Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

18. marts 2022
Kl. 20.00 - ons Kl. 21.30

‘Animal Farm’ på Betty Nansen Teatret

Folk, der er bange, er nemme at manipulere

Elisa Kragerups nyfortolkning af ‘Animal Farm’ er samfundskritisk teater om magtmisbrug, spin og hvad der sker i et fælleskab, når værdierne skrider. Lydmor medvirker i forestillingen og har også lavet soundtracket.

De fleste kender George Orwells ‘Animal Farm’ under den danske titel ‘Kammerat
Napoleon’ – en allegorisk fortælling om en dyreflok på en gård, der starter en revolution mod bondemanden for blot at ende i et nyt tyranni under ledergrisen Napoleon.

For første gang i Danmark opsættes ‘Animal Farm’ i en nyfortolkning iscenesat af instruktør og kunstnerisk leder på Betty Nansen Teatret Elisa Kragerup. For selv om ‘Animal Farm’ oprindeligt er en kritik af stalinismen, er dens tematik om magtmisbrug, manipulation og gruppedynamikker stadig aktuel i 2022 i kølvandet på Trumps præsidentskab, Inger Støjbergs rigsretssag og en verdensomspændende coronapandemi.

»Vi lever i en tid, hvor grundlæggende retsprincipper og menneskerettigheder skrider. Hvorfor er det, vi ikke siger fra? Jeg er ikke kun optaget af magthavernes manipulation, men også af dem, der er udsat for magtmisbrug. For hver gang vi ikke får sagt fra, bliver det sværere næste gang. ‘Animal Farm’ handler ikke kun om magtfuldkomne politikere, det er også en historie om, hvad der sker i et fællesskab, når værdierne begynder at skride,« siger Elisa Kragerup.

Paralleller til coronakrisen
Manuskriptet er skrevet af dramatiker Tom Silkeberg, og Elisa Kragerup har arbejdet med udviklingen af stykket i halvandet år. Og der er flere paralleller til den politiske debat og de sociale dynamikker under coronakrisen.

»Da Mette Frederiksen stillede sig frem på det første pressemøde i foråret 2020, var mange danskerne som en flok får, der sagde: Mæææh, godt vores store leder gør noget! Men folk, der er bange, er nemmere at få til at makke ret. Det er en drømmesituation for magthaverne, når fællesskabet begynder at udskamme hinanden. For så sørger gruppen selv for, at alle parter retter ind og undlader at stille kritiske spørgsmål,« siger Elisa Kragerup og fortsætter:

»Et vendepunkt er fx, da Napoleon ikke vil have sandheden om gården ud, men finder ud af, at han kan fortælle en anden sandhed. Det er jo vores tid spot on – og bliver også brugt som strategisk greb i politik, hvor de bliver kaldt framing,« siger Elisa Kragerup.

Ni kvinder på scenen
Alle skuespillere på scenen er kvinder og består både af erfarne kræfter som Tina Gylling og Sarah Boberg og nyere navne som Siff Vintersol. Soundtracket er lavet af Jenny Rossander, der også medvirker i ‘Animal Farm’. Som musiker er hun kendt under navnet Lydmor og vandt for nylig en Robert for ‘Bedste sang’ for nummeret ‘The Last Call’ til filmen ‘Venuseffekten’.

»Til ‘Animal Farm’ har jeg lavet et soundtrack, der indfanger stemningen af dyrenes revolution, men også den snigende frygt og usikkerhed, som spreder sig blandt dem. Og uden at afsløre for meget bruger jeg også musikken til at manipulere med publikum undervejs,« forklarer Jenny Rossander.

 

Finder sted: Frederiksberg