Smager som en drøm: Du får dit livs ’pie’ hos en New Zealænder i Valby

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: PR
Foto: PR

For nogle uger siden afslørede jeg min personlige pastapusher, som ligger i Lyngby Storcenter af alle steder.

Siden da har jeg modtaget indtil flere ”hvorfor pokker har du røbet mit secret spot?”-mails fra folk i restaurationsbranchen.

Men min mission er og bliver, at endnu flere københavnere skal opdage byens ”ukendte” madmirakler.

Det holder max et par måneder

Denne gang er turen kommet til en omgang rendyrket kulhydratkærlighed i Valby.

På den ultra usexede og stærkt trafikerede Toftegårds Allé – på strækningen mellem Valby Station og Toftegårds Plads – kan du købe tipskuponer, bland-selv-slik og frugtfyret væske til e-cigaretter.

Men mellem de undseelige forretninger finder du også Wild Kiwi Pies drevet af Stu Thrush fra New Zealand.

Foto. Kaspar Mørk Arianto

Den lille tærtepusher med et facadeskilt i håndsnedkereret træ har ligget på adressen i et par år, og jeg indrømmet; Det første lange stykke tid gik jeg bare forbi med hunden og tænkte ”Det der er simpelthen for smalt. Det holder max et par måneder.”

Rystet af et veritabelt pie-mageddon

Det var lige indtil min mand en dag kom hjem fra en travl nattevagt med to brune papirsposer.

Det var tydeligt, at indholdet var ved at smøropløse papiret, og inden i lå fire halve pies. Halve fordi han ikke kunne nænne, at jeg ikke også skulle smage med.

Det var pies, som man kender dem fra gamle tegneserier: Helt sirlige med et låg af dej. Som noget, der havde stået og kølet af i Anders Ands vindueskarm, mens Rip, Rap og Rup udtænkte en plan for at få næbbene i bagværket før tid.

Men skønhedernes rødder var ikke Disney-amerikanske. Næh, de var skabt med New Zealandsk kærlighed.

Foto: PR

”I New Zealand spiser man pies både til morgenmad, frokost og aftensmad. Og især når man har tømmermænd,” fortæller Stu Thrush – manden, der har rystet min madverden med et veritabelt pie-mageddon – da jeg et par dage senere selv besøger Wild Kiwi Pies for (you guessed it) at købe flere.

Og det med tømmermændene forklarede også, at min mands hjemmebragte tærter var fyldt med kombinationer som ”beef steak & cheese”, ”chili beef”, ”vegan BBQ & beans” og ikke mindst ”chicken, bacon & mushroom”.

Sagde farvel stor stilling i Mærsk

 Sidstnævnte tærte smager – og jeg lyver ikke – som klassiske, danske tarteletter bagt ind i en mørdej, der både er sprød og blød… ”splød”? Det må være det nye tillægsord, der beskriver konsistensen af bagværket. Ren perfektion.

Da jeg forsøger at italesætte min glæde overfor Stu afbryder han og siger:  ”Perfection? You mean… it was pie-fection?”

Så kan du ligesom forestille dig, hvilken form for laid-back og hjertevarm tærtemager, vi har med at gøre.

Faktisk kom Stu til Danmark for 10 år siden til en højtlønnet og skjortestrøget stilling hos Mærsk. Men han elskede det ikke. Til gengæld elskede han at bage pies.

Derfor kvittede han jobbet hos Mærsk og lærte sig selv at bage pies fra bunden. Han fik lov at låne køkkenet hos The Dubliner på Amagertorv efter lukketid, og i lang tid stod den på testtærtebagning fra kl. 02 om natten til langt ud på morgenen hos den gamle, irske pub.

Målet var, som Stu ville sige det, ren pie-fektion.

Foto: PR

”Vores slogan hos Wild Kiwi Pies er ’Step Out’,” forklarer Stu en dag for et par uger siden, da jeg igen er på besøg for at få stillet abs-pie-nenserne, og han uddyber:

”Der er så mange businesstyper, der slaver livet væk i et kontorlandskab, fordi de har fået vide, at det er det rigtige at gøre. Mange danskere forstår ikke helt mit karrierevalg, men i New Zealand er det mere almindeligt at åbne en lille butik fyldt med noget, man elsker.

Også selv om det resulterer i et job, der ikke er helt så prestigefyldt. Så du kan sige, at jeg er ’stepped out’ af hamsterhjulet for at lave det, jeg elsker.”

Små pies på vej mod stort gennembrud

Jeg er tydeligvis ikke den eneste, der har fået øjnene op for Stu’s vilde kiwitærter. (Kiwi som i kulturen, ikke som i firserfrugten.)

For tiden forhandler han med et landsdækkende supermarked om at få de små, smagspakkede tærter ud at flyve. Første test er allerede afsluttet og alt tyder på, at det bliver muligt at få dem direkte i indkøbskurven fra det nye år. Mere om det senere.

Det er med andre ord bare om at komme afsted til Valby og få sat tænderne i en af de mange små pies, før de uundgåeligt bliver den helt nye dille.

Wild Kiwi Pies 1

Et godt pro-tip er, at de helst skal spises direkte fra posen på en gåtur.

Der er dog også siddepladser i den lille takeawaybiks, og snupper du en af dem, kan du med fordel prøve ”The Pie Tower” med en valgfri tærte på en bakketop af kartoffelmos iklædt med ”mushy peas” eller rødkål og overhældt med brun sovs. Øh, ja tak!

Lad mig gerne vide, om du efter et besøg ikke også er blevet en rendyrket, New Zealandsk pie-triot, der kunne finde på at udbryde et ”in pie we crust!” midt på Toftegårds Allé.

Hvad: Wild Kiwi Pies
Hvor: Toftegårds Allé 43, 2500 Valby
Hvor meget: 1 pie for 45 kr. , 2 pies for 79 kr. , 4 pies for 149 kr.
Hvornår: Mandag til lørdag kl. 11-19
Hvordan: www.wildkiwipies.com

Blandt verdens bedste: Krigsfotograf Jan Grarup har de vildeste historier

Skrevet af: Michael Qureshi

En af verdens bedste krigsfotografer er dansk, og hans navn er Jan Grarup.

Jan Grarup har igennem de sidste 30 år rejst verden rundt ad flere omgange for at dække konflikter, krige og humanitære katastrofer og har modtaget en lang række nationale og internationale priser for sit arbejde.

Nu kan du komme helt tæt på den hudløst ærlige fotograf, når han mandag den 9. marts inviterer til en aften med dybt personlige historier og deler fotografier, der aldrig før er blevet vist.

Foredraget finder sted på Nørrebro Teater fra kl. 19.00 til 21.00, og du kan forvente at blive taget helt med bag facaden.

Den 51-årige fotograf deler åbenhjertigt om sin lange karriere, diagnosticeringen af PTSD, misbruget af alkohol og stoffer samt kontrasten mellem at være en fotograf i krydsilden og far til fire børn hjemme i København.

Køb billetter her

Historier om mennesker

Den dygtige krigsfotograf har aldrig lagt skjul på, at han har måtte betale en høj pris for at dokumentere fra verdens skyggesider, men arbejdet afspejler hans tro på nødvendigheden af at fortælle historier om mennesker, der ikke selv er i stand til at dele deres historie.

Fotografierne afbilleder alt det grusomme, som mennesker er i stand til, men lige så smertefulde de kan være at se på, lige så bevægende og gribende er motiverne.

Jan Grarup kunne senest opleves i dokumentarfilmen Krigsfotografen, der omhandler livet på hjemmefronten i København og arbejdsfronten i verdens brændpunkter, og nu kan du høre danskerens historie fra første række.

Du kan købe billetter fra 259 kr hos Tikko.

Hvad: Oplev Jan Grarup – Krigsfotografen

Hvor: Nørrebro Teater, 2200 København N

Hvornår: 9. marts, kl. 19.00-21.00

Du kan købe billetter her

Verdensklasse bager: København har nu en af verdens bedste bagere

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Coupe du Monde de la Boulangerie PR Foto
Coupe du Monde de la Boulangerie PR Foto

Vi kender Bocuse d’Or, hvor der bliver lavet mad i verdensklasse og hevet guldmedaljer hjem til København.

Flere har også hørt om det danske konditorlandshold.

Lidt under radaren flyver det danske bagerlandshold måske.

Læs også: Fyldte croissanter og brød: København har fået nyt Nutella-bageri

Coupe du Monde de la Boulangerie PR Foto

Brødrevolution

Det kan hænge sammen med, at det er 12 år siden holdet overhovedet kvalificerede sig til verdensmesterskaberne.

Et mesterskab vi for øvrigt aldrig har modtaget medaljer i.

Før nu.

Læs også: Franske fristelser: København har fået sin første eclair-butik

Bragende bronze

Asger Hansen, Siri Pallesen og Mikkel Hansen har nemlig lige vundet bronzemedalje i Paris, Frankrig efter hårdt og koncentreret arbejde i otte timer i ‘Coupe du Monde de la Boulangerie’.

På førstepladsen landede Kina og på anden pladsen Japan. Det betyder blandt andet, at Danmark slog hjemmebanefavoritterne Frankrig samt de tidligere mestre fra USA.

Blandt kategorierne til konkurrencen var baguettes, specialbrød og et skuestykke, som er en skulptur skabt af brød.

Læs også: Endelig: Byens mest hypede bager har åbnet nyt

En brødskulptur fra Coupe du Monde de la Boulangerie PR Foto

Nordhavn har verdens tredje bedste bager

En af de tre bagere på det danske hold, Asger Hansen, holder dagligt til hos Andersen & Maillard i Nordhavn, hvor han er chefbager og med til at udvikle repertoiret i den populære nye bager.

”Det har været en helt ubeskrivelig stor oplevelse at komme på podiet til VM.

Vi er selvsagt meget stolte  – og nu glæder jeg mig bare til at udvikle og bage endnu mere af det brød, jeg brænder for, her i Nordhavn,” fortæller en stolt medaljevinder og mesterbager.

Læs også: Bagel-himlen: Amerikansk bagel-bager tryller luksus bagels frem i København

Læs også: 18 forskellige slags: Nyt indisk sted har specialiseret sig i naan-brød

 

Mikkellers Baghaven fejrer fødselsdag lørdag: Kom til gratis gourmetøl og hotdog

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
I denne weekend kan du komme til fest hos Mikkeller på Refshaleøen. Foto: PR
I denne weekend kan du komme til fest hos Mikkeller på Refshaleøen. Foto: PR

For to år siden slog den kendte ølbrygger Mikkeller dørene op ude på Refshaleøen til deres ‘Baghaven’.

Det bliver fejret i morgen lørdag 18. januar, hvor de samtidig åbner for deres helt nye Baghaven Blenderia, som man kan få en tour på, hvis man har købt en billet til den kommende  Mikkeller Baghaven Wild Ale Celebration.

Den festival kan du læse meget mere om i linket lige herunder.

Læs også: Mikkeller står bag: Helt nyt ølfestival i København er fuldkommen vild

Mikkeller Baghaven Wild Ale Celebration PR Foto

Gratis øl og hotdogs

Ellers kan man altid hygge sig med de 100 gratis øl fra fad, som bliver delt ud til fødselsdagsgæsterne.

Programmet byder desuden på sjældne flasker og magnumøl. Der er live bluegrassmusik og man kan riste skumfiduser over bålet.

Kl. 18.00 er der gratis gourmethotdogs til folket, og Mikkeller har sat særdeles interessante øl på hanerne for at fejre dagen.

Læs også: Flyvende drinks: Ølbar i Københavns Lufthavn nomineret til verdens bedste

Hvad: Baghaven 2 års fødselsdag
Hvor: Mikkeller Baghaven, Refshalevej 169b
Hvornår: Lørdag 18. januar.
Hvor meget: Gratis
Hvordan: Læs mere lige her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.