Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Med et rørende twist: Verdenskendt ballet kommer til København

Af Amanda Oline Petersen
Zagreb, 231022.
Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski.
Balet Labudje jezero.
Na fotografiji: balet Labudje jezero.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Zagreb, 231022. Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski. Balet Labudje jezero. Na fotografiji: balet Labudje jezero. Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

I 2024 præsenterer The Ukrainian Classical Ballet Kyiv en enestående opførelse af den verdenskendte, klassiske ballet “Svanesøen” med otte forestillinger i Danmark.

Forestillingen fortæller den verdenskendte historie om prinsen, svaneprinsessen og troldmanden, her med et magisk plot og spektakulære danse af et professionelt balletensemble fra Kyiv med musik af Peter I. Tchaikovsky.

Billetter til denne unikke forestilling er en oplagt julegaveidé, der kan bringe glæde og kulturel fordybelse til dem, du holder af.

En aften fyldt med magi, musik og enestående balletkunst med uforglemmelige øjeblikke – hvem ønsker sig ikke det?

Derudover er forestillingen med et finurligt twist i fortællingen, der skaber aktualitet og håb for en bedre fremtid i den verden, vi lever i.

Ukrainsk ballet frem i søgelyset

“Svanesøen” er en 100 år gammel tragisk, men magisk fortælling, som stadig bliver fortolket og opført af balletkompagnier verden over.

Stykket er oprindeligt russisk og skabt af den russiske komponist Pjotr Ilitj Tjajkovskij, der også har komponeret musik til klassikerne “Tornerose” og “Nøddeknækkeren”.

Der kan med nutidens begivenheder in mente rejse tvivl om, hvorvidt russiske klassikere er værd at opføre, selvom store dele af den balletkultur, vi kender i dag, har rødder i Rusland.

Foto: PR

Men det ukrainske balletkompagni The Ukrainian Classical Ballet Kyiv har en mission om at sætte ukrainsk kultur på verdensscenen og har i seks år arbejdet for at fremme ukrainsk ballet – trods den russiske oprindelse.

Det fortæller balletdirektøren Ivan Zhuravlov om i dette SVT Nyheter-interview, og det er ham, der står bag fortolkningen af “Svanesøen”, som kan opleves i København 23. januar.

I interviewet fortæller han om den ukrainske balletkulturs mission og om betydningen af at fortsætte trods udfordringerne i landet.

Håb om bedre fremtid

”Krigens nytilkomne censur har dog ikke taget modet fra Ukrainian Classical Ballets kunstneriskeleder, Ivan Zhuravlov,” skriver Anne Middelboe Christensen i sin anmeldelse i Information.

Anmelderen er desuden imponeret over måden, hvorpå Ivan Zhuravlov har formået at tilpasse sin ”Svanesøen” til krigens symbolik.

Når man kigger på fortællingen, har mange ændret slutningen på den gennem tiden.

I den oprindelige version af Marius Petipa og Lev Ivanov fra 1895 endte balletten ulykkeligt, idet svaneprinsessen druknede, og prinsen stod alene tilbage.

Men der er også slutninger med svaneprinsessen og prinsen, der går sammen i døden.

I sovjettiden produceredes versioner, hvor troldmanden blev overmandet, og prinsen og svaneprinsessen fik hinanden.

I denne fortolkning, Zhuravlovs udgave, bliver troldmanden symbol på Putin.

Her står troldmanden bag prinsen og venter på at udføre sine tarvelige kneb, men da troldmanden afslører sig selv som bedrager, er det en kamp mellem prins og troldmand, der udspiller sig.

Og med en krigssymbolik slutter den med, at Ukraine – eller prinsen – vinder krigen.

Forestillingen fordrer altså håbet om en ende på den forfærdelige krig og et håb om, at Ukraine atter får lov til at blomstre som selvstændigt og stolt land – og som en stærk balletnation.

I København er det i Falkoner Salen på Frederiksberg, du kan opleve “Svanesøen” 23. januar.

Hvis du gerne vil se forestillingen eller måske give oplevelsen i julegave til en, du holder af, kan du sikre dig billetter lige her.

Hvad: “Svanesøen” af The Ukrainian Ballet Kyiv
Hvor: Falkoner Salen, København. Og syv andre steder i landet.
Hvornår: 23. januar 2024 kl. 19.30 i København
Hvordan: KØB BILLET HER

Del artikel

Andre læser også