Stor guide til Sydhavsøerne: Sommer-getaway med vin, æbler og unikke hoteller
Sommeren er over os, og om du bor i eller besøger København i løbet af sommeren, har du måske nogle dage, hvor du gerne vil udforske hovedstadens baghave og komme lidt væk fra det hektiske storbyliv uden at være mere end højst halvanden time væk.
Pak en weekendtasken og tandbørsten, og drag syd på!
MigogKbh er endnu en gang teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og danmarkskender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år. Du kan læse flere af hans guider til København og resten af landet her.
I denne artikel kommer du både til Lolland/Falster, de charmerende Æbleøer Fejø, Askø-Lilleø, Femø samt Vejrø og bor på nogle fantastiske perler og spiser lokalt fra den danske sommers skatkammer. Vi giver ordet til Henrik Thierlein, der her kommer med personlige tips til sommeren på Sydhavsøerne.
Falster: Kyst med unikt havnemiljø, smørrebrød og konditorkunst
GPS’en er sat til Sydhavsøerne. Vi kører mod Danmarks sydligste ø, ja faktisk landets 6. største ø, og for at komme hertil skal vi over de majestætiske Farøbroerne. Elsker broer. Det giver mig en følelse af udlængsel og eventyr. Måske fordi jeg fra barndomsøen Fyn, så og stadig ser Storebæltsbroen som noget magisk.
Vi skal en time og et kvarter fra København til østkysten af Falster til Pomle Nakke, hvor en klint rejser sig fra Østersøen. Omgivet af bøgetræer og havudsigt ligger Pomle Nakke Traktørsted, som nabo til den lille havn Hesnæs, som foruden få fiskebåde og lystsejlere også huser Hesnæs Havn Spisehal, Bageri & Kolonial. Her fås lette retter, dagens kage og surdejsbrød. Men først skal vi spise på Pomle Nakke, for jeg er sulten efter køreturen og har lige fået en svømmetur ved Hesnæs Strand.
Københavnerne Mette Dahlgaard, køkkenchef Nikolaj Skou Poulsen og konditor Torben Bang er flyttet til området og bruger af de lokale råvarer til deres kreationer både på havnen og klinten. Nikolaj serverer smørrebrød foruden retter fra det varme køkken.
Maden er fantastisk og udsigten… ligeså. Torben står for kagekunsten til den søde tand, og foruden hans kager på kortet her på havnen er det muligt at booke til “Kagebord på kysten”. Falster har virkelig et gastronomisk fyrtårn her.
Lolland: Enestående hotel og kunst med udsigt til Smålandsfarvandet
Nu er det tid til at komme over på naboøen Lolland og køre til købstaden Sakskøbing for at checke ind på perlen Saxkjøbing Hotel. I denne lille søvnige by, hvis vandtårn smiler til dig ved ankomsten, er det også muligt at komme til med båd for enden af Sakskøbing Fjord.
Claus Meyer har lavet det gamle hotel fra år 1800 om til et mix af gårdbutik, hotel med 32 værelser, yndig gårdhave og spisning i hotellets festsal. Du vil føle dig hensat til Fru Violets Danseskole fra Korsbæk i Matador.
Maden er, med afsæt i Sydhavsøernes fede muld og sæsonens råvarer fra øerne, typisk kompromisløs Claus Meyer. Lige nu er der både grillet spidskål og hvide asparges, årstidsbestemt smørrebrød og afsluttende med rabarbergrød eller jordbærsorbet.
Når nat bliver til dag, er det tid til lidt kultur. Foruden de fem museer i sammenslutningen Museum Lolland-Falster og Knuthenborgs fantastiske store safaripark med bl.a. de meget omtalte fire pensionerede cirkuselefanter, er min anbefaling at besøge det spektakulære og egentligt også ret udanske monument Dodekalitten. En samling af smukke stenstøtter på en lollandsk mark med udsigt over Smålandsfarvandet.
Ordet dodekalit er græsk og betyder tolv sten. Det færdige kunstværk (2025) vil bestå af 7-9 m høje 12 stenfigurer udhugget af granit. De indtil nu ni figurer leder tankerne tilbage i tiden med underlægningsmusik og med den lollandske natur som kulisse. Skal ses!
Øl & vin: Krenkerup Bryggeri og Østergaard Vinmageri
Ikke langt herfra ligger Krenkerup Bryggeri & Traktørsted tæt på Sakskøbing, hvor du kan smage eller købe en af de 10 øl med hjem fra det smukke gule gods ved voldgraven.
Min favorit er Guldvinder ved European Beer Star, Krengerup Stout – om du er til mørk øl.
Er du mere til det vinøse, så ligger Østergaard Vinmageri tæt på. Vinbonde Henrik Plug har i år fået plantet endnu en mark til med stokke, der kan producere hans fortrinsvis hvide- og rosévine, og det er bare om at komme i gang, Danmark.
Det forudses, at i 2050 er 85% af de vinproducerende marker i udlandet bukket under for klimaforandringer, og til den tid har Danmark det perfekte klima til vin!
Ikke langt herfra og i retning vores overnatning på Bandholm Badehotel åbner i juli 2023 Søllestedgaards store gårdbutik med hjemmelavede produkter og usprøjtede grønsager under navnet Den Grønne Verden, hvor du også kan finde et spisehus. Hold dig orienteret ifht. events og åbningstider her.
Så er det snart tid til indkvartering på Bandholm Badehotel på det nordlige Lolland og en dukkert i Smålandshavet, og før vi når helt ud til kysten, kører vi igennem Knuthenborg Safariparks enorme jorde. Og var det ikke, fordi jeg havde sat mig op til havudsigt, ja så kunne jeg lige så godt have booket mig ind med savanneudsigt på Camp Knuthenborg. Tænk at vågne op mellem dyr…
Bandholm Badehotel: Panoramaudsigt og lokale råvarer
GPS’en siger fremme ved destination her tæt på Bandholm havn, som for øvrigt er ejet af adelsfamilien på Knuthenborg, der i 1842 anlagde havnen. Bor man på badehotellet er det gratis at hoppe i fra Bandholm Badeanstalt, Danmarks ældste fra 1870, som ligger fem minutter fra hotellet i retning færgen.
Ellers er det hvide sand ligefor også tillokkende, og når man kommer fra stranden, er det op i et af de to vildmarksbade, som er etableret sammen med den store saunatønde med panoramaudsigt til hav og færgerne, hvor der også kan bookes saunagus og strandyoga. Herude er det også muligt at få et glas mousserende Blå Gæs hvidvin fra Hideaway Vingård fra nærliggende Fejø, hvor vi skal til dagen efter.
Selve kronjuvelen på hotellet er dog Restaurant Essence med køkkenchef Nicky Arentsen ved roret og et usandsynligt sympatisk hold på gulvet. Der leges med med lyse nordiske toner med lokale ingredienser fra skov, mark og strand, og der er rigeligt at tage af her i den fine Lollandske muld ved fjord, sund og hav. Fjordrejerne i sæson er fra nærliggende Guldborgsund, grønne jordbær fra Falster, sort dansk hummer, pighvar med lokale ramsløg og asparges. Og lad mig gætte på, at der heller ikke på andre årstider bliver sparret på Baerii Caviar fra Gastro Unika.
Museumsbanen Bandholm-Maribo
Jernbanen mellem Maribo og Bandholm blev indviet i 1869. Det var Danmarks første privatbane. Museumsbanen blev officielt veteranbane i 2018, og det er muligt at køre med damp- eller motorlokomotiv.
Check de forskellige afgange og ikke mindst særkørsler, så som Kaffetog, Spisevognstog, Kulturtog og Posttog – læs mere her.
Og skulle du se en bil parkeret i vejkanten op til Knuthenborg skovene, ja så er det sikkert Nicky & Co., der samler urter, svampe og andet godt. I mit tilfælde var jeg med ude og samle den smukke, hvide skovmærke til parfaiten med lokale rabarber, og i rosensæsonen er det rosesorbet. Bon Appétit, Lolland!
Er du på hotellet eller på egnen efter en bådtur til de omliggende øer, så er hotellets Brasserie Alba vært for moderne smørrebrød og fiskedeller med hjemmelavet remoulade med smørristet rugbrød i havestuen.
Askø: På cykel til vin og æbler
Nat er blevet til dag, igen er det tid til at gå de få meter ned til Lolland Færgefart for at sejle små 30 minutter med vind i håret til Askø-Lilleø, som er en del af de fire Æbleøer.
Straks ved ankomst er det muligt at leje en cykel ved Askø-Lilleø Cykeludlejning på havnen eller gå rundt på øerne, som er forbundet med en dæmning, hvor kun én bil kan passere ad gangen for det er faktisk muligt, at medtage bil på færgen.
Før vi smutter over dæmningen til Lilleøs vin- og æbleproduktion, er det tid til at se lidt mere på Askø, som har den yndigste hvide landsbykirke. Lokalsamfundet støtter op om købmanden, som drives af frivillige andelshavere fra øerne. Der er tre vejboder på Askø og flere mindre private overnatningsteder inkl. Askø shelter- og bålplads.
Ja, selv et museum har øen, som dronningen besøgte i 2022 på sin tur rundt til Æbleøerne. Den helt store attraktion for mig er dog æbleplantagerne, vinmarkerne og den tilhørende gårdbutik på Lilleø, så vi skal en smut over den 750 meter lange dæmning.
Lilleø: Køb Claus Meyers vin med hjem
Den lille ø i Smålandshavet er vel nok den mindst beboede ø i Danmark med sine små 0,8 km2 (til sammenligning har Askø 2,8), og det står en klart lige så snart, man forlader dæmningen, at her er Lilleø Vin og de to æbleplantager hovederhvervet.
Danmarks gastro-entreprenør nummer 1, Claus Meyer, samt Henrik Saunte med sønnen Adam og ikke mindst Jesper Juul Andersen med den internationale titel Wine Yard Manager står for produktionen af 6-8.000 flasker om året fordelt på to marker i dette helt unikke mikroklima, hvor druesorter så som Solaris, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon Blanc og Grüner Silvaner hænger på vinstokkene.
Flaskerne kan, foruden her i gårdbutikken (ring og aftal tid og 2012711) og købmanden på Askø, købes via denne forhandlerliste og drikkes på de allerbedste restauranter i landet bl.a. på Pomle Nakke, udvalgte Meyers Restauranter og det helt nye Halgodt på Skovshoved Havn.
Gårdbutikken har også salg af æblesaft og æbler fra de omliggende gårde i sæson. Før vi går, er det tid til 2023-premieren på perlevinen Emmy, opkaldt efter Adam Sauntes datter. Smuk gylden, sart og let perlende. Santé!
Fejø: Lej en tandem og besøg plantagerne
Tilbage ved færgen er der kun få kilometer mellem de to færgelejer Bandholm og Kragenæs og små 20 minutter med Lolland Færgefart til den helt store af æbleøerne, nemlig Fejø, hvor det er tid til at indkvartere sig på Hideaway Vingård hos Karin i en af hendes tre vingårdshytter ved navn Rondo, Solaris eller den nyeste Figen Hytten. Hytterne er mellem 10-20m2 og ligger som en drøm… Og lige så godt sover man. Godnat.
Næste morgen er det ud og opleve øen, før Karin igen på Hideaway Traktørsted står klar med hjemmelavede måltider i sæsonen maj til slut september i figentræernes skygge. Book gerne en rundvisning i markerne, hvor der produceres vine under brandet Hvidtfeldt Gundersen og tæller navne så som Gåsenæb, Gåsefod, Gåsedun og fire andre gåsevine.
Lej stedets røde tandem, eller gå rundt på den smukke ø, og besøg en af de mange æbleplantager og køb most eller æbler med hjem. Der er også stalddørssalg af Fejø Cider på den modsatte side af øen. Håndhøstede økologiske æbler, der vildgæres på eget cideri. Besøg også Fejø Kirke og den lille Dybvig Havn. Øen har flere overnatningssteder og mulighed for naturcamping. Læs mere på Fejø eller Visitfejø.
Femø
Den sidste af Æbleøerne er Femø, som besejles også fra Kragenæs med Lolland Færgefart, og det er muligt at gå rundt om den kun 11,5 km2 store ø langs stranden.
Øen er mest kendt for den årlige Femø Festival fem dage i slut juli, men også på andre tider af året er det smukt at besøge øen, som både har kro, flere bed & breakfast, havnehøker og naturligvis salg af æbledelikatesser.
Vejrø: Privatejet ø med stærk fokus på bæredygtighed
Fra Kragenæs havn er det muligt at blive hente med privatbåd eller sejle direkte til øens Marina med Havnecaféen som omdrejningspunkt for de 85 gæstepladser og med Vejrø Marinas eget udsagn med faciliteter i verdensklasse.
Selve øens egentlige attraktion er gastronomien med dyr, der er født og opdrættet og tilberedt på øen. Urter, grønsager og frugter fra egne marker og drivhuse. Vejrø blev i 2005 købt af Kim Fournais, som har nedfældet et manifest over øen og som udtaler: “Vejrø er et unikt og innovativt projekt. Et levende laboratorium med bæredygtighed og det gode liv som omdrejningspunkt.”
Og det er netop det unikke, man oplever, når man som gæst har spist på Restaurant Skipperly og går til køjs i en af de tre koncepter Blæsenborg, Karlekammeret eller Gæstehuset og ikke mindst, når man ligger i det fritstående badekar med den buldrende brændeovn som kulisse.
Tilbage på fastlandet kan du vælge, at tage over Storstrømsbroen eller over Farøbroerne på vej tilbage til Sjælland.
God sommer og nyd turen syd for hovedstaden, hvad enten du er i egen eller lejet bil, på cykeltur rundt i Danmark eller tager toget.
Du kan følge Henrik Thierlein på hans Instagram-profil med tips til København og omegn.
Læs mere på Visit Lolland og Falster, Æbleøerne og Lolland Færgefart