Seks stjerner i Politiken: H15 rammer plet med konceptet

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto

H15 Caféteria ramte københavnernes kulinariske bevidsthed med et brag, da Politikens cafékontrollant kvitterede med seks hjerter i september 2018.

Siden da har hypen været til at tage at føle på, men gutterne med ansvaret for det hele holder fødderne solidt plantet i den vesterbro’ske asfalt:

”Et godt caféteria er uformelt, uprætentiøst. Hyggeligt. I øjenhøjde,” fortæller medejer André Babikian, da MigogKbh svinger forbi en fredag, hvor stedet er fuldstændig fyldt til frokost.

Har skabt en revolution i Kødbyen

Sammen med kompagnonerne Klaus Brix, Hans Christian Kjeld, Bagge Algreen-Ussing, Johannes Vestergaard og Søren Støvring har han besluttet sig for at skabe lidt af en revolution i Kødbyen.

Ikke kun hvad angår kvalitet og stemning, men også priser på mad og vin:

”Vi er billigere end de fleste steder i Kødbyen og i København i det hele taget, fordi vi vælger at gøre det billigt og selv synes, det er blevet for dyrt at gå ud.

Så har vi et lidt mindre overskud på tingene. Det vil vi hellere,” siger André med stolthed i stemmen og uddyber caféteriaets mission:

”Vi laver mad, som er primært økologisk, bæredygtigt og handlet lokalt. Kun med varer, som er i sæson.

Det er en ærlighed som harmonerer godt med, at vi holder til i en gammel, slidt lagerhal i Den Grå Kødby.”

Et levende kulturhus

Netop DNA’et fra Den Grå Kødby, der ligger mellem Øksnehallens Brune Kødby og den Hvide Kødby pakket med restauranter og raserede dansegulve, spiller ind i det univers, H15 ønsker at skabe.

”Den Grå Kødby kan ligge sådan lidt på afstand af den pulserende vibe inde ved siden af og have lidt sit eget lidt hemmelige liv, om man vil,” fortæller André Babikian og uddyber:

”Med vores scene vil vi gerne skabe et rum i byen, hvor vi kan huse smalle, kulturelle arrangementer.

Men hvor der også er plads til mere bredtfavnende events i takt med, at folk opdager stedet. Altså i det hele taget et levende hus for mennesker.”

Med den sidste kommentar hentyder André til, at man også kan leje sig ind i H15’s 1000m2 store ”legehus” med private arrangementer som bryllupper, firmakonferencer og fødselsdage.

Vil bløde området op

Ved siden af H15 ligger H17. En forkortelse for henholdsvis Halmtorvet 15 og Halmtorvet 17.

Mens H15 lægger hus til kaffeglade københavnere med kreative tilbøjeligheder, lægger H17 hus til verdens største fixerum. Intet mindre.

Det er en speciel oplevelse at indtage sin frokost med direkte kig til mennesker, der lever på kanten af samfundet, men André og resten af holdet holder af den specielle nabo.

”Vi gør rigtig, rigtig meget ud af at behandle brugerne ovre på den anden side af gaden med den dybeste respekt.

Vi brainstormer og reflekterer også over, hvordan fanden vi kan få et samarbejde med dem op at køre, så vi kan bidrage til den svære hverdag, som mange af de brugere har,” siger André med en mine, der på én gang er eftertænksom og beslutsom.

Han slutter interviewet af og styrter afsted for at fylde kaffekanderne op til en igangværende konference.

”Vi synes det er skønt at ligge her, for ligesom også at bløde hele området op, så det ikke bliver så hård en asfaltjungle, når man rammer Den Grå Kødby, men, altså, at der også er den varme og kærlighed, der blusser ud af det her hus, H15.”

H15 Cafeteria & Bar
Halmtorvet 15
1700 København

Se videoen fra H15 herunder

Lækker sommermad lige til døren: Smageriet leverer for kun 49 kr.

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto PR
Foto PR

Hold hyggelige og velsmagende sommeraftener i godt selskab, og lad Smageriet forkæle jeres smagsløg.

Uanset om du ønsker en skøn grillaften, en delebuffet for hele familien eller en lækker sommertallerken, som du kan tage med på farten, så er Smageriet klar til at hjælpe – og du kan bestille helt ned til fire kuverter.

Der er tre forskellige menuer at vælge imellem, og lige nu kan du få levering for blot 49 kr. i hele august måned med spisetid mellem kl. 16.30-21 i København/Odense/Århus.

Læs også Eggs Benedict, Bircher og French Toast: Populære Polly udvider med morgenmad

Delebuffet til særlige anledninger – kun 149 kr./kuv.

Forkæl dig selv og dem du holder af med en skøn menu til middagsbordet.

Smageriet har dog taget sig af besværet, så alt I skal gøre er at hygge jer sammen med en dejlig middag for hele familien.

Uanset om anledningen er barnedåb, fødselsdag eller bare en hyggelig aften i venners lag, så indbyder Smageriets Familie-forkælelses-menu til ægte forkælelse for smagsløgene.

Glæd dig til bl.a. kyllingespyd med sweet chili, tomatsalat med mozzarella, mini tærte med chorizo og chokoladebrownie med vaniljecreme.

Du får i alt 9 retter til kun 149 kr. (ex. miljøtillæg og lev.)
Smageriet har lavet det meste, så du blot skal varme og anrette.

Læs også Kvalitetsdrinks fra 85 kr: Ny budgetvenlig cocktailbar i Indre By

Foto PR

Grillaften i godt selskab

Klar til grill i haven?

Med Smageriets Surf ´n Turf – grillmenu er det ingen årsag, og du kan bruge tiden sammen med dine gæster.
Du får en lækker menu klar til grillen med hele syv forskellige dele for kun 230 kr.

Menuen er sammensat som ægte Surf ´n Turf med både oksekød & skaldyr i én servering.

Dertil skønne, små kartoffelpakker og sommerkål med brunet smør – lige til at smide på grillen en dejlig sommeraften.

Du kan også glæde dig til en skøn salat, grydebrød bagt med majs samt hjemmelavet, pisket hvidløgssmør og hummermayo.

Læs også Meyers laver Verdens Bedste Skovtur: Lækker mad og vin på picnictæppe

Foto PR

Picnic i det grønne

Saml familie, venner eller kollegaer til en hyggelig sommerfrokost eller sommerfest med den skønneste mad.

Smageriet har kreeret en sommertallerken med de bedste sommerretter bestående af både fisk, beef, salat, ost og noget sødt.

Du kan glæde dig til en platte med syv kolde retter i engangsservice og dertil 2 kuvertbrød med smør – perfekt til en picnic eller til at tage med ud i sommerlandet.

Platten byder både på lufttørret serano-skinke med aioli og oliven, koldrøget laks med rygeostcreme og rugbrødschips, vesterhavsost med syltede valnødder og meget mere.

Læs også Lej en bartender til sommerfesten, bryllup eller firmarrangement: Cocktail catering med det hele

Foto PR

Alle sommermenuerne leveres ud kold i engangsservice, og kræver blot en lille håndtering.

Du kan som altid tilpasse eller annullere din bestilling hos Smageriet ganske gratis – helt frem til 8 dage før levering.

Hvad: Sommermenuer fra Smageriet med levering for kun 49 kr.
Hvor meget: Fra 149 kr. pr. kuvert ex. miljøtillæg og levering. Min. 4 kuverter. Tilbuddet gælder i postnumrene 1050-2990, 3050, 3060, 3500, 3520, 3540, 3650, 3660, 4000 og 4030 i og omkring København
Hvordan: Læs meget mere og bestil her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Kendte kokke laver menuen: Prøv en helt unik picnic på Kastellets forbudte græs

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Kastellet Kongens Bastion Foto Rasmus Kramer Schou
Kastellet Kongens Bastion Foto Rasmus Kramer Schou

Normalt er Kastellets bløde, grønne græs oppe på voldene strengt forbudt område.

Det tætteste vi i Danmark kommer på Area51.

Når en stakkels turist en gang i mellem formaster sig til at betræde det hellige grønne for at snuppe et hurtigt billede af møllen, kommer der fluks en fuldt bevæbnet militærvagt strygende og med stiv pegefinger, bliver der peget skamfuldt væk.

Op på grusstien igen, tak. March.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Kastellet Kongens Bastion Foto Rasmus Kramer Schou

Picnic ved møllen

Der ér ellers lækkert på Kastellets græs, og man kan sagtens forstå, at man bliver lokket til lige at holde en lille idyllisk pause netop her.

Magtens Korridorer har endda lavet en sang om picnic på Kastellet.

Den drøm kan nu endelig udleves.

Det sker i de sidste tre weekender af august, hvor Kongens Bastion danner kulisse for en picnic og københavnsk sensommerstemning.

Kongens Bastion er lige ved Kastelsmøllen.

Læs også: Guide: 10 restauranter med udsigt i København

Kendte kokke laver picnickurven

Der er forskellige prominente kokke, der skiftes til at stå for picnickurven:

Meyers står for maden d. 15. og 16. august
Carsten Kyster står for maden d. 22. og 23. august
Lola står for maden d. 29. og 30. august

Man kan se de forskellige menuer lige her.

I picnickurven er der sørget for det hele: specialkuraterede menuer, der skifter hver uge. Danske Æblerov og Læsk byder på signaturdrikke, og Jacobsen Bryg og Peter Larsen Kaffe gemmer overraskelser i picnickurven.

Man kan bestille til 4-6 personer pr. kurv og man lægger 300 kr. per person. Kurven består af 5 retter, drikkevarer og overraskelser.

Læs også: Guide: Her er 4 perfekte romantiske get-aways tæt på København

Hvad: Picnic på Kastellets forbudte græs by Copenhagen Insight og Rub & Stub
Hvor: Kongens Bastion (ved møllen), Gl. Hovedvagt, Kastellet 1
Hvornår: 3 weekender i august: Lørdage 15., 22., 29. august kl. 18:00-20:30  og søndage 16., 23., 30. august kl. 13:00-16:00
Hvor meget: 300 kr. per person, 4-6 personer per kurv (total pris per kurv fra 1200 kr.), inkl. mad (5 retter), drikkevarer og overraskelser
Hvordan: Læs mere om de forskellige menuer lige her og book picnickurc

Læs også: Ny måde at gå på restaurant: København får 12 nye drivhus-restauranter

Prøv det hele selv: Museum holder Bonderøvsfestival med lortequiz og fri leg

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Bonderøvsfestival Frilandsmuseet PR Foto
Bonderøvsfestival Frilandsmuseet PR Foto

En ægte bonderøv. Og lortequiz.

Museer er på ingen måde så kedelige, som da far var barn.

I dag er de fleste muséer faktisk geniale til at inkludere gæsterne og lave fis og ballade.

Således også Frilandsmuseet lige nord for København.

Her kører de ‘Bonderøvsfestival’ fra 4-9. august – og der er halv pris på billetten. Alle under 18 år er for øvrigt som altid gratis at tage med.

Bonderøvsfestival Frilandsmuseet PR Foto

En tur i tidsmaskinen

Der er så yndigt ude på landet. Men hvad gjorde bønderne egentlig, før mejetærskeren blev opfundet? Hvad kan vi lære af de gamle håndværk, og hvordan smagte smørret dengang, man kærnede det selv?

I løbet af de seks dage Bonderøvsfestivalen varer, vil museets håndværkere præsentere de besøgende for mange af de metoder, som bønderne brugte tidligere.

Der vil blive bygget, tækket, muret og malet, og der vil også være mulighed for selv at prøve kræfter med de forskellige håndværk.

Malk og dans

Derudover kan du som gæst prøve at malke trækoen Maren, opleve når fårene klippes og ride på ponyer.

Har du lyst til at dyste med din familie eller afprøve dine færdigheder som bonde, er der hver dag et tætpakket program med alt fra ølbrygning til kaninhop, kæphesteridning, tovtrækning og forhindringsbane.

Bonderøvsfestival Frilandsmuseet PR Foto

Prøv det hele selv

“Det unikke ved bonderøvsdage er, at vi får lov til at “lege” med museumsgenstandene, for det må man jo ellers ikke.

Ved at vise, hvordan de gamle gårde rent faktisk blev brugt, lukker vi op til kernen i museets sjæl, for Frilandsmuseet er på mange måder et bonderøvsmuseum,” fortæller Hans Peter Poulsen, der selv åbner møllerne for gæsterne og forklarer om bygningernes historie og teknikken bag.

Og så skal der selvfølgelig også males noget mel.

Udover et kig ind i bonderøvenes forskellige erhverv, kan besøgende selv nørde med håndværk hos træskæreren, støbe mursten, bygge en trojansk træko med hulebyg.dk eller deltage i Shitshowet, hvor børn og voksne quizzer i at gætte dyrelort.

Endelig er der mulighed for at få sved på panden og mærke kulturhistorien på egen krop, når en trup af unge folkedansere viser, hvordan bønder gik til fest og gav den gas på landet.

Hvad: Bonderøvsfestival
Hvor: Frilandsmuseet, Kongevejen 100, Lyngby
Hvornår: 4-9. august
Hvor meget: Voksen 95,- (50 procent rabat frem til 9. august) Børn under 18 år gratis adgang
Hvordan: Læs mere lige her