decideret PR Foto

Kun en begyndelse

“Vi kan kun få fingre i en lille del af æblespildet.

Men det her er kun begyndelsen, og forhåbentlig kan det inspirere til lignende projekter over hele landet. Vi faciliterer processen, men det er den danske befolkning, som skal samle frugten op”, siger Cornelius Simonsen.

Læs også: Bæredygtigt og lækkert koncept: Rooty forkæler med velsmagende salater

Fra mose til Michelin

Det københavnske cidereventyr startede som en gruppe venners hobby i 2015.

Æblerne plukkede de rundt omkring i byen og gærede til en udrikkelig cider i en garage ved Utterslev Mose.

Med tiden blev de bedre – meget bedre – og nu tæller Decideret Cider flere Michelin-restauranter blandt sine kunder og har for nylig begyndt en mindre eksport til Holland.

Men det lokale og bæredygtige vil de gerne holde fast i, og derfor leverer Decideret selv cideren til københavnske barer og restauranter på en elektrisk ladcykel.

Læs også: Bæredygtigt og lækkert koncept: Rooty forkæler med velsmagende salater

Vokset op i baghaver

“I samme dur samarbejder vi med Bygaard og Vinbonden om det her projekt, fordi de – udover at forhandle og producere fødevarer af bedste kvalitet – ligger lige dér, hvor de københavnske villakvarterer begynder.”

“Steder som Valby, Sydhavn, Brønshøj og Nordvest. Vi er vokset op i de baghaver, og vi ved, hvor meget frugt, der aldrig bliver brugt”, siger Jakob Paludan, medstifter af Decideret Cider, og slutter:

”For at slutte cirklen er idéen, at cideren i sidste ende sælges af Bygaard og Vinbonden, sådan at haveejerne — og alle andre — kan få glæde af den lokale frugt på flaske.”

Læs også: Ny naturvinsbar i København: Har måske verdens mest simple vinkort

Hvad: Aflever dine æbler
Hvor: Bygaard i Sydhavn (Borgbjergsvej 54) eller  Vinbonden i Nordvest ( Smedetoften 23)
Hvornår: Æblerne kan indleveres i perioden 1.-14. oktober 2019.
Hvor meget: Gratis

Læs også: MigogKbh møder byens bedste gæst: Ken bruger 250.000 kr. om året på at spise ude

Guide: Her er 5 nye vinbarer i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Naturvinsbaren Vinoria Lilo i Pilestræde PR Foto
Naturvinsbaren Vinoria Lilo i Pilestræde PR Foto

Så er der nye vinbarer i København. Drik rød, drik hvid, drik lige hvad du vil.

Her er overblikket over byens nyeste steder at hygge med lidt procenter.

Læs også: Helt vildt lækkert: Cocktailbar har specialiseret sig i champagne-cocktails

Naturvinsbaren Vinoria Lilo i Pilestræde PR Foto

1. Vinoria Lilo

København har fået ny naturvinsbar.

Den hedder Vinoria Lilo og ligger i den smukke røde murstensbygning i Pilestræde 52.

Verdens måske mest enkle menukort holder sig til: ’Et glas hvidvin, rødvin eller bobler’.

Så slipper man for at få stukket et vinkort i hånden med en masse navne, druesorter og områder, den almindelige vindrikker ikke altid kan overskue – og istedet faktisk tale med personalet omkring ens valg og blive guidet.

Her er også et rustikt madkort, der matcher vinene med velanrettede crowd-pleasers af enkle, delevenlige retter, hvor råvarerne mestendels kommer fra lokale producenter.

Hvad: Vinoria Lilo
Hvor: Pilestræde 52
Hvor meget: Glaspriser fra 65,-
Hvordan: Læs mere her

Læs også: Ny naturvinsbar i København: Har måske verdens mest simple vinkort


Nærvær Værnedamsvej PR Foto

2. Nærvær Værnedamsvej

Nærvær på Værnedamsvej er en søster til Nærvær på Christianshavn – og de har importeret den gode stemning og væren tilstede der driver butikken, mens man nyder et godt måltid og et glas vin til en fair pris.

Det kunne være burrata med olivenolie og piment eller ansjoser med mynte og brød.

Der er altid mellem 20 og 30 vine på glas.

I gadeplan er der vinbar og madbar, hvilket fortsætter nedenunder, hvor der vil være en lidt mere dunkel stemning i de gamle lokaler med hvælvinger, der indbyder til hyggelige aftenener over et glas vin eller en god cocktail.

Hvad: Nærvær
Hvor: Værnedamsvej 2
Hvornår: Åbnede 1. december
Hvordan: Læs mere her

Læs også: Københavns fedeste job?: Bliv korleder på ølbar med fællessang og kolde fadøl


Vinbaren Ottos Hotel Studiestræde PR Foto

3. Ottos Hotel

Ottos Hotel er, på trods af navnet, ikke et hotel. Det har det dog været.

Bygningens lange historie har været vidt omkring, blandt andet brygger, en sadelmager og en øltapper har boet her og altså også et hotel med det navn, som nu bliver så smukt genbrugt.

Ottos Hotel er en charmerende blanding af en økologisk vinbar, zero waste restaurant med delevenlige serveringer.

Der er løbende udstillinger på de hvide vægge, med forskellige kunstner og til sidst sælger og formidler Ottos Hotel kuraterede ting fra københavnske butikker, man ikke lige finder andre steder.

Hovedfokus ligger på et udvalg af naturvine og boblende cider fra Ciderevoulution.

Som noget helt nyt kan man købe vinen pr. gram, hvis nu man er i bil eller i gang med hvid januar, men stadigvæk gerne vil smage en smule.

Hvad: Ottos Hotel
Hvor: Studiestræde 18
Hvordan: Læs mere lige her

Læs også: Her skal stjernerne bo: Københavns nye luksushotel har en suite til 55.000 pr. nat


Restaurant Safari Nørrebro PR Foto

4. Safari

Safari ligger i Baggesensgade 9, med søkig til Dosseringen og et stenkast fra Dronning Louises Bro.

Bag ord som ubehøvlet og kaos, gemmer sig også en personlige service og følelsen af at være hjemme i øjenhøjde hos gode venner.

Her er plads til 42 spisende gæster og 20 i baren, og de kan nyde den lidt lysere og mere elegante stil end der praktiseres på søsterrestauranten Omar.

Vinkortet har fokus på de naturlige ting uden at være religiøs omkring det.

Der er en del friskere vin og mere syreholdige, og så kan man på Safari dykke ned i et relativt godt udvalg af både bitter og vermouth, ligesom man kan nyde cocktails som old fashioned og negroni.

Hvad: Safari
Hvor: Baggesensgade 9, Nørrebro

Læs også: Ny stam-restestaurant og vinbar gør en dyd ud af ‘ubehøvlet kaos


Rufino Osteria BeOne PR Foto

5. BeOne – Rufino Osteria

Hvis man er forelsket i Rom, så kan man få stillet sin sult på Christianshavn.

Her ligger Rufino Osteria nemlig i kælderen, lige når man er kørt over Knippelsbro. De serverer rustik mad i ligeså rustikke omgivelser med fokus på det romerske køkken – og især pastaretter.

Gerne de helt bondske og ‘fattige’ klassikere som carbonara, der på trods af deres umiddelbare enkelhed ofte er ægte himmerige-mundfulde.

Menukortet er simpelt og skifter hver dag – og Rufinos går selvfølgelig også op i vin.

Faktisk så meget, at de har ryddet deres lager ud og omdannet det til en vinbar, hvor man kan drikke sig igennem støvlelandet.

De kalder vinbaren BeOne og deres vinkort har masser af sjove overraskelser i ærmet, også på naturvinsfronten.

Hvad: Rufino Osteria
Hvor: Strandgade 14, Christianshavn

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Årets lakridsfestival vokser og rykker til luksusrammer

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Lakridsfestival PR Foto
Lakridsfestival PR Foto

For 9 år siden så den allerførste Lakridsfestival dagens lys.

Siden har det sorte guld trukket fulde huse hvert eneste år.

Lakrids har nemlig en hård sort kerne af fans.

Læs også: Guide: Her er Københavns nye fristelser med Nutella, éclairs og marengs

Så selvfølgelig skal lakrids da have sin helt egen festival. Med masser af smagsprøver.

Og efter 8 gode år i Webers Grill Academy rykker årets Lakridsfestival et par hundrede meter mod vandet.

2020 skal der nemlig smages lakrids i en af byens smukkeste og mest kendte bygninger – nemlig Langelinie Pavillonen – lige ved den lille havfrue.

Læs også: MigOgKbh: Kokken Mads Dalsborg om dengang han sad fast på den lille havfrue

Langelinie Pavillonen PR Foto

Herinde præsenterer de håndplukkede lakridsaktører deres signaturprodukter og masser af smagsprøver på de sorte lækkerier.

Alt fra smagen af lakrids fra lakridsrod til gourmetlakrids.

I lakridslaboratoriet kan du blive klog på de forskellige typer rålakrids og deres anvendelsesmetoder.

Årets søde højdepunkt løber af stablen søndag 15. marts, og man kan komme med for 180 kr.

Læs også: Guide: Her er 7 nye restauranter du skal kende – januar 2020

Hvad: Lakridsfestivalen 2020
Hvor: Langelinie Pavillonen, Langelinie 10
Hvornår: Søndag 15. marts 2020 i tre forskellige sessioner – Kl. 11.00 -13.00. Kl. 13.15-15.15 Kl. 15.30-17.30
Hvor meget: 180,- for voksne og 100,- for børn (4-11 år)
Hvordan: Læs mere lige her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Scandic Sluseholmen: Når gode fester bliver til de bedste minder

Skrevet af: Redaktionen
Scandic Sluseholmen: Når gode fester bliver til de bedste minder PR Foto
Scandic Sluseholmen: Når gode fester bliver til de bedste minder PR Foto

Scandic Sluseholmen er et moderne og farverigt hotel kun 5 km fra centrum af København.

Når festen holdes her, behøver hverken du eller dine gæster bekymre jer om parkering.

Foran hotellet er der nemlig fri parkering for hotel- lets gæster – en sjældenhed i København.

Der er også mulighed for parkering i garagen, hvor elbiler desuden kan oplades.

Hvis man har lyst til at lade bilen blive hjemme, er det også let at komme hertil med offentlig transport.

Læs også: Find lokalerne til din næste fest lige her

Scandic Sluseholmen: Når gode fester bliver til de bedste minder Foto: Jesper Rais

De perfekte rammer til din fest
De rette lokaler og gode transportmuligheder skaber ikke en god fest alene.

Der skal tilsættes noget ekstra – nemlig Scandics helt særlige ingredienser, der vil gøre din fest til det bedste minde.

Hos Scandic Sluseholmen tager erfarent personale sig af alt det praktiske – lige fra planlægning til dekoration og oprydning, så du kan nyde din fest og bruge tiden fuldt ud i selskab med dine gæster.

Scandic Sluseholmen: Når gode fester bliver til de bedste minder PR Foto

Det handler om din fest
Festen varer ikke blot én dag. Vi glæder os og drømmer om dem længe inden. Vi mindes og taler om dem i lang tid efter.

Scandic Sluseholmen har lang erfaring med fester. Personalet hjælper med alle detaljer, så du får lige præcis den fest, du drømmer om i skønne og hyggelige omgivelser.

Fortæl dine ønsker og behov, så sørges der for, at du får en fest, alle sent vil glemme.

Uanset om det er konfirmation, barnedåb, bryllup eller et helt andet arrangement, så er rammerne her – moderne, hyggelige og charmerende.

Scandic Sluseholmen: Når gode fester bliver til de bedste minder PR Foto

Helt tæt på naturen
Udenfor er naturen helt tæt på, så der er mulighed for en lille pause og gåtur langs vandet, der omkranser hotellet.

Det er også oplagt at bruge den omkringliggende natur til fotografering – af gæsterne og hovedpersonerne – så dagen og festen foreviges på smukkeste vis.

Læs også: Find lokalerne til din næste fest lige her

Der kræses for detaljerne
Scandic Sluseholmens køkken har nordiske rødder, og måltiderne tilberedes med årstidens bedste ingredienser.

De dygtige kokke omsætter dine ønsker til en kreativ, gastronomisk menu under ledelse af erfarne køkkenchefer.

Ingredienserne udvælges nøje, og baseret på sæsonens friske råvarer, skabes en stemningsfuld middag eller buffet med helt unikke smagsoplevelser.

Når vejret tillader det kan både mad og drikke nydes på den hyggelige udendørs terrasse.

Scandic Sluseholmen: Når gode fester bliver til de bedste minder PR Foto

Festpakker
Som udgangspunkt kan der vælges mellem tre festpakker.

Der kan opgraderes og tilvælges retter fra tre forskellige kategorier. Ønskes der ikke en fuld festpakke, koster en forret eller dessert fra 79 kr., mens hovedretten koster fra 210 kr.

Prisen for en menu med tre retter eller buffet er fra 345 kr. (Minimum 15 personer ved 3 retters menu. Minimum 25 personer ved buffet og brunch).

Scandic Sluseholmen: Når gode fester bliver til de bedste minder PR Foto

Lad festen fortsætte hele natten
Der er mulighed for overnatning til dig og dine gæster, så der kan festes helt uden at skulle tænke praktisk.

Efter en god fest med lækker mad, drinks og dans er det rart ikke at skulle tænke på hjemtransport. Forkæl dig selv, og dine gæster, og sov ud efter festen i smukke omgivelser.

Dagen derpå står I op til den store, populære morgenmadsbuffet.

Festen rundes af, på den bedste måde, sammen og med søde og sunde fristelser.

 Hvad: Scandic Sluseholmen
Hvor: Molestien 11, 2450 København
Hvordan: Læs mere lige her