To kinesiske pandaer er på vej til København

Skrevet af: Redaktionen
Panda Zoologisk Have Foto Rasmus Kramer Schou
Panda Zoologisk Have Foto Rasmus Kramer Schou

I 60 år har der været diplomatisk forbindelse mellem Danmark og Kina – en begivenhed som det asiatiske land har valgt at fejre ved at forære dronning Margrethe en gave.

En gave, som kommer alle Zoologisk Haves gæster til gode – to kinesiske pandaer.

Den kinesiske præsident Xi Jinping har, i anledning af 60-års dagen for de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Kina, valgt at udlåne to pandaer til den danske dronning som et tegn på taknemmelighed.

Dronningen har dog ikke umiddelbart i tankerne at huse de to nuttede teddybjørne på Amalienborg, selvom hun sikkert ville have plads til det. I stedet er de blevet indlogeret i Zoologisk Have i København.

Inden de kunne indlogeres var det dog nødvendigt at bygge et sted, hvor de to gæster kunne bo. Resultatet er et 160 millioner kroner dyrt pandaanlæg.

Pandaerne er ankommet

Torsdag var det rejsedag for pandaerne, som måtte pakke deres sager og vende snuden mod det nordvestlige Europa.

Der ventede de to æresgæster en lang flyvning, da mere end 6.000 km skulle tilbagelægges i fly.

Og selvom det er den kinesiske præsident, der står bag, så var der ikke nødvendigvis meget luksus for de to pandabjørne, som en smule overraskende ikke fik en plads på business class med drinks, behagelige sæder og en hyggelig biopejs at fornøje sig ved.

I stedet fik bjørnene en tur i lastrummet på et ganske almindeligt rutefly fra SAS, som transporterede dem i de ni og en halv time, som rejsen tog.

Selvom det ikke lyder som nogen synderligt rar måde at rejse på, så har det næppe føltes som nogen rædselsfuld oplevelse, da pandaerne formentligt er blevet beroliget af mørket og den rumlen, som har været i lastrummet på flyet. Af den grund har de ikke fået noget beroligende medicin inden rejsen.

Der var desuden blevet pakket en ‘madpakke’ til de to vamsede flypassagerer, som bestemt ikke sultede.

Med i flyet var nemlig 500 kilo bambus, som dels skulle spises under flyvningen, men som især skal spises i deres nye hjem, så overgangen til deres nye kost bliver en smule lettere.

11. april kan du møde gaven fra Kina

Xing Er og Mao Sun, som de to pandaer hedder, er klar til at blive vist frem for offentligheden ganske kort tid efter, de er ankommet til deres nye hjem i Zoologisk Have.

Onsdag d. 10 april er der gallaåbning i det nye pandaanlæg, hvor dronningen deltager sammen med andre indbudte æresgæster. Dagen efter, d. 11 april, kan resten af den danske befolkning møde de to nye statsborgere i deres nye hjem.

Ikke første gang, der er pandaer på dansk grund

I 1958 var en østrigsk dyrehandler på turné rundt i verden med sin nyerhvervede panda Chi Chi. Danmark var et af stoppene på rejsen rundt på kloden, og her var der lagt op til det helt store arrangement, som blandt andet involverede en dansk fotomodel.

Ude foran Københavns Zoo var der stillet et stort badekar klar, som fotomodellen Bitten Danielsen lagde sig til rette i. Tanken var, at Bitten skulle nyde det dejlige skumbad, imens pandaen skulle kigge misundeligt på.

Det udviklede sig dog til, at pandaen Chi Chi skulle med i bad, hvilket gik fint til at begynde med. I hvert fald indtil pandaen gik til angreb på den letpåklædte model.

Vi krydser fingre for, at det kommer til at gå bedre for de to kinesiske pandaer, end det gjorde dengang i 1958. Denne gang er der hverken karbade eller letpåklædte fotomodeller involveret, så mon ikke det går.