Thomas Rodes nytårsforsæt: I 2019 skal danskerne lære at spise rigtig mad

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Tidligere køkkenchef på Kong Hans, Thomas Rode, er ved at tage billedet af kongen ned.
Foto Rasmus Kramer Schou
Tidligere køkkenchef på Kong Hans, Thomas Rode, er ved at tage billedet af kongen ned. Foto Rasmus Kramer Schou

Thomas Rode, 50 år, tidligere køkkenchef på Michelin-legenden Kong Hans Kælder, veltrænet kokkebøf à la crossfit og indehaver af en næsten nystartet onlinebutik fyldt med håndplukkede madvarer.

Her fortæller han, hvad 2019 bringer for ham og hans nye projekt RigtigMad

 

Jeg startede – sammen med to kompagnoner – RigtigMad i februar, efter to år i detailhandlens vold, hvor vi fandt ud af, at de højkvalitets varer vi brænder for, at danskerne skal have tilgang til, ALDRIG finder vej til supermarkederne hylder.

Det tog vi konsekvensen af og grundlagde i fællesskab en medlemsbaseret platform, hvis opgave det er at formidle kontakten mellem passionerede producenter og forbrugere der gennem et bevidst valg prioriterer, at deres måltider skal være af højeste kvalitet.

Læs også: Luksusbiograf åbner: Røde velourlænestole, lysekroner, champagne og havudsigt

Dvs. gode, reelle madvarer til både hverdagens måltider som til gæstebud, uden konserveringsmidler, tilsætningsstoffer og med stor fokus på bæredygtighed, hvad angår miljøet, dyrevelfærden såvel som ernæringsmæssigt.

Forretningsmodellen er utraditionel og på sin vis en smule kontroversiel og måske også en smule pudsig. Vi tjener nemlig ikke en eneste krone på de varer, vi sælger, men udelukkende det medlemskabet koster.

Det er det, der holder os til ilden, for at holde på medlemmerne og gøre dem så tilfredse, at de med glæde betaler de 75,-  det koster om måneden.

Læs også: Byens højeste bygning: København får vildt luksushotel med pool på taget

Det forsøger vi ved at skaffe og formidle salget af de bedste fødevarer, man kan få, ved at gøre det nemt og forståeligt at handle og håndtere det medlemmerne køber. Og ved at formidle viden om hvordan du som medlem for det bedste resultat ud af dem.

Det gør vi med instruktive videoer, anderledes, men super tilgængelige opskrifter, som de fleste nemt kan gå til.

Vi er startet op forholdsvist håndholdt i eget regi med en smule økonomisk hjælp udefra og har nu mange utroligt glade medlemmer, hvilket vi er utroligt stolte over at vi er lykkedes med.

Læs også: MigogKbh: Anders Hemmingsen om tidslomme på Amager og egne testikler i creme

Vil nå ud til flere mennesker

I starten af det nye år begynder vi for alvor på de tiltag, vi har ønsket fra starten, og når derved ud til flere mennesker, der hvor de nu bor i landet. Der er mange, som ikke har de valg, som befolkningen i landets største byer har.

For bor du i Fredericia, Sønderborg eller Hjørring så kan du ikke vælge, hvor din laks kommer fra, vælge den lyserøde danske MRSA gris fra til fordel for dens kernesunde spanske fætter med de sorte fødder.

Du kan ikke få fat i leverpostej lavet på lever af kronhjort, der aldrig har set en stald, fiskefrikadeller af linefanget torsk med forskellige smage stegt i smør eller økologiske færdigretter uden mel, mælkeprodukter til dem der ikke kan tåle den slags.

I løbet af foråret lancerer vi 100 procent veganske færdigretter af lødige økologiske råvarer, der ikke er fyldt med kemikalier for at det skal ligne noget af animalsk oprindelse.

Fordi vi gerne vil tilbyde dem, der har valgt at leve helt eller delvist vegansk ‘RigtigMad’ – der udover at smage godt også ernærer godt. Protein-udvasket af hvede fra naturkompromiterende monokulturelle soya produkter er i vores optik ikke mad.

Læs også: MigOgKbh: Kongstad om at stå nøgen i Kongens Have med dansende diller

Derudover er vi igang med at få et forhåbentligt imponerende udvalg af kolonialvarer op at stå.

Varerne udvælges efter samme principper, som vore øvrige varer, og der vil således findes højkvalitets produkter fra kendte leverandører og producenter side om side med mindre og mindre kendte ditto.

Det handler det om

Vi regner med at starte op med op imod 500 varenumre, når vi har vores planlagte nye lagerfaciliteter klar. Således håber vi at skabe et endnu bedre grundlag for at blive og ikke mindst blive ved med at være medlem.

Men husk på, at RigtigMad.dk IKKE er noget for dig, der elsker tilsætningsstoffer og hader økologi.

Hvis du gerne vil betale op til 40 procent mere for dine varer, eller er komplet ligeglad med de dyr, der må lade livet for at du kan spise, og da slet ikke, hvis du er fokuseret på, at det du spiser, er tæt på det vi mennesker altid har spist, altså det vi kalder for RigtigMad.

Endelig: Danmarks bedste bryghus åbner egen ambitiøs ølbar

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Mmmm øl. PR Foto
Mmmm øl. PR Foto

Hvem laver landets bedste øl?

Det er selvfølgelig en individuel sag, men når man sådan kigger i officielle konkurrenceresultater peger svaret i den grad i retning af Amager.

Amager Bryghus blev i december sidste år kåret til Årets Danske Bryggeri af Danske Ølentusiaster.

Titlen kom i kølvandet på Den Danske Ølpris, som også gik til Amager Bryghus sidste år.

Læs også: Stor triumf: Danmarks bedste bryghus ligger på Amager

Nu går de så noget ved det – de åbner deres helt egen bar.

Den kommer til at hedde Amager Bryghus Taproom og er sat til at åbne 29. marts.

Åbner et par slingrende skridt fra Nørreport

Om placeringen er strategisk, så deres gæster kan drikke lidt mere, vides ikke, men adressen for den nye ølbar er Nørre Voldgade 27, bare et par slingrende skridt fra Københavns vigtigste kollektive knudepunkt – Nørreport Station.

Bag Amager Bryghus står de to passionerede ølbryggere Morten Lundsbak og Jacob Storm.

Bryghuset har gennem en årrække været blandt verdens bedste bryggerier og eksporterer op mod 70 procent af øllet til ølkunder i hele verden.

Læs også: Mor ska’ ha’ en øl: Nu er der torsdagsbar for nybagte forældre

15 forskellige fadølshaner

I Amager Bryghus Taproom bliver der indrettet på en hyggelig rustik facon og plads til 70 drikkende gæster.

De kan så vælge imellem 15 fadølshaner – hvoraf omkring 10 er reserveret Danmarks bedste bryghus selv, eller hoppe ombord i et spændende flaskekort, og skulle man – Gud forbyde det – få nok af øl, så er her faktisk også vin.

Hovedfokus er selvfølgelig på kvalitet og ikke kvantitet – og her bliver mulighed for at komme vidt omkring i øllets fantastiske verden.

Hvad: Amager Bryghus Taproom
Hvor: Nørre Voldgade 27
Hvornår: Planlagt åbning 29. marts 2019

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om øl…

Pilsner og perleplader: Perfekt event til tørstige krea-voksne

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Hvis du har børn, kender du måske scenariet:

Ungen vil lave perleplader, og selv om du selvfølgelig bakker fuldt op om podens kreative udfoldelser, så kræver det alle de mindfullness-øvelser, du har lært på weekend-retreaten i Sverige ikke at udbryde et ”for helvede Vega My, det der bliver aldrig til en mandala, når du bliver ved med at bruge blå perler, hvor der TYDEligvis skal være grønne!”

Få afløb for din egen perlepladekreativitet

Okay, eksemplet ovenfor er måske tænkt, men ikke desto mindre findes der voksne, som elsker at lave perleplader og godt kunne tænke sig at kombinere det med en kold øl og gode venners selskab.

Undertegnede passer i hvert fald fint på beskrivelsen.

Heldigvis står de krøllede, kærlige og kreative hjerner fra kulturhuset Absalon klar med et event, som kombinerer lige præcis de to ting.

Således er der pilsner, perleplader og popcorn på programmet onsdag den 20. februar fra kl. 20 til 23.

Læs også: Rygtet spreder sig: Kyros er Københavns nye hemmelige cocktailbar

HAMA og humle til folket

Absalon sørger for perler og plader, og det er ganske gratis at designe farverige, små kunstværker af plastikstykkerne fra nolstagi-producenten HAMA.

I baren køber du flydende fristelser fra fadølshanerne, og forhåbentlig kan den perlende øl være med til at sætte fut i fantasien. Der vanker nemlig hæder og ære til aftenens dygtigste perleplade-poeter.

Som altid hos Absalon er der fællesspisning fra kl. 18, og det koster kun 50 kr. at sætte sig med til bords.

Læs også: Legendariske Lonely Planet: Her er de 15 fedeste gratis oplevelser i Kbh

Hvad: Pilsner og perleplader
Hvor: Absalon, Sønder Boulevard 73, 1720 København V
Hvornår: Onsdag den 20. februar 2019 kl. 20-23
Hvor meget: Gratis perler og plader. Øl købes i baren.
Hvordan: Læs mere om eventet via dette link.

Redningsplan: Ildsjæl samler over 190.000 kr. ind til Fantask på et døgn

Skrevet af: Michael Qureshi

Fredag kom det frem, at en af Københavns mest legendariske butikker er lukningstruet.

Fantask er verdens ældste tegneseriebutik, og den digitale verden har helt sikkert haft en voldsom påvirkning på butikkens kundebesøg og indtægter.

Det er ægte nørdestof at træde ind i specialbutikken i Skt. Peders Stræde midt i København, men dem bør der stadig være rigtig mange af.

Nethandlen har dog taget en stor del af tegneserie-markedet.

Butikken har i første omgang i blandt andet i Ekstra Bladet og på Facebook meldt ud, at de lukker i juni medmindre, der dukker en løsning op på den trængte økonomi.

Har startet fundraiser kampagne

Noget tyder dog på, at der er stor vilje til at bevare den legendariske butik.

Indehaveren af legetøjsbutikken Nordre Frihavnsgade Benjamin Lund Preisler Herbst har i hvert fald startet en fundraiser kampagne, hvor man kan donere et lille eller større beløb til bevarelse af Fantask.

På under et døgn er der indsamlet lørdag aften knap 190.000 kr., hvor målet i første omgang hedder 200.000.

Benjamin håber dog, at det indsamlede beløb overstiger langt over de 200.000, så Fantask kan få en økonomisk håndsrækning.

“Fantask SKAL overleve, men det kommer til at koste nogen penge. For en ting er, at de får dækket det hul de har nu, men så skulle de jo også gerne have en god start, på de næste 50 år. Derfor er beløbet på de 200.000, kun en start. Jeg så gerne at beløbet, endte på det dobbelte,” skriver han på Fundraiser-siden.

Støtter selv personligt og med forretning

Benjamin støtter selv med 20.000 kr. både personligt og fra sin egen butik på Østerbro.

“Derfor starter jeg med at smide 10.000 kr selv, og 10.000 kr fra mit firma.

Men husk, selv om du er på SU, så betyder HVER en krone noget. Så slagt sparegrisen, sælg de tegneserier du ikke læser mere (så du i fremtiden kan købe nogen i overstående), vær lige så god til at dele opslaget som Flash på speed, og gør hele verden den tjeneste, at bibeholde denne klenodie af et eventyr,” lyder det fra Benjamin.

Ildsjælen med egen specialbutik mener, at Fantask har spillet en gigantisk rolle for alle “nørderne” i København og resten af landet.

“Jeg er selv ejer af Superhelten Legetøj, en butik som ikke havde været noget uden Fantask. Jeg vil nærmest gå så langt, og sige at nørdekulturen i Danmark, ikke havde været halvt så stor, hvis det ikke havde været for dem,” skriver Benjamin.

Efter 47 år kan de blive tvunget til at lukke

For dem der ønsker at støtte op omkring Fantask i kampen for at holde forretningen kørende, så er det også betryggende, at det er en indehaver af en kendt specialbutik, som står for selve indsamlingen.

Omkring selve beslutningen om at lukke, meldte Fantask følgende ud fredag.

“Det er med sorg, vi må meddele, at det efter 47 år kan ende med, at Fantask bliver nødt til at lukke. 

Vi har længe kørt med et underskud, og det ser desværre ud som om, vi til trods for adskillelige tiltag, ikke kan vende denne nedadgående spiral selv.

Vi har måttet sande, at konkurrencen fra andre butikker og det store internet, samt en del kunder, der lader til at være vokset fra os, alt i alt betyder, at den mængde vi sælger, ikke længere står mål med, hvad det koster os at ligge her i Skt. Peders Stræde.” 

Der skal laves ændringer for at overleve

Det er dog ikke kun lyserøde roser omkring Fantask. For de er også nødt til at kigge indad på forretningsmodellen og følge med tiden.

På sociale medier deles historien om Fantask i stigende grad, og her skriver den kendte serie iværksætter Martin Thorborg bl.a.

“Det er super prisværdigt, men kommer næppe til at hjælpe mere end tis i et par kolde bukser.

Det de har brug for, er nok at kigge på forretningen og lave de ændringer der skal til, for at fastholde deres publikum. Men flot gestus!”

Man kan selv støtte Fantask med at forblive som specialbutik på fundraiser-siden her