MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Vild drejning: Børnehavelukninger udskudt – “1000 forældre er nu jaget vildt,” mener borgmester

Af André Bentsen
Udvalget havde barberet halvdelen af de foreslåede besparelser ud. Med dagens hændelse er alle børnehaver i København igen i spil i forhold til besparelser. Foto: André Bentsen
Udvalget havde barberet halvdelen af de foreslåede besparelser ud. Med dagens hændelse er alle børnehaver i København igen i spil i forhold til besparelser. Foto: André Bentsen

Der mangler 3000 børn i København, hvis det nuværende niveau af institutionspladser skal hænge økonomisk sammen.

Derfor gik Børne- og Ungeudvalget onsdag til sæsonens sidste møde for at finde ud af, hvilke af de 105 foreslåede institutionsstuer, der skulle lukke.

Noget, der i ugevis har fået sindene i kog hos børn, forældre og pædagoger.

Ja, faktisk så meget, at der har været mere end 1000 høringssvar. Og det har gjort indtryk på politikerne.

“Der var samlet flertal for en aftale, der ville redde halvdelen af pladserne,” fortæller borgmester, Jakob Næsager (K) til MigogKbh.

Cille Hald Egholm fra Venstre uddyber, at partiet sammen med SF og Enhedslisten havde sikret nok stemmer til, at undgå langt størstedelen af besparelserne.

Men så skete der noget, der næsten aldrig sker på rådhuset.

Emil Sloth Andersen (AL) brugte sin mindretalsbeskyttelsesret til at sende sagen videre til borgerrepræsentationen. Noget, der stort set aldrig sker i København.

“Men de skal have mindst fire dages varsel, fordi de jo også skal have en rimelig mulighed for at forholde sig til alle sider af sagen,” siger Næsager rystet.

“Det betyder i praksis, at vi efterlader regningen – hvis ikke i børneværelset, så i hvert fald i børnehaven. Nu skal tusinder af forældre, børn og ansatte gå på sommerferie uden at vide, om de har en institutionsplads eller arbejdsplads at vende tilbage til,” siger Jakob Næsager.

“De er jaget vildt,” tilføjer han.

Men det er Emil Sloth Andersen ikke enig i.

“Forvaltningen kan jo foreslå overborgmesteren at indkalde til et ekstraordinært møde. Uanset hvad, er det bedre end det excelarks-tyrani, der var lagt op til,” siger han.

“Det har været en fuldstændig vanvittig høringsproces. Listen over institutioner er lavet på et kritisabelt grundlag, hvor man ikke har taget tilstrækkelig højde for kvalitet. Derfor synes jeg, at man bør finde det manglende beløb til budgetforhandlingerne, og samtidig sætte taksten lidt op, så vi undgår at slagte børnehaverne,” tilføjer Emil Sloth Andersen.

Han er ikke imponeret over, at et flertal havde fjernet langt størstedelen af de foreslåede besparelser.

Dybt bekymret flertal

I Venstre bekymrer Cille Hald Egholm sig omvendt over, at forhandlingerne nu er slået tilbage til start.

“Nu risikerer vi så, at endnu flere institutioner end dem, vi i Venstre, Enhedslisten og SF havde lagt op til at lukke, lukker. For ikke engang børne-og ungdomsborgmesteren stemte for vores forslag, der reddede de mest velfungerende institutioner. Så et flertal i borgerrepræsentationen for vores forslag hænger i en tynd snor, og usikkerheden er blevet endnu større,” udtaler hun og tilføjer:

“Det er ikke i orden, og jeg beklager dybt overfor de forældre, børn og ansatte, som skal vente endnu længere tid på afklaring.”

Det er både et demokratisk og praktisk problem, at man ikke stoler på arbejdet i udvalget, mener Jakob Næsager:

“Der var demonstration foran rådhuset i morges, hvor de appelerede til at få noget at forholde sig til. De går nu ind i en uvis periode, og man sender alle de 18, der har haft foretræde i udvalget ud på et sidespor. Det synes jeg simpelthen ikke, man kan være bekendt. Det er at gamble med familierne i København.”

Men sådan behøver det slet ikke at være, mener dagens hovedperson.

“Vi kan bare give hånd på, at vi ikke gennemtrumfer besparelser på tyndt grundlag og ikke lukker dagtilbud, der fungerer, så kan alle forældre og ansatte gå på sommerferie med ro i maven,” understreger han.

Del artikel

Andre læser også