MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Weekendtur for feinschmeckere: Madanmelder tager dig med til ‘hemmelig’ kystby

Af Rasmus Palsgård
Kompasset peger mod nord, når den kendte madanmelder, Feinscmeckeren afslører de bedste steder i Sæby og Frederikshavn. Foto: Rasmus Palsgård
Kompasset peger mod nord, når den kendte madanmelder, Feinscmeckeren afslører de bedste steder i Sæby og Frederikshavn. Foto: Rasmus Palsgård

Madanmelder Rasmus Palsgård – bedre kendt som Feinschmeckeren, har været på weekendtur til Nordjylland.

Her kan du læse, hvorfor du ikke går galt i byen, hvis du tager på en gastronomisk minirejse i hans fodspor til den hyggelige kystby.

Læs videre for at finde ud af, hvordan Essens Gaarden formåede at overraske selv den mest erfarne smagskender.

Rasmus Palsgård er uddannet journalist, og har siden 2011 skrevet fast om mad og drikkevarer på feinschmeckeren.dk. Udover at skrive om mad, er Palsgård også glad for at lave mad. I 2016 var han finalist i MasterChef. Palsgård er ligeledes juryformand for den danske jury i den nordiske guide 360 Eat Guide. Guiden, som ranglister de bedste restauranter i Norden, adskiller sig fra andre guides ved at have bæredygtighed som sit vigtigste fokus. Foto: Nicklas Ingemann

Overraskende hotelophold i Sæby

Jeg vil lade det være sagt med det samme: Jeg vidste ikke meget om Sæby på den nordjyske østkyst, før denne ekskursion fandt sted. Sæby er lige som Skagen en yndet ferieby om sommeren, men ellers ved jeg ikke meget om byen, da kursen er sat.

Det samme gælder for det lille hotel ved navn Aahøj, hvor jeg skal tilbringe natten.

Udefra ligner det en almindelig villa, men indenfor åbenbarer det hyggeligste lille hotel med 10 værelser sig. Det er Kamilla Vinter Hofmann, der ejer og driver stedet, og det gør hun mod stor forståelse for at give sine gæster en unik oplevelse.

Kamilla Vinter Hofmann ejer og driver et lille og hyggeligt hotel, der kan blive dit hjem for en weekend. Foto: Rasmus Palsgård

Hotellets hjerte er den hyggelige pejsestue, hvor morgenmaden serveres.

Den byder på nøje udvalgte produkter fra blandt andre Sæbys slagter, friskbagte boller, hjemmelavede marmelader og meget mere.

Morgenmaden serveres i den hyggelige pejsestue. Foto: Rasmus Palsgård

Man kan ligeledes selv forsyne sig i baren med diverse drikkevarer. Hotellet er ikke bemandet alle døgnets 24 timer, og derfor bygger alt dette på tillid, og med al den hjertevarme, som stedet og Kamilla Vinter Hofmann byder på, løber man selvfølgelig ikke om hjørner med nogen her.

Føles som at komme på privatbesøg

Hotellet føles ikke som et hotel – nærmere som at komme på besøg hos nogen, og det kan noget helt særligt.
Noget andet, der kan noget særligt, er den lille sauna, som Kamila Vinter Hofmann har fået bygget i haven.

Her kan man sidde og svede med udsigt til åen neden for haven, og trænger man til et koldt gys, har Kamilla Vinter Hofmann fået bygget en lille plateau med en trappe, så man hurtigt kan komme under vandet og op igen – virkelig hyggeligt. Kommer man på disse kanter, kan jeg ikke anbefale et besøg her varmt nok – det er en af den slags små perler, man ikke lige falder over, men som man ville ønske, at man kendte til.

Essens Gaarden er selvforsynende med frugt og grønt, og får sit kød fra nabogårde. Foto: Rasmus Palsgård

Mesterligt madteater på gammel gård

Og bedst, som jeg troede, at der ikke kunne komme flere overraskelser, er det blevet tid til middag. Hotel Aahøj har ikke aftenservering som sådan, men hvis gæsterne ønsker det, får Kamilla Vinter Hofmann kokken Tonny Kristensen til at kokkerere.

Sådan bliver det ikke i aften – i stedet for kommer vi til ham. Hans primære forretning er nemlig Essens Garden, som ligger 10 minutters kørsel fra Hotel Aahøj i retning mod Frederikshavn.

Han overtog gården for et par år siden og har omlagt jorden til økologisk dyrket frugt og grønt, som fint rækker til, at Essens Gaarden kan være selvforsynende med disse råvarer.

Kød og fjerkræ kommer fra gode kolleger i området, og således byder Essens Gaarden på vaskeægte lokal mad. Den byder dog på meget mere end det. Stedet afvikler alskens former for selskaber, hverdagsaftener med simple retter, pizzaaftener og deslige.

Den helt store attraktion, som er den, vi skal opleve, er ”Fredag på gården”, der bedst kan beskrives som et gennemført madteater i flere akter. Jeg vil ikke afsløre for meget, for det ville ødelægge oplevelsen, men jeg kan sige så meget, at vi er langt hinsides den gængse kro-oplevelse, man måske forestiller sig, at man går ind til.

Det ville være synd at afsløre for meget om opholdet på Essens, da oplevelsen er helt unik. Foto: Rasmus Palsgård

Vi bliver ført gennem et klædeskab, som var vi i en scene i Narnia, og på den anden side står Tonny Kristensen klar med champagne og appetitvækkere, som han har gemt rundt omkring.

Derfra byder aftenen på den ene overraskelse efter den anden, efterhånden som vi bliver ført fra drivhuset til laden og videre op i hemmelige rum, som man ikke opdager, medmindre man ved, at de er der.

Menuen er omfattende og selvfølgelig baseret på de førnævnte råvarer, og der er virkelig smag i retterne, som befinder sig på et meget flot niveau.

Vinmenuen sammensættes også af Tonny Kristensen og består af et blandet arsenal af flotte vine, som han har samlet til sig i tidens løb.

Madoplevelsen på Essens Gaarden står mål med de hemmelige rum og den unikke oplevelse. Foto: Rasmus Palsgård

Denne oplevelse tog virkelig fusen på mig i den bedst tænkelige forstand, og hvis du går og drømmer om en unik spiseoplevelse inden for landets grænser, er der ingen vej uden om en tur til Essens Gaarden.

Dessert Essens Gaarden

Foto: Rasmus Palsgård

Farvel og tak

Det er blevet morgen dagen derpå. Kamilla Vinter Hofmann har tændt saunaen, så jeg kan nå et hurtigt visit oven på den skønne morgenmad. Det er – med en vis mængde vemod – blevet tid til at tage afsked med det nordjyske. Da jeg tager plads i loungen i Aalborg Lufthavn, forsøger jeg at fordøje de mange indtryk, turen har budt på. Nogle gange behøver man ikke at flyve langt væk hjemmefra for at få store oplevelser. Det kan du overveje, næste gang du skal på eventyr.

Del artikel


 


 


 


 


Udvalgte artikler

Top 3 i dag




 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien