Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Danskerne spiser ude som aldrig før, men flere restauranter går konkurs

Af Redaktionen


Selvom danskerne spiser meget ude, gør den store konkurrence blandt restauranterne at overskuddet falder

Selvom danskerne i højere og højere grad spiser ude, er det ikke en dans på roser at åbne en restaurant, café eller anden beværtning. Der har aldrig eksisteret så mange spisesteder i Danmark som nu, men der har til gengæld heller aldrig været så mange, som er gået konkurs eller på anden vis har været nødsaget til at lukke deres restaurant.

Det er blevet normen at købe sig til færdiglavet med i stedet for at lave den fra bunden hjemme i sit køkken. Danskerne er vilde med spise ude! Både på fine, dyre restauranter, på caféer og på såkaldte fastfood-steder, hvor maden er fedtet og hurtig færdig. Fordi tilstanden på fødevarefronten er, som den er, er der mange iværkstættertyper, der sætter sig for at åbne et spisested med en drøm om en høj omsætning. Dog er restaurationsbranchen ikke et sted, hvor man bliver rig over natten uden at have talent for både at lave mad og drive en forretning, vigtigst af alt.

Skil dig ud fra mængden

Der er mange ting, der kan stå i vejen for at få en succesfuld og populær beværtning. Selvom du selv mener, at du laver verdens bedste burger, så er der altså efterhånden rigtig, rigtig mange om buddet. I København har der de sidste år nærmest været en burger-krig, hvor lækre, snaskede, fedtede og velsmagende burgere med dertilhørende sprøde og salte pomfritter kæmpede om pladsen som byens bedste. Fordi der er så mange om buddet, skal der altså noget helt særligt til at kreere en lukrativ forretning, hvor ens omsætning ikke afhænger af, om man er blevet udnævnt til byens bedste burger eller ej.

Selvom man er et geni i et køkken kræver det også forretningsmæssig snilde at bygge en virksomhed op, som giver et stort nok afkast til, at det er besværet værd. Der skal være styr på indkøb, indretning, kassesystem, ansættelser, kundeservice, prissætning og meget andet, førend en restauration vinder over de mange konkurrenter. Desuden skal konceptet være skarpt og veldefineret, førend danskerne gider prioritere deres madbudgets-kroner på lige præcis dit spisested.

 

Et overmættet marked giver besvær

Fordi der er flere og flere, som tror på, at de har hvad der skal til for at opnå succes i restaurationsbranchen, så øges konkurrencen internt hele tiden. Der er så mange om buddet, at indtjeningen falder hos de enkelte beværtninger, hvilket gør, at mange må kaste håndklædet i ringen og lukke deres forretning igen. Det er især de mindre restauranter med mindre end 25 ansatte, der oplever den store konkurrence.

De store restauranter kan drage nytte af deres størrelse ved at benytte sig af stordriftsfordele på både personale, køkkenet og ledelse. At åbne en café eller restaurant er én af de mest klassiske iværksætterprojekter, som selv mennesker uden kendskab til hverken branchen, forretningsudvikling eller madlavning kaster sig ud i. Med den store konkurrence in mente er det dog en god idé at tænke sig om en ekstra gang, inden man kaster sine sparepenge i et restaurant projekt.

Del artikel

Andre læser også