Smager som en drøm: Du får dit livs ’pie’ hos en New Zealænder i Valby

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: PR
Foto: PR

For nogle uger siden afslørede jeg min personlige pastapusher, som ligger i Lyngby Storcenter af alle steder.

Siden da har jeg modtaget indtil flere ”hvorfor pokker har du røbet mit secret spot?”-mails fra folk i restaurationsbranchen.

Men min mission er og bliver, at endnu flere københavnere skal opdage byens ”ukendte” madmirakler.

Det holder max et par måneder

Denne gang er turen kommet til en omgang rendyrket kulhydratkærlighed i Valby.

På den ultra usexede og stærkt trafikerede Toftegårds Allé – på strækningen mellem Valby Station og Toftegårds Plads – kan du købe tipskuponer, bland-selv-slik og frugtfyret væske til e-cigaretter.

Men mellem de undseelige forretninger finder du også Wild Kiwi Pies drevet af Stu Thrush fra New Zealand.

Foto. Kaspar Mørk Arianto

Den lille tærtepusher med et facadeskilt i håndsnedkereret træ har ligget på adressen i et par år, og jeg indrømmet; Det første lange stykke tid gik jeg bare forbi med hunden og tænkte ”Det der er simpelthen for smalt. Det holder max et par måneder.”

Rystet af et veritabelt pie-mageddon

Det var lige indtil min mand en dag kom hjem fra en travl nattevagt med to brune papirsposer.

Det var tydeligt, at indholdet var ved at smøropløse papiret, og inden i lå fire halve pies. Halve fordi han ikke kunne nænne, at jeg ikke også skulle smage med.

Det var pies, som man kender dem fra gamle tegneserier: Helt sirlige med et låg af dej. Som noget, der havde stået og kølet af i Anders Ands vindueskarm, mens Rip, Rap og Rup udtænkte en plan for at få næbbene i bagværket før tid.

Men skønhedernes rødder var ikke Disney-amerikanske. Næh, de var skabt med New Zealandsk kærlighed.

Foto: PR

”I New Zealand spiser man pies både til morgenmad, frokost og aftensmad. Og især når man har tømmermænd,” fortæller Stu Thrush – manden, der har rystet min madverden med et veritabelt pie-mageddon – da jeg et par dage senere selv besøger Wild Kiwi Pies for (you guessed it) at købe flere.

Og det med tømmermændene forklarede også, at min mands hjemmebragte tærter var fyldt med kombinationer som ”beef steak & cheese”, ”chili beef”, ”vegan BBQ & beans” og ikke mindst ”chicken, bacon & mushroom”.

Sagde farvel stor stilling i Mærsk

 Sidstnævnte tærte smager – og jeg lyver ikke – som klassiske, danske tarteletter bagt ind i en mørdej, der både er sprød og blød… ”splød”? Det må være det nye tillægsord, der beskriver konsistensen af bagværket. Ren perfektion.

Da jeg forsøger at italesætte min glæde overfor Stu afbryder han og siger:  ”Perfection? You mean… it was pie-fection?”

Så kan du ligesom forestille dig, hvilken form for laid-back og hjertevarm tærtemager, vi har med at gøre.

Faktisk kom Stu til Danmark for 10 år siden til en højtlønnet og skjortestrøget stilling hos Mærsk. Men han elskede det ikke. Til gengæld elskede han at bage pies.

Derfor kvittede han jobbet hos Mærsk og lærte sig selv at bage pies fra bunden. Han fik lov at låne køkkenet hos The Dubliner på Amagertorv efter lukketid, og i lang tid stod den på testtærtebagning fra kl. 02 om natten til langt ud på morgenen hos den gamle, irske pub.

Målet var, som Stu ville sige det, ren pie-fektion.

Foto: PR

”Vores slogan hos Wild Kiwi Pies er ’Step Out’,” forklarer Stu en dag for et par uger siden, da jeg igen er på besøg for at få stillet abs-pie-nenserne, og han uddyber:

”Der er så mange businesstyper, der slaver livet væk i et kontorlandskab, fordi de har fået vide, at det er det rigtige at gøre. Mange danskere forstår ikke helt mit karrierevalg, men i New Zealand er det mere almindeligt at åbne en lille butik fyldt med noget, man elsker.

Også selv om det resulterer i et job, der ikke er helt så prestigefyldt. Så du kan sige, at jeg er ’stepped out’ af hamsterhjulet for at lave det, jeg elsker.”

Små pies på vej mod stort gennembrud

Jeg er tydeligvis ikke den eneste, der har fået øjnene op for Stu’s vilde kiwitærter. (Kiwi som i kulturen, ikke som i firserfrugten.)

For tiden forhandler han med et landsdækkende supermarked om at få de små, smagspakkede tærter ud at flyve. Første test er allerede afsluttet og alt tyder på, at det bliver muligt at få dem direkte i indkøbskurven fra det nye år. Mere om det senere.

Det er med andre ord bare om at komme afsted til Valby og få sat tænderne i en af de mange små pies, før de uundgåeligt bliver den helt nye dille.

Wild Kiwi Pies 1

Et godt pro-tip er, at de helst skal spises direkte fra posen på en gåtur.

Der er dog også siddepladser i den lille takeawaybiks, og snupper du en af dem, kan du med fordel prøve ”The Pie Tower” med en valgfri tærte på en bakketop af kartoffelmos iklædt med ”mushy peas” eller rødkål og overhældt med brun sovs. Øh, ja tak!

Lad mig gerne vide, om du efter et besøg ikke også er blevet en rendyrket, New Zealandsk pie-triot, der kunne finde på at udbryde et ”in pie we crust!” midt på Toftegårds Allé.

Hvad: Wild Kiwi Pies
Hvor: Toftegårds Allé 43, 2500 Valby
Hvor meget: 1 pie for 45 kr. , 2 pies for 79 kr. , 4 pies for 149 kr.
Hvornår: Mandag til lørdag kl. 11-19
Hvordan: www.wildkiwipies.com

Vækker opsigt: Gastromand og Mads Cortsen leverer vild nytårsmenu til døren

Skrevet af: Michael Qureshi

Mads Cortsen og Gastromand går sammen om at levere den ultimative nytårsmenu – til døren

Er du typen der ikke kan få det vildt nok på årets sidste aften, ja så er det måske nu du skal spidse ører.

For hvordan lyder kaviar, trøffel, hummer og bladguld måske?

Det er det unge stjernefrø Mads Cortsen, der dagligt lever af at servere menuer i 3-4000 kroners klassen, der er gået sammen med folkene bag Danmarks måske mest populære madblog Gastromand.dk, om at lave vores svar på den ultimative nytårsmenu.

Menuen indeholder 3 snacks og 4 retter.

Med andre ord: Alt hvad man behøver for en nytårsaften i særklasse!

Læs også: Guide: De her fede juleting SKAL du opleve i København

Ingen detalje er for lille

Ifølge de ambitiøse herrer er intet overladt til tilfældighederne.

“Det er bare ikke nytårsaften, du ønsker at stå med en overtilberedt mørbrad eller en skilt sauce!” 

Derfor kommer menuen i 3 kasser – 1 til fryseren, 1 til køleskabet og 1 til køkkenbordet.

Samtlige råvarer er pakket i passende bøtter, poser og flasker, mærket med en farvekode for henholdsvis snacks, forret osv.

En farvekode der går igen i opskrifterne, så det er nemt at afkode og finde de rigtige råvarer – også når alkoholen går ind.

Sidst men ikke mindst er tilberedningen minimal og vejledningerne er overskuelige og nemt forståelige.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Leverer til døren

Som de eneste i landet leveres menuen til døren af professionelle kokke, som personligt gennemgår menuen, så alle forudsætninger er på plads for en perfekt aften.

“For os er det rigtig vigtigt, at alt står helt skarpt og lever fuldt ud op til jeres forventinger.

Derfor kører vores kokke selv ud og leverer alle nytårmenuerne personligt og gennemgår ved leveringen menuen med gæsterne,” forklarer Mads Cortsen til MigogKbh.

Omkring samarbejdet mellem en af Danmarks største madblogs og et uovertruffent kokke-talent lyder det;

“Mads er kompromisløs og det vildeste kokketalent.

Læs også: Farlig torsdagsklub: Spis burger ad libitum for 150 kr

Hans nytårsmenu anno 2017 var med afstand den bedste jeg har prøvet.

Menuen er skræddersyet til den kræsne nytårsvært/gæst, der vil have det bedste af det bedste på årets sidste dag! Hvor mange andre nytårsmenuer får du eksempelvis en hel dåse luksuskaviar pr. mand?,” spørger Anders Damm fra Gastromand retorisk.

Omkring menuen tilføjer;

“Der er lagt så mange timer og så meget energi i at levere det ultimative produkt. Vi kan stå inde for hvert et gram,” afslutter Mads Cortsen.

Menuen kommer i stærkt begrænset antal, koster 995,- pr. kuvert og kan bestilles på cortsendining.dk og der leveres direkte til hoveddøren i hele Danmark (brofaste øer).

Godt nytår – når vi kommer så langt…

 

Global Top 10 fra Forbes: Denne Kbh-restaurant SKAL du spise på i 2019

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto fra Facebook © Sanchez
Foto fra Facebook © Sanchez

”Restaurantverdenen er mættet med lister,” skriver amerikanske Forbes Magazine i en spritny artikel og uddyber:

”Det er subjektivt, hvad der udgør et fantastisk måltid, så det er pudsigt, at vi i fællesskab går amok over den ene restaurant (eller halvtreds) der er blevet udråbt til verdens bedste i et givent år.”

En liste med ‘oversete’ anbefalinger

Derfor har magasinets senior-biddragsyder, Ann Abel, sat sig for at guide på en ny måde til ti af klodens restauranter, der er et besøg værd i 2019. (Og vel også andre år, hvis man skal tro ordene citeret ovenfor).

For at kunne løse den opgave, har hun spurgt en lang række restauranteksperter til råds. For som hun skriver:

”Jeg spurgte en del af dem, hvilke restauranter de finder mest interessante – og oversete – lige nu. Ingen af dem er voldsomt berømte, men det er der måske en af dem, der bliver.”

Læs også: De 10 bedste prisvenlige restauranter i København

Anbefalinger lige fra Dubai til Vesterbro

I Forbes’ anbefaling er ti restauranter på tværs af klodens længde- og breddegrader nævnt i alfabetisk (og altså ikke kvalitetsmæssig) rækkefølge.

Turen går lige fra Dubai og Oslo over Mexico og Rusland til Tokyo og Danmark.

Nærmere bestemt København. Endnu nærmere bestemt Istedgade.

Det er nemlig den tidligere Noma-dessertdronning, Rosio Sanchez, der brager ind i Forbes-artiklen med sin Restaurant Sanchez.

Den åbnede i slutningen af 2017 på hjørnet af Istedgade og Absalonsgade som tredje knopskud på den amerikansk-mexicanske tacoeksperts mini-imperium, som også tæller to uformelle taqueriaer i henholdsvis Kødbyen og Torvehallerne ved Nørreport.

Læs også: De 5 bedste caféer på Vesterbro

Foto fra Facebook © Sanchez

Sjælen af det mexicanske køkken

Sanchez byder på en mere gennemført, men stadig helt og aldeles afslappet restaurantoplevelse, og det er den prisvindende, amerikanske journalist samt koge- og rejsebogsforfatter, Matt Goulding, der har anbefalet Forbes at sætte Sanchez på listen:

”Østers med habanero og havtorn, et ’killer’ udvalg af mezcal og en hip placering på Vesterbro er alt sammen med til at gøre det til et sjovt sted at spise,” skriver Forbes blandt andet og fortsætter:

”Men i virkeligheden kommer du for majsen, for sjælen af det mexicanske køkken og nøglen til de mest delikate kreationer fra Sanchez’ køkken. Hvis det kommer på en tortilla, bliver du uden tvivl glad.”

Som stolte københavnere har vi kun én ting at sige til Forbes Magazine for de flotte ord om en af byens uden tvivl bedste restauranter: Tusind tacos!

Hvad: Sanchez
Hvor: Istedgade 60, 1650 Køvenhavn V
Hvornår: Alle ugens dage kl. 17-00, lørdag og søndag også brunch kl. 11-14
Hvor meget: Enkeltretter fra 60 til 150 kr. 5-retters menu 375 kr. pr. person
Hvordan: www.lovesanchez.com

Brunch på mexicansk. Foto fra Facebook © Sanchez

Gemt i en kælder: Tidligere Michelin-kokke laver geniale pastaretter ’to go’

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Trøffelfest i Ny Østergade. Foto: Kaspar Mørk Arianto
Trøffelfest i Ny Østergade. Foto: Kaspar Mørk Arianto

”Har du prøvet Pasta La Pasta”, spurgte en god bekendt mig på Facebook, efter jeg for nylig hyldede en lille flok italieneres rendyrkede pastamagi i Lyngby Storcenter.

”Nej?!” måtte jeg svare undrende og næsten ængstelig.

For hvordan pokker var det dog lykkedes mig at gå glip af – hvad jeg allerede nu godt kan afsløre er – Københavns vel nok bedste takeaway-pasta-oplevelse?

En royal verdensmester, en restaurantekspert og to italienere fra Era Ora

Pasta la Pasta åbnede i starten af september 2018, og bag konceptet står de to hovedkræfter, Martin Bøie Ipsen og Morten Paaske Christensen.

Martin har tidligere drevet den hedengangne Restaurant Ergo i Gothersgade, og har sidenhen været et velkendt ansigt i det københavnske natte- og restaurationsliv.

Morten har et gastronomisk CV af den mildest talt imponerende slags: Udlært fra Michelin-restauranten Formel B på Frederiksberg, vinder af VM for unge kokke med U25-landsholdet for en håndfuld år tilbage og kok på 3-stjernede Alinea i Chicago.

Nåh ja, så har Morten også lavet italiensk mad ved en vulkan på Sicilien OG været kok for Kronprins Frederik.

Læs også: De 10 bedste italienske restauranter i København

Morten Paaske Christensen (tv) og Martin Bøie Ipsen står bag Pasta La Pasta. Foto: Kaspar Mørk Arianto

Resten af teamet består af Domenico og Giulia, som har arbejdet henholdsvis syv og tre år på Michelin-klassikeren Era Ora på Christianshavn, som sidste år blevet kåret til verdens bedste italienske restaurant uden for Italien af magasinet Gambero Rosso.

Så er kvalitetsniveauet ligesom lagt.

Et højteknologisk miniaturekøkken

Det har taget over to år at udvikle konceptet til Pasta La Pasta, som har til huse i et lille, hengemt kælderlokale i Ny Østergade lige over for Café Victor.

Stilen er ’italiensk isbil anno 1950’ med grønne pastelfarver, glødepærer, farvestrålende Campari- og Parmigiano-plakater fra Støvlelandet og ikke mindst masser af italiensk marmor.

Foto: Kaspar Mørk Arianto

Læs også: Du får den vildeste pastaoplevelse i… Lyngby Storcenter?!

Og så er der køkkenet. Det lille bitte og åbne køkken ligner snarere noget fra en gourmetrestaurant end en gå-hjem-og-spis-biks.

(Ret skal være ret: Du kan faktisk også indtage din mad ved et af højbordene i pastakælderen.)

I køkkenet hersker skarpe linjer, pletfri orden og masser af fintunet teknologi.

Specielle pastagrave fyldt med boblende vand er indstillet til at koge forskellige typer pasta på et præcist antal sekunder. I et køleskab står alle takeaway-drikkevarer i farveorden og med etiketterne vendt samme vej.

Intet er overladt til tilfældighederne.

Parmesancreme, trøffel og dehydrerede tomater

Pyha, det var alligevel meget, man kunne skrive, før man overhovedet nåede til det, det hele drejer sig om: Pastaen.

Den er håndlavet af en lille, lokal familie i Piemonte, som Pasta La Pasta har et tæt samarbejde med. Den laves frisk på bestilling og sendes med ekspresfart til København.

Foto: Kaspar Mørk Arianto

Det lyder måske ikke som det mest bæredygtige udgangspunkt i disse transportbevidste klimatider, men til gengæld smager det helt i gennem guddommeligt, og så prøver Pasta La Pasta at kompensere med emballage, der er biobrydeligt uden at gå på kompromis med den visuelle lækkerhedsfaktor.

Læs også: De 10 bedste gourmetrestauranter i København

Kokketeamet har – med Morten i spidsen – forsøgt at inddrage teknikker og viden fra Michelin-universet for at hæve den klassiske og simple, italienske pasta til nye luftlag.

Det resulterer bl.a. i små, takkede pastapuder kaldet ’plin’ med cremet parmesansauce og sort trøffel, samt ’fagottini’-miniature-pastapakker fyldt med rosmarinkrydret ’lardo’-svinefedt.

For ikke at nævne en bolognese, som du aldrig har fået den før.

Det langtidstilberedte oksekød toppes med dadeltomater dehydreret ved 65 grader i 5-6 timer for at opnå den perfekte karamelliseringsgrad. Naturligvis!

Foto: Kaspar Mørk Arianto

Store ambitioner og fair priser

”Pasta med Michelin-drys lyder fænomenalt, men er det så ikke også stjernedyrt?” tænker du måske.

Nej, faktisk ikke. Alle pastaretterne hos Pasta La Pasta ligger lige omkring en hundredelap.

Herudover kan du få en række små småretter kaldet ‘piccola’ i prislejet 30 til 55 kr.

Af dem kan især en sublim, lufttørret trøffelskinke i papirtynde skiver og de håndrullede, piemontesiske grissini-stænger med rosmarin varmt anbefales.

Forskellige slags ‘piccola’ fra Pasta La Pasta. Foto: Kaspar Mørk Arianto

Alt i alt virker det hele uhyre gennemtænkt og nøje velovervejet hos Pasta La Pasta.

Det er der ikke noget at sige til, for ambitionerne hedder kort og godt ’verdensherredømmet’.

Først tager de København, dernæst resten af Danmark og så vil de kigge ud over landets grænser.

Én ting er sikkert: Vi hepper på Pasta La Pasta hele vejen.

Hvad: Pasta La Pasta
Hvor: Ny Østergade 5, 1101 København K
Hvornår: Mandag til lørdag kl. 11-21. Lukket søndag.
Hvor meget: 100 kr. plus/minus for en hovedret
Hvordan: www.pastalapasta.com

80 designere i Axel Towers: FindersKeepers holder sprødt 3 dages julemarked

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Liv Kastrup Møller
Foto: Liv Kastrup Møller

Det populære designmarked FindersKeepers er kendt for at forbinde elskere af kreativt kunsthåndværk med inspirerende skabere og designere.

Nu vender de tilbage med en storstilet juleudgave.

Indtager Axel Towers med papirpynt og julestemning

I hele tre dage – fra fredag den 14. til og med søndag den 16. december – popper FindersKeepers op i Axel Towers’ kobberbeklædte, sodavandsdåseformede tårne lige over for Tivolis hovedindgang.

Her har de fået lov at overtage tre af de smukke, rå lokaler på 1. og 2. sal i det midterste tårn.

Indgangen til markedet vil blive festligt pyntet af papirkunstneren Emilie Stanton, som kan ses med sine produkter på billedet øverst i artiklen.

80 små designeriværksættere sælger ud

Intet mindre end 80 designere og kreative iværksættere vil have stande på markedet.

Det betyder, at du kan juleshoppe amok i unikke gaver indenfor genrer som keramik, planter, interiør, billedkunst, mode, smykker og andre fine sager.

Der er julegaveidéer til familiens store såvel som små, og med fokus på sidstnævnte er der værd at bemærke, at barnevogne også er velkomne.

Der er elevator fra gadeplan, hvis du har den firhjulede babytank med.

Billetter til markedet koster mellem 40 og 80 kr. alt efter, om du køber i forsalg eller i døren og om du vil shoppe en enkelt dag eller hele weekenden.

I boderne kan der som regel betales med MobilePay eller kolde kontanter.

NB! FindersKeepers havde tidligere meldt ud, at der ville være 120 designerboder på markedet. Det er blevet nedjusteret til 80 grundet pladsudfordringer efter artiklens udgivelse.

Hvad: FindersKeepers Christmas x Axel Towers 2018
Hvor: Axel Towers, Axel Torv 2, 1609 København V
Hvornår: Fredag d. 14/12 kl. 12-18, lørdag d. 15/12 kl. 11-17 og søndag d. 16/12 kl. 11-16
Hvor meget: Dagsbillet 40-50 kr. Weekendpas 70-80 kr.
Hvordan: Billetter via dette link.