TV- og antennebidrag: Dét er reglerne for deltagelse i en tv-/antenne-ordning

Skrevet af: Redaktionen

Når man som lejer af en lejlighed eller ejer af en ejerlejlighed flytter bolig, kan det til tider være uigennemskueligt at finde hoved og hale i, hvad man må, og hvad man ikke må, når det omhandler valg af TV-løsning.

Og af og til kan man faktisk risikere, at man bliver pålagt at skulle indmelde sig i en specifik TV-pakke eller til et specielt forudbestemt selskab.

Men hvad er egentlig dine rettigheder som lejer eller medlem af en boligforening? Og hvad kan man tillade sig at fravælge, hvis eksempelvis en boligforening vil pålægge dig at vælge en specifik TV-løsning?

I artiklen her tager vi udgangspunkt i dine rettigheder som lejer eller ejer af en bolig, der er med i en boligforening.

For selvom det kan være intimiderende at skulle irettesætte sin boligforening, er du altså underlagt nogle ret firkantede rettigheder, hvad det angår.

Foreninger og udlejere kan ikke binde dig til et specifikt TV-signal

I 2016 blev reglerne for valg og fravalg af TV-signal lavet om.

Boligforeningerne og udlejerne mistede retten til at vælge TV-signal for deres lejere og medlemmer, og det blev en rettighed hos disse, at man således selv kunne til- og fravælge de kanaler og den udbyder, man ville.

For rigtig mange betød det, at man som beboer fik lov til at sammensætte TV-pakker og TV-kanaler efter behov.

Og hvor markedet før var præget af monopollignende tilstande, blev det i stedet muligt frit at kunne styre denne del af de faste regninger.

Men for rigtig mange kan det virke forvirrende, at det så i foreningernes vedtægter eller i forbindelse med en lejekontrakt bliver fastsat, at en given TV-pakke eller på forhånd udvalgte TV-kanaler bliver en del af lejen eller boligudgiften – og for beboerne er det derfor også vigtigt at vide, at dette altså ikke er gældende, hvorfor sådanne klausuler da heller ikke gælder eller kan håndhæves.

Gælder dog ikke vedligehold af tidligere TV-anlæg

Er man i tvivl om, hvorvidt man bliver opkrævet et gebyr for deltagelse i en specifik TV-løsning, skal man dog lige holde in mente, at det ikke nødvendigvis gør sig gældende for vedligehold af fælles TV-anlæg.

Selve abonnementet kan man ikke blive opkrævet for, men da mange gamle anlæg har været installeret som en fælles TV-løsning, og da disse kræver løbende vedligehold, vil det altså være en del af ejendommens drift.

Derfor skal man også – inden man fremhæver beboerrettigheder – være opmærksom på, hvilken betaling man egentlig anfægter. Og skulle man være i tvivl, er det nok altid en god ide, at man konsulterer med sin ejendomsadministrator, før man nægter betaling.

Er man dog ikke i tvivl om, at man bliver påkrævet betaling af en fælles TV-pakke, kan man med ro i sindet henvise til lovbekendtgørelsen, der trådte i kraft i 2016.

Du kan læse meget mere om, hvilke fælles udgifter af lignende karakter, du kan blive pålagt lovligt, og hvilke du ikke kan, lige her på siden.

Blandt verdens bedste: Krigsfotograf Jan Grarup har de vildeste historier

Skrevet af: Michael Qureshi

En af verdens bedste krigsfotografer er dansk, og hans navn er Jan Grarup.

Jan Grarup har igennem de sidste 30 år rejst verden rundt ad flere omgange for at dække konflikter, krige og humanitære katastrofer og har modtaget en lang række nationale og internationale priser for sit arbejde.

Nu kan du komme helt tæt på den hudløst ærlige fotograf, når han mandag den 9. marts inviterer til en aften med dybt personlige historier og deler fotografier, der aldrig før er blevet vist.

Foredraget finder sted på Nørrebro Teater fra kl. 19.00 til 21.00, og du kan forvente at blive taget helt med bag facaden.

Den 51-årige fotograf deler åbenhjertigt om sin lange karriere, diagnosticeringen af PTSD, misbruget af alkohol og stoffer samt kontrasten mellem at være en fotograf i krydsilden og far til fire børn hjemme i København.

Køb billetter her

Historier om mennesker

Den dygtige krigsfotograf har aldrig lagt skjul på, at han har måtte betale en høj pris for at dokumentere fra verdens skyggesider, men arbejdet afspejler hans tro på nødvendigheden af at fortælle historier om mennesker, der ikke selv er i stand til at dele deres historie.

Fotografierne afbilleder alt det grusomme, som mennesker er i stand til, men lige så smertefulde de kan være at se på, lige så bevægende og gribende er motiverne.

Jan Grarup kunne senest opleves i dokumentarfilmen Krigsfotografen, der omhandler livet på hjemmefronten i København og arbejdsfronten i verdens brændpunkter, og nu kan du høre danskerens historie fra første række.

Du kan købe billetter fra 259 kr hos Tikko.

Hvad: Oplev Jan Grarup – Krigsfotografen

Hvor: Nørrebro Teater, 2200 København N

Hvornår: 9. marts, kl. 19.00-21.00

Du kan købe billetter her

Verdensklasse bager: København har nu en af verdens bedste bagere

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Coupe du Monde de la Boulangerie PR Foto
Coupe du Monde de la Boulangerie PR Foto

Vi kender Bocuse d’Or, hvor der bliver lavet mad i verdensklasse og hevet guldmedaljer hjem til København.

Flere har også hørt om det danske konditorlandshold.

Lidt under radaren flyver det danske bagerlandshold måske.

Læs også: Fyldte croissanter og brød: København har fået nyt Nutella-bageri

Coupe du Monde de la Boulangerie PR Foto

Brødrevolution

Det kan hænge sammen med, at det er 12 år siden holdet overhovedet kvalificerede sig til verdensmesterskaberne.

Et mesterskab vi for øvrigt aldrig har modtaget medaljer i.

Før nu.

Læs også: Franske fristelser: København har fået sin første eclair-butik

Bragende bronze

Asger Hansen, Siri Pallesen og Mikkel Hansen har nemlig lige vundet bronzemedalje i Paris, Frankrig efter hårdt og koncentreret arbejde i otte timer i ‘Coupe du Monde de la Boulangerie’.

På førstepladsen landede Kina og på anden pladsen Japan. Det betyder blandt andet, at Danmark slog hjemmebanefavoritterne Frankrig samt de tidligere mestre fra USA.

Blandt kategorierne til konkurrencen var baguettes, specialbrød og et skuestykke, som er en skulptur skabt af brød.

Læs også: Endelig: Byens mest hypede bager har åbnet nyt

En brødskulptur fra Coupe du Monde de la Boulangerie PR Foto

Nordhavn har verdens tredje bedste bager

En af de tre bagere på det danske hold, Asger Hansen, holder dagligt til hos Andersen & Maillard i Nordhavn, hvor han er chefbager og med til at udvikle repertoiret i den populære nye bager.

”Det har været en helt ubeskrivelig stor oplevelse at komme på podiet til VM.

Vi er selvsagt meget stolte  – og nu glæder jeg mig bare til at udvikle og bage endnu mere af det brød, jeg brænder for, her i Nordhavn,” fortæller en stolt medaljevinder og mesterbager.

Læs også: Bagel-himlen: Amerikansk bagel-bager tryller luksus bagels frem i København

Læs også: 18 forskellige slags: Nyt indisk sted har specialiseret sig i naan-brød

 

Mikkellers Baghaven fejrer fødselsdag lørdag: Kom til gratis gourmetøl og hotdog

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
I denne weekend kan du komme til fest hos Mikkeller på Refshaleøen. Foto: PR
I denne weekend kan du komme til fest hos Mikkeller på Refshaleøen. Foto: PR

For to år siden slog den kendte ølbrygger Mikkeller dørene op ude på Refshaleøen til deres ‘Baghaven’.

Det bliver fejret i morgen lørdag 18. januar, hvor de samtidig åbner for deres helt nye Baghaven Blenderia, som man kan få en tour på, hvis man har købt en billet til den kommende  Mikkeller Baghaven Wild Ale Celebration.

Den festival kan du læse meget mere om i linket lige herunder.

Læs også: Mikkeller står bag: Helt nyt ølfestival i København er fuldkommen vild

Mikkeller Baghaven Wild Ale Celebration PR Foto

Gratis øl og hotdogs

Ellers kan man altid hygge sig med de 100 gratis øl fra fad, som bliver delt ud til fødselsdagsgæsterne.

Programmet byder desuden på sjældne flasker og magnumøl. Der er live bluegrassmusik og man kan riste skumfiduser over bålet.

Kl. 18.00 er der gratis gourmethotdogs til folket, og Mikkeller har sat særdeles interessante øl på hanerne for at fejre dagen.

Læs også: Flyvende drinks: Ølbar i Københavns Lufthavn nomineret til verdens bedste

Hvad: Baghaven 2 års fødselsdag
Hvor: Mikkeller Baghaven, Refshalevej 169b
Hvornår: Lørdag 18. januar.
Hvor meget: Gratis
Hvordan: Læs mere lige her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.