Tips til havefornyelse – sådan planter du frugttræer i din have

Skrevet af: Martin Jørgensen

Hvis du er en af de københavnere, der er så heldig at eje en grund med en have, er det essentielt, at haven står skarpt, og at den ser livlig ud. Din have kan hurtigt gøres livlig og flot at se på ved f.eks. at plante frugttræer og frugtbuske.

Lyder det besværligt? Mist ikke modet! Det er heldigvis noget, som alle og enhver kan gøre. Herunder kan du læse mere om frugttræer og frugtbuske generelt samt få tips til selv at plante et æbletræ.

Forny din have med frugttræer og frugtbuske

Der findes intet mere charmerende end en sprudlende have. Om sommeren eller foråret, hvor mange haver står skarpest, kan en farverig have virkelig gøre underværker. En farverig have består både af blomster, træer og buske. Dine gæster vil bemærke den flotte have, og du vil selv få gavn af de frugter, som frugttræet eller busken gror. Nogle frugttræer er selvbestøvende, mens andre kræver bestøvning. Vælg frugttræet efter dit behov og overskud.

Kan jeg selv anlægge et frugttræ eller en frugtbusk?

Det er muligt, at du enten selv anlægger dit frugttræ, men ellers kan du også få en gartner til at gøre det for dig. Hvis du til gengæld er på udkig efter et grønt projekt, er det jo en perfekt anledning til at få plantet enten et frugttræ eller en frugtbusk. Her er nogle tips til, hvordan du selv kan strukturere projektet og plante et æbletræ i potte:

  • Hav mellemrum på over et par meter, hvis du vil plante flere æbletræer
  • Sæsonen for at plante æbletræer skal helst være forår eller efterår
  • Grav et hul dybt nok til at træet kan slå rødder. Fyld jord i bunden af hullet. Der skal være ca. mindst en meters dybde af den løse jord under træet
  • Træd jorden til inden du planter æbletræet og træd jorden til igen, når du er færdig med at plante det

Æbletræer er i øvrigt et eksempel på et selvbestøvende frugttræ. Det betyder, at træet ikke har brug for hjælp til bestøvning for at gro æbler. Selvom det er et fåtal af frugttræer, som er selvbestøvende, er der også pæretræer, blommetræer og kirsebærtræer. Ligesom med frugtbusken skal frugttræer også gødes, gerne flere gange om året.

Hvilken frugtbusk skal jeg vælge?

Hvis du ikke kan få nok af haveprojekter, kan en frugtbusk være en fin tilføjelse til dine frugttræer. Frugtbuske kommer altid til gavn i haven. De er nemlig både flotte at se på, og så kan du tilmed spise frugterne. Du kan faktisk få din egen lille køkkenhave, hvis du har et par frugtbuske. På denne måde kan du lave alle mulige spændende retter med helt friskplukkede bær.

Det er populært at have hindbær-, brombær-, stikkelsbær- og solbærfrugtbuske. Plant dine frugtbuske i et lyst i solrigt hjørne i din have. De fleste frugtbuske er også nemme at holde og kræver minimal vedligeholdelse. Det er dog altid en god idé at gøde en gang eller to om året.

Du finder alt inden for haven, blomster og frugter på bolex.dk