Smager som en drøm: Du får dit livs ’pie’ hos en New Zealænder i Valby

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: PR
Foto: PR

For nogle uger siden afslørede jeg min personlige pastapusher, som ligger i Lyngby Storcenter af alle steder.

Siden da har jeg modtaget indtil flere ”hvorfor pokker har du røbet mit secret spot?”-mails fra folk i restaurationsbranchen.

Men min mission er og bliver, at endnu flere københavnere skal opdage byens ”ukendte” madmirakler.

Det holder max et par måneder

Denne gang er turen kommet til en omgang rendyrket kulhydratkærlighed i Valby.

På den ultra usexede og stærkt trafikerede Toftegårds Allé – på strækningen mellem Valby Station og Toftegårds Plads – kan du købe tipskuponer, bland-selv-slik og frugtfyret væske til e-cigaretter.

Men mellem de undseelige forretninger finder du også Wild Kiwi Pies drevet af Stu Thrush fra New Zealand.

Foto. Kaspar Mørk Arianto

Den lille tærtepusher med et facadeskilt i håndsnedkereret træ har ligget på adressen i et par år, og jeg indrømmet; Det første lange stykke tid gik jeg bare forbi med hunden og tænkte ”Det der er simpelthen for smalt. Det holder max et par måneder.”

Rystet af et veritabelt pie-mageddon

Det var lige indtil min mand en dag kom hjem fra en travl nattevagt med to brune papirsposer.

Det var tydeligt, at indholdet var ved at smøropløse papiret, og inden i lå fire halve pies. Halve fordi han ikke kunne nænne, at jeg ikke også skulle smage med.

Det var pies, som man kender dem fra gamle tegneserier: Helt sirlige med et låg af dej. Som noget, der havde stået og kølet af i Anders Ands vindueskarm, mens Rip, Rap og Rup udtænkte en plan for at få næbbene i bagværket før tid.

Men skønhedernes rødder var ikke Disney-amerikanske. Næh, de var skabt med New Zealandsk kærlighed.

Foto: PR

”I New Zealand spiser man pies både til morgenmad, frokost og aftensmad. Og især når man har tømmermænd,” fortæller Stu Thrush – manden, der har rystet min madverden med et veritabelt pie-mageddon – da jeg et par dage senere selv besøger Wild Kiwi Pies for (you guessed it) at købe flere.

Og det med tømmermændene forklarede også, at min mands hjemmebragte tærter var fyldt med kombinationer som ”beef steak & cheese”, ”chili beef”, ”vegan BBQ & beans” og ikke mindst ”chicken, bacon & mushroom”.

Sagde farvel stor stilling i Mærsk

 Sidstnævnte tærte smager – og jeg lyver ikke – som klassiske, danske tarteletter bagt ind i en mørdej, der både er sprød og blød… ”splød”? Det må være det nye tillægsord, der beskriver konsistensen af bagværket. Ren perfektion.

Da jeg forsøger at italesætte min glæde overfor Stu afbryder han og siger:  ”Perfection? You mean… it was pie-fection?”

Så kan du ligesom forestille dig, hvilken form for laid-back og hjertevarm tærtemager, vi har med at gøre.

Faktisk kom Stu til Danmark for 10 år siden til en højtlønnet og skjortestrøget stilling hos Mærsk. Men han elskede det ikke. Til gengæld elskede han at bage pies.

Derfor kvittede han jobbet hos Mærsk og lærte sig selv at bage pies fra bunden. Han fik lov at låne køkkenet hos The Dubliner på Amagertorv efter lukketid, og i lang tid stod den på testtærtebagning fra kl. 02 om natten til langt ud på morgenen hos den gamle, irske pub.

Målet var, som Stu ville sige det, ren pie-fektion.

Foto: PR

”Vores slogan hos Wild Kiwi Pies er ’Step Out’,” forklarer Stu en dag for et par uger siden, da jeg igen er på besøg for at få stillet abs-pie-nenserne, og han uddyber:

”Der er så mange businesstyper, der slaver livet væk i et kontorlandskab, fordi de har fået vide, at det er det rigtige at gøre. Mange danskere forstår ikke helt mit karrierevalg, men i New Zealand er det mere almindeligt at åbne en lille butik fyldt med noget, man elsker.

Også selv om det resulterer i et job, der ikke er helt så prestigefyldt. Så du kan sige, at jeg er ’stepped out’ af hamsterhjulet for at lave det, jeg elsker.”

Små pies på vej mod stort gennembrud

Jeg er tydeligvis ikke den eneste, der har fået øjnene op for Stu’s vilde kiwitærter. (Kiwi som i kulturen, ikke som i firserfrugten.)

For tiden forhandler han med et landsdækkende supermarked om at få de små, smagspakkede tærter ud at flyve. Første test er allerede afsluttet og alt tyder på, at det bliver muligt at få dem direkte i indkøbskurven fra det nye år. Mere om det senere.

Det er med andre ord bare om at komme afsted til Valby og få sat tænderne i en af de mange små pies, før de uundgåeligt bliver den helt nye dille.

Wild Kiwi Pies 1

Et godt pro-tip er, at de helst skal spises direkte fra posen på en gåtur.

Der er dog også siddepladser i den lille takeawaybiks, og snupper du en af dem, kan du med fordel prøve ”The Pie Tower” med en valgfri tærte på en bakketop af kartoffelmos iklædt med ”mushy peas” eller rødkål og overhældt med brun sovs. Øh, ja tak!

Lad mig gerne vide, om du efter et besøg ikke også er blevet en rendyrket, New Zealandsk pie-triot, der kunne finde på at udbryde et ”in pie we crust!” midt på Toftegårds Allé.

Hvad: Wild Kiwi Pies
Hvor: Toftegårds Allé 43, 2500 Valby
Hvor meget: 1 pie for 45 kr. , 2 pies for 79 kr. , 4 pies for 149 kr.
Hvornår: Mandag til lørdag kl. 11-19
Hvordan: www.wildkiwipies.com

Lækker sommermad lige til døren: Smageriet leverer for kun 49 kr.

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto PR
Foto PR

Hold hyggelige og velsmagende sommeraftener i godt selskab, og lad Smageriet forkæle jeres smagsløg.

Uanset om du ønsker en skøn grillaften, en delebuffet for hele familien eller en lækker sommertallerken, som du kan tage med på farten, så er Smageriet klar til at hjælpe – og du kan bestille helt ned til fire kuverter.

Der er tre forskellige menuer at vælge imellem, og lige nu kan du få levering for blot 49 kr. i hele august måned med spisetid mellem kl. 16.30-21 i København/Odense/Århus.

Læs også Eggs Benedict, Bircher og French Toast: Populære Polly udvider med morgenmad

Delebuffet til særlige anledninger – kun 149 kr./kuv.

Forkæl dig selv og dem du holder af med en skøn menu til middagsbordet.

Smageriet har dog taget sig af besværet, så alt I skal gøre er at hygge jer sammen med en dejlig middag for hele familien.

Uanset om anledningen er barnedåb, fødselsdag eller bare en hyggelig aften i venners lag, så indbyder Smageriets Familie-forkælelses-menu til ægte forkælelse for smagsløgene.

Glæd dig til bl.a. kyllingespyd med sweet chili, tomatsalat med mozzarella, mini tærte med chorizo og chokoladebrownie med vaniljecreme.

Du får i alt 9 retter til kun 149 kr. (ex. miljøtillæg og lev.)
Smageriet har lavet det meste, så du blot skal varme og anrette.

Læs også Kvalitetsdrinks fra 85 kr: Ny budgetvenlig cocktailbar i Indre By

Foto PR

Grillaften i godt selskab

Klar til grill i haven?

Med Smageriets Surf ´n Turf – grillmenu er det ingen årsag, og du kan bruge tiden sammen med dine gæster.
Du får en lækker menu klar til grillen med hele syv forskellige dele for kun 230 kr.

Menuen er sammensat som ægte Surf ´n Turf med både oksekød & skaldyr i én servering.

Dertil skønne, små kartoffelpakker og sommerkål med brunet smør – lige til at smide på grillen en dejlig sommeraften.

Du kan også glæde dig til en skøn salat, grydebrød bagt med majs samt hjemmelavet, pisket hvidløgssmør og hummermayo.

Læs også Meyers laver Verdens Bedste Skovtur: Lækker mad og vin på picnictæppe

Foto PR

Picnic i det grønne

Saml familie, venner eller kollegaer til en hyggelig sommerfrokost eller sommerfest med den skønneste mad.

Smageriet har kreeret en sommertallerken med de bedste sommerretter bestående af både fisk, beef, salat, ost og noget sødt.

Du kan glæde dig til en platte med syv kolde retter i engangsservice og dertil 2 kuvertbrød med smør – perfekt til en picnic eller til at tage med ud i sommerlandet.

Platten byder både på lufttørret serano-skinke med aioli og oliven, koldrøget laks med rygeostcreme og rugbrødschips, vesterhavsost med syltede valnødder og meget mere.

Læs også Lej en bartender til sommerfesten, bryllup eller firmarrangement: Cocktail catering med det hele

Foto PR

Alle sommermenuerne leveres ud kold i engangsservice, og kræver blot en lille håndtering.

Du kan som altid tilpasse eller annullere din bestilling hos Smageriet ganske gratis – helt frem til 8 dage før levering.

Hvad: Sommermenuer fra Smageriet med levering for kun 49 kr.
Hvor meget: Fra 149 kr. pr. kuvert ex. miljøtillæg og levering. Min. 4 kuverter. Tilbuddet gælder i postnumrene 1050-2990, 3050, 3060, 3500, 3520, 3540, 3650, 3660, 4000 og 4030 i og omkring København
Hvordan: Læs meget mere og bestil her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Kendte kokke laver menuen: Prøv en helt unik picnic på Kastellets forbudte græs

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Kastellet Kongens Bastion Foto Rasmus Kramer Schou
Kastellet Kongens Bastion Foto Rasmus Kramer Schou

Normalt er Kastellets bløde, grønne græs oppe på voldene strengt forbudt område.

Det tætteste vi i Danmark kommer på Area51.

Når en stakkels turist en gang i mellem formaster sig til at betræde det hellige grønne for at snuppe et hurtigt billede af møllen, kommer der fluks en fuldt bevæbnet militærvagt strygende og med stiv pegefinger, bliver der peget skamfuldt væk.

Op på grusstien igen, tak. March.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Kastellet Kongens Bastion Foto Rasmus Kramer Schou

Picnic ved møllen

Der ér ellers lækkert på Kastellets græs, og man kan sagtens forstå, at man bliver lokket til lige at holde en lille idyllisk pause netop her.

Magtens Korridorer har endda lavet en sang om picnic på Kastellet.

Den drøm kan nu endelig udleves.

Det sker i de sidste tre weekender af august, hvor Kongens Bastion danner kulisse for en picnic og københavnsk sensommerstemning.

Kongens Bastion er lige ved Kastelsmøllen.

Læs også: Guide: 10 restauranter med udsigt i København

Kendte kokke laver picnickurven

Der er forskellige prominente kokke, der skiftes til at stå for picnickurven:

Meyers står for maden d. 15. og 16. august
Carsten Kyster står for maden d. 22. og 23. august
Lola står for maden d. 29. og 30. august

Man kan se de forskellige menuer lige her.

I picnickurven er der sørget for det hele: specialkuraterede menuer, der skifter hver uge. Danske Æblerov og Læsk byder på signaturdrikke, og Jacobsen Bryg og Peter Larsen Kaffe gemmer overraskelser i picnickurven.

Man kan bestille til 4-6 personer pr. kurv og man lægger 300 kr. per person. Kurven består af 5 retter, drikkevarer og overraskelser.

Læs også: Guide: Her er 4 perfekte romantiske get-aways tæt på København

Hvad: Picnic på Kastellets forbudte græs by Copenhagen Insight og Rub & Stub
Hvor: Kongens Bastion (ved møllen), Gl. Hovedvagt, Kastellet 1
Hvornår: 3 weekender i august: Lørdage 15., 22., 29. august kl. 18:00-20:30  og søndage 16., 23., 30. august kl. 13:00-16:00
Hvor meget: 300 kr. per person, 4-6 personer per kurv (total pris per kurv fra 1200 kr.), inkl. mad (5 retter), drikkevarer og overraskelser
Hvordan: Læs mere om de forskellige menuer lige her og book picnickurc

Læs også: Ny måde at gå på restaurant: København får 12 nye drivhus-restauranter

Prøv det hele selv: Museum holder Bonderøvsfestival med lortequiz og fri leg

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Bonderøvsfestival Frilandsmuseet PR Foto
Bonderøvsfestival Frilandsmuseet PR Foto

En ægte bonderøv. Og lortequiz.

Museer er på ingen måde så kedelige, som da far var barn.

I dag er de fleste muséer faktisk geniale til at inkludere gæsterne og lave fis og ballade.

Således også Frilandsmuseet lige nord for København.

Her kører de ‘Bonderøvsfestival’ fra 4-9. august – og der er halv pris på billetten. Alle under 18 år er for øvrigt som altid gratis at tage med.

Bonderøvsfestival Frilandsmuseet PR Foto

En tur i tidsmaskinen

Der er så yndigt ude på landet. Men hvad gjorde bønderne egentlig, før mejetærskeren blev opfundet? Hvad kan vi lære af de gamle håndværk, og hvordan smagte smørret dengang, man kærnede det selv?

I løbet af de seks dage Bonderøvsfestivalen varer, vil museets håndværkere præsentere de besøgende for mange af de metoder, som bønderne brugte tidligere.

Der vil blive bygget, tækket, muret og malet, og der vil også være mulighed for selv at prøve kræfter med de forskellige håndværk.

Malk og dans

Derudover kan du som gæst prøve at malke trækoen Maren, opleve når fårene klippes og ride på ponyer.

Har du lyst til at dyste med din familie eller afprøve dine færdigheder som bonde, er der hver dag et tætpakket program med alt fra ølbrygning til kaninhop, kæphesteridning, tovtrækning og forhindringsbane.

Bonderøvsfestival Frilandsmuseet PR Foto

Prøv det hele selv

“Det unikke ved bonderøvsdage er, at vi får lov til at “lege” med museumsgenstandene, for det må man jo ellers ikke.

Ved at vise, hvordan de gamle gårde rent faktisk blev brugt, lukker vi op til kernen i museets sjæl, for Frilandsmuseet er på mange måder et bonderøvsmuseum,” fortæller Hans Peter Poulsen, der selv åbner møllerne for gæsterne og forklarer om bygningernes historie og teknikken bag.

Og så skal der selvfølgelig også males noget mel.

Udover et kig ind i bonderøvenes forskellige erhverv, kan besøgende selv nørde med håndværk hos træskæreren, støbe mursten, bygge en trojansk træko med hulebyg.dk eller deltage i Shitshowet, hvor børn og voksne quizzer i at gætte dyrelort.

Endelig er der mulighed for at få sved på panden og mærke kulturhistorien på egen krop, når en trup af unge folkedansere viser, hvordan bønder gik til fest og gav den gas på landet.

Hvad: Bonderøvsfestival
Hvor: Frilandsmuseet, Kongevejen 100, Lyngby
Hvornår: 4-9. august
Hvor meget: Voksen 95,- (50 procent rabat frem til 9. august) Børn under 18 år gratis adgang
Hvordan: Læs mere lige her