IRMA PIGEN EN UDSTILLING
IRMA et design?
For nogen var IRMA bare et supermarked og for andre var det en religon, men uanset hvad IRMA var, så var det et brand – et design. Nu kan opleve IRMA som en udstilling.
Træd indenfor i det ikoniske blå Irma-univers: Udstillingen IRMA – EN DESIGNHISTORIE inviterer publikum til at gå på opdagelse i supermarkedskæden Irmas fascinerende designhistorie og udfolder fortællingen om supermarkedet, der bragte kunst og design ind i folks hverdag.
Pigen i den blå kjole
Vi kender den blåternede Irma-kaffe, og vi kender hende. Pigen i den blå kjole – et kulturelt ikon for mange og et symbol for supermarkedskæden Irma der, med sine 137 år, er en af verdens ældste supermarkedskæder. Siden Irma blev til i en lille kælderbutik på Nørrebro er virksomheden gået forrest og har sat kunden i centrum. Med deres kunstdåser, kunstposer, legetøj, emballager, karakteristiske blå tern, Mao-sko og neonreklamer i bybilledet har Irma gjort kunst og design til en del af folks hverdag. For Irmas historie er også en designhistorie, og Irma har bevidst anvendt kunst og design i deres løbende tilpasning til tidernes skiftende samfunds- og forbrugstendenser.
Udstillingen IRMA – EN DESIGNHISTORIE sætter spot på Irma som designvirksomhed: Hvordan kæden på både lille og stor skala har gennemtænkt designet – fra etiketten på f.eks. Maj-drik over de kendte viskestykker til lysende blå facadeskilte – og tidligt udviklede en række designs, der i dag er ikoniske: Lysreklamen med den æglæggende høne, den blå Irmakaffe, kaffemålet og mange flere. Irma var også først med at invitere designere og kunstnere til at dekorere supermarkedets poser og dåser, som hurtigt blev samlerobjekter. Udstillingen, som er den første museumsudstilling om Irma, giver et unikt indblik i Irmas designhistorie og udviklingen af supermarkedskædens velkendte logo – Irmapigen.
Udstillingen på Designmuseum Danmark viser bl.a. en perlerække af Irmas mest elskede grafiske elementer som Irmapigen og de røde hjerteklistermærker, som man fik udleveret ved kassen, men også meterhøje Irmapigen-skilte, neonreklamer, kunstdåser og kunstposer, Irma-legetøj og engangstrusser i papir fra 1960’erne. Genstandene i udstillingen er udlånt fra Coop og privatsamlere, men der indgår også en række Irma-genstande fra museets egen samling.