Sejr til København: To store restaurant-titler netop uddelt

I januar vandt Danmark guld ved verdensmesterskabet for kokke, da Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro vandt førstepladsen til Bocuse d’Or.
I går skulle Årets Kok og tjener i Danmark så kåres, og her var det altså København, der løb med begge af de flotte titler.
Konkurrence på over 6 timer
De otte finalister til Årets Kok 2023 skulle kreere en forret, en hovedret og en dessert.
De vidste på forhånd, at forretten skulle indeholde hvid fisk og bløddyr. Hovedretten skulle bygges op på højreb af naturkvæg, mens desserten skulle tilberedes af råvarer, som de først fik udleveret på dagen.
Konkurrencen løb over 6½ timer, og sejren endte med at gå til Mikkel Højborg Olsen fra Social Cantina i København.
Hans præstation var nemlig nok til at imponere en række af landets dygtigste kokke i dommerpanelet – heriblandt den tidligere verdensmester, Kenneth Toft-Hansen fra Svinkløv Badehotel.
Andenpladsen gik til Michael Nørtoft fra MN Dining på Frederiksberg, mens Michael Miv Pedersen fra Tabu i Aalborg vandt bronze.
Årets Tjener er også fra København
Samtidig med Årets Kok dystede otte af landets dygtigste tjenere om titlen som Årets Tjener 2023.
Også her var det en københavner, der løb med guldet, nemlig Simone Westerberg fra Kong Hans Kælder.
Sølvmedaljen gik til Kristine Slott Olsen fra Formel B i København, mens Andreas Kobs Laursen fra Restaurant Lyst i Vejle vandt bronze.

De otte finalister havde som hovedopgave at servere de tre retter, som kokkene tilberedte, for indbudte gæster.
Tjenerne blev blandt andet bedømt på personlig fremtoning og på en række faglige discipliner som tranchering, flambering, vinforklaring, spiritusidentifikation og osteservering.
Det er HORESTA og 3F PSHR, der står bag de to konkurrencer, og vinderne modtager foruden trofæ en check på 40.000 kr.
HORESTAs adm. direktør, Pia E. Voss, var imponeret over kokkenes og tjenernes præstationer.
”Årets Kok og Årets Tjener blev skabt for at bidrage til at løfte og synliggøre det høje faglige niveau. Der er brug for konstant udvikling i branchen, og her spiller vores dygtigste kokke og tjenere en vigtig rolle.
Konkurrencerne er med til at vise, hvor langt man kan komme med en erhvervsfaglig uddannelse. Det synes jeg, vi fik demonstreret meget tydeligt i dag”, siger Pia E. Voss.