MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Ugens tip: Gratis museum i smukke gemakker er flere besøg værd

Af Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Davids Samling. Foto: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Davids Samling. Foto: Camilla Lützhøft Stahlschmidt

Følger du med, når vi her på MigogKbh hver mandag bringer Ugens tip, ved du, at vi kommer vidt omkring.

Tidligere har vi blandt andet besøgt en skjult baggård med kunst i loftet, et hotel med en blæret cocktailbar og en helt særlig park, der bærer på en tung historie.

Lige som vi har været forbi et argentinsk spisested med trøffelherligheder på menuen, et madmarked i Malmø og meget, meget mere.

Denne mandag står den på porcelæn, lysekroner, kunst og gratis glæder.

Et skatkammer i Indre By

At kunne gå gratis på museum hører efterhånden til sjældenhederne her i København, men lige ved Kongens Have ligger et sandt skatkammer, hvor man ikke skal betale entré for at komme ind.

Det er Davids Samling, og har du interesse for kunst, historie, keramik og gamle møbler, bør du stikke hovedet indenfor og se dig omkring.

Davids Samling. Foto: Camilla Lützhøft Stahlschmidt

Oprindeligt boede museets stifter, højesteretssagfører Christian Ludvig David, her i Kronprinsessegade, og han var en velhavende mand og ihærdig kunstsamler.

I 1945 besluttede han, at offentligheden skulle have glæde af hans imponerende samling, og de gamle gemakker fungerer derfor i dag som et museum med gratis adgang og drives af en fond.

I dag er samlingen endnu større, end den var ved højesteretssagførerens død i 1960, da en hel del værker løbende er blevet tilføjet.

En tur til 1800-tallet

Davids Samling breder sig over det, der engang var to ejendomme og i alt udgør fem etager.

Museet er inddelt i flere afdelinger, som er vidt forskellige, men alle interessante.

På 1. og 2. sal kan man se en ældre europæisk samling samt særudstillinger, og kan du ikke få nok af lysekroner, fajance, sølvtøj, guldalder og tunge, gamle træmøbler med skjulte funktioner, vil du elske at gå på opdagelse her.

Det er de oprindelige rum fra det 19. århundrede, man bevæger sig rundt i, og i Guldaldersalen på 1. sal er den originale vægdekoration endda bevaret, så man får følelsen af at være sendt tilbage til begyndelsen af 1800-tallet, hvor huset var nyopført.

I loftet hænger store lysekroner i forskellige stilarter, og vitrineskabene rummer et utal af genstande med krummelurer og historie, mens du på 2. sal finder en mindre Hammershøi-samling.

Når du er befinder dig her i den gamle københavnerejendom, skal du forresten lige huske at kigge ud af vinduerne og nyde udsigten over Kongens Have.

Den kunne man godt vænne sig til.

Altid gratis adgang

Davids Samling er ganske stor, og har du ikke været her før, bliver du nok især overrasket over størrelsen på den islamiske samling, der gemmer sig på 3. og 4. sal.

Denne del af museet kan man snildt bruge et par timer på, hvis man virkelig fordyber sig, og her er det jo især en fordel, at der er gratis adgang, for får man ikke set det hele under sit besøg, kan man blot komme forbi igen en anden dag og kigge videre.

Davids Samling. Foto: Camilla Lützhøft Stahlschmidt

Den islamiske samling er så stor og omfattende, at den skiller sig ud i international sammenhæng og er den største i Skandinavien.

Oprindeligt bestod den kun af lidt middelalderkeramik fra Mellemøsten og nogle få tekstiler, men i dag kan besøgende se genstande fra stort set hele den klassiske, islamiske verden i perioden fra det 7. til det 19. århundrede.

Og her er alt fra våben og rustninger til vævede tæpper og malede klinker.

Der er i den grad mulighed for at slippe den indre nørd løs og forsvinde ind i historien i kortere eller længere tid.

Davids Samling er åben tirsdag til søndag, og der er altid gratis adgang til såvel samlinger som særudstillinger.

Hvad: Davids Samling
Hvor: Kronprinsessegade 30-32, København K
Hvornår: Se åbningstider her
Hvor meget: Gratis adgang

Del artikel

Andre læser også