Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Har du set dem?: Tårnhøje træskulpturer er skudt op midt i København

Af Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Oak Stacks 2022 © Sean Scully. Foto: Jens Lindhe
Oak Stacks 2022 © Sean Scully. Foto: Jens Lindhe

Hvis du er cyklet en tur over Stormbroen og fortsat ad Vindebrogade i Indre By for nylig, har du måske spottet noget nyt i gadebilledet.

På Bertel Thorvaldsens Plads er tre tårnhøje træskulpturer dukket op foran Thorvaldsens Museum.

Skulpturerne kan i farten ligne et Klodsmajor-spil i kæmpeformat, men der er faktisk tale om et kunstværk, der knytter sig til en ny udstilling, som snart kan opleves.

Det er den irsk-amerikanske kunstner Sean Scully, der står bag værket, som har fået titlen “Oak Stacks”.

Lige nu er Thorvaldsens Museum ved at gøre klar til at åbne udstillingen “Sean Scully Material World”, og det er i denne forbindelse, at skulpturerne har taget plads foran museet.

Udstillingen, som åbner 2. september, vil byde på nye, monumentale værker af den internationale kunstner, og Scully har skabt værker specielt til museet, der relaterer sig til både København, den ikoniske museumsbygning og arven efter Bertel Thorvaldsen.

Skabt til pladsen

Det offentlige værk “Oak Stacks”, som kan ses af alle allerede nu, er skabt til Bertel Thorvaldsens Plads og refererer både til Danmarks historie som søfartsnation og Thorvaldsens hjemkomst til København i 1838, hvor han blev budt velkommen som en folkehelt.

I en pressemeddelelse udtaler Sean Scully følgende om værket:

“The Thorvaldsen Museum is a museum dedicated to the superstar of sculpture in Denmark. When Thorvaldsen came back from Italy, from doing the Grand Tour, a whole flotilla of wooden ships came out to celebrate his return. I thought a wonderful way to interact with this museum would be to make sculpture out of wood, various colored oaks, which makes an oblique reference to the great Naval history of Denmark.”


Glass Stack 2 (detail), 2020 © Sean Scully. Foto: Jens Lindhe.

“Oak Stacks” er lavet af egetræ fra sjællandske skove og historisk tømmer fundet på Papirøen i København ved arkæologiske udgravninger i 2019.

Tømmeret stod under saltvand i flere århundreder som en del af Papirøens fundament, inden det blev taget op, og det har været en del af Københavns maritime historie i 300 år.

Skulpturens egetømmer er mellem 80 og 200 år gammelt, og en del af det anvendte træ er dermed sandsynligvis flådeege fra tiden efter Napoleonskrigene, hvor Frederik VI beordrede plantning af egeskov som byggemateriale til en ny krigsflåde.

Nu bliver det gamle træ så brugt til et mere fredeligt formål i Sean Scullys kunstværk midt i byen.

Et offentligt værk

Thorvaldsens Museum er Danmarks første offentlige museum.

Museet åbnede i 1848 som en gave til byens borgere i en tid, hvor kunsten ellers var forbeholdt kongen og de adelige.

Af den grund har det været vigtigt for museet, at der i Sean Scully-udstillingen indgik et offentligt kunstværk, så kunsten kan opleves af alle.

”Sean Scully er en fantastisk kunstner og det er en glædelig nyhed, at københavnerne og byens gæster snart kan opleve nogle af hans værker på Thorvaldsens Museum. Med værket ’Oak Stacks’, der skal udstilles offentligt på Thorvaldsens Plads, vil københavnerne samtidig få en helt unik kunstoplevelse, når de bevæger sig i indre København.

Det vil både skabe værdi i byrummet og styrke en aktiv brug af kunst og kultur. Det kan jeg kun bakke op om – og det er lige i Bertel Thorvaldsens ånd,” udtaler kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (B).

“Oak Stacks” vil kunne opleves på Bertel Thorvaldsens Plads frem til 5. marts 2023, og udstillingen inde på selve museet kan opleves i perioden 2. september 2022 til 5. marts 2023.

Hvad: “Sean Scully Material World”
Hvor: Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, København K
Hvornår: 2. september 2022 til 5. marts 2023

Del artikel

Andre læser også