Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Tag på øhop: Besøg lokale perler, smukke vandreruter og meget andet

Af Henrik Thierlein
Skarø is. Foto PR, Facebook
Skarø is. Foto PR, Facebook

Øhop lyder som noget sydpå, og det er det faktisk også.

I denne gang ‘blot’ i det sydfynske med gode færgeforbindelser til hele syv øer og bro til yderligere to.

Bo på renoveret herregård på Langeland, sejl med veteranskib til Tåsinge, bo på yndig boutique B&B på Ærø og spis dansk økologisk is som på Singapore Airline – blot på Skarø. Og så er Svendborg ved at udvikle sig til et mini-Aarhus.

Ohøj landkrabber! Pak taskerne og sejl ud i det blå! 

MigogKbh er endnu en gang teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og Danmarkskender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år. I dag rådgiver i turisme, presse og gastronomi.

Du kan læse flere af hans guider til København og resten af landet her.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til Det Sydfynske Øhav, der tæller 55 øer og holme og er verdens største oversvømmede istidslandskab.

Det Sydfynske Øhav minder med sine mange øer om Det Græske Øhav, hvor man sejler ud fra Athen. Her er Piræus blot udskiftet med Faaborg og Svendborg, der med livlig færgefart begge besejler fire øer. 

Et aktuelt besøg fra UNESCO skal være med til at afgøre, om Det Sydfynske Øhav skal med på den internationale liste. Lykkes det, så er Unesco-stemplet lig med turismens Michelinstjerne.

Indtil videre er området Geopark, og du kan downloade en turguide i app’en af samme navn.

Broløkke Herregård. Foto PR

Langeland

Vi starter med turen til Langeland langeland.dk, som både kan besejles med Langelandslinjen fra Lolland eller kør via Siødæmningen fra Svendborg via Tåsinge.

Langeland hedder ikke Langeland for ingenting. Den er nemlig hele 50 km. lang og kun 10 km. bred.

Jeg har fået nys om et helt fantastisk renoveringsprojekt af en herregård på Sydlangeland, hvor man både kan bo og spise. Men før check-in drejer jeg til venstre nordpå efter Siø, og snart befinder jeg mig i den yndigste landsby med samme navn som slottet, nemlig Tranekær.

Højt over landsbyen ligger det engelskrøde Tranekær Slot og troner rødt og mægtigt. For rundvisninger kontakt da slotte eller besøg den smukke park og kunstprojektet TICKON – Tranekær Internationale Center for Kunst og Natur med over 20 danske og internationale kunstnere, der har skabt værker i selve parken.

Er du mere interesseret i haver og planter, så er der under 300 meter til Medicinhaverne. Det er også muligt at tage på den 160 km. lange Herregårdsruten her på Langeland. 

Vil du gerne vandre endnu mere, så tjek Øhavstien ud. Her er 220 kilometers vandreturer i det Sydfynske (Ærø-Tåsinge-Siø-Langeland).

Nu går turen sydpå til den føromtalte herregård, som har givet Langeland et projekt af national interesse med Broløkke Herregård. Den totalfredede hovedbygning er nænsomt renoveret og tilføjet en ‘state of the art- vinkælder foruden gourmet restaurant og 17 værelser.

Men de endlige forandringer er sket i de omliggende bygningerne på herregården, som tidligere var lader, smedje, kostald og bolig for tyende og i dag huser 13 ferielejligheder af høj klasse.

Destilleriet ved siden af producerer gin, vodka, mjød, jagtbitter, brændevin, absint og Eau de Vie og mindst fem øl fra eget bryggeri. Om aftenen kan der vælges mellem en 3, 5 eller 7-retters menu inkl. vinmenu på selve slottet, eller man kan spise i den charmerende Kostaldens Bistro.

Begge steder med råvarer fra Fyn og Langeland, som køkkenchef Richard Kaldal nøje har udvalgt, når han selv bager, koger, sylter og laver vildtpølser.

Nyd en drink fra eget destilleri på terrassen og slut aften af med en Eau de Vie. Jeg blev selv fan af et glas Mjød – naturligvis med urter sanket lokalt.

Snart står både fitness og spa med sauna-view til markerne klar og sælsafari på nærliggende Strynø op til sæsonen. En vision blev til virkelighed. Book! 

Strynø

Strynø er turens næste stop og besejles fra Langelands hovedstad Rudkøbing. Hop ombord på Strynøfærgen og sæt dig godt tilrette på dækket og nyd udsigten, mens man passerer broen og skyerne sejler forbi.

Når du kommer i land, så lej en cykel med det samme og kør rundt på den lille smukke ø. Første stop på ruten er Øhavets Smakke- og Naturcenter smakkecenter.dk, hvor man kan leje sejlerudstyr eller overnat i et shelter eller telt med udsigt til havet. Hør om Smakken, en fin lille forstørret jolle med et firkantet sejl eller få en kop kaffe og hjemmebag.

Turen går videre via kirken til Strynø Frugthave, hvor Mettes most laves i de smukkeste flasker og sælges rundt om på øerne inkl. Strynø Købmand. Foreningen, som driver købmanden, har med midler fra Ø-støtten og Realdania færdiggjort et forprojekt til at opføre en ny butik, som passer ind i det fine historiske miljø, der også tæller Strynø Kro.

Jeg er til gengæld på vej op til Det Gamle Mejeri, som indtil 1968 producerede ost. De har nu indrettet den karakteristiske mejeribygning til en lille spisested med voksdug på bordene og eget mikrobryggeri i køkkenet med en ret skøn øl lavet på egne humlesorter og krydderier.

Hvad vælger man at spise på Fyn? Æggekage lavet på sødmælk, sagde fynboen!

Er du træt efter sejlturen og den lokale øl, så har mejeriet fire værelser ganske finurligt bl.a. kaldet Smørkammeret og Ostehylden.  

Færgetips: ÆrøXpressen fra Rudkøbing på Langeland til Marstal på Ærø er en mulighed uden at skulle til Svendborg først.

Svendborg

Vi drager fra Langeland over Siødæmningen og videre over Tåsinge til Svendborg for lige at få lidt fast grund under fødderne. Her venter en nat på Christiansminde med værelser med egen terrasse til sundet og Thurø. 

Svendborg er blevet en spændende by.

Ja, jeg vil gå så langt som til at sige, at den har udviklet sig til et mini-Aarhus med små gårdbutikker á la Byens Gårdbutik, to store vinhandlere med lokalt øl, delikatesser og vin fra Fyn, udbygget havneområde og vinbarer.

Har du brug for et restaurant-tip på vej til eller fra færgerne, så ligger Spisetid i et gammel røgeri ved Jessens Mole et stenkast fra ø-hoppet. Prøv også gerne Thude’s hvis du skulle være blevet sulten af havluften. 

Restaurant Resumé. Foto Henrik Thierlein

Vi har dog reserveret bord i en gammel kirke med omliggende skønne haver, som i dag huser byens gastronomi-tempel Restaurant Resumé.

Vi går efter ‘En hverdagsaften‘ med tre retter og tilhørende vinmenu, som er en ud af tre sæsonbestemte valgmuligheder. Vi starter med det skønneste boghvedebrød – vi er jo på Fyn.

Grøntsagerne kommer fra økologiske Øhave på Tåsinge, og Sinding Snaps vest for Svendborg producerer spiritus fra hjertet med rene sydfynske råvarer, der sankes af lokale – og som var perfekt til vores fynske sensommerbærdessert.

Sinding snaps ligger ikke langt fra mit yndlingshotel på Sydfyn, Stella Maris.

Svendborg har virkelig her en gourmetrestaurant, der er et besøg værd. Også for Michelinguiden.

Efter sådan en skøn aften kan man prise sig lykkelig for at Svendborg er den by i Danmark med flest værtshuse, så aftenen sluttes af med manér.

Det foregår med lokale øl på Frederiksø, hvor de forladte bygninger fra Svendborg Værft befinder sig. Området rummer nu koncepterne Kammerateriet, Frederiksøens Fiskebar og Bogholderiet, som er en ølbar med mere end 250 øl. 

Skarø 

Turen til Skarø med færgen M/F Højestene tager 30 minutter med vind i håret fra Svendborg. Øen med 25 fastboende byder på den mest nuttede lille kirke med udsigt til alle andre øer i miles omkreds.

Der er cykel- og havkajak udlejning, Ø-guider der viser rundt samt telt- og shelterpladser.

Øens store attraktion er uden tvivl Skarø Is, som Martin Jørgensen og hans hustru startede op i 2005. Den økologiske is er lavet på bl.a. birkesaft og sukkertang og bærerne er ikke lavet på koncentrat, men hele bær med kerner.

Skarø Is med “frokost med ø-specialiteter. Foto Henrik Thierlein

Det er også muligt at smage og købe sorbet-versionerne, som i dag er 25% af produktionen.

Skarø Is er selvforsynende med strøm til produktionen fra maj-september fra den hyggelige gårdsplads solceller. Her er det muligt (før de søde sager) at købe Skarøbrættet, som er en dansk udgave af det fortærske ord ‘tapastallerken’.

Det indeholder Svendborg ost, hjortepølse fra De Fynske Alper. lammekøllen er fra Drejø, og så laver de selv bl.a. hjemmesyltede grønne tomater. Dertil en øl fra nærliggende Thurø Bryghus.

Øvrige øer med færgefart fra Svendborg til: 

Drejø – klik her for færge
Hjortø – klik her for færge

Køb gerne en frysetaske med is med videre på turen eller bestil online. Martin & Co. har været de første 400 opskrifter igennem for at finde de mange varianter, der i dag findes.

Højdepunktet var, da Skarø Is i 2011 begyndte at levere til Singapore Airlines med is fra en af verdens mindste øer.

Ærø

Perlen i Det Sydfynske Øhav må jo nok siges at være Ærø

Hovedbyen Ærøskøbing er ren idyl med toppede brosten, klatreroser og velholdte byhuse, hvor øjet end kigger hen. Her på øen er det gratis at køre med busserne, som går fra Søby i nord via Ærøskøbing til Marstal i syd – og afgangene passer med færgerne.

Ærø. Foto Henrik Thierlein

Så tag en tur ud af byens postkort-idyl og besøg Ærø Bryggeri, for øvrigt bygget som mejeri i 1880, med ølstue/butik for indkøb. Eller blot for at indtage et mindre måltid med øl eller tilmelde dig en rundvisning. 

Er du mere til den aktive ferie? Ja, så kan Ø-Camino Ærø (et samarbejde mellem fem ø-kommuner inkl. Langeland om en fælles vandrerute) måske være noget. 

Jeg har dog fået rigeligt med udsigter og flotte landskaber med havet som kulisse på begge sidder af øen, så jeg er på vej til frokost midt på torvet i Ærøskøbing i den gamle lanternefabrik, som i dag både er hotel og café og med det meget naturlige navn, På Torvet.

Sid på selve torvet eller indenfor og nyd en gin marineret sild med havtorn, favoritten smørstegt fiskefilet, kartoffelmad eller ‘På Torvets Stjerneskud‘. Her med fiskesouffle med hummer bisque – en version jeg ikke har hørt om før men bestemt er værd at prøve.

Værelserne i “Den Gamle Lanternefabrik” ligger i den yndigste gårdhave og må siges at været stedets endelige attraktion. Er du til badehotelstil, så er de syv værelser og fire ferielejligheder stedet. 

Er du på udkig efter nogle af øens specialiteter, så er Den Gamle Købmandsgaard på selv samme torv stedet at nyde en hjemmelavet kage eller købe en lokal souvenir. 

Ærø. Foto Henrik Thierlein

Se listen over lokale produkter, for her findes alt fra Ærø Bryggeri, Ærø Whisky, Ærø Soap og Hattesens Konfektfabrik, som for øvrigt kan besøges tæt på færgen.  

Jeg smutter ind forbi Arnfeldt Hotel med deres dejlige restaurant ofte med gæstekokke fra hele landet og den yndige Vestergade 44, et lille boutique B&B med 11 charmerende værelser.

Marstal

Postkort idyl i hovedbyen mod øst med moderne gastronomi på Marstrang og yndige kuraterede værelser på Aggershøj B&B.

Ønsker du ikke at at tage tilbage fra Ærøskøbing med Ærøfærgerne, så sejl med ÆrøXpressen fra Marstal til Rudkøbing  

Det er dog The Monica, jeg har en aftale med på vej mod færgen. Jeg har præcis en time til at prøve Monica Conradsen og hendes køkkenteams forrygende hjemmelavede kager i den smukke gårdhave.

Alt er tilrettelagt ned til mindste detalje på de tre smukke værelser (eller rettere junior suiter), så tiden bruges på de få gæster, der både kan bo her og spise alle tre måltider. Mosten er fra Strynø, og lammet er fra Thy.

Du kan flyve direkte til Ærø i eget fly eller få limousineservice fra Kastrup. Jeg må give Monicas børn ret i, da de sagde, at stedet ikke kunne hedde andet end The Monica tilbage i 2016. The Monica way.

M/S Helge. Foto Henrik Thierlein

Tåsinge 

Turen er ved at være slut, og vi mangler faktisk kun Tåsinge, som ligger lige overfor Svendborg.

Så valget falder på det lille hyggelige veteranskib M/S Helge, som næste år kan fejre 100 år på Svendborgsund. For den lille hyggelige færge, som jeg husker så fint fra min fynske barndom, sejler faktisk kun imellem Svendborg, Thurø og Tåsinge.

Kærlighedsdrama, der endte med en gravsten på Landet Kirkegård 

Download app’en Useeum – Elvira Madigan og Sixten Sparre og få den drabelige historie om svenske dragonløjtnant og adelige Sixten Sparre og den fattige cirkus-linedanserinde Elvira Madigan, der endte deres dage i Nørreskoven på Tåsinge.

Og hvis grav besøges af nygifte, der lægger deres brudebuket, som Elvira aldrig fik.

Hør Kærlighedsdramaet om, hvorfor de ligger her under det gamle egetræ eller læs mere her.

Og jeg husker, der er et stop i den lille landsby Troense, så her står vi af for at besøge Storms Hjørne købmandsbutikken. Den er foreningsejet i dag og har været købmand siden 1881. Kig forbi for delikatesser fra Tåsinge og omliggende øer. 

Det er tid til frokost, og Hotel Troense ligger som den gamle hvide dame på toppen af bakken, når man kommer fra M/S Helge. Udsigten er ‘reason to go‘ her på det gamle hotel med udsigt til Thurø overfor, hvor den lille færge pendler til.

spisekortet ser jeg den lokale øl fra Thurø Bryghus og som ledsager ‘Kaptajnens luksushåndmadder’. Prøv for eksempel æggekage med flæsk (bacon er ikke fynsk), der igen er på kortet.

Valget er svært, og her på stedet slutter man af med den hjemmelavede æblekage fra egne æbler i hotellets have. Det er man stolt af – og med rette. 

Øvrige øer med færgefart fra Faaborg til: 

Lyø og Avernakø
Bjørnø
Æ
Fynshav

Tilbage i Svendborg med veteranskibet M/S Helge og før hjemturen er det tid et måltid. For en gangs skyld har jeg fundet et sted, som ikke er sydfynsk men sydeuropæisk – for det kan Svendborg også.

Den smukke gård fra 1600-tallet, hvor Restaurant Salig Simons Gaard ligger, serverer alt det gode fra det franske bistrokort – men twisted efter de sydfynske breddegrader og til særdeles rimelige priser. Vælg ‘En Aften‘ eller ‘En Stor Aften hos Salig Simon‘.

Men hvad ser jeg på kortet til efter kaffen? En iskold sydfynsk øl fra Svendborgsund Bryghus.

Ok, jeg tager et par dage mere på disse breddegrader. God tur!

Læs mere på VisitFyn og Ø-hop på otte øer med Ø-Pas lige her.

Del artikel

Andre læser også