Vild gamechanger? Krigsmuseet tager dig med på fremtidens slagmark
Fra den 19. november har københavnere kunne få et unikt indblik i den moderne krigsførelse, når Krigsmuseet åbner sin spotudstilling ’Gamechanger? Droner i krig’.
Udstillingen dykker ned i dronernes betydning for nutidens konflikter og stiller spørgsmål ved, hvordan disse førerløse våben kan forme fremtidens krigsførsel.
I en tid, hvor droneoptagelser fra verdens brændpunkter dominerer både nyhedsmedier og sociale medier, tager udstillingen fat i en central debat: Er droner en afgørende ’gamechanger’ på samme niveau som krudtet eller kampvognen?
Ifølge David Høyer, chef for Krigsmuseet, er droner ikke blot endnu et redskab i arsenalet, men en teknologi, der tvinger både militær og civilsamfund til at gentænke sikkerhed og forsvar.
“Brugen af droner i nutidens krige påvirker også os her i Danmark, og derfor vil vi som kulturhistorisk museum gerne give danskerne en ramme til at forstå dronernes rolle i aktuelle og fremtidige krige,” siger Høyer.
En teknologisk udvikling med historiske rødder
Selvom droner virker som et moderne fænomen, har ideen om førerløse våben rødder langt tilbage i historien. Fra tidlige balloner med fastspændte bomber til Hitlers frygtede V-1 raketter, har mennesket længe eksperimenteret med teknologier til at overvåge og overraske fjender. Nutidens droner tager denne idé til nye højder – bogstaveligt talt.
Droner anvendes nu i stor stil i konfliktzoner som Ukraine, hvor de fungerer som både overvågningsværktøj og våbenplatforme. Danmark er heller ikke uden for rækkevidde af truslen; danske soldater har oplevet angreb fra droner i Det Røde Hav, og udstillingen viser blandt andet et granathylster fra nedskydningen af en fjendtlig drone under denne mission.
Droner som et våben mod civile og soldater
Udstillingen sætter også fokus på, hvordan droner påvirker de mange civile, der lever under konstant overvågning. Eksempler fra nutidige konflikter illustrerer dronernes dobbeltsidede funktion som både våben og propaganda. Besøgende kan blandt andet se en drone, som Islamisk Stat skød ned og brugte som propaganda.
“Gennem historien har der været våben, som i den grad har ændret måden, vi fører krig på. Lige nu bliver det debatteret, om droner er sådan en gamechanger, der vil skrive sig ind i krigshistorien,” siger Høyer og tilføjer, at droner giver både strategiske muligheder og etiske udfordringer, som også Danmark må forholde sig til.
Udstillingen åbner døren til dronepiloternes verden
Besøgende kan forvente en dybdegående oplevelse, der kommer helt tæt på dronepiloternes verden og giver en sjælden indsigt i teknologien bag dronerne. Udstillingen er rig på visuelle og interaktive elementer og fremhæver dronernes rolle i nutidens krigszoner. For dem, der interesserer sig for teknologiens indflydelse på samfund og sikkerhed, er udstillingen en unik mulighed for at forstå, hvordan droner omformer fremtidens krigsspil.
Praktisk information
Hvad: Udstillingen ’Gamechanger? Droner i krig’.
Hvor: Kan opleves på Krigsmuseet fra den 19. november 2024 og vil være tilgængelig i et år.
Hvorfor: Udstillingen giver københavnere og andre besøgende anledning til at reflektere over, hvordan fremtidens kampplads – og måske dagligdag – kan blive præget af droneteknologien.