ANNONCE
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Regnbuekage, fester og den store parade: Det skal du opleve til Copenhagen Pride

Af Henrik Thierlein
Foto: Copenhagen Pride, Facebook
Foto: Copenhagen Pride, Facebook

Hos MigogKbh er vi igen teamet op med vores faste gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavnerkender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år. Du kan læse flere af Henrik Thierleins guides til København og resten af landet her.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til årets Pride Week, guider dig til byens hyggelige LGBT+-steder, og ikke mindst fortæller historiske facts om et miljø, der har kæmpet for helt almindelige rettigheder op gennem tiden.

Der er meget at være stolt af i Danmark i dag og meget, der stadig skal kæmpes for. Derfor er Copenhagen Pride stadig aktuel. Happy Pride til alle!

Lad os begynde med lidt historie…

Hvor i verden har man en officiel Regnbueplads med et regnbueflag vajende 24-7?

Ja det har vi i Danmark, og så er pladsen sågar en del af hovedstadens rådhusplads, lige præcis der, hvor verdens første homopar, kunne indgå registreret partnerskab for over 30 år siden. Det er verdenshistorie.

Først i 1980 blev homoseksualitet fjernet fra sundhedsstyrelsens liste over sygdomme, og derefter er det gået slag i slag med nye rettigheder.

I 2006 fik lesbiske ret til kunstig befrugtning. Stedbørnsadoption kom i 2009 og adoption i 2010.

I 2012 bliver det muligt at gifte sig i folkekirken og endelig i 2017, som første land i verden, fjerner Danmark trans-diagnosen fra sygdomslisten.

LGBT+ Danmark, som blev grundlagt tilbage i 1948, som en af de første organisationer af sin slags i verden, kan du læse hele den danske homo-historie, og den er både undertrykkende og ubegribelig, men de senere år også lykkelig og med tro på fremtiden.

Vi dykker ned i det store program, og det er tid til at kigge på de vigtigste highlights under Pride Week 2022.

Foto: @world_mappers

Love is love

I 1996 starter Priden for første gang, da København tildeles EuroPride under Europæisk Kulturby, og siden er Pride Week, med de mange kulturelle begivenheder og debatter, lørdagens pride-parade og synligheden i bybilledet, kun vokset til nye højder.

Det er fest, farver og fejring af forskelligheden uanset, hvem du er, og hvem du elsker. Love is love.

Københavns Rådhusplads er igen i år epicenter og omdrejningspunkt for Pride Week, også kaldet Pride Square, og har åbent fra lørdag 13. august kl. 12 til lørdag 20. august ved midnat.

Her kan du besøge spændende talks i det nærliggende debattelt, madboder og barer samt hænge ud med vennerne eller møde nye, og der er to områder til optrædener.

Den 19. og 20. august er der Drag Night og Pride Night-arrangementerne, som afslutter Pride Week på selve Rådhuspladsen.

Foto: Henrik Thierlein

Københavns Museum lige bag Rådhuspladsen lægger etager til et meget omfattende Pride-program hele ugen.

Du kan opleve podcast, lydudstilling med 1000 års københavnsk queer-historier, torsdagsbar, boglancering, queer-byvandring og et sted at hænge ud i museets skønne gård. Dyk ned i hele det omfattende program her.

På Nytorv kan du opleve en ny queer-kunstudstilling, rådhushaven er tilegnet Børnepride 13. og 14.august, og trænger du til at forsvinde ned i de bløde sæder i mørket og se en film, så er biograferne Gloria, Cinemateket og Grand Teatret klar med queer-film, hvis du ikke kan vente helt til oktober til LGBT+ filmfestivalen MIX Copenhagen. Alt kan ske i mørket!

Torsdag 18. august er der Copenhagen Pride Youth Day, hvor unge vil være dj’s, spille live-musik, og i løbet af dagen vil der være workshops og debatter. Ungdommens dag, hvor ungdommen hylder… ungdommen, med alle os andre.

Fredag 18. august er der Drag Night – et af verdens største udendørs drag shows fra Pride Stage. Forvent discokugler, der flyver om ørerne, og løjerne fortsætter i Pumpehuset fra klokken 23 til 04 til The Official Drag Night Afterparty.

Foto: PR

Gå ikke glip af paraden

Selve Copenhagen Pride Parade starter fra Frederiksberg Rådhusplads lørdag 20. august klokken 13.00 og slanger sig frem til klokken 17.30 gennem Frederiksberg og Vesterbro til Købehavns Rådhusplads.

Du kan se hele beskrivelsen og kortet her.

Pride Showet på Københavns Rådhusplads varer indtil 23.45, hvorefter The Official Copenhagen Pride Closing Party ude på Refshalevej 189 foregår fra klokken 23 til 05.

Det store afterparty er præsenteret af den nye dreng i klassen, nemlig Red Shoe, hvis mindre barlokaler i Istedgade stadig er åbne hele natten, men festen herude på Refshaleøen bliver et kæmpe show med det danske drag-ikon Tinus som vært, og blandt de optrædende er artister fra RuPaul’s Drag Race. Intet mindre.

Er du til en mindre lokation midt i byen, så har diskoteket Chateau Motel i Knabrostræde 3 artister og underholdning på programmet i de legendariske og nu hedengangne lokaler, hvor diskoteket Pan startede disco-bølgen for LGBT+ miljøet for årtier siden. Ren homo-nostalgi.

Slut af med en tur i folkekirken søndag 21. august, hvor der er Jazz Pride Gudstjenste i Eliaskirken på Vesterbro eller den traditionelle Pride-gudstjenste i år i Skt. Jakobs Kirke på Østerbro.

Læs hele pride programmet her.

Pineapple Pride. Foto: La Glace, Facebook

Her skal du feste og nyde stemningen under Copenhagen Pride

Er du i København for at fejre Copenhagen Pride, bør du i samme ombæring besøge nogle af byens beværtninger for at få den fulde oplevelse og mærke stemningen.

Her får du således den store liste over Københavns LGBT+-spots.

Bøssehuset på Christiania
– Københavns queer kultursted.

NB! Bøssehusets legendariske sommerfest lørdag 13. august skyder Pride-ugen i gang og byder med Bøssehusets egne ord velkommen til regnbuefamilier af alle slags fra fisseletter, bøsserøve, lædertanter, lebber, transer og faghags.

Oscar Bar & Café
– Byens epicenter for kaffedates, dagens ret, drinks og dj-musik inde og ude på Regnbuepladsen.

Red Shoe København
– Svensk koncept i red light district – den nye dreng i klassen!

Centralhjørnet
– Verdens ældste bøssebar. Bom! Birthe Kjær- og Eurovison-hits all night long.

SLM Copenhagen
– største fetish-venue i Skandinavien fra kælder til kvist.

Jailhouse CPH Bar
– Event bar med betjeningen i uniform.

G*A*Y Copenhagen
– natklub med dj og lille dansegulv.

Mens Bar
– byens eneste men-only bar.

Cosy Bar
– legendarisk mixed late night disco bar.

Kiss Kiss Bar
– lille bar i to etager i latinerkvarteret.

Masken Bar
– gaybourhood bar i to etager.

Never Mind
– late night disco bar over for Ørstedparken.

Restaurant 1733
– danske klassikere ved kanalen.

Conditori La Glace
– savner du WorldPride, WorldOutGames og EuroGames, så kan du stadig få Pineapple Pride Cake.

Vela
– Lesbisk bar i gammelt Vesterbro bordel.

Café Intime
– Danmarks eneste pianobar, ved Frederiksberg Rådhus.

Homoware
– Nordens største gayshop i Pisserenden, om du mangler regnbue-merchandise.

Restaurant Kronborg
– Smørrebrød fra drengene, der gav LGBT+-miljøet den første LGBT+-café. 

Copenhagen LGBT+ Historical Walking Tours
– Oplev Københavns homo-historie med guide.

Der er vist kun én ting tilbage at sige. Happy Pride Week – Happy Parade – Stay gay! Byen summer af liv.

LGBT+-events resten af året

Når Pride-ugen er ved at være færdig, tænker du måske, skal jeg vente helt til næste Copenhagen Pride i august for LGBT+-events i byen?

Nej da, allerede i oktober ruller MIX Copenhagen – LesbianGayBiTransQueer+ Film Festival, en af verdens ældste af slagsen, hen over det store lærred hele otte steder i byen, med Cinemateket og Empire som hotspots.

Og så byder byen på både Winter Pride Week, Gaystortion, Pride Christmas og Pride Skt. Hans. Læs mere her, når tiden sig nærmer.

Hvad: Copenhagen Pride
Hvor: Flere steder i København
Hvem: Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration
Hvordan: Læs mere på copenhagenpride.dk, XQ28 og Out&About samt hos LGBT+ Danmark

Del artikel